Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
FTDI драйверски простотии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: FTDI драйверски простотии
miro_atc написа:
... и знаеш ли какво се случва като ми бучнат FTDI??

Казваш им да си свалят драйвери за твоята ОС от сайта на FTDI. Когато кажат, че там няма драйвери им кажи да се свържат със съпорта на FTDI и FTDI да си напишат сами драйвери и да си платят $50 000 за да ги сертифицираш. Всичко останало не е твой проблем.

Цитат:
аз имам една текуща дилема. правим устройство, което се командори по етернет. и понеже процесора така или иначе има USB, да му пуснем допънителна фунционалност и през CDC ще коства цената на куплунга и малко допълнителен софтуеризъм. обаче сумите, които трябва да се платят, за да излезеш на бял свят са отчайващо непропорционални към таргет бройките, най-вероятно потребителя ще си остане без този фючър. а да слагаме допълнителен чип USB-serial, при положение, че го има вече в контролера, е пълна простотия от инженерна гледна точка.

Чипа с USB няма ли си примерен VID/PID и подписан .inf от производителя дето казва на уиндоуса просто да си ползва вградения CDC драйвер?

Последна промяна ike на Чет Юни 02, 2016 10:44 am, променена общо 1 път

Чет Юни 02, 2016 10:42 am
Профил
Аватар

jig.tak написа:
когато излязат подобни проблеми прави ли си някой труда да си полафи със кастъмър съпорта? Просто ми е интересно как процедират повечето тук във форума. Вярно е че загубеното време няма как да се компенсира, но пък може да спести на доста други мъчението.

Да, опитвал съм, къде от самарянство, къде от любопитство, и повечето не през customer support. Професията ми е била свързана с натъкването на достатъчно бъгове, дори съм имал директна връзка с архитектурни екипи. Резултатите варират в спектъра - от повдигане на рамене та до (много рядко) обяснение защо аджеба така се получава. Някакви подобрения не мисля че е имало - като се вземе предвид и бизнес страната и колко струва промяна на маски/дизайн.
По-тъпото е че дори когато става реч за изцяло софтуерни проблеми пак не е имало особено КПД. Пък и аз поодъртях, та вече нямам чак толкова излишна енергия. :)

Апропо, вчера открих тъп бъг в "xterm", и сега съм в дилема занимава ли ми се изобщо, хем е FOSS и т.н.

Цитат:
ФТДИ доколкото знам използват твърда логика, или поне така са започнали навремето с УБС чеповете. Малко странно звучи да са кривнали от правия път и да са натикали някое ядро.

USB device с твърда логика едва ли има заради сложността на стейт машината и операциите. Ръчкат се 8051-та на общо основание, сигурно е и royalty free.

Както ДедоБоре каза, направата на USB джвъчки не е висш пилотаж, ами изцяло финансово-бюрократичен проблем.

Чет Юни 02, 2016 10:42 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
@woody - ами това вече е по-интересно. Те имат два масови - FT232 и FT245(сега се нароиха и други разновидности). Другото е Vinculum, което май е точно 8051 базирано, колегата до мен имаше проект с него. И дисплей контролера отскоро. Няма да се учудя, ако всичко им е 8051 базирано.
Като ти остане време и желание, напиши какво са омазали да знаят и другите, и да използваме нещо друго, а не техните чипове. Нямам нищо против да се борим за професионализъм, нито пък съм им заклет фен и не държа всички да ползват техните чипове. Боря се само да не слагаме всичко в коша, само защото сме имали проблем някога.

Мисля че беше FT2232H, като най-вероятно важи и за предните ревизии. Опитвах се да правя връзка към шина с двупосочни сигнали. На хартия не личеше да има проблем - имаш нещо като SPI режим на чипа, имаш и команди да сменяш посока на I/O-та.
На практика - като му подадеш команда за смяна на посока на I/O, тъпият firmware вътре ти прави глич на клок линията и всичко заминава.

В MPSSE режим (предназначен основно да клати JTAG) ако загледаш как къдри TMS ще разбереш веднага че е през GPIO, защото SPI е стигнал само за TCLK/TDI/TDO.

И като никога да съм съгласен с miro_atc - при толкова евтини контролерчета с USB не е някакво особено геройство да се направи USB device с желаната функционалност.

Чет Юни 02, 2016 10:54 am
Профил
Аватар

ОК, значи взимаме най-простия контролер с USB и UART и си правим преходник или каквото ни трябва. А като планираме такава система, FTDI ги слагаме в графата - не става.

Чет Юни 02, 2016 11:46 am
Профил

woody написа:
USB device с твърда логика едва ли има заради сложността на стейт машината и операциите. Ръчкат се 8051-та на общо основание, сигурно е и royalty free.

