|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:00 pm
Arduino R3 + Adafruit RTC/SD logger + BME280 + ...
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Arduino R3 + Adafruit RTC/SD logger + BME280 + ...
хич не ми е до това, но както казах темата е за триене. незнам какво сте се изнервили толкова, пробвал съм нещо и си троша главата с него. преценил съм, че ще ми свърпи работа и върши. питах само за мнение и го получих.
днес ходих и до болница тук - всеки е готов да скача на бой... от времето ли, от въздуха или от водата???
|
| Пет Апр 22, 2016 2:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не се кахъри, Grubi, и другият път направо скачай на Duinomite 
|
| Пет Апр 22, 2016 6:04 pm |
|
 |
|
stefan63
|
тука е така , масова шизофрения ..ама я забелязват само новодошлите. Не се коси, търси положителното.
|
| Пет Апр 22, 2016 10:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То едва последните една-две години касиерките по суперите започнаха да казват по нещо приветливо...
|
| Съб Апр 23, 2016 10:42 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
В наше село в Куфланд ги задължават да питат сичко ли е у ред 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Апр 23, 2016 6:16 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Grubi, това което си дал си е точно пример за бързо тестване на нещо, не виждам колегите какво против имат. И аз така правя често по следните причини: - въргалят се покрай мен неопределен брой ардуино-подобни платки, има ги в olx/bazar.bg/erelement/robotev и дори да ги свърша са ми на 24 часа доставка - като се каже ардуино хората си мислят за AVR - не е така, дю-то не е единственото, има Tiva на TI (80MHz и повече), има ESP8266 (160MHz/4М флаш) и доста други - CC3200 и ESP8266 направо са си в интернет от първата минута, бутват за 1s (голяма разлика с малиноподобните линукси) - консумацията няма нищо общо с тази на линукс платка - вярно, вифи и етернет добавят солидна порция, само че те могат да се пускат по желание и ако са спрени тока е мА, не стотици мА - в момента в който стане беля и си отиде "контролера" си назад с 2-3-4 долара и подменяш безпроблемно със следващата бройка - Ардуиното е C++ все пак, доста ембедед код се пише на C още, така че работещите с ардуино са някак една стъпка напред откъм език - има хардуерна абстракция, която общо взето върви на всичко - кода, който си постнал сигурно ще тръгне безпроблемно на 10-тина други платки без да го пипнеш (добра или лоша може да се поспори, но като цяло е разбираема и лесна за употреба) - ако се наложи да "вдигнеш нивото" има следната опция - тексаските платки (Energia се казва средата там) могат да се ползват под Code Composer-а - скеча се импортира и имаш готов за дебъгване и разширение проект - има варианти (пак на тексасците) за многозадачност - няколко "скеча" да тичат паралелно като таскове на ОС-а.
Ако трябва да тествам някакъв сензор това е най-лесния, евтин и бърз начин - точно BME280 бях тествал преди 3-4 месеца, и сега имам данни от няколко обекта с история през 15с на thingspeak-а. А кодът беше елементарно обединяване на 2-3 примера за няколко часа една вечер.
|
| Пет Апр 29, 2016 10:23 am |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Понастоящем всичко, което е на гола платка с рейка в единия край върви под марката "Ардуино". Вече е нещо нарицателно , като "ксерокс". Като чуе "ардуино" клиента веднага се сеща ,че това е част от PCB-пъзел. Освен това е убеден ,че е нещо лесно и на ниска цена. Же суи ардуино. 
|
| Пет Апр 29, 2016 12:52 pm |
|
 |
|
gicho
|
Не знам, според мен ардуино е нещо, което може да изпълнява поне част от кода, който върви на оригиналните. В смисъл че примерно дикавъритата на ст или фреедом-ите на фрискейл не са понеже няма необходимата интеграция в средата и библиотеките (то всъщност за стм32 има някакви опити, може и за кинтисите да има, ама принципно говоря).
|
| Пет Апр 29, 2016 11:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
там е друга джунгла - mbed.com голям облак, дори компилатора е при тях - пишеш някакъв сорс, цъкаш през браузъра 'Build' и получаваш код за наливане в борда. няма досадни и тудни за настройка неща като еклипси, библиотеки, плъгини за дебъгване.
|
| Съб Апр 30, 2016 9:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
A погледна ли кода? Иначе повдигнах темата, щото Груби на няколко пъти (не само тая тема) се опитва да подкарва подобни дребошлъци и не иска да чува за други варианти... Както и да е, всеки сам решава и си избира пътя. Който смята че това е правилния път да му помага по същество 
|
| Съб Апр 30, 2016 6:32 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, погледнах го - човекът е взел максимум готови неща и ги е пуснал да си свърши работата. Дали на това ниво е полезен е друг въпрос, по-скоро очаквам (очаквах, ако не го бяхте скастрили) да извади математически анализирани данни от датчика дето примерно ще са ценни ако човек се чуди дали струва бошчето. Всъщност явно има някакво неразбирателство - съгласен съм че кода не е кой знае какво (меко казано), но това не значи че платформата е за смяна. Почти всички платформи позволяват да се пише неефективно. По какъв начин примерно freertos щеше да го спре да не прави такъв код? И за какво ще му послужи наличието на ОС за тази задача? От неговата позиция най-важното е да има готови неща, които да може с два-три реда да ползва, че даже ако може и целия скеч да е готов няма лошо. На него му трябват данните от сензора събрани на ПЦ-то - не виждам по-бърз вариант това да се случи от избрания от него. Ако тръгне да се преквалифицира в програмист има какво да понаучи, но аз останах с впечатлението че е по-близо до хардуера.
|
| Съб Апр 30, 2016 7:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ааа не всички, нали това обяснявам от самото начало. Като стъпиш върху 1-2к РАМ няма да стигнеш далеко с неефективен код, бързо ще ти отеснее  Едно от големите предимства на Ц++ (особено при ембедед) е работа с паметта. По-точно динамичната памет, но пак стигаме до тия 2К ква динамична кви 5 лева. Че и стринг в който се буферират прекалено много неща... Ако това беше на малко по-голяма платформа, изобщо нямаше да се обадя...
|
| Съб Апр 30, 2016 8:26 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
И аз да препоръчам Duinomite-то. Това си е като Правец-8 на стероиди. Върви върху PIC32MX на 80MHz с 512k Flash и 128k RAM . Бейсика му не е точно Епълски , но на който е бутал Правеца, веднага ще му се върнат Бейсик рефлексите.  Поддържа FAT16/32 във флаша и на СДкарта, плаваща математика, масиви, стрингове, SPI,I2C, прекъсвания, графики, ... Даже има PEEK и POKE за по-лудите. Не му трябват Иде-та и компилатори, захранва се с до 12V с импулсно ,има порт за литиев акумулатор със зареждачка , така че може да се разнася и самостоятелно и да се правят корекции в програмата на коляно (а то винаги се налага да се промени някой коефициент). Все пак, Бейсикът е езикът за потребители и любители , а не Ц-то. Има и "ембедет" версия - микромите , с поддръжка на серийни графични дисплеи и т.н. Въобще, за дебилни приложенийца с такт на системата до 1 милисекунда е повече от достатъчно. А пък в крайна сметка си е редовен ПИК (доста як) и винаги може да се префлашне с произволен фирмуер. И добрата новина за Ардуино любителите - има си изведен ардуино шилд. Олимекския вариант е с последния отворен код и софта повече не се развива. Оригиналният проект "maximite" отиде много по-напред и още се развива ,обаче сорскода е затворен, но пък фирмуера е свободен. Вече има вградена поддръжка на разни сензори, RTC, TFT дисплеи и др.
|
| Съб Апр 30, 2016 9:08 pm |
|
 |
|
gicho
|
Сори че бъзикам темата, но се опитвам да разбера къде може да стане по-оптимално - и аз често правя за час-два разни дреболийки и ардуинотата заминават по дестинации с висока скорост, та през седмица-две храня китайците - затова се ослушвам за разни идеи. На ардуиното ценното е абстракцията - направили си проста такава която работи прилично и е лесно разбираема дори за хора без познания в програмирането. Отделно имплементации на тази абстракция има за десетки различно контролери, което значи още повече платки. Разликата спрямо API-тата на различните производители е точно че е независима и работи без значение от фирмата. CMSIS-а работи на кортекс (евентуално) но не е толкова популярно, разните РТОС-и имат алтернативи (HAL) но пак рядко поддържат толкова платформи. Да не говорим че за да ги ползва човек кърнела им ще отхапе добра порция от рам-а - което в повечето случаи (вкл. конкретния) с нищо не помага. А и концепциите за ХАЛ-овете често са просто извратени и неподходящи за ембедед. Не виждам какъв да е проблемът - единственото динамично в тоя код е този String - всичко друго са статични обекти. Съвсем коректно е направил общ буфер понеже ще го хвърля на три отделни дестинации. Типичното е да се стрелят директно отделните части както в коментирания код, но за неговия случай е по-добре да си го подготви първо. То винаги работата с текстове си е динамична, ако ще един printf да има от стандартната библиотека. Съвсем смислено може да се оптимизира да пише и праща двоични данни и ще мине съвсем без динамична памет, но доколкото виждам ползва някакъв стандартен формат който му е удобен. При положение че го е събрал в някакво ардуино значи ресурса стига - за какво да търси нещо с мегабайти памет или многозадачно ядро? Какво ще постигне - кое ще е по-добро - точност, скорост, надеждност, консумация, удобство? Ако му утеснее може да мине от 2-доларово на 4-доларово и ще има няколкостотин К рам.
|
| Нед Май 01, 2016 12:09 am |
|
 |
|
miro_atc
|
SD карта, стрингове или динамична памет.... и 2К рам според мен са неподходяща комбинация. Мисля че няма нужда да обяснявам защо,...
|
| Нед Май 01, 2016 9:17 am |
|
|