Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Аналоговщини или как да меря прекалено голям и бърз сигнал? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Аналоговщини или как да меря прекалено голям и бърз сигн
амчи тогава да мери и разпределението на магнитния поток... тъкмо ще знае в коя посока да копа за пирони и в коя за монети :D

Сря Сеп 21, 2016 12:21 pm
Профил
Аватар

успоредно на бобината има резистор, а напрежението по картинките е баш пада върху резитора - тока в бобината.
навсякъде казват, че избора (и може би вида) на резистора било от ключово значение.

и не е виртуална антена, по-скоро е виртуален магнитопровод. кривата би трябвало да е с квадратичен характер, а следенето да е на отклонение от теоретичната => малко битове на голяма скорост. дори ми се върти някаква идея за къстъм SAR, който не е бинарен/лнеен, а квадратичен.

анализа без сериозна математика няма да се получи. затова казах, че е добре няколко реални криви да се вкарат в някаква математика и да се види какво се получава. така предварително ще си наясно с математиката, преди да избереш начина на реализация. много по-лесно е, отколкото направо да ръчкаш код в DSP-та.

интересно е също, ако бобината нарочно не е идеална - навита със съпротивителен проводник, примерно.
също ще е интересно, ако се вкара капацитет и се получи трептящ кръг - броя на осцилациите и амплитудите им може да донесат допълнителна информация за вида на метала. би могло да е свързано с количеството енергия, натрупано в 'затварящия' край на виртуалния магнитопровод. знам ли...

говоря си малко наизуст, темата никога не ме е интересувала.
колкото, да му даваме на тито наклон на кур...текса :D , мисля че е рано, преди да знаем какво ни интересува като обработка.

Сря Сеп 21, 2016 12:30 pm
Профил

Преди доста години някакви пишман иманяри идваха да ме питат дали мога да им ремонтирам уреда... Викам донесете го, ще погледна. А, не! Сакън! Не може да се гледа. Аз пък по телефон още не съм се научил да ремонтирам и те така, пратих ги на... ;-)
Та в обясненията им доколкото си спомням се забивало едно нещо, пък с друго нещо обиляли напред-назад и накрая данните се сваляли на компютур и той им чертаел карта на съкровищата... От там съм останал с впечатление че има някакъв предавател, а другото не знам какво ловят отражения ли, духове ли....

Сря Сеп 21, 2016 12:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Дедо, мда ще да скалъпя нещо набързо колкото да огледам нещата със осцилоскоп и от там ще се поизяснят нещата малко. Иначе идеята ми от към обработка и дисплейване на нещата е доста проста - просто ще показвам само разликата в кривите графично, т.е. ако нямам обект наоколо, ще имам права хоризонтална черта. Ако се доближи нещо, кривата ще се понакриви някак си. Та след като направя тази визуализация, ще поекспериментирам с различни обекти и ще видя всеки каква графика предизвиква... та като му свикне човек само като види графиката ще му е ясно вероятно е отдолу... пък ако има ерак по нататък може да направя понататъшно обработване на резултата, та дисплея направо с текс та изписва какво вероятно е отдолу... Хората пишат също че големи черни метали се дискриминират грешно като цветни... току виж пък моя метод вземе че ги дискриминира правилно :)

Миро, варианти за търсене много: IB, PI, гео радар... но ти може би говориш за варианта където с колчета се измерва проводимостта на почвата, като се търсят нееднородности.

Сря Сеп 21, 2016 1:59 pm
Профил
Аватар

Мии тя бобината нЕма начин да е идеална, трептящ кръг си е. За да не се разтрепти му докарват нисък качествен фактор с товарния резистор, май под 0.7 беше - пише го из дебелите книги.
Върхът на импулса се ограничава от капацитета, загуби от вихрови и скин токове и товарното съпротивление. Само част от вихровите токове зависят от околната среда, според изработката.
След пика енергията е съсредоточена главно в капацитета и тръгва да се връща в бобината пак с горепосочените загуби.
После фронтът става полегат, делът на високочестотните загуби намалява и материалът на "магнитопровода" започва да си казва думата.
Те това е наклон на ... по бонговски.

Сря Сеп 21, 2016 3:11 pm
Профил

е ти пък, хората лъчат мегавати на 80 Hz .. :D Разсъжденията на Миро и аз ги имах първоначално, по после се замислих колко осезаема е там разликата която предизвиква "магнитопровода" .... наемах преди време едни шарлатани да ми вадят подземна инфраструктура, имаха една машинка на колелца и това кеото вади като файл е доста интересно ... тогава ми хрумна че е идеално за металотърсач.

