Отговори на тема  [ 184 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Китайско J-Link - препоръки? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Китайско J-Link - препоръки?
ike написа:
Я ми обяснете като за индиянец, с какво J-Link се различава от st-link? Това J-Link да не би да има CDC UART?

Има, има и доста други шукарии. Виж на сайта на сегер.

Цитат:
За ъпдейта: до колкото разбирам, първо си му сменил чипа с нов и след това си му налял фърмуеъра? Просто триене няма ли да свърши същата работа или си целял да запазиш стария чип?

Целта беше да ремонтирам дефектирала бройка китайски жейлинк. Оригиналният чип си отиде (моя грешка, не е проблем на китаеца). Колега ми прати нов чип и така направих пробата от-до.
Между другото да знаете че на тези китайчета от предишната партида ( :D ) SWD пиновете на стм-а са изведени на конектора (20-пиновия) и лесно се флашва оттам. Аз ползвах ст-линк и 3 жици (клок, данни и маса). Пиновете са 2 и 4 по номерацията на картинките на сегер, единияt го водят пин 2 - NC (той е SWDIO), другия е пин 4 - GND, който отива на SWCLK.

Дотук ги гледам че са 6-7 заявени, ще ги закръгля на 12 и стрелям.

Сря Май 11, 2016 3:04 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
ike написа:
Я ми обяснете като за индиянец

Значи джейлинг е нещо като ардуино, а пък ST-LINK не е като ардуино :finga:

Абе баш си е наобратно. Най - малкото поради факта, че ST-LINK е платформено осакатен, докато J-Link има най-богата база с подържани процесори от всичко, което аз съм пипал.

Незнам какво толкоз не ти харесва на нещо, което просто работи, както се очаква от него :) Какво повече да искам от един програматор/дебъгер/елементарен трейс?

Сря Май 11, 2016 3:26 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Абе баш си е наобратно.

Ако за някой ардуиното е "по-по-най" и разбира само от ардуино, как ще му обясниш какво е джейлинк? :-)

Цецо написа:
Какво повече да искам от един програматор/дебъгер/елементарен трейс?

Не ме карай да се бъзикам и с теб ;-)

Сериозно, джейлинк не е лош за това, което прави. Затова предния път и аз си заръчах един... да имам за всеки случай ;-)

Сря Май 11, 2016 4:23 pm
Профил
Аватар

Пиши ме и мен с три, ако реша да се откажа от Ардуиното...
Още не съм пробвал тоя от Цецо, но да закръглим бройката.

Сря Май 11, 2016 4:35 pm
Профил

Вече заръчах дузина - знаех си аз че колкото и запас да сложа все ще е малко. Но само ако обещаеш да го пробваш в обозримо бъдеще :) !

Сря Май 11, 2016 8:26 pm
Профил

Цецо написа:
Най - малкото поради факта, че ST-LINK е платформено осакатен...

В смисъл? Работи си с всичко което има SWD, не е ограничен до стм-и. По-точно до всичко което се поддържа в openocd. То принципно пълния st-link си има и JTAG, ама аз не познавам някой да го е ползвал :-)

Сря Май 11, 2016 8:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

С LPC-Link II може да се програмират чиповете, може да се дебъгва стъпка по стъпка и също така има една много удобна екстра - printf може да се пренасочи да праща изхода си към IDE-то. Така се спестява свързването на един сериен порт към компютъра с който се прави разработката.

J-Link-а може ли го това? По-конкретно питам за тези китайските. Предполагам че оригиналния го може...

Сря Май 11, 2016 8:32 pm
Профил

DanielDimov написа:
J-Link-а може ли го това? По-конкретно питам за тези китайските. Предполагам че оригиналния го може...

Да, може го.

Сря Май 11, 2016 11:13 pm
Профил

И това:
https://www.segger.com/jlink-rtt.html

Чет Май 12, 2016 12:15 am
Профил
Аватар

gicho написа:
Цецо написа:
Най - малкото поради факта, че ST-LINK е платформено осакатен...

В смисъл? Работи си с всичко което има SWD, не е ограничен до стм-и. По-точно до всичко което се поддържа в openocd. То принципно пълния st-link си има и JTAG, ама аз не познавам някой да го е ползвал :-)

Говорех за оригиналните тулове. Това OpenOCD нещо не ми се получава мамицата му. Незнам то ли не може да лети, аз ли ниско го хвърлям... Под бозата само проблеми, не ще да търкаля стабилно и това е. Явно съм як карък.

Чет Май 12, 2016 9:01 am
Профил ICQ

gicho написа:
Работи си с всичко което има SWD, не е ограничен до стм-и. По-точно до всичко което се поддържа в openocd.

Това са функционалности на OpenOCD, който няма претенции към възможностите на емулатора (стига да има съвсем елементарни такива...)

