Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Microsoft и Linux 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Microsoft и Linux
vstoykov написа:
palavrov написа:
беше направил точно това

Искаш да кажеш, че е инсталирал шпионски софтуер на компютри, собственост на държавата и даже не са си направили труда да го арестуват (след като си е признал)?

Или е направил нещо в стил proof of concept на негов компютър?

И как е разбрал, че не са го взели на сериозно? Може би тайно са се заели да следят кой, как и защо качва троянци? Може би се преструват, че не знаят, а в същото време пишат фалшиви документи, извършват фалшива комуникация и т.н. на заразените компютри (и тайно ползват незаразени, руско производство, произведени от тайните руски заводи за тайни компютри, които са толкова тайни, че даже и началниците в завода не знаят какво правят)?

Е па как си го изфантазира това всичкото?! Сам си измисляш въпрос и сам си отговаряш мислейки си, че е много оригинално :)

Истината е съвсем друга, надявам се да знаеш руски поне малко, така че ето ти да прочетеш:
https://xakep.ru/2011/12/26/58104/

Вто Мар 15, 2016 1:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член

От няколко дни ми се върти като реклама из фейса, ама днес нещо не ми се работи, че се поизморих и реших да го изгледам - майкрософт правят линукс кърнъл емулация за да може под уиндоус да се стартират линукс нейтив приложения. Абе с думи прости линукс под уиндоус, приятно гледане:

https://channel9.msdn.com/Events/Build/ ... =DX_836636

П.С. като знам че някой път от десет кладенеца вода трябва да носиш в истински линукс да подкараш нещо, цялата работа не ми се струва много надежна, ама за всеки влак си има пътници. Факт е че МС явно са спрели с игнорантството...

Чет Апр 28, 2016 2:38 pm
Профил

Мисля, че се подготвят да подкарат милионите приложения за Андроид без емулация. И също така да не изпуснат разработчиците да мигрират към линукс/макос.

Чет Апр 28, 2016 3:44 pm
Профил

Няма ли да е по лесно да направят уиндоуса с линукс ядро - така получават всички драйвери наготово и целия оупън сорс свят ще работи беплатно и за тях :)

Чет Апр 28, 2016 3:48 pm
Профил

GPL лиценза ги плаши яко - едва ли има шанс това въобще някога да се случи. Ама то и да пускат нейтив .elf също беше немислимо доскоро, та знае ли се.
Също така windows драйверите като цяло са малко по читави отколкото тези за линукс. Просто производителите на софтуер плащат за да има драйвер за виндовс който държеше над 90% от пазара на компютри. Последните няколко години ако броим всички смартфони, таблети и т.н. за компютри пазара на Windows стремглаво намалява и в момента е под 40% - основателна причина Microsoft да са уплашени и да са готови на всякакви компромиси за да си задържат позициите :)

Чет Апр 28, 2016 3:58 pm
Профил

мъка... мъка...

Преди 4-5 години като го пробвах беше... меко казано боза. За тва време вместо да си оправят бакиите са взели кода от Убунту наготово. Браво М$ :D

Чет Апр 28, 2016 5:02 pm
Профил
Аватар

аз не разбрах много добре какво ни показват...

модифициран cmd, който може да стартира bash?
или цяла екосистема, която може да стартиран нейтив elf в win кърнъл?

добре, правят cd /mnt/c/bin, ама самия win дали е в /mnt/c/windows/system или в c:\windows\wywtem?
и дали kernel.exe качва някакви dll за да може динамично да зарежда .so (elf) библиотеки

от практическа гледна точка да пунеш bash, vi и pyton в win няма много смисъл. интересно какви проблеми има mySQL? ами апаха с php модули как ли ще върви

Пет Апр 29, 2016 9:49 am
Профил

ДедоБоре написа:
аз не разбрах много добре какво ни показват...

модифициран cmd, който може да стартира bash?
или цяла екосистема, която може да стартиран нейтив elf в win кърнъл?

