Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
ами така, и аз съм го преживявал тоя момент няколко пъти. Почини си една седмица, махни се от всичко и всички и почвай да търсиш пак докато си още топъл. Дано някой ден (ясно че не сега), големите се сетят че могат да разпределят работата с малките...

Вто Сеп 20, 2016 10:04 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
Дано някой ден (ясно че не сега), големите се сетят че могат да разпределят работата с малките...

това важи само когато идеята е работата да се свърши бързо или изобщо.
у нас търговете се правят с цел да се източат много кинти по правилните канали, а работата кучета я яли - ще замажем нещо и никой нама да ни търси сметка. второто е гарантирано от първото. в миналото останаха романтичните времена с десетте процента. сега, като разпределиш потоците и не остават кинти дори за читави материали. резултата е видим и без взиране.

отделно, тече и концентрация при големите. всички изпитват неистови проблеми с намаляването на поръчките и почват яростно да кандидатстват и за селски чешмички за по едно милионче. просто искат да оберат всички налични кинти. бибитко пък води политика на обезкървяване на опонентите - никакви поръчки за не-негови фирми, така всички други остават без кинти, респективно политическите му опненти - без спонсори и ще трябва да ядат вакуум и да фотосинтезират. дори Лайя и Курнелията не могат да кудкудякат, като няма въздъх.

бонго, чисто прагматично, не изпадай в униние, а наблегни за 2-3 седмици на туршии и зимнина. сега му е времето да напълниш повече буркани и качета, а ноември и декември можеш да си ближеш раните и да кроиш стратегии. аз така и не разбрах защо се върна от занзибар?

Вто Сеп 20, 2016 10:34 am
Профил
Аватар

https://www.jobs.bg/f3425671
Бонго, как си с швабския? :wink: Щях да падна, като попаднах на обявата. :lol:

Вто Сеп 20, 2016 11:04 am
Профил

Поредните мераклии на немският пазар, но тези поне са реалисти, явно не си мислят че ще са нещо повече от подизпълнители, вероятно 2-ри или трети във веригата. Много фирми глътнаха вода там включително и някои доста големи като Енемона. Българина не разбира простите факти че първо, там всичко е както и тук, т.е. обикновенно се зане кой е избранникът, от там надолу всичко е стригане и рязане. И второ там има правила и норми които те не вземат в предвид, но които са направени точно за да филтрират такива като нашите. Може и да те допуснат до 1-2 проекта но само за да те убият, какво по добро от това да ти сложат 50% неустойка и отделно да не ти платят по договор. В момента следващият шаран е захапал въдицата, Силтек са се юрнали да правят неща които не са за тях

Вто Сеп 20, 2016 3:04 pm
Профил
Аватар

Я да не се бъзикате с бай си Бонго! :)
Аз за работата не съжалявам. Жал ми е за колегите, за фирмата, за града, окръга и България изобщо.

Днес докато висях пред Бюрото по труда четох обяви. За чужденеция естествено, местни - йок. Единствената с упоменато възнаграждение беше за помощник на заварчик в Чехия - две евра на час. И всички искат да знаеш туземски. Бахти тарикатите!

P.S. за несведущите: нали не мислите, че при 110кВ на два метра над главата можете с багер да разравяте и дърпате жици под 20кВ?
А за вдигане на няколко обикновени стълба: докато дойде багерът ние сме изкопали дупките и чакаме за кран...

Последна промяна bongo_x2 на Вто Сеп 20, 2016 9:47 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 20, 2016 9:00 pm
Профил

bongo_x2 написа:
помощник на заварчик в Чехия

Сигурно да му държи електрода в леко изправено положение ...

Вто Сеп 20, 2016 9:29 pm
Профил
Аватар

Няма грижи - след войната Сирия ще има нужда от международни сили за изграждане на електропреносната мрежа, и нови атомни електростанция от матушката.

Бонго оправяй си администраторските умения и към терминал 2... де да беше толкова лесно, и семейство и вече сме на години.

Вто Сеп 20, 2016 10:31 pm
Профил

Ами помощник заварчика е доста важна фигура, ако работиш серийно е не по-малко важен от самия заварчик, в зависимост от това какво и как се заварява той се грижи за подготовката и междинните шлайфания. Първо прави фаски и почиства, доста неблагодарна работа но тоговорна. Второ шлайфа между шевовете като се грижи да не остава шлака, и това е доста важно и отговорно, много заварчици предпочитат да го правят сами. В някои случаи му държи .. не електрода но други неща защото много често не заварчика е център на вселената а детайлите и всичко се върти около тях, включително с главата на долу, само дето земната гравитация не ебава да помага.

Сря Сеп 21, 2016 6:12 pm
Профил
Аватар

Да се ... в голямата уста, като че не съм го патил и друг път! Безработен с повече от една къща/села е орташко магаре: един го оставя за уморено, друг го взема за отпочинало. Че и за временна работа взеха да ме викат.

Иначе: на някой много запален градинар бих могъл да осигуря коренче пасифлора :)
В гръчко я имаше разкошна зад един ресторант, прихванах си я от семки (на плодът му се вика маракуя) и съвсем случайно я довлякох в БГ и я мушнах в градината. Оказа се, че до нова година не измръзва, а коренът изобщо въпреки яките зими, иначе е вечнозелена лиана. Само дето тръгва да се развива сравнително късно и едва в края на септември сварва да цъфне, за плодове не говорим. По принцип в БГ я водят саксийно растение...
Предимството на моята пасифлора е, че е изпитано климатизирана и е от най-дивия и непипнат вид. Който е мераклия ще я накара да дава и плодове, които са по-красиви от цветовете, а комбинацията от двете е разкошна.
Отделно, че за полезността на маракуята се е изписало доста мастило. И е вкусна.

П.С.: Тази година се оказа гадна за пасифлората, но пак успя да цъфне. Умелите цветари успели с коренче от миналата есен да сътворят по-голям разкош.

Прикачени файлове:
IMG_20161001_160358-M.jpg
IMG_20161001_160358-M.jpg [ 109.17 KiB | Прегледано 2935 пъти ]
IMG_20161001_160243-M.jpg
IMG_20161001_160243-M.jpg [ 419.96 KiB | Прегледано 2936 пъти ]
Вто Окт 11, 2016 4:01 pm
Профил
Аватар

Мнение Еладжийство
Скоро ще преправям ел-инсталацията на няколко жилищни помещения.
Има ли някакъв стандарт за връзките в кутиите?
Аз предпочитам да осуча 5-10см от кабелите и да ги омотая с изолирбанд - практиката и историята са го доказали като "желязно".
Не ми се ще обаче някакъв умник да мине след мен на проверка и в най-добрият случай да ме накарат да правя всичко наново...

Нед Окт 16, 2016 1:39 pm
Профил

За мостов така се практикува, 5 санта заголване и усукване са предостатъчно.
В Италия понеже ползвахме многожилен проводник връзките ги правехме с единична лустърклема, пак си ги усукваш но стягах в клемата. И за мостовия може да се приложи но не съм мяркал по магазините тук.
Виж ако си мераклия може и да ги калайдисаш :)

Нед Окт 16, 2016 11:28 pm
Профил
Аватар

Тук всички ел връзки в кутиите по инсталациите са така - викат им twist-on wire nut и е супер удобно и става много бързо:
https://en.wikipedia.org/wiki/Twist-on_wire_connector

http://waterheatertimer.org/How-to-sele ... e-nut.html

https://www.google.com/search?q=house+e ... l+wire+nut

Пон Окт 17, 2016 2:14 am
Профил

За пълнота да пиша и мързеливата опция - wago клеми:
http://www.tmt-elkom.com/index.php?cPath=380_385_322&osCsid=d2bd73a8eb7951b69469dc47feadbf4c

Ако ще преправяш инсталация и искаш да си по стандарт трябва да спазваш още доста други неща - някъде из нета имаше документ, мисля на Schnaider, който добре систематизираше евро-изискванията.

Пон Окт 17, 2016 9:32 am
Профил
Аватар

бонго,
трябва да се запознаеш с НАРЕДБА № 3 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ И ЕЛЕКТРОПРОВОДНИТЕ ЛИНИИ
има и някакви изменения и допълнения

нищо работа - към 2850 члена, членчета и алинеи.

Пон Окт 17, 2016 10:39 am
Профил
Аватар

Аз само искам да си вържа гащите, т.е. да го направя по официално приетия в БГ начин. То вече и истински ел-техници не останаха - да чакаш компетентен отговор. Затова питам тук - може някой да знае.
Иначе съм се спрял на усукания мостовак.
Клемите на Димитър съм ги ползвал, готини са, но по принцип са си за многожичен кабел, пък и тук не са популярни и не са евтини.
Тези wago скоро ги гледах в магазин: бяха доста по-скъпи от на линка, за в някое табълце стават, но не и за "вечна" ел-инсталация.

П.С. Гледам, че Дедо ме е "уредил" вече :)
Ще пусна един вентилатор - може и да пише...

Пон Окт 17, 2016 10:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 94  Следваща