|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Бъдещето на България
След бъдещото на Русия, идва на дневен ред бъдещето на България. На който каквото му тежи на душатата, което го кара да не спи нощем, или сънува черни кошмари да го казва сега или да замълчи завинаги
Ето и един тема, от която да започнем и която касае донякъде нашия бранш.
Нормално ли е, да се плащат луди пари за софтуера на M$ ( операционна система и офис пакети ), при положение че на пазара има аналогичен (безплатен за лично използване) и по-добър според мен пакет ? Става дума за OpenOffice ( безплатния вариант ) и StarOffice ( платения вариант ) на Sun MicroSystems . Глупави ли са правителствата на Корея, Китай, Дания и т.н. които преминаха в държавните учреждения на далеч по евтиня вариант с Linux като ОС, или те са бедняците на света и нямат парички за M$ ?
От друга страна, всички знаем, че правителството на Кобурга подписа договор с M$ за $ 44 милиона срещу наем на 48,000 пакета софтуер, или $ 916,66 на ПК. Ако се разтърсим из доставчиците на софтуер в БГ, ще намерим този велик софтуер на M$ на 2-3 пъти по-ниска, и то забележете, не за наем, а за закупуването на същия !!! И продължаваме да плащаме наем за великия софтуер на M$. Тоест, и на Станишев му е през оная работа.
Защо трябва да ни ебават по тоя долнопробен начин ? Не е виновна M$, те затова са милиардери, виновен е Кобурга и обкръжението около него. За $ 44 милиона може да се направи например капитален ремонт ( подмяна релси, ново трасиране, нови електропроводи, стълбове, сигнализация ) на около 140 км. ЖП линия. Може и да се затворят всички дупки по републиканската автомобилна мрежа, или да се построи 100 км. от магистралата.
Вие какво мислите ? Редно ли е да си заврем главата между краката и да си казваме, ами обикновения човек нищо не може да направи ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 25, 2006 10:35 am |
|
 |
|
3aek
|
Пирев много философски си се настроил бе човек, да не си изпаднал в емоционална дупка или депресия?
Събота е, отпусни малко
като те гледам следващата тема ще е Бъдещето на Човечеството, или Бъдещето на Вселената 
|
| Съб Фев 25, 2006 10:40 am |
|
 |
|
¶
|
 , не съм се настроил философски , ами мразя като видя, че данъците които ми смъкват от гърба отиват за глупости. Твоите данъци също са там. Сигурно си доволен от дупките по пътищата  , щото аз не съм.
Хване ме много яд, преди около час, когато видях, че средната работна заплата в Сърбия е около 650 наши лева, при положение, че воюваха 10-тина години, НАТО изхвърли тонове бомби по тях, и въпреки всичко, едни прости сърби, живеят по-добре от нас. Why ? Ние ли сме последната дупка на кавала в Европа ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Фев 25, 2006 10:43 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Да се включа и аз
ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ СИ!!!
- защото те са като народа си.
- защото народа ги търпи.
- защото всеки от народа би постъпил по същия начин, ако беше на тяхно място (имаше някакава приказка за стълбата...)
...
Главния минус на нашия манталитет, че всеки се опитва да се оправя по единично, и то по дребнаво-тарикатски начин, ще сме зле докато се опитваш да прекараш съседа на улицата, че ти да си малко по добре от него. Ще се оправим когато разширим мирогледа и стигнем до извода че е по добре да "прекараме" съседа по държава.
п.с. Именно горното е обяснението за MS сделката на правителството - вероятно този от който е зависело решението му е било предложена комисионна и той си е каза "бе нали на мен ще ми платят, кво ме е*е за държавата, кво като няма да ми запълни дупките пред къщата, с парите дето взех аз ще си ги запълня, че и по голяма куща ще си вдигна".
...
Иначе казано просто трябва да пребпледуваме детските болести на "демокрацията", което означава смяната на поколения. Някои ще кажат "да ама новото поколение е по смотано", аз ще кажа "да такае щото мама и тати (старото поколение) още дават пари"... т.е. поколението след новото ще е по добро, защото ще са видяли падението на сегашното ново поколение... с други думи, тоя дето е нямал, знае как да цени и как да постига.
...
