|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:03 am
[BUG?] PIC PCL PCLATH (calculated goto)
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 [BUG?] PIC PCL PCLATH (calculated goto)
Напоследък удобството на тези изчислени goto-та ми излиза скъпо при работа с PIC ... лошото е , че не е логично да е така.
Изчислено goto - нищо ново под слънцето.
От Майркочип предупреждават че при ползване на addwf PCL,F трябва да се има предвид пресичането "страница" от паметта.
Ако се намираме на някои адрес Х и скока ни е възможно да пресече страница, PCLATH (съдържащ горният адрес от програмният брояч) няма да се инкрементира , тъй като операцията е само с PCL и няма прехвърляне в PCLATH при такава ситуация:
ала PCL = 0xFA = 250 , W = 0x0A = 10 PCLATH=1
addwf PCL,F
PCL = 5
PCLATH=1 , а не става 2 -> остава непроменен !
Хората предупреждават за този възможен проблем. ОК
Обаче оказва се, че при операцията с PCL ПОНЯКОГА се нулира PCLATH  без да сме на такъв кръстопът
94: addwf PCL,F
124 0782 ADDWF 0x2, F
PC=124, PCL=24, PCLATH=1, W = 0, вместо PC=125, PCL=25, PCLATH=1 става PC=25 , PCL=25 , PCLATH=0 !!!!
0x124 = 292 минали сме страницата, която е на 255 , не сме на граница и няма опасност да минем страница , тъй като както се вижда мах W=2
Ще кажете няма логика -> е да ама не. Точно това става , защото (!)
На програмна памет с адрес 0х25 сложих bsf PORTB,0 (никъде другаде в програмата го няма операции с PORTB,0)
и познайте как след като светна PORTB,6 вместо PORTB,7 светна PORTB,0.
-> (инструкция срещана само веднъж в програмата и то на адрес 0x25 !!!)
-> Ако W>2 някак си , но това не е възможно, тъй като преди това се проверява , паметта ще скача още по-напред, а не на 25 адрес
-> 0х25 се явява _края_ на едно _Софтуерно_ закъснение от 6 секунди , а уверявам ви веднага след PORTB,6 светва и PORTB,0 (всъщност то е us , така че за мен си светват едновременно  ). Факта остава няма никакви 6сек. , да не говорим , че ако програмата следва нормалният си ход тези 6 сек не се стигат в този случей когато се прави преход към stop_now и т.н, и т.н, но това са подробности/
Реших да пиша:
1. Защото може да се бъркам нещо и това да е моя грешка, НО
2. Доста време вложих да СЪМ 100% сигурен че наистина това се случва. И след като поне за мен това вече е факт , реших да Ви предупредя да го имате в предвид.
Преди не съм имал проблем с тези calc goto , а не съм ги и мислил толкова, но напоследък ...
|
| Нед Май 21, 2006 8:47 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Пробвай преди "addwf PCL,f" да сложиш "andlw 0x03". За всеки случай! И опитай да забраниш прекъсванията по време на компютед гоуто-то. НИКОГА не съм имал проблем с този метод. Използвам го дори за софтуерна ШИМ емулация. Не е проблема в ПИК-а, по скоро в задклавиатурното устройство! 
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пон Май 22, 2006 9:27 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Е сега
Значи да предположим , че W e повече от 2 и прескача мойте изчислени goto-та пак ще ходи напред.
Има само един вариант да стигне до 25 адрес и той е да бъде ИЗВИКАНО 6-сек закъснени , то да свърши и тогава , тъй като 25 адрес се явява краят на 6 сек закъснение. , точно инструкцията* преди return от него.
Там имаше clrwdt , вместо това аз сложих да ми светне PORTB,0. (+ WDT=OFF)
Но 6 сек закъснение няма, едновременно светва PORTB,6 и 0 => или скача на адрес 25, или по някакво странно стечение на обстоятелствата PORTB,0 светва. (аз не вярвам в случайните неща  )
А ако искам да разбера дали W какво е ще си го пратя по серийният и ще видим.
едит:
Записвам на пикльото  , пускам и светва PORTB,0
А де
едит2: даже ми се иска грешката да е в мене , защото така с addwf е много удобно, отколкото да се проверява за всяка стойност по-отделно.
|
| Пон Май 22, 2006 1:05 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да не би да ги палиш светодиодите с GND ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 22, 2006 11:49 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Pirev - не те разбрах.
Ааа ... да не би label-a stop_now да те притеснява нещо, просто реших да го запазя от горе
Иначе тези bsf PORTB,x са само за индикация видимо на платката. Ммммм абе пак не мога да разбера от къде ти хрумна този въпрос
По-интересно ми е да кажеш относно addwf-то.
Просто след първата страница с прог. паметта такива изчислени скокове не работят, очевидно защото PCLATH=0 без идея / причина. 
|
| Вто Май 23, 2006 12:00 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Няма нищо интересно в случая, не си чел добре документацията. Когато си извън първите 256 байта програмна памет, когато правиш сметки с PCL, задължително трябва да заредиш PCLATH със старшия байт на адреса на таблицата:
Пробвай с offset от 0 до 127 да видиш как ще ти мине през всичките goto независимо къде си пляснал таблицата.
