|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
 FPGA <> Ethernet
Искам да тествам един Ethernet Controler IP-Core които ми попадна ... и изникна следния проблем :
Как да конвертирам нивата от мрежата към 3.3V за да мога да вържа FPGA'то ... ???
Има ли някакви специализирани ИС'а за тая работа ... на свичовете и картите слагат някакви пулсови-трансформатори но доколкото разбрах това се прави за изолация а не за конвертиране на самите нива.
От мрежи нищо не отбирам, но доколкото рабрах от Ethernet картата ми идват към 48V, дали ще стане с някъв оптрон (поне за RD канала) ???
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Фев 20, 2006 2:06 am |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
малеее...
кви 48V бе? какъв ти е суича?
има такива чипове - наричат се PHY. на единия от китовте на xilinx го има даже.
този core, който искаш да пробваш, вероятно излиза към външния свят на MII интерфейс? тогава ти трябва точно този чип.
айде дай още данни, че да почнем да ти помагаме.
с оптрони няма да стане, избий си го от главата. требе си траф и много точни нива и тайминги. и трафовете са различни за различните PHY-та. не е тривиало, затова си има цял чип
|
| Пон Фев 20, 2006 9:59 am |
|
 |
|
relsys
|
ех, би било добре нивата да са 48V, тогава лана щеше да е 10 километров вместо 100 метра - голям кеф.....
.........
ама я кажи ти какво се опитваш, да вкараш направо сигнала от усуканата двойка в процесора ли ?
|
| Пон Фев 20, 2006 10:33 am |
|
 |
|
TheWizard
|
защо да не ги вкара дирекно (през траф де)
http://www.cesko.host.sk/
IgorPlug-UDP - direct connection of microcontroller to ethernetnetwork, work as infrared remote control of computer (no additional network controller needed)
|
| Пон Фев 20, 2006 12:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това е несериозно бе човек
|
| Пон Фев 20, 2006 12:33 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Емиии пак се извинявам за невежеството си ама както казах досега несъм се занимавал с мрежи IP-Cora е за 10Mbs Ethernet Controler ... доста е орязан но пък е в пъти по лесен за ползване от готовите решения на Xilinx. това нищо не ми говори ...  но знам ли сигурно е така .... както и да е за момента ми е важно да вържа "физически" самия FPGA към мрежата. ДедоБоре .. тези чипове PHY ... от къде мога да ги закупя в София .... Футарел, Комет ??? ПС: /
Абре тва как го е вързал тоя пич нема ли да "изгърми" портовете ???
Междодругото какво всъщност е напрежението което идва от самата мрежа ???? Както разбрах не е 48В 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Фев 20, 2006 2:30 pm |
|
 |
|
relsys
|
ей това би трябвало да ти помогне:
http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/compilers/mikropascal/project0011/
напрежението е от порядъка на 100 мВ, при 10 Мбита е манчестър кодиран сигнала, а при 100 е MLT-3 или Multi Level Transition - с 3 нива, където 1 се кодира с преход, а 0 - със запазване на състоянието => от където следва че не можеш да навреш сигнала ей така в ПИК-а.
най - добре си вземи една мрежова платка дето PHY трансийвъра и е отделно от контролерчето, чети му пдф-а и дерзай.
/Dlink DFE-530TX е такава/
Но при положение, че не си се занимавал с мрежи преди, мисля че ще ти е най - лесно с RTL8019AS и готовите драйвери / макар че аз това не успях да го подкарам нещо, но би трябвало да работи, явно малко време му отделих/.
|
| Пон Фев 20, 2006 3:21 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Имам една такава под ръка .... абре тея PHY'та са ебати чудовищата ..  а пък аз си мислих че са някакви простички левел-конвертори
Що трябва да е просто като може да е сложно
Добре де .. ако го вържа директно тоя FPGA към мрежата и прежаля риска да го гръмна ... ще стане ли номера ... щото ако трябва да го правя с PHY то ще е правене на платки, лепене чудеса ... тоя тест ще ми излезе през носа ... 
|
| Пон Фев 20, 2006 4:09 pm |
|
 |
|
relsys
|
Не, ти няма да го гръмнеш, ама нищо няма да стане.
Това PHY се връзва по 5 жици с процесора, пускаш едно прекъсване и четеш данните.
Само за да тръгне, мисля че 8-мо краче трябва да е с 10к pull-down.
Виж му datasheet, бях го постнал някъде тук.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1429&start=105
|
| Пон Фев 20, 2006 5:08 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Аха , ясно .. мерси за информацията 
|
| Пон Фев 20, 2006 5:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе човека пита за FPGA, ти към микроконтролери го пращаш...
BrainStorm, MII (media independant interface) e де-факто стандартен интерфейс за връзка на PHY към МАС-контролери. твоя кор трябва да поддържа такъв интерфейс, няма друг начин. прати някой линк за него, да ти помогнем нещо.
dlink платката е добра идея, май там чипа беше PLCC, т.е. можеш да го душнеш и да го вкараш в цокъл на универсална платка. а и трафа ще дойде с него. такива платки продаваха мост. страницта на чипа е тука
http://www.lsilogic.com/products/physical_layer_devices/l80225.html
|
| Пон Фев 20, 2006 5:57 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Да потдържа MII ... сега го мернах в readmy'то .. нямам линк намерих го в eMuleto ... явно някои си го е писал, на мен ми върши работа щото е на Verilog, не че смятам да променям нещо.
Тоя 80225 маи ще да е най-удобен за конкретния случаи ... PHY'то на тоя D-Link кито имам тука за жалост не е такъв и е в някъв скапан корпус ...
Ще мина утре към МОСТ да си намеря платка за жертвопринушение ....
Абре то идеята, като го премислих няма да изисква Ethernet Controler ... главното което се стремя е да мога да "слушам" какво се изпраща по мрежата ... като не ме интересува структора на пакета (поне не цялата).
Целта ми е да променя TTL'а на пакета ... да речем ако е 1 да го направя на 128 ... стигнах до следното решение ... тъи като всеки пакет започва със 8баита синхронизация .. (0х55) FPGA'то ще чака изпращането на пакет ... и след това тъи като знам точно на кое място се намира TTL'а ще го променя а останалото ще си стои както е ...
Така че основната ми грижа за сега е да вържа FPGA'то към самата мрежа, и да мога да разбера кога се изпраща 0 и кога 1'ца 
|
| Пон Фев 20, 2006 6:08 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
В Футурел намерих следното нещо което ще ми свърши перфектна работа : ICI-78Q2123/F,10/100 MicroPHY Transceiv.QFN32 Цена : 2.1лв
До тук добре .. ама изниква следващия въпрос ... от къде траф за тва чуде .. мога ли да ползвам траф от някоя стара мрежова карта или трябва да търся конкретния траф с които се препоръчва схемата .. в случая го дават с TLA-6T118LF.
Може ли да свържа трансивера без траф .. ???
|
| Пон Фев 20, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
@BrainStorm: Много интересен чарк, аз таман съм си поръчал интелската класика
не можеш без трансформатор, ама затова път всичко дето му е лепната марката 10/100 трансформатор за UTP върши работа; характеристиките дето трябва да гледаш ги пише в datasheet-a;
на Bothhand трансформатора който съм си харесал за Intel-ското PHY става напълно: TS6121А
От тези трафчета съм си поръчал повече, само не знам кога ще дойдат, иначе са евтинийка
Ще ги преслушам във футурел тез дни, само да не стане така че после да не може да се достави чарка 
|
| Пон Фев 20, 2006 8:42 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
|
| Пон Фев 20, 2006 8:59 pm |
|
|