Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Китайците една риба не оставиха NEOWAY M590E GSM GPRS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Китайците една риба не оставиха NEOWAY M590E GSM GPRS
Защото като се бъгне, и включи подовото, през лятото, дори и за един ден, ще предпочетеш да си купил нормален модул. :D
Е, има си и своята тръпка де. Ами ако пък вземе та проработи...

Сря Юли 06, 2016 8:01 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Ако ти трябва за хоум мейд домашна автоматизация, що не? :)

Ми щото даже и за това, се предполага, че ти трябва модул който трябва да работи. Проблема с GSM модулите като цяло е, че вътре стека е пределно сложен. Уравнението има адски много неизвестни, 90% от които са извън модула и всяко от тях може да го събори. Даже "марковите" са пълни с бъгове, а какво остава за гаражни китайски творения.

Като искаш да се бъзикаш, кажи ще ти дам някой читав модул. Куектела в комет също е относително евтин и работещ.

Чет Юли 07, 2016 10:27 am
Профил ICQ
Аватар

Проблемът е, че модулите са разпоени от дявол знае какво и защо, а не, че са китайчета. В един руски форум попаднах на снимка на липсващи падове. Но балъците купуват...

Чет Юли 07, 2016 7:38 pm
Профил

Desert Leo написа:
Като гледам разположението на елементите, направо ми се къса сърцето...

Изображение
Изображение
Този модул е 10 пъти по-скъп: http://www.ebay.com/itm/GSM-GPRS-Module ... SwPc9W2JKC
Тук разположението на елементите е по-добре нали? За това ли е по-скъп?

Чет Юли 07, 2016 8:34 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Този модул е 10 пъти по-скъп: ... Тук разположението на елементите е по-добре нали? За това ли е по-скъп?

За цената питай продавача. На тази платка СИМ-холдера е разположен добре. Но разположението на С1 ме просълзи, а "масата" направо кърти миФки... :lol:
Какво си решил да правиш с този модул?

Пет Юли 08, 2016 4:24 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

що не пробваш това:

http://www.ebay.com/itm/Smallest-SIM800 ... SwzgRWxBLz

Пет Юли 08, 2016 4:53 pm
Профил

@mkrumov бях писал по напред, че имам такъв модул SIM800L и той тръгна веднага от раз, без никакви проблеми.
@Desert Leo "Какво си решил да правиш с този модул?" За $1 и сим карта покриваш почти целия свят, можеш да приемаш и да изпращаш СМС-и, може да се свържеш към твоя компютър, телефон или сървър на майна си райна. Това е поне 1000000 пъти по-добре от например ZigBEE модулите на 2.4GHz за $50. Играя си с модула единственно заради цената. Струва колкото тъпите 433MHz модули дето са 2 транзистора и един SAW резонатор или колкото nrf24L01, като интерфейс е много по-лесно да си комуникираш с GSM модула и може да го ползваш от където си искаш без значение дали си на 10 метра или 10 000КМ.

Още информация по темата:
Влизам в банята и гледам някакъв идиот ми се пули насреща. Викам му: "Къв си ти бе?" и той ми отвръща едноверменно с мен: "Къв си ти бе?".
Добре че по едно време се осетих, че гледам огледалото.
Та ... какво е станало. "Проблема" се оказа, че съм почистил платката със спирт и е полу-окъсило крачето BOOT към маса. И за това е тръгвал модула и се е рестартирал. Запоих втория модул, но него не го почистих - нищо не му е окъсявало BOOT пина и за това въобще не тръгна.
SIM800L си тръгна от раз, без да му цъкам BOOT, RESET или ENABLE пинчетата -това ме заблуди още повече.
Тази вечер внимателно се вгледах в модулите и видях, че пин BOOT не е свързан към BOOT LED. Аз най-наивно си мислех, са извели на пинче BOOT LED за да следиш с микроконтролер активността на мрежата. Обаче се оказва, че този BOOT пин служи за активиране на модула. Окъсих пина към маса и бам работи си без проблеми. Тествах АТ командите, та накрая и СИМ карта му сложих и му звънях. През USB-то и през едно хилаво зарядно не стана номера, защото съм далеч от клетка(всъщност на 30 метра от мен има 2 клетки на другите ГСМ оператори, а на моя оператор клетката му е на над километър). Обаче с 2А УСБ зарядно работеше нормално - всъщност може би е работило на ръба но за тестове става, естесвено някой ден като вложа модула в проект, ще си му сложа хубава литиева батерия вързана на къси и дебели жици с допълнителен кондензатор.

С 2 думи модулите работят ... обаче промоцията изтече. Гледам, че са ги вдигнали и са им сложили и цена за доставка. Кой знае може би някой ден пак ще ги пуснат за по 99 цента.

Съб Юли 09, 2016 2:57 am
Профил

Купих си за проба такива по препоръка на съфорумец тук. Основното им изтъкнато предимство е , че са опростени и нямат звук, поради което харчат по-малко. Ще трябва да ги пробвам, като се поосвободя, че сега сме на сим900 и не искат да ги сменяме, че работят. Ако не могат да се забранят от УСБ, означава, че все пак дърпат доста? Но би трябвало да работят на по-ниско напрежение?