По-скоро второто.

Аз оставам с впечатлението, че са написали един shim слой, който емулира syscall-овете на Линукс ядрото и извиква съответно функции в Уиндоуския кърнел. Също се вижда, че има цяла инсталация на Убунту, а не само bash или други отделни компоненти.

В този случай щеше да е малко по-малко объркващо ако се ползваше отделна терминология за ядрото (Линукс) и останалата част от операционната система, както някои хора искаха навремето :).

Реално тук баш 'Линукса' го няма - Уиндоуския кърнел го емулира, а останалото си е една Убунту инсталация.

Пет Апр 29, 2016 10:57 am
Профил

Сетила се Мара да се побара. Сега има достатъчно безплатни виртуални машини. Отделяш 512МБ динамично рам, слагаш някоя дистрибуция дето е ядро+bash и имаш система която работи, а не е някакъв хак, дето ти ще си му алфа тестера.

Пет Апр 29, 2016 12:08 pm
Профил

Абе този подход е по добре от виртуализация. По принцип NT ядрото е наследник на VAX VMS или там каквото е било - целия екип се мести от DEC в Microsoft. Върху самото ядро има емулации за Win32, OS/2, POSIX от които по разбираеми причини последните 2 не са им били приоритет. Сега правят нещо подобно но малко по сложно за да емулират linux syscalls. Учуди ме защото примерно fork коцептуално хич не се вързва с windows application/process model ама явно са успели да го иземулират някак си - т.е. повечето програми ще тръгнат без прекомпилиране дори, но най вероятно тези които пипат по изтънко linux няма да работят.

Технически това което са направили не е кой знае какво постижение. Виж от бизнес гледна точка нещата са съвсем различни. Сигнала който пращат към пазара е - windows не ни е приоритет което фундаментално ще промени не само техния бизнес но и на всичките им партньори дето са се наредили на хранилката.

Пет Апр 29, 2016 1:17 pm
Профил
Аватар

Абе то е ясно - всичко в облака и на юзера една конзола. Никави ОСи, никакви кърнели, никакви драйвери.

Кошмар.

Пет Апр 29, 2016 5:46 pm
Профил ICQ

В истинският линукс виндос програмите ми си тръгват само с прекомпилиране почти без пипане-понякога се поразмества интерфацето

t_i_t_o написа:
От няколко дни ми се върти като реклама из фейса, ама днес нещо не ми се работи, че се поизморих и реших да го изгледам - майкрософт правят линукс кърнъл емулация за да може под уиндоус да се стартират линукс нейтив приложения. Абе с думи прости линукс под уиндоус, приятно гледане:

https://channel9.msdn.com/Events/Build/ ... =DX_836636

П.С. като знам че някой път от десет кладенеца вода трябва да носиш в истински линукс да подкараш нещо, цялата работа не ми се струва много надежна, ама за всеки влак си има пътници. Факт е че МС явно са спрели с игнорантството...

Нед Май 01, 2016 12:32 am
Профил WWW
Аватар

Само щото по-горе (на предната страница) станало дума колко съм тъп: не съм само толкова, повече съм!
Доколкото си спомням, възприех на сериозно думите на Дедо и хвърлих един вентилатор на написаното, щото нямах време и желание. Не друго, но наистина има доста системи искащи поне външно да мязат на бозЪ, но някак си не се развиват.

Днес прочетох по-малко бързо за к'во ставало дума.
Пак да кажа: аз вече твърдо съм си на Лайнукс Мента, без да си имам хабер к'во е "баш", и пущам бозЪ само заради някоя сантиментално скрадната програма :)

Пон Май 02, 2016 9:50 pm
Профил

Те повечето вин програми си тръгват под Вине-то?

Вто Май 03, 2016 5:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мии зависи от кой край ще започнеш да пробваш :)

Сря Май 04, 2016 12:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща