Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Microchip изкупува Atmel... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Microchip изкупува Atmel...
колко "корав" процесор ти трябва (в MeV)?

нещо май съм изтървал, пропуснал съм атмел да е направил корава мега128. може ли линкче, да се дообразовам?

по принцип коравите процесори се правят по друг начин на схематично ниво, да не говорим за производството. малко не ми се вярва да преработят мега - това си е изцяло нов дизайн, с потенциално много малко клиенти и бройки. да, имат технология и за процесори, и за памети, даже май са единствените с корави FPGA. да хвърлят няколко (десетки) милиона до стабилно работещ чип (мега), ще го направи непродаваем като цена.

мисля, че все пак може да ти се задоволи желанието, утре, ако дойдеш на сбирката по-рано, ще поговорим.

Пет Апр 15, 2016 9:12 am
Профил

Може да са почнали да правят меги за новата мода - ардуино сателитите ;)
Един линк, който не е за инженери със слаби сърца ArduSat: https://feilipu.files.wordpress.com/201 ... ed1000.jpg

Пет Апр 15, 2016 12:12 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

То това си е голям бизнес. Хората все повече почват да мислят за наносателити...
http://www.endurosat.com/
http://gomspace.com/
https://www.clyde.space/
и т.н.

Пет Апр 15, 2016 1:28 pm
Профил ICQ

Започнали са го, даже сега са му ъпдейтнали инфото:
ATmegaS128 is the space market version of the popular Atmel AVR® ATmega128. The space qualified version of this part adds: Ceramic & hermetic package, extended temperature range -55°C/125°C, extended qualification flow according to QML-V or QML-Q space grade flow.
http://www.atmel.com/devices/atmegas128.aspx

За да вземе нещо измерено и да го прати към централата върши работа. За сега опитите ги правихме с Аутоматив. "Твоите" руснаци твърдят последно, че няма да им излезе преди 2017г. То и нашият проект го забавиха 10г, та се тая...
Надявам се да се видим на сБирката

ДедоБоре написа:
колко "корав" процесор ти трябва (в MeV)?

нещо май съм изтървал, пропуснал съм атмел да е направил корава мега128. може ли линкче, да се дообразовам?

по принцип коравите процесори се правят по друг начин на схематично ниво, да не говорим за производството. малко не ми се вярва да преработят мега - това си е изцяло нов дизайн, с потенциално много малко клиенти и бройки. да, имат технология и за процесори, и за памети, даже май са единствените с корави FPGA. да хвърлят няколко (десетки) милиона до стабилно работещ чип (мега), ще го направи непродаваем като цена.

мисля, че все пак може да ти се задоволи желанието, утре, ако дойдеш на сбирката по-рано, ще поговорим.

Пет Апр 15, 2016 2:04 pm
Профил WWW

Тия дни гледах реклами на аероспейс кондензатори... температурен диапазон от -270 до +270Ц :D Конструкцията приличаше на таралеж, явно за да поемат лесно разширенията. Не знам за кристали и фафли каква конструкция ще измислят, щото тоя наносателитчета едва ли могат да си позволят добър термоконтрол....

Пет Апр 15, 2016 2:17 pm
Профил
Аватар

хех.. ще го разгледам атмела, някой ден преди лягане.

руснаците покрай Фобос пратиха на курот в сибир не малко хора, включително и няколко генерала. бяха корпусирали нормални процесори уж като рад-хард и спътника не можа и една орбита да направи. та сега сигурно са по-внимателни в анонсите. ама те са много друга страна, а тази част от електрониката им винаги е била още по-особена, дори и по техните мерки.

HIFI,
първия линк е смешка. дори нямат pdf-и. ей сега ще си купя процесорна платка за $3000 по картинка само.
вторите изглеждат по-адекватно, поне платките са проектирани правилно. за чиповете по-скоро са за авионика, отколкото за по-нависоко.
но да пращаш в космоса DDR, SLC NAND и особено SD карта в слот... малко ми се разминава с понятията.

след като свързаха кафеварката с пералнята, сега явно модата е ардуино в сателити. инвеститорите толкова ли се чудят по каква мода да си харчат парите :rolleyes:

Пет Апр 15, 2016 2:42 pm
Профил

Nano sat са на ниска орбита и не е толкова голяма радиацията. Проблем си е големите температурни разлики на откритите елементи.

Пет Апр 15, 2016 3:14 pm
Профил WWW
Аватар

И аз това гледах и си мислих, но всички се целят в по-ниски от LEO орбити https://en.wikipedia.org/wiki/Low_Earth_orbit
Само НАСА праща кюбсати на Марс :)

@Дедо
Предполагам ако се регистрира човек има и може да се изиска.
Така или иначе този сектор си е "пикал в крачола" и какво ще стане само времето ще покаже. Факт е че https://www.planet.com/ правят снимки на земата с такива въшки по 3U което както и да го погледнеш си е постижение. До колкото знам имат изградена огромна мрежа за наблюдение...

Пет Апр 15, 2016 3:21 pm
Профил ICQ

Ами на ниски орбити магнитосфертаа все още върши не малко работа, ама ... играчки.

Съб Апр 16, 2016 7:24 am
Профил
Аватар

рад-хард има два аскпекта:
- устойчивост на единично въздействие
- устойчивост на поета доза

първото се проявява на по-високо. на времето бях пуснал един спекрометър в багажа, включен. сега вече не може да си позволя такива волности с граждански полет. та онова нещо за 10 часа полет беше ударило трийсетина събития с мощност над отчитаната - сцинтилатора (или високото на ФЕУ-то) му трабваха 3 минути да се върне в нормални параметри в някои от ударите. та само на 10км нивото на единични високо-енергийни частици се качва забележимо. в зависимост от технологията на чипа и къде точно ще уцели частицата, може да се случи смяна на РАМ-а, да ти угасне осцилатор или нещо такова. флеш не съм забелязал да се скапва. затова процесорите, които трябва да са устойчиви на таквоз нещо се правят изцяло статични, като тригерите са с повече транзистори за редънданси, заемат по-голямо място (пък и самия тех. процес е по-едър) и има множество излишъци и контроли в дизайна, така че единично въздействие не само да се детектира, ами и да се коригира.

дозата обаче влияе директно на флешовете. за чипове, които го позволяват, се вижда при верификация след записа с различни нива на трешхолда за четене. дори да светнеш нормален чип с нещо ниско енергийно като америций, веднага се вижда ефекта (след триене-запис-верифай), но не съм тествал при натрупана доза. то на плаващите гейтове им стига нищо и никаква инфрачервена светлина да отплават, какво остава за по-сериозно лъчение. затова си има NOR флешове, които изглеждат смешно малки по обем, защото са с много транзистори, че и големи. NAND, бил той SLC и особено MLC, си се разпада и сам при нормалния фон на морското равнище, какво остава за "горе". 3 бита в 2 транзистора може и да е добре за МР3 или снимки на плажа, но за данни е кофти идея.

разбира се, няма как да качиш на спътника кило компютър със сто кила оловни тухли около него 8)

Съб Апр 16, 2016 11:13 am
Профил
Аватар

Дедо, последните три-четири години шапкарите редовно ни тестват с радиация и емп от симулация на ядрен взрив и фрискелските обикновени s08 и s12 нямат никакви грижи. Даже един рад хард чарк нямаме в джаджите - всичко е обикновено. Но не всичко обикновено минава тестовете. Ония си имат база данни с елементи, които евентуално могат да минат и още като им пратиш бом-а ти казват имаш ли шанс или не, защото тестовете са много скъпи и не искат да ги правят напразно. Почти винаги производителите се учудват, че. сме минали такива тестове с техни чаркалъци и все ни предлагат да ползваме рад хард за всеки случай, дето си спомням, че примерно един 5 волтов лдо регулатор беше $700. Демек не им правят нещо специално на обикновенните чаркалъци, дето пасват. Не знам дали съвременните производствени технологии са толкова различни от едно време, че да има разлики но явно работи. На не знам до колко това е различно от ниска орбита :D .

Съб Апр 16, 2016 3:51 pm
Профил

Този път ще сме на висока. Не знам как са го направили радиометъра Люлин. То може и колегите да не знаят :)
На ниски орбити няма проблеми в общият случай. Явно и трябва да се ползват само SLC флашове.

Нед Апр 17, 2016 11:36 am
Профил WWW

Тия дни имам повече взимане даване с Атмел и обикновено не гледам подписа ама днес се вгледах ...
Някои от хората с които контактувам вече маила им е име @microchip.com
a тия дето са си с маил от атмел долу в подписа им пише

Application Engineer / Atmel Corporation, A subsidiary of Microchip Technology Inc.
Tel: (+886) (2) 7777.3124 / Mobile: (+886) (922) 222.333 / Fax: (+886) (2) 2626.8699
ххх.cheng@atmel.com / www.microchip.com / www.atmel.com

Пон Юли 11, 2016 4:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2