DanielDimov написа:
С LPC-Link II може да се програмират чиповете, може да се дебъгва стъпка по стъпка и също така има една много удобна екстра - printf може да се пренасочи да праща изхода си към IDE-то. Така се спестява свързването на един сериен порт към компютъра с който се прави разработката.

Всички АРМ (и всички съвременни контролери) имат вграден хардуер за дебъг, който позволява *пълен* контрол над проца. Този дебъг хардуер се управлява през jtag или swd интерфейси, за целта се ползват тъй наречените "емулатори" от сорта джейлинк и други линкове. Емулатори е в кавички защото ролята им е като на прост преходник, за разлика от едновремешните емулатори дето бяха малко по-сложни поради липсата на дебъг хардуер в самото ядро.
От там насетне дебъгера/IDE-то след като пак казвам имат *пълен* контрол си решават дали да дебъгват стъпка по стъпка, функция по функция, инструкция по инструкция, нишка по нишка или както намерят за добре....
С други думи как ще се дебъгва зависи от софтуера, от емулаторното джелязо зависи единствено скоростта и нищо друго (ако не броим бъговете и факта че не всеки софтуер може да си говори със всяко джелязо като хората).

gicho написа:

Това е софтуер мой човек...
Още от време оно и 8-бит има такава концепция... Цецо ме пита ще не харесвам сегер, ами заради ей таквизи работи. В случая идеята на концепцията е да е универсална, т.е. да НЕ зависи нито от таргета дали АРМ или 8051, а още по-малко пък от емулатора. Тази идея, както и още хиляди подобни се реализират без проблем в GDB чрез скриптове. Но както се вижда от фенклуба на сегер те си мислят че са измислили топлата вода. Поне да бяха го реализирали като хората, да не зависи от емулатора, да е универсално... тц!
Да не говорим, че точно тая функционалност тъй като е полезна АРМ са я вкарали в хардуера. При старите jtag беше чрез DCC, а сега е с ETM трейс. За целта обаче е нужна поддръжка и от джелязото. Те сегер направиха някаква, но явно колко е добра след като рекламират софтуерното си решение и то го рекламирата като "бързо"...

Обаче от към недомислици АРМ са на път да бият всички заедно и на куп. Бяхме си говорили за multi-drop SWD-то, ама тогова още нямаше документация (поне аз нямах). Е сега като я погледнах, е няма такава простотия... Ти може ли да направиш протокол за паралелно програмиране/дебъгване, който основно се ползва при производство и да искаш преди това таргетите да се вързват един по един, че след това да можеш паралелно. Като даже и след това не е сигурно дали ще работят паралелно.
Не знам накъде отива тоя свят, макар че кво се учудвам... щом бъркат диференциални уравнения с арабски и свалят професори от самолети :axe:

Чет Май 12, 2016 9:31 am
Профил
Аватар

Миро, това което са направили segger е перфектно, поради простата причина, че друго няма (поне не и на човешка цена). Като цяло концепцията на АРМ е достатъчно отворена, обаче е факт, че единственото "безплатно" решение по въпроса се изчерпва с OpenOCD, който като функционалност стига до прост сървър. Всичко читаво за трейс е яко платено. Това е положението - сегер просто запълват ниша. Ние дето като цяло не плащаме, няма какво толкова да придиряме - като за без пари - толкоз. :)

gicho написа:

Ти ползваш ли го и ако да в каква конфигурация?

Чет Май 12, 2016 10:56 am
Профил ICQ

Не е съвсем вярно, има много решения. Просто джейлинка е най-масово, с прилична поддръжка и поради тая причина и цената му е такава каквато е.

Иначе аз нямам нищо против джейлинка, нито цената, нито възможностите му/качествата ако щеш. Забележките ми са по-скоро към политиката на фирмата, мисля че те като водещи производители в тоя сегмент на low cost можеха да водят масите в една малко по-добра посока... Но така са си решили, не мога да ги съдя, само си мърморя ;-)

То е същото като твоето отношение към опъноцд-то. И то има не лоши идеи и не лоши възможности, ама съвсем с право ти се оплакваш от изпълнението, нали?
И там са грешни политики, първо стъпиха на кофти USB библиотеки та се наложи да махат EXE-та и да се гърчиш да го компилираш. С управлението и скриптовете също в началото бяха криви и неработещи, сега са може би най-добрите скриптове на пазара (бият и профи сериите) обаче самите им скриптове са толкоз объркани и почти никой не ги ползва, което е срамота... Изобщо ОЦД-то е уникално, много добри идеи, добра функционалност но имплементацията е.... точно на ниво дипломна работа (каквата всъщност е била).

Чет Май 12, 2016 12:05 pm
Профил
Аватар

Миро, ти какво ползваш?

Чет Май 12, 2016 2:08 pm
Профил

peedi, ама тия дни до Коледа живот и здраве ще направя нещо ново ;-)

Чет Май 12, 2016 2:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 184 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща