|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:19 pm
Segger J-Link debug probe for STM32
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Segger J-Link debug probe for STM32
то за дебъг сигурно ще пее, ама флашва ли?
|
| Чет Апр 28, 2016 8:57 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Без да се замисли. Даже повече съм го ползвал да флаша - имам едни микро-модулчета с nrf и тях ги флаша с st-link-a, даже едното е перманентно закачено на адаптерна платка на която слагам модулите. За дебъг ползвам dev board на които има 2х10 конектор и там се мушкам с J-Link. Едит: флашенето минава през openocd, да не си помисли някой че със st-link utility флаша nrf 
|
| Чет Апр 28, 2016 9:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
е да така може... openocd може да флашва и през SDA и през всичко. Идеята на SDA-то е че трябва да можеш да го ползваш и без опеноцд... Не че мен ме вълнува, щото под лайнукс и с GDB предпочитам опъноцд, ама вие с вашите джамци и ИАР и т.н. Иначе сегер са направили специална страничка по темата: https://www.segger.com/jlink-st-link.htmlИдеята им явно е да не допуснат SDA-то да се наложи, щото ако се наложи е 100 пъти по-добре от джейлинк-а. Та затова пускат фърмуер безплатно и от SDA става джейлинк...
|
| Чет Апр 28, 2016 2:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Трудно може да ги засенчи SDA и то причината е както казах, че J-link е напрактика безплатен. Те явно вече свикнаха с това  Майтапа настрана, проблема на SDA и ОпенЦД и прочие "самарянски" истории е, че като вземеш някой нов процесор и умиргаш прав. Дериватите на Кортекс в момента са барем няколко стотин и всяка седмица излизат нови. Няма как някой на добра воля да осигури подръжка за всичко това. Варианта с SDA би имал смисъл, ако самите производители на чеповете го подържат (за техните си чепове). Ама на тях не им дреме особенно, щото големите клиенти им е през оная работа за няколко стотин долара, а дребните си карат на "безплатен" J-link.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 28, 2016 4:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не е толкова трагично с openocd-то, то вярно че има много варианти на разни кортекси но в общата си част са еднакви (флаш контролера примерно, за ядрото или ITM пък съвсем) и не е толкова трудно. А и във връзка с темата за новите пик32, то ако е толкова ново че никой да не го е виждал (и не е просто малка еволюция на друга серия) си е сериозен риск. Другото е че някой фирми гледат да си добавят поддръжка за openocd заедно с пускането на чипа (например броадком бяха пуснали няколко пача заедно с тяхното сдк за WICED преди няколко години). Но жей-линка си е жей-линк, всеки трябва да го има 
|
| Пет Апр 29, 2016 12:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми незнам. Аз само с STM имам опит, там флеш контролерите все нещо им променят. Малко, ама достатъчно за да трябва да си пренапишеш erase/write частите на бутлоадера например. Имам 3 различни версии само за STM32F4 и още 2 за F1. Малки неща са - големина на сектори за триене/писане основно, ама достатъчни да ти убият половин ден в псувни. А ако трябва да го правиш за всички контролери на всички производители? И не само да дращиш едни скриптове и после да оставяш юзерите да се мъчат да намират дребните пропуски, а да вземеш чипа и да тестваш на железо какво си сътворил? Много работа е това, реално или ти трябва фирма дето само това прави или трябва самите производители на чепове да го правят, ама те нещат. Другото което е- jlinka си фърчи. OpenOCD е в пъти по-бавен, а и при мен продължава да дропва конекция на случаен принцип. Може би защото го мъча под бозата, сигурно под линукс е ОК. И последното с J-link си вървят и благинки за трейс (вярно елементарен, ама го има), нещо което 5 години вече никой от "самаряните" не ще да седне и да напише като фрии решение. Освен всичко друго сегер имат и добър съпорт. Аз затова съм си взел и едно EDU, да имам очи да ги тормозя 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 29, 2016 10:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Силата на джейлинка е по-лесното подкарване и по-простата работа. От към цена не бих казал, ама това си е субективно. Въпросът е, че лесната и стабилна работа се дължи на интеграцията с комерсиални среди. В това няма лошо, нормално е при сързани продукти компаниите да си съдействат в полза на общия им интерес. За съжаление това съвпада с интереса на клиента само ако си купи точно тая комбинация продукти... Както и да е, въпросът беше че джейлинка се радва на по-добра интеграция спрямо опъноцд и спрямо много други емулатори, включително и по-добри технически. OpenSDA обаче променя играта, защото е прост стандард, налага се от АРМ, демек малко среди ще си позволят да го пренебрегнат. От там насетне всеки който направи емулатор ще има прилична поддържка и конкурентното предимство на сегер отива в киреча.
Иначе опеноцд-то... не че е лошо, даже като за дипломна работа на един студент е много добро. Най-важното е, че оцд-то всъшност е софтуерен продукт и на теория не е обвързан с конкретно джелязо като емулатор. На практика обаче е пак същия проблем като това дето писах по-горе - поддържат се няколко калпави джелеза и ако някой тръгне да прави ново джелязо пак трябва да ходи да се разправя с глупости...
|
| Пет Апр 29, 2016 5:57 pm |
|
|