|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Re: Адреси и VPN
Само да добавя, че независимо дали VPN клиент ми е рутера или директно компютъра, папките на наса не се виждат, другото работи еднакво. Сякаш не е виновен наса а нещо из бозите...
|
| Пон Сеп 26, 2016 3:08 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
По добре преосмили внимателно стратегията. Например, ако един компютър се зарази с крипто вирус, какво искаш да стане? -Да се криптира само този компютър? -Да се криптират всички компютри в единия офис? -Да се криптират всички компютри в единия офис и NAS-a? -Да се криптират всички компютри във всички офиси и NAS-a? https://en.wikipedia.org/wiki/SubnetworkАко едните компютри са 192.168.200.ххх , а другите са 192.168.100.ххх и ако маската е 255.255.0.0 а не 255.255.255.0 и ако рутера е настроен правилно тогава всички компютри ще са в една мрежа с един и същи броадкаст https://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_addresshttps://en.wikipedia.org/wiki/Server_Message_Block
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Сеп 26, 2016 3:10 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Парен каша духа.
В общи линии идеята е проста и трябва да ми се угоди основно на мене. Основната потребност идва от там, че имам на наса проекти, по които работя. Трябва да мога да работя по тях и от двата офиса. Не едновременно, но примерно за 10 минути мога да отида от единия до другия. Как трябва да го направя?
Аз го мислих така: Всичко стои на наса, а компютрите като терминали. За да мога да имам достъп и от двата офиса, се спрях на VPN. Ако има друго решение... приемам идеи всякакви.
Локални файлове по компютрите неща, че много сложно синхронизирането.
|
| Пон Сеп 26, 2016 3:26 pm |
|
 |
|
aquilax
Ранг: Минаващ
|
Аз ползвам nas само дето е ds213.Пробва ли да ги map-неш отделните папки в уиндовс експлорер-а, като отделни устройства.При мен така работи.
|
| Пон Сеп 26, 2016 4:12 pm |
|
 |
|
juzisound
|
За да ги мапна, трябва да ги видя...
|
| Пон Сеп 26, 2016 5:04 pm |
|
 |
|
radolin
|
Пробва ли това, дето ти казах. Да напишеш в експлорера \\1.2.3.4 където 1.2.3.4 е IP адреса на NAS-a?
|
| Пон Сеп 26, 2016 5:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
можеш. в вин-експлорера напиши \\192.168.100.2\име_на_шера ще ти поиска парола след малко време. другия вариант - пак там -> tolls -> map network drive пишеш същото и паролата. трети вариант в сетинга на мрежата слагаш WINS сървър 192.168.100.2 чакаш десетина минути и трябва да изгреят --- оабче не знам какво седи в НАС-а отдолу. затова щракни дна снимка на Advanced settings
|
| Пон Сеп 26, 2016 5:29 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Това с чакането десетина минути и за другите ливарианти важи? Тя тогава работата става дебела...
Утре пак... Де да имаше тука, в смисъл където живея, човек да го наема да го направи... Ама няма. Всички които питах са плътно ангажирани.
Ще се оправя и сам, с ваша помощ и с четене.
|
| Пон Сеп 26, 2016 7:37 pm |
|
 |
|
radolin
|
Докарал си я до работеща TCP/IP мрежа между двата офиса през VPN-a. Това, с което сега се бориш са майкрософтски истории. За мое щастие от доста години не ми се е налагало да се занимавам с тях, та нещата по-долу са по спомен.
Това дето се виждат/браузват компютрите в локалната мрежа е малко на магия. Като се включат N компютъра те се самоорганизират, по някакви си признаци избират един да е мастър браузър, другите му докладват на него и той поддържа списъка. Това работи по broadcast и съответно само е една локална мрежа. Решението за теб са няколко варианта:
1. Правиш VPN-a да бриджва на layer 2 - тоест двата офиса стават една мрежа. Недостатък - допълнителна заигравка с настройки по VPN (не знам тея рутери могат ли го), плюс си разширяваш broadcast домейна и ще върви излишен трафик през интернет връзката.
2. Много ключовата дума, която спомна Дедо - WINS сървър. Пускаш такъв и го задаваш на всички компютри или настройваш DHCP сървъра да го задава.
3. Някакво хардкодване на IP адреси в мапове на устройства или в LMHOSTS файла. Ако целия зор е за 1 NAS само би трябвало и този подход да свърши работа.
|
| Пон Сеп 26, 2016 7:58 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Хм, една еретична идея - Synology също поддържа VPN и се справя повече от прилично. Т.е. ако беше пренасочил 1723 порт (това е за PPTP) в рутера към него тогава щеш той да ти е VPN сървър съответно да спестиш купуването на втори VPN рутер. Но това едва ли щеше да ти реши проблема де  И аз като radolin отдавна не съм пипал боза но доколкото помня помагаше и ако вкараш IP адреса на NAS-а във hosts файла и му кажеш, че е там което има ти трябва. Виж тука къде ти е файла за съответната ОС https://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_(file)
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 26, 2016 11:07 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ако опише nas-а в hosts, единствено ще му помогне да го достъпва по име, не по адрес.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Сеп 27, 2016 9:31 am |
|
 |
|
juzisound
|
Мисля че подозирам къде е проблема. Все още wan порта на отдалечения офис е закачен през радио и през още една мрежа, която и тя е с адреси 192.168.2.ххх. Ако оставя и моите мрежи с тези адреси и всичко тръгва. Предполагам защото за DNs е зададено навсякуде все 192.168.2. В моята основна мрежа, и в мрежата на комшията рутерите са все на тозо адрес, та заявките някак успяват да се промукнат. Иж днес да си ме закачат директно, после ще си наглася както съм го намислил, основната 192.168.100.ххх, отдалечената 192.168.200.ххх, и остава само да налучкам на къде да пренасочвам рутерите. Възможностите ще останат само 4. Адресите на моите 2 рутера и реалните адреси на двете мрежи. Лошо че с налучкване, па може и да го проумея за това време...
|
| Вто Сеп 27, 2016 9:55 am |
|
 |
|
syscop
|
Нарисувай една схема да видим какво имаш и какво всъщност искаш да се получи.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Сеп 27, 2016 10:45 am |
|
 |
|
juzisound
|
Здравейте! До къде стигнах.. Проблема почти е решен. Вече при извикване на НАС-а по адрес от експлорер от отдалечената мрежа папките се виждат. Не излиза обаче ако го викам по име
Пример Основна мрежа Статичен IP xxx.xxx.xxx.4 192.168.100.xxx maska 255.255.255.000 рутер на 192.168.100.1 NAS на 192.168.100.5
Отдалечена мрежа Статичен IP xxx.xxx.xxx.50 мрежа 192.168.200.ххх маска 255.255.255.000 рутер на 192.168.200.1
Ако от отдалечената мрежа викам наса: \\192.168.100.5\Folder папките излизат Ако го викам по име: \\NAS\Folder не излизат.
До колкото разбирам проблема е в настройки на WINS. Сега въпроса е къде да ги търся тия настройки? Под къде имам в предвид: 1. в отдалечения компютър, 2. в отдалечения рутер, 3. в основния рутер, който прави VPN сървъра 4. някъде другаде...
|
| Сря Сеп 28, 2016 3:21 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Каквото и да правиш само не пускай и не настойвай WINS - от win98 насам той друго освен проблеми не прави. Накратко - компа има два начина да открие имената на другите такива около него. Единия е с броудкаст въпрос, другия - като попита DNS сървъра. С броудкаст в отдалечения офис няма как да намери името, защото той върви само в локалната мрежа и не се рутира през ВПН-а. Ако искаш да го достъпваш по име имаш два варианта: - Ако рутера ти го поддържа - да вкараш статичен ДНС запис за НАС-а в рутера на отдалечения офис (естествено подразбира се НАС-а да е със статичен адрес) - Ако рутера ти не поддържа статични ДНС записи - описване на НАС-а в %SYSTEMROOT%\system32\drivers\etc\hosts на всички клиентски машини в отдалечения офис. %SYSTEMROOT% e shell environment която най-често сочи c:\windows. P.S. Личния ми опит сочи, че ако имаш повече от 10 windows компа за поддръжка, управлението им заедно с това на потребителите без активна директория си е чиста загуба на време, така че ако бройката ти надвишава тази - време е да помислиш и за това. Там вече нещата с интегрирания ДНС и регистрацията на машините през DHCP-то опростяват значително този сорт проблеми като твоя в момента, за сметка на това вкарват доста нови такива, но въпреки това значително облекчават работата по администриране на цялата тая гмеж  Или поне я облекчават след като се научиш какво правиш  Любимата ми част - group policy е толкова безкрайно мощен инструмент и ти дава такива възможности, че освен да направиш почти всичко възможно с тях, спокойно можеш да се самоубиеш ритуално с една две малки грешчици при конфигурацията 
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Чет Сеп 29, 2016 6:18 am |
|
|