Разбиранията ми за света и за това какво става в него като цяло следват принципа "щом нещо става, значи е нормално за дадените условия, ако нещо не ти харесва, проблема явно е в теб"
*) "всеки/всички" не трябва да се определя абсолютно, има си и изключения, но такива хора обикновенно биват приемани за луди... или пък биват уволнявани (или по лошо)
Това е от мен, благодаря за вниманието 
|
| Съб Фев 25, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да (за последната дупка) винаги е било така. защо? дълго е за обяснение
за М$ ...
това не става само в ДА. образователното министерство също закупи 35,000 лиценза, нищо че няма толкова железа, на които да върви закупеното.
не знам дали си подавал наскоро ДДС декларация? в данъчните в софия (сега поделения на НАП) са си купили едни нови делове, слим-десктоп. много шикозни. имат си и DVD даже. та на този компютър 90% са ДОС приложения, са самата декларация (дискетата с дневниците) се downlod-ва през IE към някакво място във вътрешната им мрежа и се разпечатва на лазерен принтер в 2 екземпляра. ако няма мрежа - не твърде учтиво те молят да излезеш в коридора и да чакаш, докато те си обсъждат плетките. в стаята има поне 15 дела, но ДДС се приемат само на един. не знам защо - сигурно, защото принтера е един!
но не само държавата постъпва така. Банка Държавна Стестовна Каса, която не е нито държавна (унгарци са собствениците), нито е каса (банка и каса са изключващи се понятия), нито е спестовна (харчи на поразия), а по мое мнение не е и банка. та те са сключили "корпоративен договор" с М$. имат право да полват всички прпдукти, колкото пъти искат, на колкото машини искат. това удоволствие струва над 350К евро на година, не знам за колко са се спазарили точно, но е много по-разумно от подхода на държавата
ами така наречения "софтуер" за здравната каса? епичен стана вече този софтуер. като басните в народните приказки - все за ламята и юнака става дума, ама никой не е виждал ламята. да не разширявам разсъжденията си за самата каса. или за ГУП. или за НАП....
ще видиш, като направят и агенция по разходите (НАР). преди да направиш някакъв разход, ще търчиш в агенцията, попълваш формуляр какъв е разхода, за какво е необходим, кой ще е достатвчика (отделен формуляр за справка за достачика - име, седалище, актуално сътояние, платил ли си е водата и т.н.), декларации че не дължиш данъци, нямаш глоби по фишове в община поморие (примерно), ако разхода е стока - декларация, че е платено мито и ДДС и че има СЕ сертификат. с цялото тесте документи се навеждаш на гишето, където една много компетентна 23 годишна агентка поява да преглежда документите и сумти през цялото време: "абе това не се прави така", но не тиказва как трябва да се прави. накрая, ти поисква още няколко допълнителни документа, които нямат нищо общо с молбата за раход - например нотариалния акт на нивата на братовчед ти, или кръщелното на баба ти, заверено от папата в присъствието на софийски нотариус. накрая, може и да ти одобрят разхода с изричното уточнение, че този разход счетоводно е непризнат и поради това ще трябва да му платиш данък печалба (т.е. за теб, този разход е приход).
примигваш десетина пъти и решаваш следващия път като ти се доходи до кенефа, да не молиш НАР за разрешение да си купиш тоалетна хария, защото вероятно ще ти изискат нотариално заверен договор с ресторант, фактура за плащане и документ за банкова операция по внасянето на ДДС върху супата и кюфтетата.
НАТАМ върви родината ни.
|
| Съб Фев 25, 2006 12:22 pm |
|
 |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Бъдещето на България
Така и така сте почнали ..
Абе нашите неса тапанари , пак перат пари.. Индия успяха да се договорят с Майкрософт с-у всеси нелегален Виндолс в администрацията да дадат по 1$ и той да се превърне в легален, а ние като правим сделки за такива работи все през разни БГ фирми минава работата. Нима на докторите компютрите струват безумните 4000лв /бр??? То тая работа си ни е от държавата , ето какво беше предложил един фен на реформите:
Как да оправим България за осем часа
8.00: Събуждане. Ставане от леглото. Бавно и без излишна паника.
8.10: Миене на зъбките.Тоалет.
8.15: Пиене на кафе. Лека закуска.
9.00: Почване на оправянето. По-солидна закуска.
9.10: Отиване на летището. Изпращане на царя с полет на "България еър" за Мадрид. Юпитата отлитат за Лондон десет минути по-късно. Само Николай Василев и Милен Велчев напускат страната по море с яхта, построена във Варненската корабостроителница.
9.30: Уволняване на Мехмед Дикме и въдворяване в Ардино.
9.40: Заключване на Ахмед Доган с политическа репортерка в една стая. В продължение на 1001 нощи двамата четат интервюта по чехли и джапанки (Доган изживява катарзис, покръства и се замонашва в Рилската света обител).
9.45: Закупува се пъзелът "Министерски съвет" (за деца над 3 години) и се дава на "Раковски" 134. На Надежда Михайлова - отделен комплект - кметството в София.
10.00: Изпраща се телеграма до Джакарта, че няма нужда президентът да се връща. Кошлуков ще отиде на място да се разберат.
10.10: Любо Дилов занася портативна мандра на "Позитано" 20 и започват да си играят със социалистите. Той произвежда кашкавал и го пази, а социалистите го обират. За разнообразие Румен Петков от време на време копае землянка, за да играят със Станишев и на криеница.
10.15: Учредява се Национално движение "Стоян Ганев" - НДСГ, т.е. съставено от Н., ДС и самият Г(анев).
10.20: НДСГ се реформира и започва да реди листите и за следващите и по-следващите парламентарни избори.
10.30: БТК се закрива и се купуват пощенски гълъби. Обявява се обществена поръчка за доставчик на ечемик за гълъбите. От Ардино Мехмед Дикме праща гълъб със съобщението, че "Коч" се интересува от сделката.
10.40: За нуждите на МВР спешно се доставят гълъби-прехващачи (дребна порода "Гном"), които да донасят на Петканов какво си говорят гражданите.
10.50: Продажбата на "Булгартабак" се отменя. Всички цигари вече се произвеждат с надпис Duty free only и Take it easy.
11.00: Отменят се всички данъци и се заменят с доброволни вноски пред паметниците на Стоян Ганев, поставени на Централна гара, летището, автогара "Юг" (за удобство на пристигащите), а за кореняците са определят площад "Александър Батенберг", пенсионното, паркингът пред ЦУМ, пазарът в "Люлин" и осма станция на метрото (в проект).
11.25: Божидар Абрашев пише римейк на песента "Тих бял Дунав" и многозначително се подсмихва...
12.00 - 13.00: обедна почивка, която се проточва докъм два без пет.
14.00: Люлина Абрашева занася партитурите на проф. Божидар Абрашев на Яне Янев. Двамата се срещат в женската тоалетна на Пловдивската опера под димно прикритие.
14.15: Генералният щаб обявява, че България е готова да изпрати мисии в Либерия, Палестина, Източен Тимор, Руанда, Демократична република Конго (Заир), Еритрея, Сомалия, Джибути, Люксембург и Лихтенщайн. Външният министър Соломон Паси опровергава, като уточнява, че в Еритрея нямало нужда от наши войници.
14.25: Започва товаренето на войниците. Поради липса на самолети част от тях се товарят на конски вагони и надуваеми лодки по Перловска река.
15.00: Под АЕЦ "Козлодуй" се заравя целият наличен запас от експлозиви в държавата. За целта се организира търг, спечелен от Обединените картофопроизводители.
15.10: При всеки въпрос на чуждестранните кореспонденти "Защо?", автоматично се задейства запис с избрани интервюта на Симеон Сакскобургготски, от които се разбират единствено фразите "Защото така" и за "За всеки случай, нали?".
15.28: Първите окупационни войски пристигат на летище "София". Посрещат ги чиновниците от "Краун ейджънтс" с колониални шлемове на главите.
България е оправена 32 минути по-рано от предвиденото.
|
| Съб Фев 25, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Ами снощи след като ми отмъкнаха празната количка в Билата, която бях оставил настрани нарочно да не преча около щандовете се убедих в едно...
България се е оправила! Няма какво повече да и оправяме. 
|
| Съб Фев 25, 2006 1:04 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Относно договора с MS. Това си е корупция в най явен вид, облечена в абсолютно законна рамка. Предполагам, че даже и прокуратурата да се сезира по въпроса, ще се окаже че всичко е станало съобразно закона. Обаче както вече казах най виновни сме си ние. Българите де. Не ние във форума.
Според мен има два начина е съсипана държава да си стъпи на краката - бързо и "бавно и методично". Първото изисква човешки фактор какъвто в БГ няма, жертване на цели социални групи (пенсионери, инвалиди, цигани и въобще всички които не умеят сами да си се грижат за себе си), скоростно обедняване, удар в дъното и после - бързо нагоре. Това в БГ няма как да стане - българина е кротък и простодушен, няма хъс за борба.
Втория начин го виждаме в момента. Ще се оправим, ако всичко върви по план - след около 20-30 години. Точно колкото е трябвало на ония там да се оправят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 26, 2006 12:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Бъдещето на България
Хехех, яко весело. 
|
| Нед Фев 26, 2006 1:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
според мен, най-добрия изход от ситуацията в България е... айрогара софия.
не че не става и с кола или кораб, но отнема най-малко време.
тъпо, но факт.
цецо, след 30 години в България няма да има българи. ще са <20%, така че проблема ще има друго име: "как да оправим българо-турската федерация". дядо ми е убит в балканската война. за какво ли...
ПС: снощи гледах новини (случайно). доган на конгрес на младежкото ДПС. старата председателка (не запомних името) даваше отчет: в младежкото ДПС членуват 24,000 души. 80% (закръглено 19,000) от тях участват във властта
знаете ли колко е "властта" като брой? съпоставете двете числа
|
| Нед Фев 26, 2006 1:59 pm |
|
 |
|
3aek
|
дедоборе: след 30 години ще сме в Европа и наистина няма да има българи а европейци, честно не мога да приема това деление на българи, турци, германци и т.н. има си различни хора с различен манталитет и навици ако те не ми пречат и аз не им преча (с моите навици, манталитет и т.н.) не виждам никакъв проблем,
иначе най лесно е да се подведеш по лумпенските лозунги на Сидеров и сие, АЗ съм БЪЛГАРИН но не ми върви и не мога да си намеря свестна работа и затова съседа ми койго има работа един гаден ТУРЧИН (ЕВРЕИН,АРМЕНЕЦ, ЦИГАНИН добави още.) ми е виновен, много лесно оправдание за собствената некадърност.
Съжалявам за дядо ти но 19-20 век отмина, хората не водят вече войни за територии (и съответно колкото по-голяма територия една страна вземе, толкова по-богата е защото събира повече данъци от новите провинции) а войните вече са търговски, кой ще създаде по-добри условия за да може да привлече повече инвестиции и фирмите да могат лесно да продават навъншни пазари и получават приходи и стандарта да се вдига.
както на теб някой навици на циганите в България може да ти изглеждат странни - например да гледа кокошки на терасата на апартамента, така и на един французин може да изглежда странно как Декември месец всички българи по селата колят прасета (по особено жесток начин който би вцепенил средния европеец) и след това им печат ушите и зурлите и хапват за мезе  просто различни култури, манталитет, навици
|
| Нед Фев 26, 2006 2:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе и след 30 години в европа ще има германци, французи, испанци, англичани ... и българи. може би полседното ще се замаже с по-всеобхватното "балканци", но такова деление ще има. твърде много различия има - езикови, културни, исторически, икономически. европа е един тюрлю-гувеч от нации, религии, кутури, в който ние ще добавим някакъв нетипичен привкус (чесън, люти чушки и зрял фасул).
вероятно след 30 години няма да са толкова големи разликите между "стара" и "нова" европа, може да я няма самата европа (в контекста на обединена европа), но няма да заприлича и на щатите. в основните училища в толедо или в тулуза няма да се учи немски като задължителен, нито френски в нюрнберг. не виждам и как един тъмнокож французин с алжирки произход ще стане кмет на мюнхен. трудно е да се предвиди, 30 години са това, но пътя, по който е тръгнал ЕС е познат от историята - СИВ. комисарите също са познати...
сега да погледнем ситуацията в България.
бизнеса се прави само в посока държава-фирми. междуфирмен бизнес почти няма, ако го има, той е в контекста на първата релация. всички пари са в държавата, тя дава задания и "благославя" определни кръгове от фирми. нормален пазар няма.
софия генерира 40% от БВП, това нормално ли е?
покупателната способност на масовия потребител рядко достига нивото "климатик нео". финансовата култура пък достига талибански нива - лизинг на "климатик нео" срещу залог на апартамент. да - като "влезем" в европа нещатата ще се променят. ще можем да си купуваме вече само австрийски салами, холандски домати, или произведени в китай компютри дел, минали през ирландия или хамбург за получаване на европейски произход. ако лелееш някакви надежди, че ще се разшири пазара за ТВОЕТО производстяо, ще бъдеш разочарован.
