|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:48 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
dinmatrix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 13, 2006 7:33 pm Мнения: 33 Местоположение: Plovdiv
|
 Соларни панели въпрос?
Здравейте, въпроса ми може да ви се стори абсурден, но е продиктуван от следната ситуация.Преди месец инсталирах система за gsm алармиране/охрана и видеонаблюдение на малък обект находящ се извън града.Същият тогава бе вече снабден с 20А немски контролер 2х120W монокристални и 125ah тягов акумулатор тази система си му е функционирала за деж. осветление от 3-4г.Признавам си че не съм компетентен по отношение на сол. системи, но ми е интересно според вас, нормално ли е да се свързват разнотипни контролери в паралел - изводите на изхода и тези на акумулатора?!?Апропо казах на познатия ми ,че системата му независимо че е ще и инсталира нов сол.200В панел не се нуждае според мен от друг контролер , защото консумацията му не надхвърля 2.5А, но дори и да го смени по-добре да сложи един по-мощен а първия да го махне...от 2 фирми са му казали че двата контролера без проблем могат да се свържат в паралел по горевизирания начин?!?
|
| Вто Ное 01, 2016 11:33 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Соларни панели въпрос?
Контролери или панели са (ще бъдат) вързани паралелно?!?
|
| Вто Ное 01, 2016 12:15 pm |
|
 |
|
dinmatrix
|
панелите се свързват отделно към входовете на двата контролера , а изходите на контролерите към батериите и товара в паралел според тях.
|
| Вто Ное 01, 2016 1:01 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Според мен не е нормално. Не се прави така ако искаш батериите да изкарат максимално дълго.
|
| Вто Ное 01, 2016 2:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Що да не е нормално?
Ако контролерите са чарджъри, всеки е източник на ток и тоците може да са различни (ако единия панел е засенчен, а другия в момента не е).
|
| Вто Ное 01, 2016 2:48 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
А какво става с напреженията?!?
|
| Вто Ное 01, 2016 3:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е нали са в паралел, кво да става?
Всеки чардж контролер ще спре да зарежда батерията като напрежението се вдигне над зададеното...
|
| Вто Ное 01, 2016 3:06 pm |
|
 |
|
dinmatrix
|
В случая си мисля , че единия контролер му е излишен, бях му казал че може да върже сол. панели с еднакво напрежение, но с различна мощност като ги раздели с диоди/макар повечето мисля да имат фабрично такива/, така че хипотетично да се застрахова при отпадане на товара единия да не се яви с по-нисък потенциал респ. да е като консуматор спрямо другия, нищо че ще загуби малък процент от мощността при използване на германиеви и малко по-голям при силициеви диоди...двете момчета, пардон специалистите казаха че това нямало да проработи?Сега има един 25А и един 20А контролер , навярно единия ще дава по-малък ток към батериите, но си мисля , че така взаимно ще се заблуждават в някаква степен, колко са заредени двата паралелни акумулатора или поне със сигурност ще отдават различен ток.То че ще работи ще работи, но дали си струва парите втория контролер при положение , че консумацията му е малка от 1.3 до максимум 2.2А?!?
|
| Вто Ное 01, 2016 5:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така и не стана ясно какво точно имаш и какво искаш да спестиш... Ако имаш два панела и два контролера, най-добре е всеки панел да си е към негов контролер, а изходите на контролерите в паралел към батерията/батериите. Ако е така - да, може да дават различен ток, дори панелите и контролерите да са с еднаква мощност. То това е и идеята, всеки да дава колко може, щото както казах единия панел може да е осветен по-различно от другия. Ако пък нямаш контролери и тепърва ще купуваш, то това е друга тема. И зависи колко искаш да спестиш... щото на теория може и без контролери, тука едни китайци така пуснаха една перка. Питам ги как регулирате напрежението - ами "щрак-щрак"  и докато разбера че щрак значи реле 
|
| Вто Ное 01, 2016 5:33 pm |
|
 |
|
dinmatrix
|
Имаше до вчера 2х120W соларни панела с 20А контролер на 12В и 2х120Ач необслужваеми акумулатори, консумацията му се оказа максимално 1.95А през нощта, човека явно не ми се довери като му казах , че втория контролер му е излишен...сега фирма му е сложила 3ти панел150W + 2ри 25А контролер, според мен този можеше да си го спести , според тях/него е бил наложителен.Сега 2та контролера са вързани в паралел към батериите, а консуматорите са към 25Авия, според тях може и към двата или само към единия.Излиза че единия контролер ще допринася единствено за заряда на батериите, интересно ми е според вас дали наистина трябва 2ри такъв контролер /~130лв/ или можеше да си го спести, отделно бях му намерил 200W/278лв/ панел на цената с доставка, на която те са му продали 150W и т.н.Да си призная  ядосвам се, че изгубих доста време в търсене на ниски цени /намерих му и 30А контролер с дисплей и термодатчик на 72лв/ а той остана с впечатление, че системата/контролера ще му “изгори”, ако работи с повече панели?!?Обясних му , че консумацията му е малка дневно време 1.3А през нощта 1.95А/включва инфрареда на камерите/ и според мен няма опасност, но човека имаше вече придобито мнение.
|
| Вто Ное 01, 2016 9:20 pm |
|
 |
|
stefan63
|
При положение ,че има 2А консумация и 200Ач акумулатори.... всичко е едно прахосване. Що се ядосваш? Вземи си хонорара -ако има- и бягай надалече.
|
| Вто Ное 01, 2016 9:24 pm |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
dinmatrix.. Кажи на въпросния човек да се регистрира на сайта и да си сподели болката...
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Пет Ное 25, 2016 10:27 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|