Всичко зависи от това колко им е добро USB IP-то.... Читавите IP-та изкарват еднпоинта на фифо и няма нужда да им шеташ много-много. От фифото към една UART периферия също няма смисъл от нищо меко по средата.
Единствено заявките по контролния ендпоинт са под въпрос, обаче те като нестандартно устройство имат само един GET на DEVICE_DESCRIPTOR и евентуално конфигурейшън дескриптор. Всичко останало могат да си го направят в удобен за тяхното джелязо вид.
Тъй че не виждам проблем за изцяло хард решение (още повече че съм правил подобни). Разбира се, с нещо като малък проц биха имали по-голяма гъвкавост, спор няма...

Чет Юни 02, 2016 12:16 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Дедо сигурен ли си че са CDC?

ми... не съм сигурен. има си драйвер.

виж му дескрипторите:
http://www.silabs.com/Support%20Documen ... /AN571.pdf
от една страна казват да гледаш USB CDC спецификациите, от друга клас и субклас са нула.

не мога да преценя до колко стандартен CDC клас е достатъчен за да специфицираш всички екзотики по сетингите при UART комуникация - бодрейт, xon/xoff, фифо, 485 трансмит контрол и т.н., ти си по-наясно вероятно. като намесим и още един етаж абстреакция с VCP, нещата набъбват.

Чет Юни 02, 2016 12:28 pm
Профил

ДедоБоре написа:
виж му дескрипторите:
http://www.silabs.com/Support%20Documen ... /AN571.pdf
от една страна казват да гледаш USB CDC спецификациите, от друга клас и субклас са нула.

не мога да преценя до колко стандартен CDC клас е достатъчен за да специфицираш всички екзотики по сетингите при UART комуникация - бодрейт, xon/xoff, фифо, 485 трансмит контрол и т.н., ти си по-наясно вероятно. като намесим и още един етаж абстреакция с VCP, нещата набъбват.

Категорично не е CDC.... ей ти ги CDC заявките:
Код:
enum CDCGenericRequests : unsigned char
{
   CDCRequest_SEND_ENCAPSULATED_COMMAND= 0x00,   //!< Issues a command in the format of the supported control protocol
   CDCRequest_GET_ENCAPSULATED_RESPONSE= 0x01,   //!< Requests a response in the format of the supported control protocol
   CDCRequest_SET_COMM_FEATURE         = 0x02,   //!< Controls the settings for a particular communication feature
   CDCRequest_GET_COMM_FEATURE         = 0x03,   //!< Returns the current settings for the communication feature
   CDCRequest_CLEAR_COMM_FEATURE      = 0x04,   //!< Clears the settings for a particular communication feature
   CDCRequest_SET_LINE_CODING         = 0x20,   //!< Configures DTE rate, stop-bits, parity, and number-of-character bits
   CDCRequest_GET_LINE_CODING         = 0x21,   //!< Requests current DTE rate, stop-bits, parity, and number-of-character bits
   CDCRequest_SET_CONTROL_LINE_STATE   = 0x22,   //!< RS-232 signal used to tell the DCE device the DTE device is now present
   CDCRequest_SEND_BREAK            = 0x23   //!< Sends special carrier modulation used to specify RS-232 style break
};

Все пак обаче са си документирали протокола, което значи че всеки може да напише драйвер за тях... (освен ако няма някъде с дребен шрифт нещо си...)

Между другото като питам чичко гугъл за подобни чепове ми излиза MCP2200 и на хартия изглежда добре, производителят е известен... (къде с добро, къде с по-малко ;-) )

NXP също имат CDC...

Чет Юни 02, 2016 12:41 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Всичко зависи от това колко им е добро USB IP-то.... Читавите IP-та изкарват еднпоинта на фифо и няма нужда да им шеташ много-много. От фифото към една UART периферия също няма смисъл от нищо меко по средата.
Единствено заявките по контролния ендпоинт са под въпрос, обаче те като нестандартно устройство имат само един GET на DEVICE_DESCRIPTOR и евентуално конфигурейшън дескриптор. Всичко останало могат да си го направят в удобен за тяхното джелязо вид.
Тъй че не виждам проблем за изцяло хард решение (още повече че съм правил подобни). Разбира се, с нещо като малък проц биха имали по-голяма гъвкавост, спор няма...

Теоретично - да, на практика - едва ли. Нали трябва да се обработват и разните събития/изключения. Не си струват усилията и парите по итерации на разработка и верифициране спрямо шепа код върху изпитана макро клетка. И без това по чипа площ бол заради краката.

Prolific имаха USB-serial bridge. Работи, ама дали е CDC - не помня. Cypress май също имаха нещо по темата.

Чет Юни 02, 2016 12:59 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Grubi написа:
Чудно ми е, като не ги харесват или имат проблеми - защо някой, защо не и в България например, да седне да направи подобен чип както мисли, че е трябва да се направи.

Няма нужда от специализиран чип. Има достатъчно контролерчета с USB на сходни цени, ако целта е да се направи кабел. Ако пък е за връзка с ембедед система, тогава ебахти системата като няма усб....

И ще си купиш VID и PID ли и ще кандидатстваш за WHQL сертификация? Знаеш ли на сериозен клиент като му кажеш, че трябва да си наруши корпоративната сигурност и да влезе през администраторски акаунт за да направи хакерия на 100 компютъра, как ще ти се израдва?

Точно там удариха FTDI. Дребносерийните дивайси. Но си прав, че е със заобикаляне на стандарта, маааалко е незаконно, ама минава номера.

Наскоро на един клиент му сменихме дивайса от FTDI базиран на вградено USB. Почти успяхме да го загубим, защото не успя да си качи драйверите и така се нервира, че само дето не ни псуваше по телефона. А бозата FTDI си го дъвче без усилия, яко сме ги разглезили.

Grubi написа:
ОК, значи взимаме най-простия контролер с USB и UART и си правим преходник или каквото ни трябва. А като планираме такава система, FTDI ги слагаме в графата - не става.

Аз съм разхвърлял из целия свят барем 1000 дивайса активно ползвани всеки ден с FTDI. Както написах и по - горе в редките случаи когато пробвам да го сменя с USB в контролера (защото и на мен ми е по - изгодно и по-удобно), винаги удрям дървото с крайния клиент. Аз по-добра атестация за един чип нямам. Нямам за цел да им ставам адвокат, аз ги ползвам да вадя пари от тях :)

Чет Юни 02, 2016 2:10 pm
Профил ICQ

Оффтопик:

Предполагам, ще ви е интересно това интервю със създателя на FTDI. Не става ясно дали USB чиповете са с твърда логика или имат някакъв процесор но все пак хвърля малко светлина върху историята на фирмата.

https://blog.adafruit.com/2016/02/08/ex ... -adafruit/

Чет Юни 02, 2016 2:27 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
FTDI просто бяха първи в бриджовете USB-serial.

Не. Profilic бяха първите масови. Даже ако не се лъжа имаше и един Intersil преди 10-тина години из чекмеджетата ми. FTDI излезна 2-3 след профилика. Но просто политиката им е много мазна и успяха да хванат клиента с работещо добре решение за бозата. Това е. Profilic е на 1/4 от цената на FTDI, обаче непрекъснато има някакви ядове с драйверите на една или друга система.

Като цяло FTDI са и относително здрави откъм хардуер. Значи имам един дефибрилаторен тестер, който записва формата на импулса. Има изход през RS232 към PC. Това не е от основните фичъри на апарата и затова клиента си го пазарува сам кабела ако ще го ползва. Отначало с месеци клиентите ме псуваха, щото им се ресетваха портовете при всеки шок с дефибрилатора. Някой път и цялото PC. Много бях озадачен, защото вътре в апарата имам оптрони, демек дефибрилатора и ПЦ то нямат връзка по жицата, апарата е добре екранира, просто няма какво повече да направя. Докато един ден един клиент ми подметна, че то ПЦ-то се ресетвало и даже като кабела не е включен в нашия апарат :) Викам абе вие какви кабели купувате - ами от магазина, барам 10 сме пробвали. Я дайте да видя драйверите - Profilic. Абе я вземете тоя кабел (FTDI ама тяхно производство целия кабел). Ама той много скъп бе (15$)???? Нищо, ето черпя ви един за пробата. От тогава си купуват такива кабели и ходят усмихнати. Нито един ресет, никога.

Айде спирам, че някой ще реши, че FTDI ми плащат за реклама. Просто това е чип, който ползвам от 10 тина години и е един от малкото, който просто работи. А е добре известен факт, че имам зверски талант в нацелването на глухи акули, всички които ми познават професионалния опит ще потвърдят, че в стаята със столовете безпогрешно целя счупения :)

Чет Юни 02, 2016 2:39 pm
Профил ICQ

WHQL май вече е безплатно, не знам... но виж VID изобщо не е безплатно удоволствие, ама хич даже...

Между другото аз ползвам VID от атмел, навремето още със SAM7 бяха обявили че нямат претенции и на твоя отговорност може да им ползваш ID-та. Верно че отдавна не ползвам техни чепове и техни библиотеки, така че вероятно не е много редно... обаче пък не съм имал проблеми с бози и драйвери...
Майкрочеп също мисля предлагаха техни VID/PID.
За ST тъкмо поразрових сега щото основно техни чепове ползвам, та намерих в техния форум и цитати от други места че трябвало да се обърнеш специално към най-близкото представителство за да ти дадат благословията си да им ползваш ID-та... Па ще взема да кажа на началството да вземе да се обърне, знаеш ли...

Чет Юни 02, 2016 2:46 pm
Профил

Остави ги да ви осъдят.....яка реклама ще ви направят.

Чет Юни 02, 2016 2:54 pm
Профил

Кой да ни съди и за какво?

Чет Юни 02, 2016 2:56 pm
Профил

ST че им ползвате пидовида.

Чет Юни 02, 2016 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща