|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pe6oslav
Ранг: Минаващ
|
 Sony MHC-ECL77BT
Здравейте, пуснах подобна тема във BG Аudio Club но там до сега не получих особенно компетентно мнение. Та започвам отново да обяснявам. Това е музикална сиsтема на SONY имах излишни пари купих я преди година и повече.Не съм я слушал в магазина а я награбих с кашона и я занесох в къщи дори я разопаковах след седмица. От начало ми се стори добре но после забелязах че нещо в ниските ми се губи.Та така мина доста време преди да разнищя проблема.Спорихме с приятел понеже дават че изкарва 235 вата на канал и тогава не издържах и я отворих за да видя какво е стъпалото. Оказа се клас D STA516B както и да е може би поне по сметки да са толкова.Предполагах че проблема с ниските е от него но уви ... стигнах до извода че всичко работи със цифров сигнал. От там достигнах и до саунд процесора STA309A и проблема се оказа, че идва от там. Същата система но ECL99 която не се предлага в България има суб-уфер когато отворих моята мястото на платката за стъпалото на уфера беше празно. Та при тази конфигурация при ECL99 е допустимо ниските да са отрязани до 100 Hz и на доло да поема суб-уфера. Но в моя случай такъв няма и лентата на предните канали си остава отрязана зададено заводски при конфигурирането на саунд процесора от микроконтролер. STA309А (I2S output channel mapping function) е 8 канален аудио процесор с много настройки и конфигурации задавани от управляващата логика, има опция за кросовери и точно от там идва и моят проблем че ниско-честотния е активиран от софтуера. Системата все още няма пуснат SERVICE MANUAL но и не мисля че би ми помогнал чак толкова. Та въпроса ми е как мога да променя софтуера/ фърмуера който задава настройките за конфигурация и да деактивирам този кросовер в моя случай. Микроконтролера е M12L64164A. Всички чипове имат даташийти в нета и кодовете за командите на функцийте на саунд процесора са дадени в даташийта му.
|
| Пон Май 02, 2016 8:11 pm |
|
 |
|
pe6oslav
|
 Re: Sony MHC-ECL77BT
Никой нищо не казва. Нищо ли не може да се направи?
|
| Вто Май 03, 2016 12:04 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Ако ти не си в състояние да направиш нещо никой няма да го направи. Да правиш ревърс енгинееринг и да модваш нещо което струва 100ойро е чиста загуба на време както и да го погледнеш. Още повече че няма никакви перспективи от подобен труд за в бъдеще. Решението е да си купиш друг по добър модел- евтино, бързо и работещо решение. Ако прецениш че продукта не отговаря на техническите си характеристики най добре сподели на Сони колко си недоволен. Нищо чудно да ти пратят нещо за компенсация, или пък дори да ти предложат работа ако си достатъчно добър според техните стандарти. Ако се чудиш защо хардуера не се използва на 100% в даден продукт - това е маркетингово решение. Всички големи го правят и така най добре се печелят пари когато трябва да изкараш 100 различни модела на година
|
| Вто Май 03, 2016 12:54 am |
|
 |
|
pe6oslav
|
Здравей, благодаря за отговора. Занимавах се с аудио и видео техника доста отдавана, но тогава почти всичко беше аналогово.Дори не очаквах че нещата вътре стоят така има стъпала клас D работещи с аналогов сигнал, но се оказа друго и хардуерно няма какво да се направи - проблема е софтуерен. Аз не съм на ясно с тези неща изобщо и не знам как се случват. Погледнах от тук от там четох малко ... това си е наука, имам желание да направя нещо, но аз работя почти всеки ден по 16 часа и нямам такова време. Наистина е глупаво това което са направили, може би повечето потребители дори и да усещат, че има нещо странно не знаят какво се случва а и никой не се е задълбочил толкова. Писах отзив за продукта в сайта на SONY но тук в България едва ли ще бъде взет под внимание. Преди да я купя писах емайл на SONY за модела ECL99 понеже не го открих никъде да се продава в BG отговориха ми че не се предлага и не се внася тук (докато бях в Англия ги имаше и 2та).Мислех да пиша на SONY и ще го направя като обясня всичко до което съм стигнал като изводи. Дори и тази мощност от където тръгна да се нищи проблема може да я изкара по начина по който стъпалото е свързано BTL single 4 канала в паралел захранени с 36 волта при 3 ома, но няма как да я достигне защото дори и сигнала до стъпалото не е с достатъчна максимална сила пак зададено от настроиките на саунд процесора.Това за мен не е чак такъв проблем защото не слушам чак толкова силно музика, но все пак е посочено като характеристика а тя е недостижима.Главно ме дразни тоя осакатен звук защото го чувам и разбирам, че липсва нещо и то само заради една софтуерна недомислица.
|
| Вто Май 03, 2016 7:50 am |
|
 |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Външен суббуфер не върши ли работа ? Има ли букса изведена? То вътре да ровиш е загубена работа...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Май 03, 2016 8:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
По белия свят в такава ситуация отиваш с касовата бележка обратно в магазина и го връщаш. Това важи за първите няколко седмици / месец. При теб този срок е минал но пък не са минали 2-те години задължителна гаранция. Т.е. носиш го в оторизирания им сервиз с оплакване, че не може да се постигнат рекламираните параметри което считаш за дефект (производствен?) - ако са разбрани и искат да ти съдействат добре, ако ли не започва ходене по мъките и писане на писма до Сони.
Ако имаш късмет може някой по света да е хакнал този модел или друг на същата платформа. Ако никой не го е хакнал трябва да намериш някой който има желание да инвестира време в ревърс енжинеринг - ентусиасти има, но е зор да стигнеш то точния човек. Варианта да платиш за да го направи някой е практически неприложим - времето което би отнело за да се свалят схеми, прочетат документации, да се свали защита ако има такава, да се дизасемблира фирмуера и т.н. е адски много. Човек който има тези знания и работи за пари обикновенно си знае много добре цената и бюджета лесно ще надхвърли цената на нова кола - т.е. практически няма смисъл да вървиш в тази посока.
Също така този чип M12L64164A въобще не е микроконтролер а SDRAM. Днешно време има достатъчно разнообразие от евтини микроконтролери със защита на фирмуера, така че вероятноста го прочетеш, анализираш и промениш е доста малка.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Май 03, 2016 9:14 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Това на базата на какво го установихте - на Вашите слухови възприятия или на измервания? Какво точно означава "нещо в ниските ми се губи"? Отново да попитам - това твърдение, че са орязани ниските до 100Хз е на базата на измервания или просто на Вашето допускане? Липсата на стъпалото за суб-буфер нищо не означава - много производители проектират изделията си така, че съобразно модела да насищат на едни и същи платки само това, което им трябва. Това обаче изобщо не значи, че ползват една и съща софтуерна конфигурация за всичките си модели. Както вече отговориха - промяната на фирмуера на системата е почти на 99% нереализируемо. На самата уредба има ли тон корекция ниски-високи? Тя работи ли? Вече има достъпни начини да се запишат в аудио CD синусоидални сигнали с ниски честоти и зададени нива. Опитайте да направите една такава пластина да я възпроизведете и да видите какъв ще е резултата.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Май 03, 2016 1:19 pm |
|
 |
|
pe6oslav
|
mitko_el : Няма букса, дори няма изход за слушалки. При тази ситуация в другия форум ми предложиха да взема сигнал за външен активен суб от изходите за колоните, но ефекта ще е същия - сигнала орязан. То бас има но просто звучи гадно, дори има и мега-бас но да не обяснявам как звучат ниските повдигнати около 120 - 150 Hz и на доло под 100 да няма нищо.
palavrov : Купена е от Технополис там нещата са много трудни с гаранцийте. Аз вече казах, че трябваше да я отворя за да видя какво се случва вътре не знам дали няма да е проблем това. Търсих какво ли не но все още няма нищо за този модел няма и сервизно. В Англия имаш право да върнеш техника до 6 месеца след покупката в магазина от който си я купил с касовата бележка и в пълния и комплект - връщат парите без проблем само описваш от какво и защо не си доволен. При нас нещата с гаранцийте са трудни, но ще пиша на SONY до представителството за Европа то е в Германия.
Koleto : Направи ми впечатление понеже слушам същата музика която съм слушал и на други системи. Вече казах от тинейджър до доста след това се занимавах с такава техника правил съм си платки, тонколони и доста други неща имам на представа кое как звучи. Месеци след като я купих и имах време пробвах да пусна синтезирани сигнали с различни честоти и тогава установих че наистина под 100 Hz ниските се губят и то много странно и рязко. Реших че може да е колоните и самите говорители да не покриват тази лента пробвах ги на друг AMP и колоните си изкарваха всичко много добре - и това отпадна. Това беше цялото упражнение и спрях да се занимавам. Мина доста време и едно приятелче все ме базикаше за тази система и то главно спорихме за мощността аз му казах че тия 235 на канал няма как да ги изкара и кой знае какъв слаб AMP има и изкарва не повече от 100 вата на канал. Та от спора се стигна до там да я отворя за да видя какво става вътре за да не споря на празно. Оказа се че стъпалата са мощни и по начина по който са свързани и захранени е възможно да изкарат това което се посочва, но излиза, че е така само по сметка. Реално не ги изкарва защото саунд процесора има атенюация за нивото и горния праг е зададен доста ниско.Описано е в даташийта че конфигуриране за системи от 2 канала на горе се активира кросовер за ниски честоти който е 24 db в октава и започва от 120 Hz защото се използват в тези случай по малки говорители като сателити и по ниските честоти са с голяма амплитуда което може да ги повреди. За това казах и че предполагам понеже видях празното място на AMP-а за суб-уфера че проблема е там, че е пусната със същия софтуер и конфигурация като модела със суб и от там идва проблема.
|
| Вто Май 03, 2016 8:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Така както го обясняваш може и да е фабричен дефект с фирмуера. Във всички случаи ако не са минали 2-те години гаранция и не си продупчил някоя лепенка която ти сваля гаранцията най-безболезно е да го минеш за гаранционен проблем и да те обещетят. Нищо не губиш ако се пробваш. Току виж случиш на някой разбран техник/служител и ти свърши работа. Така или иначе на него му е през онази работа, всички по веригата са си вързали гащите за такива ситуации и са вкарали риска в цената. За 500лв едва ли някой ще тръгне да ремонтира. По скоро ще си го засилят на Сони пък те да се оправят.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Май 03, 2016 8:59 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
Каква е честотната лента на това чудо? Да не се окаже че всичко си е наред по спецификацията
|
| Вто Май 03, 2016 9:56 pm |
|
 |
|
pe6oslav
|
Няма посочена честотна лента (може би умишлено).Юзър менюала е един и същ и за 2та модела като се посочва че единия няма суб.Посочено е само при кава честота е измерена изходната мощност при 1Khz на 3 ома предните канали отдават 235 и суб 230 при 3 ома на 100 Hz - това са си стандартни тестове и тях си ги покрива.
Amplifier section MHC-ECL99BT U.S. model: Front speaker: Output power (reference): 235 W + 235 W (per channel at 3 ohms, 1 kHz) Subwoofer: Output power (reference): 230 W (at 3 ohms, 100 Hz) Other models: Front speaker: Power output (rated): 60 W + 60 W (at 3 ohms, 1 kHz, 1% THD) Output power (reference): 235 W + 235 W (per channel at 3 ohms, 1 kHz) Subwoofer: Output power (reference): 230 W (at 3 ohms, 100 Hz) MHC-ECL77BT U.S. model: Output power (reference): 235 W + 235 W (per channel at 3 ohms, 1 kHz) Brazilian model: Output power (reference): 320 W (160 W per channel, at 3 ohms, 1 kHz, 10% THD) Other models: Power output (rated): 60 W + 60 W (at 3 ohms, 1 kHz, 1% THD) Output power (reference): 235 W + 235 W (per channel at 3 ohms, 1 kHz)
Иди разбери кое е реално как от 235 стават 160 и 60 - като реално изкарва около 100. Атенюацията е зададена много под прага а да не говорим че пробвах с по силен сигнал през линейния вход в саунд процесора е активиран и лимитер до някакво зададено ниво и при определен пик намалява сигнала.
|
| Вто Май 03, 2016 11:32 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
така представено ако искат могат да отрежат всичко под 99Hz на 100dB и пак няма за какво никой да им каже нещо. Който иска може да си купи уфер. Сори, но както казах по горе това си е чист маркетинг. И аз съм правил такива неща по нареждане отгоре, супер хардуер нарочно осакатен до 20-30% от възможностите си, за да може после същото нещо да се продаде 3 пъти по скъпо на който може да си го позволи.
|
| Сря Май 04, 2016 2:41 am |
|
 |
|
pe6oslav
|
Предполагам всичко е направено умишлено така. Не знам за тук защото 2та модела не се предлагат но в Англия бяха с много близка цена.По този начин по който са пуснати ще се забелязва естествено разлика в BASS-a.Честотна лента не се посочва така че могат да си я режат както искат не са сложили лого Hi Fi защото там е задължително да покрива целия чуваем диапазон 20Hz - 20kHz при неравномерност +/- 3 db. Преди беше трудно да се достигат тези показатели а сега тези проблеми са решени но пък умишлено се орязват.Най малкото спестили са от писане на един софтуер.Преди време когато търсенето на подобни системи беше много голямо техните бяха едни от най добрите - всичко беше на макс.Тогава пък имаха проблеми с колоните лично аз уреждах в SONY сервиза моя братовчед да му сменят басовите говорители 3 пъти.Хардуерно може да се твърди, че може да си направи тия 235 вата но ,че така са задали нивата им спестява такива последици от гаранционни сервизи.Да не говорим, че вече почти не слагат сертификати за качество и няма кой да контролира дали покриват това което описват.Те и при телефоните се опитват да се наредят в челните места хардуерно го постигат но много разбиращи твърдят, че са зле със софтуера(на мен лично не ми е направило впечатление).Пък това за суб- уфера, че е тестван при 100Hz то си е стандартно при всички защото това е някъде по средата на нискочестотния диапазон както и 1kHz za целия звуков.При 50 Hz със същата мощност изкривяванията ще са повече а в някой от повечето случай е възможно самата музика да не съдържа толкова ниски честоти и изобщо възприемането е зависещо от помещение и много други фактори.Явно и за това са решили да си спестят всичко излишно и субективно...
|
| Сря Май 04, 2016 8:06 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Продаваш този усилвател и след това никога Сони.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Май 04, 2016 8:49 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам, но и аз имам едно sony и ниските звучат кофти, толкова кофти че вече с години не го включвам, само събира прах...
|
| Сря Май 04, 2016 9:17 am |
|
|