Сря Сеп 21, 2016 5:56 pm
Профил

Начи обясненията по-горе нещо не се вързват и набързо открих едно по-правдоподно (без да съм сигурен дали точно това се ползва).
Става дума за нещото наречено "магнитен резонанс", което се получава когато различни атоми подложени в постоянно магнитно поле резонират на определени честоти. Точната честота зависи от постоянното поле, като в случая най-вероятно се ползва магнитното поле на Земята (Earth's field NMR). И тъй като това поле е много слабо, резонансните честоти отиват в звуковия спектър...
Ако предположението ми е вярно, то началото на импулса няма абсолютно никакво значение. А и да има, то не е свързано с целта. В случая целта е да се свалят осцилациите, които вероятно са с мнооо малка амплитуда. Затова и в примерните схеми има усилватели с много големи коефициенти и не се гледа началото на импулса. След като се свалят осцилациите според наУката трябва да се направи фурие и да се види на какви честоти имаме резонанс. По съответните пикове можем да съдим за химическия състав...
Другото важно в случая е наоколо да няма други магнитни полета освен земното... Макар че още по-добре би било да има и да може да се управляват както в ЯМР-те. Тогава ще може да се "фокусира" и да се прави пълен 3Д скенер...

Сря Сеп 21, 2016 8:30 pm
Профил
Аватар

Преди да сме стигнали до получаване на свободна енергия с резонансни вериги, пък и най-вече да отговоря на NikB за измерване на влагата в почвата, предлагам да се прочете във Wiki-то статията за микровълновите печки :) , пък и за ядрения резонанс. На английски, де, че другото не става.

За NikB: Моята първа микровълнова беше руска и топлеше от вътре навън и в това според мен е силата на микровълновата, но съвременните се пробват да ги правят (без успех) на обикновени фурни, т,е. да топлят от вън навътре.
Преди години бях изкопал графика с честотите на които резонира водната молекула, но сега (набързо) не я открих. Две се знаят от микровълновата: 2.45ГХц и 915МХц. Надолу пиковете са по-малки, но се увеличава проникването. Естествено не може да става дума за звукови честоти.

Сря Сеп 21, 2016 10:08 pm
Профил

Аз пък все съм си мислил че 2.4GHz е основната. Да не би "ефекта" от по-ниските да го само когато са криви (по-ниските - не синусоиди - тъй де шумни в хармониците) и да действат с тях само? В смисъл 915 (или което е там) да е грешка в експеримента?

Чет Сеп 22, 2016 1:04 am
Профил

Малко теория и разсъждения по темата:
Теория: Според този патент https://www.google.com/patents/US7656153 принципа на работа е следния - мощния магнитен импулс от бобината, поражда вихрови токове в проводими обекти наоколо. След като импулса се прекрати, вихровите токове от обекта индуктират обратно в бобината ЕДН което след доста усилване (около 1000) се хваща. В патента се споменава че злато и други високо проводими метали доста по-напред във времето (близко до големия импулс от самоиндукция) индуктират ЕДН в бобината което ги прави по трудни за детектиране защото сигнала е насложен с самоиндукцията в по високото и ниво съответно голямото усилване ще препълни усилвзтеля.

Разсъждения: За мен изводите са следните - по всяко време след прекратяването на захранването на бобината има полезна информация, т.е. дори в началото на високоволтовия импулс, само че навсякаде полезната информация от порядъка на микроволти, а тези микроволти премесени с многото бързо намаляващи волти се мерят трудно. Извода е че варианта с 3-те АЦПта и логаритмичния усилвател няма да работят.

Остават вариантите с еталонния импулс който се вади от тестовия и резултата се усилва и анализира, и минаването през интегратора.

Някакви други идеи за коректно измерване на промяна в микроволти по продължение на целия импулс имате ли?

П.С. Опааа, варианта с интегратора според мен и той няма да работи, защото и той реално компресира, т.е. и той ще свие микроволтнитната информация.

Ако има някакъв вариант за бързо гасене на самоиндукцията ама без да се гасят индуктираните токове също е вариант.

Чет Сеп 22, 2016 8:37 am
Профил

Втора бобина , далече от земята - и да се мери разликата между двете.

Чет Сеп 22, 2016 9:10 am
Профил
Аватар

Значи:
Бобина с максимално висок качествен фактор за формата и размера и,
дебел проводник по възможност многожилен - забравих му името... много изолирани проводничета
Не е в резонанс, има паралелно резистор за гасене
Качествен високоволтов Мосфет
Два диода за делител на приетия сигнал
Входен усилвател с голямо усилване и офсет
От тук нататък почва обработка на два семпъла в "началото" и в "края" на експонентата.... два за дискриминиране, само един ти трябва за детекция
Аналогово със семпъл-холд-интегратор....
и звукова "индикация" ако ще гониш чувствителност на уреда...в скоби човешкото ухо е изключително добър "компаратор" на звук
Вкараш ли го сигнала за DSP обработка ще изгубиш динамиката, за рисуване става на близки и големи предмети

Ако ще мъчиш PI принципа за "перфектен" уред ще ти трябва много време мислене и експерименти
DSP за обработка на експонента....тук ще удариш на голям камък
за подсказка - Използвах...CFAR детектор
В Схемата на Тревор е почти цялата база на PI...
търси схемата на MineLab има я в нета, имам е но старите хардове, но ми е мнооо трудно да я намера
Чети и патентите, но там е много плява по темата

Прикачени файлове:
IB1.jpg
IB1.jpg [ 64.02 KiB | Прегледано 4542 пъти ]
A10.jpg
A10.jpg [ 27.2 KiB | Прегледано 4542 пъти ]

Чет Сеп 22, 2016 9:41 am
Профил ICQ

"дебел проводник по възможност многожилен - забравих му името..."