Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
ЭКВМ Электроника МК-152 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение ЭКВМ Электроника МК-152
Ровичках се нещо из нета и ето на какво попаднах http://4pda.ru/2012/08/01/67720/ . Повечето от пишещите тук сигурно имат опит с този тип съветска техника, но за мен беше доста интересно да почета описанието му. И коментарите после си струват :)
Цитат:
Ждем появления новости о создании первого ПК с 256 кБ памяти и процессором в 20 МГц размером с комнату...

Интересно ми е дали мога да го купя. Струва ок. 180 лв в техните магазини, но не знам дали и колко ще струва доставка до България.

Вто Окт 11, 2016 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: ЭКВМ Электроника МК-152
Мисля че имам МК-61, ако искаш да пипнеш.

Вто Окт 11, 2016 8:16 pm
Профил
Аватар

Да не си луд - 180лв?! На времето бяха в пъти по-евтини или направо без пари на битака.
Нашият Правец-82 е светлинни години по-напред като хардуер.
Имай предвид, че на тези "чудеса" им трябва около секунда за да изпълнят ред програма. Освен това начинът за работа/въвеждане би допаднал само на болен мозък.

Това не пречеше да има цели книги със сложни програми, можеше дори шах да се играе, но тези руски гении са отдавна мъртви или избягали.
Както и да е, това е руски сантимент и не виждам защо един българин ще се бърка, след като на самите руснаци вече им изглежда като магия...

П.С.: имах няколко подобни и понеже тактовата се определя от RC група първата ми работа беше да ръгна тримерче, с което да ускоря сметките около 1,5 пъти. Последният екземпляр си работеше, но най-вероятно е в разглобено състояние в някоя кесийка.
Мазохизъм е, вЕрвай ми!
П.С.2: ама те ги издавали дори след 2007г 8O Ужаст!!! По него време обзаведох майка си с втора употреба лаптоп "бизнес класа" за 300лв.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Окт 11, 2016 9:21 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 11, 2016 8:41 pm
Профил
Аватар

Аз пък точно вчера се сдобих за колекцията с прекрасен лаптоп AST Premium Exec 386SX/20

8)

Вто Окт 11, 2016 9:17 pm
Профил

woody написа:
Мисля че имам МК-61, ако искаш да пипнеш.

Днес си купих едно такова от auction.bg. Много интересно ми стана да си почеша ръцете с едно такова :) Като пристигне ще споделя резултати и впечатления.

Вто Окт 11, 2016 9:39 pm
Профил
Аватар

Като сметнеш 2+2 похвали се пак :)

Вто Окт 11, 2016 9:56 pm
Профил
Аватар

е, аре ся... 2+2

като студент имах едно casio fx-502. бях си написам доста програмки за смятане на пружини, зъбни колела (еволвентни криви), гърбици. дори бях накълвал нещо за планетарни редуктори, но на пущината не му стигаше памет и имаше ограничения. статистиката беше незаменима за протоколите по физика.

после получих неограничен достъп до малко правче и се родих - прехвърлих всичко, добавих диалог, планетарния редуктор хвръкна направо - и по брой итерации и по брой планетки. заиграх се и със статистиката, написах и няколко случайни и не толкова случайни генератора. но единичната точност беше супер бавна и недостатъчно точна.

по едно време трябваше да ходя на изпит по етажите, идва един чичко и пита за мен. седна до компютъра и почна да пита какво имам като сметки. записах му ги на дискета. накрая ме пита "познаваш ли ме?" аз "ъъъъ?". "ми днес имаше изпит при мен, що не дойде?" "ми... аз... такова... ъъъъ" "дай си книжката". мисля, че помня предмета, но името ми се губи. кой знае каква дисертация е защитил после.

въпросните сАвеЦки калкулатори се появиха, когато вече имах достъп до по-сериозни сметалки. и нормално не им обърнах внимание. вече сричах 68882

Сря Окт 12, 2016 1:22 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Аз имам едно от тези:
http://oldcomputermuseum.com/elektronika_mk85.html

Интересно и зарибително е, но определено е в графата "играчки". Особен кеф ми беше да чертая графики - екранът е с отделни знаци с разстояние между тях, обаче всеки знак е матрица от пиксели. Имаше някакви команди за побитов достъп до точките.

Когато стигнах до истински сметки, вече имаше и лаптопи и Матлаб, затова гледам да не развивам някаква вторична носталгия към неща, които никога не са се случили :)

Сря Окт 12, 2016 11:22 am
Профил
Аватар

2+2 се смята така: 2, Enter, 2, +. Извратена работа ви казвам!
Моите бяха само с цифров дисплей, на първия ръгах готови програмки за изненадващи сериозни сметки, не че смяташе по-бързо от "на ръка" дори след овърклокването...
С другите просто си играех или събирах очи :) , вече бях щастлив собственик на Правчо 8С.

Edit да разберете логиката: 1+2х3+4/5 се смята така: 1, Enter, 2, Enter, 3, Enter, 4, Enter, 5, Enter, /, +, х, + като за делението не съм сигурен в реда на числата :? Не само руската схемотехника е...

Сря Окт 12, 2016 12:39 pm
Профил

Бонго, това не е руско изобретение и му се казва Reverse Polish Notation - https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_notation

Сря Окт 12, 2016 4:12 pm
Профил
Аватар

бонго,
НР серията калкулатори 10,11,12... бяха все такива. много сериозна техника, ползвана от Истински ползватели. има версии наточени за финансисти, статистици, и по-по-най инженери. НР15 примерно решава уравнения, матрици, работи с комплексни числа. дори му направиха актуализирана версия HP15C Limited edition през 2011 с AРМ Atmel AT91SAM7L. цената му беше нещо около $400. дори се продава емулатор под андроид. очевидно си има хора, които си работят с него ежедневно, а не само да събират очите на кифлите в мола.

Сря Окт 12, 2016 8:04 pm
Профил
Аватар

Като каза, се сетих че ми се намира и един калкулатор със символична алгебра и графика. Ама той модерен, и има 68K вътре.

https://en.wikipedia.org/wiki/TI-92_series#Voyage_200

Сря Окт 12, 2016 9:07 pm
Профил

ДедоБоре написа:
дори се продава емулатор под андроид.

За андроид има един тон безплатни калкулатори и нищо чудно да са по-добри от емулираните.

Чет Окт 13, 2016 10:12 am
Профил
Аватар

Ето какво им из архивите
http://www.hpmuseum.org/

Чет Окт 13, 2016 1:46 pm
Профил
Аватар

Аз пък имам почти съвременен HP-30S : нищо особено, чак ме мързеше да му сменя батерията. Сега го пуснах и проработи - маа му, що се мъча (макар и мнооого рядко) с по-кривите от лидъла?!
П.С.: единият лидълски всъщност служи за скривалище на фонда И аз съм човек, а другият го вадя от време на време за да се уплаши жената и да не пипа :twisted:
Прикачени файлове:
Scan00-M.jpg
Scan00-M.jpg [ 100.25 KiB | Прегледано 4010 пъти ]

П,С. за ТоНи на следващата страница: с логаритмична линийка аз смятах дори в калкулаторната ера, моята беше чешка Не–помня–к'ва, още я пазя някъде. След няколко седмици започваш да смяташ по-бързо отколкото с калкулатор и с достатъчната точност от 4 знака.

Последна промяна bongo_x2 на Чет Окт 13, 2016 4:32 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 13, 2016 3:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща