|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:40 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Налегна ме криптовирус
+1 За Kaspersky, в момента има някаква промоция 2 лиценза за 40-50лв.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Юни 29, 2016 10:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ей, все пак говорим за по-дърти компове.
|
| Сря Юни 29, 2016 10:52 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Май не се справя с Locky- в смисъл да оправи файловете?
|
| Чет Юни 30, 2016 1:33 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
To ясно, оправия няма засега и не се знае дали въобще е възможно да има, спасението си е back-up.
|
| Чет Юни 30, 2016 9:03 am |
|
 |
|
bobihot
|
Външният хард вързан към рутера за бакъп също е споходен. Явно трябва да се види за настройки да не могат да се заместват и изтриват файлове, както каза дедо ви... За сега следите водат към братска русия, та да видим.
|
| Чет Юни 30, 2016 4:58 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Говорим за антивирус който би трябвало да спре гадината предварително.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Чет Юни 30, 2016 9:42 pm |
|
 |
|
timt
|
Сериозно? Чак не ми се вярва да мине през IP, user и парола за да стигне до него. Това е нещо друго а е и друга оперативна система.
|
| Чет Юни 30, 2016 11:03 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Вижда се като мрежово устройство
|
| Пет Юли 01, 2016 12:17 am |
|
 |
|
timt
|
И при мен съм го настроил като мрежово устройство но за достъп си иска паролата. Едва ли сте го настоили акто хлапетия.
|
| Пет Юли 01, 2016 2:01 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И след като достъпът е осигурен с юзернейм и парола, е достъпен докато компютъра не се рестартира...
|
| Пет Юли 01, 2016 9:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че в много случаи и след рестартиране (мапнат диск) затова бекъпя трябва да зад някакъв контролиран протокол, който да не е измислен от М$
rsync-a си има недостатъци, главно с големи или много файлове, сървърната част не пази версии. дори съм обмислял някакъв хибрид с VMS с пусната файлова система с версии, имам един малък алфа-64 сървър нейде по складовете. парадоксално, но DEC го имаха това стандартно преди 30 години. сега нито има лесна реализация на такава файлова система, DEC са историческа бележка под линия, а ако намерите някой да разбира от VMS ще е по-скоро с чине и/или 10 диоптъра.
всеки пъпчив жабар ти обяснява пространно, че като имаш 8 ядра с по 1G памет, алгоритмите нямали значение вече. може и да са прави.
|
| Пет Юли 01, 2016 10:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В тая връзка, я подскажете алтернатива на уиндоуския шеринг. Да е нещо удобно и безпроблемно за работа. За всяка сесия, да изисква съответната оторизация. Варианта с FTP и производните му (SFTP, FTPS, SCP и т.н.) не го намирам за особено удобен.
|
| Пет Юли 01, 2016 12:47 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Не се фокусирайте върху това по какъв начин е достъпа до файловете! По-важното е по какъв начин се правят бекъпите! Съветвам всички които разполагат с техника в офиса си да си направят един NAS с поне два диска (mirror) и да си инсталират FreeNAS. Това е цялостно решение на базата на FreeBSD с поддръжка на ZFS, уеб интерфейс и т.н. всички екстри, които се очаква да има един NAS. Черешката тук е ZFS-а - това е файлова система разработена от Sun, която е много устойчива на грешки, много стабилна и надеждна. Всички блокове върху дисковете са с ECC и имат йерархично организирани контролни суми. Може да се хване дори и един бит промяна в кой-да-е файл, която промяна става от самосебеси поради недостатъци на дисковите фърмуери или от деградация на магнитното покритие. Файловата система поддържа проверка/възстановяване на данните докато е онлайн, мигновени снапшоти и много много други екстри. Ако хардуера ви се скапе - просто изваждате дисковете, разбърквате ги, включвате ги на нов хардуер и NAS-а работи без проблеми. Това е идеалното решение за един или малка група разработчици, които не искат да си държат данните по разни облаци незнайно къде. Настройвате си автоматичен снапшот всяка седмица и примерно да се пазят 50 снапшота назад и нямате грижи с криптовируси. Дори и целия шернат диск да успее да криптира - връщането на данните става с няколко цъквания на мишката (или с няколко ZFS команди, който предпочита да пише  )
|
| Пет Юли 01, 2016 2:27 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
При наличието на толкова онлайн бекъп услуги не виждам много смисъл човек да се мъчи да инсталира, конфигурира, поддържа и трепери над локални работи. Както казват разумните хора, бекъп дето е в същата сграда с оригиналното съдържание не е никакъв бекъп 
|
| Пет Юли 01, 2016 3:16 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако програмирането ти е хоби - можеш да си позволиш да ползваш каква да е услуга, но ако става въпрос за работа (сериозна работа за много пари) - не можеш! По-старата генерация програмисти (към която се причислявам и аз) не се чувстват комфортно като знаят че данните им не са си при тях (на тяхно разпореждане). Естествено е най-добре архивите да са на две отделни места, и двете достатъчно защитени от бедствия и посегателства. Всеки от нас предполагам че си има офис и жилище - ето ти ги двете места 
|
| Пет Юли 01, 2016 3:33 pm |
|
|