в администрацията нещата са още по-чудесни. в министерство на земеделието бъка от главни експерт(к)и на по 22-23. нямам нищо против младите хора, но имам против прескачането на етапи в кариерата. няма начин девойка, която в момента е 3-ти курс в някой университет, да е в час по какъвто и да е проблем. може да стажува или да работи като обикновен служител. за да стане експерт, трябва да е постажувала доста, да е схванала същността на нещата и да има свое мнение по повечето повечето от въпроси в работата й и да има много задълбочени познания поне в един профил. за да стане главен експерт, трябва да се е издигнала сред "нормалните" експерти или с експертни познания в няколко от профилите на работата й, или с особени организаторки качества. можеш ли да познаеш на какъв език говори експертката? и от колко месеца е в столицата?
инвестиции? хмммм...
- Гад Зееви беше "инвеститор". подариха му БГА за 150 хиляди долара. продаде самолетите, слотовете и представителствата в чужбина, хотелите в българия и се омете. сега има наглостта да съди българия за пропуснати ползи
- БТК е беше почти подарена на "инветитор" за сума, малко по-голяма от годишната й печалба. само балансовата стойност на телефонната палата (сградата) е 86 млн.лв. какво става сега с БТК?
- електроразпределенията бяха продадени на "инвеститори" за суми, които те покриха от печалбите си за 8 месеца. единия инвеститор е чужда държавна компания.
- друг "инвеститор", от който още не ни се е разминало, почти взе магистрала тракия и южното околвръстно на софия само срещу смешни обещания.
за ТАКИВА неща са се водили войни навремето - пътища, енергия, комуникации. ние ги дадохме без бой. държавническо ли е?
мога да ти продължа списъка на "инвеститорите" до безкрайност. остави го този байрак да го развяват държавниците. погледни прагматично: вече един кашон не можем да направим, защото си нямаме дори фабрика за велпапе - и той беше приватизиран от "инвеститор" и машините заминаха за гърция още преди да изсъхне мастилото на договора.
|
| Нед Фев 26, 2006 4:09 pm |
|
 |
|
¶
|
Не е нормално, но си има причина. Ясно е като бял ден, че фирма в БГ не може да просперира без да е краднала/ебнала държавата (разбирайте го като бръкнала в джоба на всеки един от нас, тъй като държавата сме ние, не турци, гърци, румънци). В София като столица, се намират най-високите държавнически постове. Ако имам фирма е достатъчно да имам свой човек примерно сред чистачките в министерството на промишлеността. Оттук нататък е ясно кой ще печели търговете. Да се върнем на чистачката, кой би наел за в София чистачка от Пловдив, Варна, Бургас и т.н. ? Естествено че ще е софиянка. Извода е много лесен да се направи: всички софийски фирми са с едни гърди напред спрямо останалите в държавата, поради възможността за много лесен достъп до нужната им информация за държавни поръчки чрез хората работещи в държавната менструация, а менструацията е основно от хора софиянци. Ако беше от хора каспичанци, Каспичан щеше да генерира 40% от БВП.
От друга страна, на доста големи бивши соцфирми всички поделения в страната бяха ликвидирани, но в София останаха да функционират централите им и местните поделения. Те не бяха разграбени и минаха в сравнително добро състояние в частни ръце. Така че самият начин на приватизация в провинцията и в София обуславя високия % на БВП генериран от София. А това е голям проблем като цяло за страната ни. Това означава, че в останалата част на страната важи принципа на Цецо за бушменския труд.
|
| Нед Фев 26, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
не е точно така, ¶
В София са се струпали всички едри разбойници, защото тук е най разбойническия бизнес - (нали всички политици са тук)
А разбойника нищо не създава - защото той може най-добре да краде.
А с помощта на държавата (политиците) може да се краде законно.
Както беше при социализма.
|
| Нед Фев 26, 2006 6:04 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Има и друг момент, който досега не се зачекна: в София процентът на сивата икономика е много по-малък. Така че тези 40% са официалните, но реалните едва ли са повече от 30%. За почти 20% от населението да реализира 30% от БНП - това е нормално.
|
| Нед Фев 26, 2006 6:13 pm |
|
|