| Автор |
Съобщение |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
През познати, направо от китайско 
|
| Пон Фев 20, 2006 9:06 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
@ДедоБоре
.... ami az si spodelqm opita, 6tot to ako 4akame nqkoj deto e napravil to4no sy6toto, edva li skoro 6te se polu4i otgowor, az spodelqm kak sym go podkaral, pyk vseki da si go pusne na kakvoto si iska......
|
| Пон Фев 20, 2006 9:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
този е QFN, ще е голямо зверене докато го запоиш.
иди утре до моста и виж дали 530 е още с този чип.
|
| Пон Фев 20, 2006 9:50 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Ето какво изрових още : 10/100 Base-Transformer RJ45 PCB Jack от Комет Цена : 1.9$ за единична броика, имат го в наличност.
Доколкото разбирам това си е RJ45 букса с вграден в нея 1:1 траф и 2 статус диода ... мился това да е с комбинация с ICI-78Q2123/F,10/100 MicroPHY Transceiv ... ще стане чудничко  направо ще си спретна една expander карта за Spartan3 KIT'a
Межюдодругото същата букса с вграден траф маи се ползва и от Олимекс : http://www.olimex.com/dev/images/enc28j60-sch.gif
заедно с ENC2BJ60
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Фев 21, 2006 12:42 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Целта ми е да променя TTL'а на пакета ... да речем ако е 1 да го направя на 128 ... стигнах до следното решение ... тъи като всеки пакет започва със 8баита синхронизация .. (0х55) FPGA'то ще чака изпращането на пакет ... и след това тъи като знам точно на кое място се намира TTL'а ще го променя а останалото ще си стои както е ...
Грешка!
CRC тата на IP и на Ethernet няма да са правилни
и още първото устройство което ги получи ще ги праща улеу.
Замисли се за тези пари за които ще дадеш за мрежова карта
FPGA и похабеното време и нерви дали няма да е подобре да
изровиш някой P120 с 32MB RAM.
|
| Чет Фев 23, 2006 5:18 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
 прав си за CRC'to тотално забравих за него .... и въпреки това не е проблем да се сметне (същност като се замисля .....  абе може и да е проблем, тая вечер ще разбера  ) ... явно и то ще трябва да бъде променено.
Значи пределно ми е ясно че с една ефтина конфигурация и Линукс ще ми е далеч по-лесно, но не това е идеята ... искам да мога да рутвам с Windows и WinRute.
А иначе цената за изработката му няма да е толкова фрапираща, със CPLD смятам го мах 20лв. (цялото устроиство)
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Чет Фев 23, 2006 9:57 pm |
|
 |
|
Balkana
|
BrainStorm: Ethernet MAC в CPLD, не е ли някак малко нереалистично ?
То ако стигаше, предполагам никой нямаше да си купува чипове етернетски контролери ...
|
| Чет Фев 23, 2006 11:12 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Невъзмоно е по точната дума ...
Не няма да слагам цял Етернет контролер ... просдто един брояч които ще се стартира в началото на всеки пакет (при получаване на първите 8 синхронизиращи баита) .. след което просто ще прави промените там където е необходимо ... в случея ТТЛ'а и CRC'то ...
Цялото устроисто ще се състои от 2 PHY'та и 1 CPLD ... по следния начин : PHY<>CPLD<>PHY просто ще маскира(променя) тея битове които ме интересуват .... знам ли надявам се да стане .. като пробвам ще разбера
Сега обаче почвам да се чудя дали това CPLD ще е достатъчно че да пресметна CRC'то ... 
Последна промяна BrainStorm на Чет Фев 23, 2006 11:23 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 23, 2006 11:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе човека иска да си направи лъгалка за хоум-лан-тел, вероятно. не му трябва пълен МАС, само ттл-и ще променя. по-добре да ги фиксира (жокер)
а и така ще научи много неща за етернета, ТОВА е основната полза.
вероятно след няколко стотоци човекочасове, ще си тури един пентиум да му рутира, но засега си мисли, че времето му е без пари. в най-добрия случай ще го направи и това ще му е гордостта за поне 5 години. пожелавам му го!
@BrainStorm, като навлезеш в дълбокото - питай. ще ти помагаме с мъдри съвети от брега 
|
| Чет Фев 23, 2006 11:22 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ммммда това е идеята
Засега имам доста свободно време ..... гледам да го оползотворя ....
Дори и да проработи (не 5 ... 10 години ще му се радвам  ) ще си е само за моя полза (така де за моя и за всички убави колежки от 4.бл  ) ... щото ми казаха, че тука в София проваидерите си непоплювали .... а Пирогов е близо 
|
| Чет Фев 23, 2006 11:28 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@BrainStorm: ето ти тогаз една оптимизационна хакерия, дето я знам от рутерски софт:)
за IP cheksum, на всяко намаляване с единица на TTL-a e достатъчно да намалиш и чексумата с единица, не е нужно да я преизчисляваш въху целия IP header. Само не мога да съобразя в CPLD-то кое ще е по-лесното: да реализираш цялото чексумиране наново, или да направиш някаква аритметика. Въобще, струва ми се малко странно, ама както си тръгнал, току-виж си сложил цяло TCP/IP
За ethernet-ската туй не важи обаче
Бтв - каква е крайната цел на "продукта" ?
|
| Пет Фев 24, 2006 1:16 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе остави го да си направи crc сметалка. после ще му е от полза, защото нещата не опират само до TTL.
ама това после - нека си облече поне банския, да скочи от кулата и ще му кажем как се пълни басейна с вода 
|
| Пет Фев 24, 2006 1:30 am |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ами то ДедоБоре много правилно го дефинира : + да си почеша крастата
Ми то щом ще се смята CRC'то на ethernet'a то по добре с него да смятам и CRC'то и на IP'то.
Абре ще го измисля ... пък ако нестане, една 50гр. скоросмъртница и смело към следващата изгъзица 
|
| Пет Фев 24, 2006 1:47 am |
|
 |
|
Balkana
|
формулките за CRC са различни - ethernet-a мисля беше 16-битов полином, а чексумата на IP-то е проста сума.
|
| Пет Фев 24, 2006 1:58 am |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ethernet'а е 32-битов полином ... стандартно CRC32
А за чексумата на IP'то ... :
Което май ще рече побитово инвертираната сума от 1'ците в IP хедъра, или нещо от сорта ... 
|
| Пет Фев 24, 2006 2:19 am |
|
|