Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Силно насочена led светлина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Силно насочена led светлина
Спешно (т.е. не от Китай) ми трябва да направя осветление в равнина. Нещо като 2м led лента, но пред нея да има колиматор и да е фокусирана на под 10 градуса.
Има по света такива джунджурии - http://www.fusionoptix.com/product/28mm-linear-strip-collimator/
Има и опции за 1W диоди в линия с оптика пред тях. В захранване.ком има такива и това ми е резервния вариант (ако не измисля друго).
Цялата идея е да се освети една равнина чрез едно тяло разположено в единия и край и светещо точно успоредно на равнината.
Трябва ми нещо от типа на поне 2500-3000лм (или 50W китайски лед). То няма толкова мощни ленти, та затова май решението ще да е отделните 1W (или 3W) диоди с оптика?

Комет имат пък такива:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/44049/
40лм, 15 градуса, 8 цента бройката. Малко е широк ъгъла, но с презапасяване по поток и "отрязване" на излишните градуси може и да стане? Конструктивно ще е по-сложно с тоя тип, затова ще се радвам на предложения.

Едит: а нещо подобно дали е опция?
http://olx.bg/ad/stop-lazer-pri-namalena-vidimost-za-vseki-avtomobil-dzhip-velosiped-ID5D4Fy.html#fafab100b9
Освен тези предупредителните за кола, намира ли се нещо евтино което да на същия принцип - оптично да разцепват лазера в широка равнина?

Пон Юли 25, 2016 12:10 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Силно насочена led светлина
gicho написа:
...........Освен тези предупредителните за кола, намира ли се нещо евтино което да на същия принцип - оптично да разцепват лазера в широка равнина?

Има ги вградени в нивели и рулетки и к'во ли не. Не светят много, сигурно защото са на бутон-батерийки, но теб май оптиката те интересува.

Пон Юли 25, 2016 6:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

С какви размери е това което трябва да се освети? Като казваш към 50 вата значи няма да е много малко?! От всички страни ли ще осветяваш или само от една? Тази 10 градуса оптика ми изглежда трудно откриваема. Ако се използва някакъв алуминиев П профил и се натикат вътре диодите без оптика не знам дали не могат да се получат някакви резултати.

Пон Юли 25, 2016 8:36 pm
Профил

Голямо е, маса - 2 метра на метър и нещо.
Има лещи за диоди който са на 5 градуса. Не са скъпи (в Китай), има и регулируеми - от 5 до 60 градуса (лещата се върти в държача на винт).
Кометските диоди са на 15 градуса, но много работа има по крепежа - говорим за поне 100 бройки за да стане 2метра, а най-добре 200 че да са през 10мм. Това в профил ще рече 100 или 200 дупки по 5мм, но поне ако са направени що годе прецизно ще държат диодите стабилно. Гледам ги че ги дават 40000mcd, което излиза при 15 градуса да са малко над 2 лумена парчето. Общо 200 броя са 19Вт някъде - струва ми се че ще е малко, макар че доста насочена и може да ме изненада.

Вто Юли 26, 2016 12:17 pm
Профил

Комет преди продаваха една оптика за ледовете на cree, но беше скъпа, сега не помня производителя но още имам от нея доста, въпроса е че моята е обрантото на твоята, исках я с по-голям ъгъл. Виж може да я имат още, от тях имаше и с малки ъгли.

Вто Юли 26, 2016 12:40 pm
Профил

На мен ми трябва да пусне в една равнина - оптиките за улични осветители са донякъде подобни - правят правоъгълна петно, но тясната страна там е най-малко 60 градуса. Иначе са добри понеже постигат това с един източник (CoB) и биха ми спестили линейния източник който предвиждам сега.

Вто Юли 26, 2016 3:08 pm
Профил
Аватар

Освен улични има има вторични оптики и за други приложения. Примерно за осветяване на складове с високи стелажи.
Ledil имат такава серия - Flare. Примерно CA10932_FLARE-B с един XPE под нея има разпределение 10 градуса в едната посока и 102 в другата. Би трябвало да изглежда нещо такова.

Изображение

http://ledil.com/node/2/p/2912?ds=1&mn= ... &od=0&oh=0

Вто Юли 26, 2016 9:00 pm
Профил

Да, точно такова ми трябва. Ledil ги погледнах вчера но не съм го намерил този. Ще видя дали мога да го купя отнякъде. Благодаря!

Едит: във Фарнел пък вече не го поддържат, кофти.

Вто Юли 26, 2016 10:04 pm
Профил

Мога да ти дам подсказка за ЛЕД , по точно на външен вид е 1 но всъщност са няколко в серия.
С такива ЛЕд се правят в момента къси и дълги светлини на по скъпите коли .
Аз не съм в отдела за фарове но понеже вече има босстер, некое контролерче за управление и т.н -демек електроника та ме
хващат да помагам., а и аз обичам опитката и ми е и част от работата..
Та като мериха с 2 такива диода правят еквиавент светлина все едно е нормален фар и е на дълги и крушката вътре е 70 вата.

Обаче за насочването на светлината наще ползват рефлектори ,лупи и там каквото е там необходимо ,досега знам само няколко фирми сето правят ЛЕД с лупичка върху тях ама там макс ток е 30 мА.

LE UW U1A5 01

http://www.osram-os.com/osram_os/en/pro ... /index.jsp

Вто Юли 26, 2016 11:32 pm
Профил

Това о-срам-ското едва ли ще го намеря, отделно пък и подходяща оптика за него.
Виждам че утре в комет ще дойдат някакви модели нa ledil flare. Кофти е че е за малки диоди и ще трябва да накачуля 10-тина XP-E или подобни.

Сря Юли 27, 2016 9:32 am
Профил

Ами не знам почече какво да подскажа - все пак аз имам наблюдение все пак само върху авто ЛЕД овете - а то товае малка част от пазара и употребата на ЛЕД.

Аз просто бях силно впечателен докаде са стигнали в тая насока със няколко ЛЕД на едо парче алуминии.

Сря Юли 27, 2016 10:00 pm
Профил

Да, автомобилните фарове са една от посоките. Преди време гледах как са реализирани прожекционните фарове (било то с ксенон или дори с нормални халогенни лампи). Там е сериозен рефлектор и бая голяма леща отпред.
Само че там целта е малко по-различна, в смисъл лъча който се търси е друг - по-тесен, целта е да осветят примерно ширина 10м на 100м от фара.
Аз търся линеен лъч - в едната равнина много тесен (10 градуса и надолу), но в другата ми трябва по-широк лъч. Това на Ledil е чудесно - вадят 100-тина градуса.
При конструкцията и лъч като на фар ще трябва източникът ми да е на 10-тина метра отдалечен за да се получи линия широка 2м и с 5-10см дебелина.

Сря Юли 27, 2016 10:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]