|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:43 am
LED битово осветление с широк ъгъл
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: LED битово осветление с широк ъгъл
има 3 световни производители на лампи: осрам тунгсрам сливенсрам
последните, въпреки късия живот на продуктите си, изчезнаха от пазара, даже 'женския'. в опровержение на модерните либерални идей за дълговечността на потребителските стоки и бързооборотните пазари.
|
| Сря Апр 27, 2016 5:51 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ха , и аз влязох в лампостроенето с почти същия дизайн. Само ,че аплика го направих на полилей. Един голям лед CXA , 47V/1А го сложих в средата (направих отвор) монтиран на радиатор за процесор , че даже и с вентилатор и термодатчик. Захраних го с 3 драйвера 63V/0.3A паралелни 2+1 и си пасна точно на ключа, като полилей с 3 степени. Като вдигна на 3-та и вентилатора се развърта като компютър.  Но то това си беше експеримент - трябва да си е пасивно охлаждането . Обаче цялата работа с широкия ъгъл я прави матовото стъкло отпред . Без него тавана е черен, а надолу свети супер ярко и хвърля черни сенки - все едно си на Луната. Матовото стъкло намалява осветеността надолу двойно , но тавана се осветява и светлината омеква. 4000К е, но ми белее (има и зелен оттенък). В периферното ми зрение имам чуството ,че съм в мъгла. Все още LED лампите не са узрели, основно откъм корпуси, захранване, охлаждане. Трудно може да се замести 100W крушка, без някакъв компромис. Засега спиралните CFL на OSRAM WarmWhite , най-добре ми паснаха, 23W свети повече от 100-ватка и светлината е хубава , но трябва да се слагат само в по-открити тела, за да не прегряват. При LED-лампите в момента се вихри яка чалга, ще трябва да минат 2-3 години докато се налучка оптимума, както беше преди и с CFL-ките. Лошото е, че траят дълго и ако се набуташ с нещо гадно като цвят , ще трябва да го хвърляш работещо или да те нерви с години.  Специално за настолно осветление са много подходящи, защото светят насочено, не ти пекат главата и не може да ги счупиш случайно.
|
| Сря Апр 27, 2016 8:12 pm |
|
 |
|
stefan63
|
2-3 години? Много оптимистично. Не разбрах къде си пробил дупка - в стъкленото матово тяло? Това не влоши ли нещата?
|
| Сря Апр 27, 2016 8:17 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Дупката е в металната "тавичка". Първо си мислих тая тавичка да я ползвам за радиатор ,ама къде ти - 0.5мм тенеке, почти като хартия. Диода го завинтих за радиатора и всичките чаркове ги наслагах отгоре, само диода минава през дупката. Обаче това е полилей - виси на дръжката на стария. Така се осветява и тавана - ако е по-високо или директно на тавана , се губи разсейващия ефект от големата бяла повърхност на тавана, плъзват черни сенки... не ми харесва така. Може би ако е с аплици, трябва да са няколко, по стените, да си светят един на друг. Само ,че полилея има едно незаменимо свойство - безплатен датчик за земетресения. Люшне ли се - бегом навън. Досега не ме е подвел. 
|
| Сря Апр 27, 2016 8:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами тук не са много популярни но в САЩ са масово изпозлвани за охранително осветление когато имаш големи площи, огради, паркинги, площадкли всякакви и т.н. Живачните хич не им е лош спектъра, само им трябва малко време да подгреят. По отношение на LED-те ако някой има мераци да гледа и да ревърсва как са правени тия тела които продаваме да се чуства поканен, има доволно асортимент, което още не е монтирано, но пък идва стока за още две къщи.
|
| Чет Апр 28, 2016 5:27 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Под живачни имах предвид старите улични, дето вътре са с балонче от кварцово стъкло, пълно с живачни пари, а по външния балон имат фосфор. На останалите обикновено са им измислили други имена, защото живака е само спомагателен елемент колкото да запали дъгата в тях, а спектъра зависи я от газа, я от други химии вътре. Това време да подгреят им е нужно именно за да разтопят химиите вътре.
|
| Чет Апр 28, 2016 10:42 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Снабдих се със ситизен CoB-ове - меко казано са впечатляващи. Конкретният тип иска 36-38V и носи до 1150мА. Конструкцията им е доста различна от масовите модули - виждат се множество "точки" (5 редички по 12), разположени по леки дъги. Имах притеснения относно термалния дизайн, но за разлика от китайчетата се охлаждат много добре - практически не мога да хвана разлика между горната повърхност на модула и повърхността на радиатора под него. На тия 40 вата дават над 4000 лумена и къртят миФки - малко ако им се посъбере потока и са жива улична лампа. Дайте идея за хранене - засега най-близкото е на meanwell тези модели: - PLM-40-1050 - http://www.meanwell-bg.com/files/Models/PLM-40-spec.PDF - има интересна екстра за 3 нива на тока (100%, 40%, 10%) - LPC-60-1050 - http://www.meanwell-bg.com/files/Models/OTHER%20MODELS/LPC-60-spec.pdf - без екстри на по-добра цена
|
| Пет Май 13, 2016 1:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами мейнвилски изпозлваме основно, въпреки че за някои вземаме от dominoled, но най-вече за техните си тела, има някои по извратени заради диминга, иначе стандартно тия на мийнвил са ОК за ледове.
|
| Пет Май 13, 2016 8:08 am |
|
 |
|
gicho
|
Да не отварям нова тема, ама то си е баш по тази - върти ми се идеята да ползвам стандартни E27 крушки за гипсокартон, само че да с наполовина потопени в тавана. В смисъл "балонът" (пластмасовия разсейвател) да излиза под картона, а останалата част да е над (скрита). Нещо като луничка, но не точно - луничките са най-много до 120 градуса, свестни E27 LED се намират с декларирани 270 градуса. Знам че има тела за E27 за армстронг/хънтър или подобни окачени, които да поемат голяма крушка, но там обикновено крушките са хоризонтално и се разчита на рефлектора, или са много високи нагоре, т.е. хич няма как да стане ъгълът. Както вече обсъждахме, за широк ъгъл трябва да се слезе под нивото на тавана, поне с няколко мм, или по-скоро с 2-3см - колкото е балона на Е27. Та се чудя как мога лесно да модифицирам нещо - мисля си за фасунгите дето се слагат в полилеите (с външна резба и гайка за монтиране), но трябва още нещо (тръба, пластина) да ги изхвърли нагоре за да дойде желаната височина? Не искам да стърчи нищо друго освен балона, или по-точно да имам свободата да подбера точната височина. Крайният вариант е да поръчам да ми струговат - примерно в алуминиева плоча/радиатор направо резба E27, така ще подобря и охлаждането, но такова изпълнение ще отнеме доста време. Ще има доста такива "осветителни тела" - през около 150-200см и ще е по-лесно да се тръгне с нещо по-готово. Виждал съм лунички с E14 лампи и те са много близо до идеята ми - и закрепването им е измислено, само дето ми трябват E27. Всъщност да добавя че в по-късен етап тия E27 ще бъдат изкормени и ще им се ползва разсейвателят само (балона) - засега това е най-лесният начин да разпръсна светлината от 120 градусов CoB в по-широк ъгъл. Е, не лоши резултати (даже по-добри) се получават и с бяла чашка за кафе, но не е красиво.
|
| Пон Юни 06, 2016 11:40 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Таз вечер не се стърпях и.... Ето го резултата - това на снимките което виждате струва 5.97лв... Ще ги стигнем ама друг път...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Юни 22, 2016 11:22 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ако си направил нещо на практика (с квито и да са ламби ), цъкни някоя снимка. Имам да правя една стая с гипскартон за стени и таван , пък въображението хич не ми е силна част... 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Юни 23, 2016 7:43 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ей този вид си пасва отлично с този тип лампи... май, щото аз имам за R50 и не можах да я напъхам реално. Не забравайте да предвидите високоговирители (тип автомобилни), че ще имат готин бас. И доста LAN жица - евтина е и става за всичко.
|
| Чет Юни 23, 2016 12:20 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да повдигна темата - не знам за R50 модела но аз пробвах с "K-DL-R63-CM". Е, май са ми пратили лъскавия модел но това са подробности. Мислех да модифицирам държача за да наглася позицията на лампата, но се оказа ненужно, поне с крушка lightex от home-max (14Вата - с алуминиево тяло). Ето малко снимки: https://www.dropbox.com/sc/wc6pp7wcrhiqxvx/AABffB3m0hNGo3oaH8sa1S_faКакто си личи монтирането на тавана предстои, надявам се тия дни и ще пусна пак някоя картинка. Отделно ще меря температурата че в тая каменна вата 14-ватовите може да се изпържат. На едната снимка се вижда че фасунгата е хваната към задната планка с две винтчета M3. Т.е. там е разглобяемо и позволява регулиране на нивото много лесно. Оригиналните болтове позволяват да слезе надолу няколко мм, но с по-дълги ще може да се изпъчи повече (за по-къси крушки например).
|
| Съб Сеп 10, 2016 1:13 pm |
|
|