Съб Юли 09, 2016 3:08 am
Профил WWW
Аватар

ike, ясно... :) Щом е просто за чоплене и все пак модула работи - става. Но излишно залиташ по ниските цени. Какъвто и тарифен план да избереш, все ще има някаква месечна такса или ако е предплатена карта ще трябва да я зареждаш и след няколко месеца чаплене, цената на модула ще е без значение, но както и да е... Сложи вертикално 1/4 вълново парче жица вместо тази идиотска спирала и увеличи масата и може консумацията да падне. Слабо захранване иска голям кондензатор. Ако ползваш батерия, няма нужда жиците и да са непременно много къси и дебели.

Съб Юли 09, 2016 11:39 am
Профил
Аватар

това е едната страна на монетата.
но като всяко радио, трябва да има 2 страни - другата страна на монетата е оператора. ако си поговориш с който и да е по-нависоко в йерархията на техническата експлоатация, би трябвало да се замислиш, поне.

всяко радио много лесно може да започне да излъчва, освен полезна информация, и смущаваша. в днешно време с нуждата от по-голяма информационна плътност, модулациите стават все по-сложни и респективно по-чувствителни към смущения. затова стандартите предписват много строги изисквания какво се лъчи в ефира. и постигането на тези ограничения е трудно.

скоро имах разговор с човек, който всеки ден и час си скубе косите. даде ми за пример техен клиент, който има в експлоатация 35,000 устройства, който пречат на мрежата. същия клиент има и много повече, които са наред, просто някаква партида или конкретно устройство е насрана. производителя е един и същ, ако се съди по IMEI. и дотолкова им забозват ефира, че понякога ги гасят принудително. разбира се следва скандал с клиента и се почва една безкрайна въртележка, при това не на ниво кол-център, а на високо техническо. клиента не може да си позволи смяна на толкова устройства, на оператора пък му пречат, и се търси компромис - да му ги пускат само в определени часови зони, или когато няма много активни конекции към базовата станция.

изобщо - и двете страни са се вкарали в някакъв филм, защото някой пишман инженер не се е съобразил с глава от ръководството и няколко костюмара са взели тлъсти комисионни при продажбата, а техничарите трябва да направят лютеницата от картофено нишесте, боя и есенция много вкусна и полезна. М2М бизнеса е съществена част от дейността на операторите. безотговорно отношение към стандартите е ... просто безотговорно. само обръщам внимание, не настоявам за нищо, не моля дори. имайте в предвид, че не сте сами в празна стая, спазвайте изискванията и не си мислете, че пускането на GSM модул е като налепянето на FT232.

Съб Юли 09, 2016 1:30 pm
Профил
Аватар

Дедо, в описания от теб случай може мрежата/клетката да си е виновна. Имах подобен случай.

Съб Юли 09, 2016 3:56 pm
Профил
Аватар

[quote="Цецо"Проблема с GSM модулите като цяло е, че вътре стека е пределно сложен.[/quote]

Ми немат ли си некви фреймуърци, апи-та, това-онова? :)

Съб Юли 09, 2016 10:15 pm
Профил

Има си API-та: http://wless.ru/files/GSM/Neoway/Neoway ... t_V1_0.pdf
Проблема е в китайците дето трябва да имплементират сложния GSM стек и да експортнат API-тата. А това не е лесно, да не говорим ако си китаец. Ако осерат някъде нещо по стека, тогава целия модул е насран.
Но си мисля, че щом имат толкова тонове модули, значи са ги сваляли от някакво оборудване, значи са ги тествали и са работили. Поне аз така си мисля. А и за $1 ...

Съб Юли 09, 2016 11:00 pm
Профил

Е то не е ясно защо са сваляни, може би точно защото не са ставали за нищо. Китаец и Индиец не могат да напишат GSM стека каквото и да стане, ако не са го откраднали от някъде няма шнас да работи. Въпроса е че и с краденето не е лесно, както се казва ако само с гледане ставаше кучето отдавна да беше станало касапин .. ама не става. Китайците поне си го знаят и си търсят консултанти, опитват се да краднат, с Индиеца е страшно, те си вярват че могат и ги бива за нещо, ... по принцип ги бива за много работи за които с еиска много паплач .. примерно да построят магистрала с само с кирки и лопати, или да пресушат ганг с чаени лъжички ... а като знам колко софт се пише от индийци .....

Съб Юли 09, 2016 11:25 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е то не е ясно защо са сваляни, може би точно защото не са ставали за нищо.

Абе не е така. Знаеш, че на запад се изхвърля масово всичко старо, а китаеца импортира боклука и го препродава за 1$. :) Аз самия преди време успях да продам 2 развалени (не ставаха за нищо) айфона на едно китайче. Виж началото на това клипче.

Пон Юли 11, 2016 5:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща