|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:27 pm
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Налегна ме криптовирус
То че са различни админите е ясно, но общото е че за без пари никой не работи. То при липса на интернет доста неща са блокирани и без това, да кажем най-малкото че няма да можеш да си вземеш данните и от мазето. А и като няма интернет има мобилен интернет И аз така почнах преди години и оттам ми дойде идеята. Като имаш предвид че дори безплатните се държат стабилно, можеш да предположиш че срещу пари ще намериш и още по-добри решения. Ако ще да е сървърите на Амазон, има добри и стабилни услуги. Да не говорим че ако си прекалено параноичен можеш да пуснеш троен бакъп на едно и също - на три различни доставчика. Хардуерът може би поевтинява, но засега едно сървърно SSD-та струва колкото онлайн бекъп на терабайт за 5 години. Има и по-евтини SSD, но хайде да не ги включваме в класацията. Още си спомням историята за някакъв модел дискове на WD които при работа в райд като се издъни един и другите запецват. Колкото до работните данни аз процедирам така (изхождайки от позицията че бекъп който минава в петък, 18 часа, ми е практически непотребен - почти сигурно ще имам по-прясна версия на SVN или каквато там сорс контрол система се ползва). Т.е. бекъпа трябва да ме върне не по-назад от обозримото в главата ми минало - най-добре няколко минути, но час-два са приемливи също. Та идеята е следната: - локална работна папка/папки -проекти, документи - тази папка е синхронизирана със сървърно копие - cryptsync става и за това (може да му се спре криптирането, както и да му се даде да качва в шерната папка) - същото би трябвало да стане с виндоуски шер дето е достъпен offline, но той си има негови си кусури - на сървъра са пуснати бекъпи на сървърната папка Като заменим "сървъра" с онлайн доставчик на бекъп получаваме другият вариант. Като желаем пускаме и двете (хем на нашия сървър, хем онлайн) и си свиркаме.
|
| Нед Юли 03, 2016 12:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе сорс кода е притеснителен, но там обикновенно като го пренапишеш става и по добре  обаче няма да ти кажа каква мъка е с механичното проектиране, изглежда по просто да .. но ето пример, добавил съм някакъв детайл, сложил съм му кпрепежите, по някое време нещо съм променил по някава причина, която вече изобщо не я помня, и хоп нямаш нови ревизии. Връщаш някаъв бекъп, виждаш детйала там, и карша напред, ама си забравил я крепеж, я нещо друго ... в софтуера ще го компилираш или няма да се компилира, или ще го хванеш че не работи, е не винаги но шанса е по голям, а с тия механични неща разбираш след седмица като излезе прототипа от желязо и почваш да се псуваш  А при механичните не винаги "пренаписването" подобрява качеството .. шибня е тотално това да изгубиш данни каквото и да правиш, аз и без да ги губя съм достатъчно разсеян. Е на вчера пускам едно платле, ама единия канал не работи, бре мамка му ... има ли захранване, има, има ли данни ами няма и се почва, процесора цъка ли, цъка мамка му, почваш сега това запоил ли съм, онова запоил ли съм щото го сглобявах на ръка ... накрая случайно измерих захранването на драйвера и гледма 0 .. пак меря пак 0 ... като отворих PCB файла една пътечкаводи в нищото, точно там променях за да сложа новото DC/DC и нещо му е пречело, зитрил съм го и после изобщо не съм го възстановил, а е работа която съм свършил в рамките на 1-2 часа, след 1-2 дни изобщо може да не помня какво прави тази платка, естетсвено точно където пътечката свършва има куплунг който я крие  ... а имам и по тежки случаи с едни autocad плъгини които по дефаулт се чупят и си скапват файловете, ней-ми е кеф някой проект дето е 100-200 хил кв. да се счупи, добре че му хвнах цаката и вече го оправям без пълно преначертаване, ама пак си е дърво, трябва да затрия всички данни свързани със симулации, едно време направо го правех на ново, помня така едни 50 хил кв ги препроектирах поне 3 пъти ... та и ако ми чезнат данни ще ми дойде в повечко.
|
| Нед Юли 03, 2016 12:57 pm |
|
 |
|
gicho
|
Е ти за CAD чертежите не ползваш ли някакъв ревизионен контрол - svn, git? Не работя със солид и подобни, но алтиума става. Там поне си анотираш всяка ревизия и имаш история какви си ги дялал, друго си е да видиш версия дето се казва "сменяне на DCDC понеже старото прегрява - НЕТЕСТВАНА щото тръгвам". То това завърта нещата към project managemeng/issue tracking, където цялата галимация щеше да е тръгнала от issue в което някой (техник, клиент, ти) се оплаква че се е опарил, после да се вижда как някой го е проверил и измерил 98 градуса, анализирал че е скапано китайче, решили сте да смените чипа, почнал си го в ревизия 1234, писал си че е за ревю и някой начинаещ е пуснал платките без да пита. И аз до скоро си мислех че помня много и карах на спомени, ама май вече са ми много дините и малко мишниците, та гледам да си ги има нещата черно на бяло. Да не говорим колко помага когато сте екип и някой ти се обади - "ей, шушляк, не ти е виновно DCDC-то, виж каква свинщина си направил след него" - т.е. когато някой направи ревю понеже се е появило issue. За екстрата "search" с ключова дума "китайче" "dcdc" "капризен клиент" и т.н. няма нужда да говорим. Сигурен съм че повечето хора смятат че поддържането на такава база е загуба на време, или по-скоро "сега нямам време понеже имам по-важна работа", а като се преобърне каруцата си посипват главата с пепел. Става нещо като социална мрежа с висока специализираност - чат група за проблема с DCDC-то.
|
| Нед Юли 03, 2016 9:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ооо не ми говори, никакъв шанс, някои софтуери уж поддържат версии, голяма мъка, ужас, пълен. Някой сигурно някъде изпозлва, в солида е много развито но тази част е толквоа тежка че не съм и опитвал да я подкарвам, и базовата версия има някакви възможности но и тях не съм ги изпозлвал. Опитвах за аутокад чертежи защото там се работи от повече хора и има много файлове и ревизии но се отказах, като започне да ъпдейтва репоситорито и може да си тръгнеш и да се върнеш след ден два, нямам време да го чакам да мисли.
|
| Нед Юли 03, 2016 10:46 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Със ZFS може да се правят регулярни снапшоти на цели файлови системи и после, когато се достъпва от Windows може да се виждат предишните версии на файла и да се отвори коя-да-е от тях. При многократни записвания на файла между снапшотите естествено не се пази история. Затова е добре да си направите за всеки отделен проект отделна файлова система и когато проекта е в период на активна работа - настройвате снапшотите на често, а когато проекта е в "спящ режим" може да ги разредите много...
|
| Пон Юли 04, 2016 9:36 am |
|
 |
|
gicho
|
Не съм го ползвал там, но не е задължително да го ползваш интегрирано в CAD-а. Можеш да го прилагаш от експлоръра, с tortoisesvn. Дори да са бинарни файловете ще си работи, разбира се губиш екстрите да обединяваш и подобни, но не е малко да имаш отделните версии с коментари, и да можеш да се връщаш обратно и да ходиш напред. Ако са така (бинарни) спокойно можеш да ги архивираш преди да ги катериш. Ако са текстови става супер - едно че ефективно качва само разликите, друго че се следи какво работи. Сега, ако има добра интеграция в инструмента сигурно ще има много повече достойни екстри, но там ставаш прекалено зависим от инструмента (солид-а).
Едит: това със снапшотите е малко overkill, най-малкото нищо не ми говори версия "16.07.2015 09:00:24". Нека да ползваме правилните инструменти за конкретните цели.
|
| Пон Юли 04, 2016 9:42 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ти какво ползваш за стари версии на файловете?
|
| Пон Юли 04, 2016 10:37 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На 3D CAD да правиш външен вершън контрол е тегаво. А ако говорим за отдалечен сървър е направо невъзможно. Проектите се мерят в гигабайти. Трябва си някакъв интегриран контрол от самата среда, ама не съм пробвал такова нещо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 04, 2016 10:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Именно, ето в момента един прост киоск който е на стадий концепция, т.е. всичко е само външно и то възможно най-опростено, 406 Mb, това като се завърши със всички компоненти, симулации и т.б. отиде 1-2 Gb, ако включа и рендеринга може и 10 да стане. Много е тегаво с външен софт. Солида има нещо от сорта но никога не съм се заравял в детайли за да с епреборя с него, опитвал съм ,виждам че някои субконтрактори го изпозлват но аз колкото пъти опитах все завършваше с псуване.
|
| Пон Юли 04, 2016 11:09 am |
|
 |
|
gicho
|
SVN, git - според случая. Преди време и mercurial, но скоро не ми се е налагало. Това е неприятно, но то и бекъпите тогава ще са огромни, т.е. може и да има смисъл. Какво определя такъв размер (тотално незапознат съм)? Количеството информация която създава проектанта не е толкова посмъртно, т.е. изглежда ми че толкова може да са разни изходни файлове. В смисъл там файловите формати не съдържат ли разни описания на примитиви - криви, повърхнини? Имам предвид тия гигабайти да не са bitmap изображението на няколко килобайта 3D модел?
|
| Пон Юли 04, 2016 2:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не, има и bmp но това са само рендер файловете, примерно то тия 400 Мб , 110 са чисто солидски файлове, и както казах това е мнооого сурово, като се завърши проекта ще стане сигурно 1 GB поне, рендерите пак ще си останат 300 Мб, всичко останало ще е солидски файлове. Защо и как не знам, т.е. знам, паметта е евтина, дисковете са евтини .. какво очакваш, Солид 2007 работеше на дъртия ми лаптоп, не искаше нищо, беше щастлив на 32 би. ОС и 2 Gb RAM, 2015 изобщо не тръгва на 32 бита, иска поне 8 Рам за да може да работиш някак, всичко под това е безсмислено, на 4 е мъка и най-малкото асамбли го чупи, на 2007 с някакъв мобилен проц отварям асмеблита с по 1000 компонента, на 2015 на i7-ца се мъчи с асмебли с 500 компонента ... какво да говорим...
|
| Пон Юли 04, 2016 3:38 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
GIT и SVN са много мощни инструменти, но стават само за текстови файлове (соурс код) и само за интелигентни потребители. Не можеш да дадеш на секретарката или счетоводителката да работи с GIT
|
| Пон Юли 04, 2016 3:49 pm |
|
 |
|
gicho
|
Работят и с бинарни, но губиш възможността за обединяване. На секретарката едва ли ще и гласуваш доверие и за солид-а, така че говорим за различни неща. Иначе за документи предпочитам идеята на google docs - платените версия на дропбокс например се занимават и с това (ревизии на документи от типа на офис). Т.е. вид колаборативни платформи, обикновено сървърни.
|
| Пон Юли 04, 2016 5:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе бинарни ама знаеш ли колко време мислят, не помня последно с какво пробвах, някаква костенурка беше, в смисъл нещо такова имаше в името, голяма мъка.
|
| Пон Юли 04, 2016 5:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няко знае ли детайли по новия вирус? хареса ми превода в Сега: WannaCry = ИскаПлаче. нормално е журналята да не са разбрали за какво иде реч, освен да препечатват един и същ текст навсякъде. също е нормално БОПаджийте и те да не са разбрали от къде тече водата във вятърната мелница. та някой знае ли нещо по-конкретно? май не е класическия мейл вирус, ако се съди по промъкналите се думи за уязвимост по SMB протокола. и явно дупката е голяма, щом от М$ са се юрнали за кърпят даже ХР-то. как ли става/минава новата мутация?
|
| Нед Май 14, 2017 7:00 pm |
|
|