Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Електрониката като хоби/професия 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Електрониката като хоби/професия
Здравейте,
Замислям се от няколко седмици за някои неща и реших да споделя какво ме мъчи. От ранни години се интересувам от електроника доста усърдно - устройства, схеми, захранвания, усилватели, различни проекти и тн. От около половин година започнах да обръщам внимание и на микрокотролерите. Тогава също писах във форума за помощ при стартa си с Atmel AVR's. Всякаквъ вид технологии също ме вълнуват, компютри (асемблирарене, софтуер), smartphones итн., но главно обръщам внимание на електрониката. Логично, целта ми е това мое хоби, живи и здрави, да го превърна в професия. Студент съм (ТУ, автоматика) и това лято поработих и като цяло няколко месеца нямах време за хобита и тн. Сега покрай уноверситета имам време и от седмици се опитвам да си запаля интереса отново, но поради някаква причина, писхологическа ли не знам, нещо буксувам. Не мога да си намеря интересен проект, а за мен това е голям проблем :D
Срещам все по-често изцепки в интернет, че електрониката като хоби умира, бавно, едвам забелязващо се, но, като че ли се случва. Или по-скоро класическата хоби електроника се променя, всичко става все по-интегрирано, трудно достъпно, на другаде духа вятъра вече, както се вика. Имам и наблюдения, че в Техническия университет с всяка изминала година се записват все по-малко студенти поради каквато и да е причина и каквото и да значи това.
Чрез тези random нахвърляни мисли се опитвам да кажа, че в момента съм леко объркан хобито ми какво бъдеще има. Започвам да си мисля, че може би трябва да сменя насоката си с нещо по-съвременно, сиреч, някаква сфера на технологиите, която сега е в разцвета си, и да си съсредоточа "хоби" времето покрай нея. Неща от сорта на raspberry pi, изучаване на ARM процесори, задълбаване повече в нашумяващото Internet of Things.

Какво мислите вие? Преувеличавам ли прекалено?

Другото, което ме озадачи. Един приятел реши да се позанимава и той с микроконтролери, препоръчах му атмелските и тръгнах да му обясня, до колкото мога, основите, от къде да започне, какви програматори има и тн. Чух преди време, че Microchip ще купуват Atmel, но не обърнах внимание. Гледам днес, вече са една компания и ме хвърли в тъч за това вече как стоят нещата. Една серия ли ще са вече PIC и AVR, една официална програма ли ще се ползва за програмирането, какви програматори ще се продават, изобщо ще има ли развитие този сегмент. Не мога да намеря наличен дори официалния програматор AVRISP. Дезориентирах се.

Чет Ное 03, 2016 9:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Електрониката като хоби/професия
https://www.youtube.com/watch?v=CmYDgncMhXw

Или е в тебе или не е. На сила тези неща не стават. Ако ти е за парите - насочи се в приложното програмиране. Ембедед света умира. Насочва се в коренно различна посока. Ако искаш да постинеш нещо и да си добър - трябва да имаш много стабилна основа. Тоя занаят на сила не става. Това е като да си глух и да искаш да станеш певец.

Чет Ное 03, 2016 11:08 pm
Профил
Аватар

Аз интерес си имам, просто както казах, този интерес трябваше да го оставя на страна лятото, и сега ми трябва време да се вкюча пак. С нетърпение чаках да се захващам пак с AVR-ките (тъкмо бях навлезнал и сега трябваше да си поприпомням доста неща) и видях, че Atmel са купени и това ме накара да се замисля. Останах с едно такова усещане, че съм пропилял доста време за нищо. Знам, не е точно така, доста неща се научават, които са валидни винаги, пък и Atmel не са затрити от лицето на Земята. И тъй като така или иначе съм се запалил в тази насока, се чудя сега с какво да продължавам.

Едит: Защо смяташ, че ембедед света умира?

Чет Ное 03, 2016 11:30 pm
Профил
Аватар

Много е лесно, прави това което ти е на сърце. Навремето и мен ме убеждаваха, че развоят на интегрални схеми е умираща професия, особено в Европа, но го бачкам вече 7 години и всяка седмица се обаждат да питат дали не бих отишъл да работя в XYZ. Това което искам да кажа е, че човек никога не знае как ще се развият нещата, но ако вършиш нещо с мерак и ти се отдава няма да сгрешиш. Просто бъди винаги готов да учиш нови неща понеже ще ти се налага цял живот. Но това важи като цяло, не само в инженерната професия.

Пет Ное 04, 2016 2:48 am
Профил WWW
Аватар

illusive написа:
Аз интерес си имам, просто както казах, този интерес трябваше да го оставя на страна лятото, и сега ми трябва време да се вкюча пак. С нетърпение чаках да се захващам пак с AVR-ките (тъкмо бях навлезнал и сега трябваше да си поприпомням доста неща) и видях, че Atmel са купени и това ме накара да се замисля. Останах с едно такова усещане, че съм пропилял доста време за нищо. Знам, не е точно така, доста неща се научават, които са валидни винаги, пък и Atmel не са затрити от лицето на Земята. И тъй като така или иначе съм се запалил в тази насока, се чудя сега с какво да продължавам...

Опитът с някакви микроконтролери винаги е от полза при преминаване към други такива. Съответно, времето отделено за разучаване на други архитектури/микроконтролери не е загубено.

Пет Ное 04, 2016 11:21 am
Профил
Аватар

https://youtu.be/g8vHhgh6oM0 :D :mrgreen:

Пет Ное 04, 2016 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

illusive написа:

Щото не се е научил да пише, пък аз не ща да му пиша нещата..... :lol: :lol: :lol:

Пет Ное 11, 2016 1:26 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

relsys написа:
illusive написа:

Щото не се е научил да пише, пък аз не ща да му пиша нещата..... :lol: :lol: :lol:

Illusive, намерил си кого да питаш!! Човкът има нужда от по-чести разходки на свеж въздух, и пак няма да му помогне :D :D :D .

Пет Ное 11, 2016 9:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]