|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:47 am
LED битово осветление с широк ъгъл
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: LED битово осветление с широк ъгъл
Ами така и предположих, но уви нямам опит с нищо друго, сега правим 3 къщи, осветлението на всяка е по 20 к ивра... със сигурност целта не е икономия на ел.енергия, но някои са уникални като осветление.
|
| Пет Апр 22, 2016 2:12 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
всички тези усилия заслужават ли си, за да достигнеш до класическата крушка с волфрамова жица?
|
| Пет Апр 22, 2016 8:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Формулирай по-добре въпроса  зависи за кого и от каква гледна точка. Аз съм фен на халогенките, но ледовете дават някои интересни възможности и от там различен имтериорен дизайн. Ясно е че с енергопестене не можеш да оправдаеш такъв разход. 20к са само телата, с кабели, димери, бутониери и останалия аутомейшън отива на 60 к това без инвертор, батерии и фотоволтаици. За инвертора с батерията още 10на, фотоволтаика не е смятан, но на тия разчупени покриви само рамката отдолу ще е 2-3 к.
|
| Пет Апр 22, 2016 8:58 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Стълбищното осветление на блока, в който живея, преди даваше сметка за ток 70лв на месец. Сега дава няма и 10лв. Плафоните със все LED крушките и сензорите струват по 30-ина кинта. И по 2 на месец да се скапват, пак сме на далавера. Вкъщи съм правил сметка - икономията е нещо като 20-30 кинта месечно. Инвестицията ми се е изплатила за 7-8 месеца. Е, не струва 20к. Струва с 2 нули по-малко, в левове.
|
| Пет Апр 22, 2016 10:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е в това е въпроса, евтино с добър дизайн, нормално светене и дълъг живот няма. Като добавиш и разни екстри като възможност за димиране и става сложно. Най-лесно е да използваш 220В LED еквивалент, повечето читави се димират. Това обаче значи стандартни осветителни тела. Търсиш ли нещо различно с дизайн става сложно, да не говорим че повечето нямат и читави модели в софтуерите за симулация. Ако търсиш нещо с DALI примерно вече избора е доста по-малък. Друго важно е качество на светлината. Не оправдавам цената на нашите, аз лично не бих си сложил такива първо защото не харесвам LED светлината, второ не мисля че си струват парите, т.е. мен дизайна не ме влече много, обаче фактите са факти, наистина доброто струва скъпо, доста скъпо.
|
| Нед Апр 24, 2016 1:36 am |
|
 |
|
stefan63
|
Чета тука и още се обърквам. Май само Спарки има опит с масово домашно осветяване на дома , и Тони - ама неговите проекти ми идват като кисело грозде. Трябва да направя нещо за осветяването в хола, не искам обаче да правя окачен таван заради това, волфеамовите крушки са менте вече, луминисцентните енергоспестяващи и те са на късмет, лед крушките на 220 я изкарат година ,я не. По масовите магазини - преобладават тела на Е14 или за халогенки. Мисля си - дали да не взема 4 алуминиеви радиатора по метър - за мощни транзистори. Да ги слобя в квадрат, с ребрата нагоре към тавана. Квадрата да го монтирам на няколко сантиметра - 2..4 от тавана. На всяка страна на квадрата -по 3-4 светодиода от по 4-5вата. Изкритикувайте ме ,моля  Май трябваше в безумни идеи да го напиша.
|
| Нед Апр 24, 2016 8:07 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Евентуални недостатъци на твоята конструкция могат да бъдат силно насочена и заслепяваща светлина надолу от квадрата ( 60 - 80 вата) и тъмен таван, в резултат намален комфорт, ако няма някакво равностойно дифузно или индиректно осветление.
|
| Нед Апр 24, 2016 10:38 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
В този дух, някакви препоръки за E27 LED ламБи с температура около 3К и CRI > 90, около 60W?
|
| Нед Апр 24, 2016 12:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е27 ламбите масово са с CRI 80. С CRI 90 до сега не са ми попадали. Иначе "филаментните" светят прилично, но се случва да сдадат багажа. И не са 3000, обикновено са 2700, тоест жълтеят.
|
| Нед Апр 24, 2016 1:00 pm |
|
 |
|
woody
|
Дай някакви линкове за каквото и да е, че искам да изхвърля едни флуоресцентни боклуци. В случая не мога да сложа халогенки, иначе лесно го решавах.
|
| Нед Апр 24, 2016 5:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в холандия в селката железария (с рамера на метро-софия) веднъж бяха изкарали след касите 2 палета 100W нормални и 60W спот-мат. без пари. беше ме срам и си взех само по 20. филипс. след 2 часа пак минах, ама дръжки - всичко беше обрано до шушка. от големите ламби до сега не е изгоряла никоя, а от спота - една замина тая зима. аз предпочитам където чета и работя волфрама, докато го има. за сметката не ми пука 
|
| Нед Апр 24, 2016 7:37 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Щанда с крушките на MrBricolage брои ли се за линк? Иначе, моята съм я взел от тук, с гаранция 2г.: https://www.google.bg/maps/@42.7024628, ... 312!8i6656Някъде на 6-я месец взе да прекъсва. Смениха ми я.
|
| Нед Апр 24, 2016 8:48 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Аз също съм с V-tac, 2 г. вече си работи без проблем 12W-> 1055 lm. Сега си взех 15W - 1500lm ( повече от 100 ватова крушка)
|
| Нед Апр 24, 2016 9:30 pm |
|
 |
|
woody
|
Мерси, ще разгледам. Обикновено слагам димери и мощни халогенки, но в случая няма как. Стигна се до този момент да спонсорирам LED балона ..
|
| Нед Апр 24, 2016 9:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
V-tac не знам ти какви използваш но на оградата наслагахме такива заместители на енергоспестяващи, пукат като пуканки. Имаме и няколко техни прожектора и те ходят на сервиз поне веднъж годишно, ама вече им свърши гаранцията. Сложихме такива имменно с идеята че това което имаме е твърде скъпо за ограда, но май се оказва че не е . http://www.bpt.it/en/int/products/home- ... domino-led това мога да дам аз, има каталози, брошури, ако няма всичко мога да дам и друг линк ...
|
| Нед Апр 24, 2016 9:54 pm |
|
|