За GND те питах, тъй като може да си сложил само 2 диода, единия на PORTB.0, другия на PORTB.7. Ако активното ти ниво е GND, след RESET палиш светодиодите с clrf PORTB, и след това щом се пали този на PORTB.0, значи кода ти е работел правилно ( защото гасиш този на PORTB.7 ). Обратна логика на програмата ти. Но причината не е в нивата, а в това което по-горе ти писах.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 23, 2006 12:08 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Чудя се, защо не ги спрат вече от производство тия 16-ки 
|
| Вто Май 23, 2006 12:32 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Не помня как беше при 16-ките, но предполагам е както при 18-ките. PCLATH, PCLATU са shadow регистри, които при прочитане на PCL се обновяват със съдържанието на останалите байтове от програмния брояч, а при запис в PCL, тяхното съдържание се записва в програмния брояч. T.e. не е казано, че PCLATH съдържа текущата стойност на старшия байт на програмния брояч. Мисля от там идват неочакваните резултати за теб.
|
| Вто Май 23, 2006 4:57 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
[quote=pirev]
Когато си извън първите 256 байта програмна памет, когато правиш сметки с PCL, задължително трябва да заредиш PCLATH със старшия байт на адреса на таблицата[/quote]
По-скоро не съм разбрал правилно прочетеното. Иначе за четено - четено ...
Благодаря 
|
| Сря Май 24, 2006 2:45 am |
|
 |
|
manyov
Ранг: Минаващ
|
 Re: PIC PCL PCLATH (calculated goto)
Имам простичък въпрос - при условие, че W = 10, f = 1 - инструкцията 42 addwf PCL,f ни праща на 53 retlw B'11111010'. Това означава, че при W = 10 PCL=1. Защо PCL=1? Защото се изпълнява подпрограма 41table или по друга причина???
22 call table 23 bsf STATUS,RP0 24 movwf TRISB . . 41table 42 addwf PCL,f 43 nop 44 retlw B'11111100' ; 45 retlw B'11111100' ; 46 retlw B'11111001' ;. 47 retlw B'11111001' ;. 48 retlw B'11110011' ;. 49 retlw B'11110011' ;. 50 retlw B'11110101' ; 51 retlw B'11110101' ; 52 retlw B'11111010' ; 53 retlw B'11111010' ; 54 retlw B'11110110' ; 55 retlw B'11110110' ; . . .
|
| Чет Юни 09, 2016 2:17 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: [BUG?] PIC PCL PCLATH (calculated goto)
Това Table е label, не е инструкция. То не заема място в паметта. Таблицата почва от 42. Имаше и някаква особеност че така или иначе си се добавя и 1, то затова имаш и nop на 43ред. И така 42+10+1 = 53. Всъщност аз на тия неща много не обръщам внимание. Просто ги донагаждам винаги  PCL колко е точно не се знае. f = 1 да така е, това обаче не се събира, просто показва, че резултата се слага обратно в PCL. Ако зададеш W което е 0, резултата се връща обратно в W
|
| Чет Юни 09, 2016 6:00 pm |
|
 |
|
Ники
|
manyov тези номера 41, 42..55 са сложени от някакъв редактор/прозорец в който гледаш програмата, не са реални адреси. PCL след като се прави извикване на подпорграма Table, e зареден с адреса на инструкцията 'addwf...'и в тази инструкция към него се добавя съдържанието на W. TЪй като 'addwf' е един цикъл, а всяка инструкция с PCL е 2 цикъла, се добавя един NOP автоматично, не е нужно да се пише в асемблера, и не участва в смятането на адресите.
|
| Чет Юни 09, 2016 9:33 pm |
|
 |
|
manyov
|
Всъщност ми е ясно, че номерата 41,42,...,55 не са адреси, а са се появили от работата на редактора. Сещам се и затова, че f = 1 означава резултатът да се запише в PCL. Обаче за абзаца „PCL след като се прави извикване на подпорграма Table, e зареден с адреса на инструкцията 'addwf...'и в тази инструкция към него се добавя съдържанието на W. Tъй като 'addwf' е един цикъл, а всяка инструкция с PCL е 2 цикъла, се добавя един NOP автоматично, не е нужно да се пише в асемблера, и не участва в смятането на адресите.“ съм страшно благодарен, не бях се сетил за това. Само където до сега не съм срещат в букварите, че „всяка инструкция с PCL е 2 цикъла и се добавя един NOP автоматично“. Ще бъда благодарен, ако някой ми даде линк да се ограмотя повече за работата с PCL. Пробвах да разкарам ред 43 nop, като паралелно намалих w от 10 на 9, и всичко беше идентично както с nop и w=10. Има програми с nop и без него. Но все пак „42 addwf PCL,f“ означава, че сумата w+(PCL) се записва в PCL. И пак се връщзм към въпроса колко е PCL??? Когато написах „ PCL=1“ имах предвид първия адрес в подпрограмата table, а той може да е какъвто и да било.
|
| Пон Юни 13, 2016 9:50 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Не съм в час с асм на пик , не става ли да заредиш адреса на 'table' (т.е. там от където почва таблицата) в PCL (това предполагам е индексен регистър). Това '1' не е ли първия адрес във флаша?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Юни 13, 2016 11:19 am |
|
 |
|
manyov
|
Ами то това се случва: 41 table и 42 addwf PCL,f са с един и същ адрес. От там нататък следва NOP - адрес + 1 и т.н. Това може да се проследи в *.list файла.
|
| Пон Юни 13, 2016 12:01 pm |
|
|