Отговори на тема  [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
http://www.ritaplast.com/index.html

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пон Сеп 28, 2015 4:59 pm
Профил WWW

Здравейте! По тази тема, въпреки че не съм писал по нея отдавна, ме вълнува от доста време! Вече си имам голям 3D принтер, на който мога да си правя кутии! Само дето положението не е розово! Ако искам да принтирам кутия с добро качество трябва да използвам малка дюза(0.4мм). Само че при размери 250х150х150мм времето за принтиране е невероятно! За това използвам голяма дюза(1мм) и нещата стават в рамките на няколко часа. Има уловка обаче - качеството пада и се налага да принтирам всяка стена по отделно и да сглобя кутията накрая. Стават доста ръбести(не мога да постигна някакви заоблени ръбове по този начин). За кутии, които стоят в табла това не е проблем, обаче когато трябва някой да държи в ръка у-вото, това не е добре. Възможно ли е използвам подобена кутия като основа и върху ния просто да залепя един слой стъкломат(примерно) или да нанева някакъв финишен лак, за да изгладя ръбовете? Това за единични бройки.
За повече бройки мисля да си направя калъп като използвам принта за основа. Мога ли да използвам подобен калъп многократно? Аз си го представям като 2 части, които да притисна една към друга и после да ги отделя...
Има ли светлина в тунела или вървя в грешна посока?

Пет Ное 11, 2016 12:44 pm
Профил
Аватар

Полиуретанов автокит и шлайфане - може да минеш и на 2мм дюза :)

Пет Ное 11, 2016 1:38 pm
Профил

Какъв ти е принтера, много от по евтините не могат да запазят добра геометрия в целия обем.
На въпроса, има много начини, всичките са хамалски ако спестиш от печат ще го изразходваш другаде. Ако ще е стъкломат поръчвай си форми на някой със CNC и после си прави всичко от стъкломат.
Стъкломата си има специфика, и в твоят случай по-скоро не е подходящ.
Хрумват ми няколко иде :
1. Печаташ двустеннам т.е. една черупка за отвън, и една за отвътре, залепяш ги една за друга но залепяс със смола и пълнеш от стъклени влакна. Предимство, ще стане здраво, ще имаш външен финиш добър, ще имаш нужните закрепвания от вътре. Недостатък, много печатане, напасване ... играчка
2. Пръскаш със смола със стъклени влакна, т.е. не стъкломат а смола с натрошени влакна. Предимство става здраво и бързо. Недостатък, иска специален пистолет, добра смола, и влакна, иска сериозна финишна обработка.
3. Печаташ тънко, китосваш, шкуриш, правиш матрица от уретан и лееш уретанова. Предисмтва имаш наиситна качествено изделие, може да вграждаш крепежи и каквото ти душа сака. Недостатък, пак имаш печатане дори и да е по тънко и с голяма дюза, иска доста финишна обработка, иска време да направиш матрица, но пък след това може и 10 кутии да си направиш.

Ако питаш мен, забрави за такива неща, придържай се към стандартни кутии, избор има голям. Ако наистина се налага много къстъм кутия или я пускай някъде където имат лазер който синтерова, или я печатайл SLA и след това я давай да ти я леят от уретан, няма да е евтино като услуга но се предполага че щом е толквоа належащо значи си струва.

Избягвай да правиш нестандартни неща, няма смисъл, никой няма да го оцени. Ако някой си плаща за нещо нестандартно, да си плати и за истински прототип.

Занимавам се в производство за десетки и стотици милиони но винаги се стремя да използвам каквото може готово, а ако правя инструментариум да е максимално изпозлваем и универсален. Къстъм кутии само там където са нужни, ако трябва да сложа платка в кутия макар и да произвеждаме 5-10 хил на година, докато наиситна няма икономическа изгода не пускаме наша кутия. Икономическата изгода идва от цената, ако за 2 години се изплаща инструменталното оборудване може би е оправдано, ако не се изплаща няма никакъв смисъл цялото занятие. Къстъм кутия влече пробелми, дори една проста разработка струва много, защото имам 10-20 хил за матрица, но рпеди тов аоще 10-на хил са разходите докато прототипираш, провериш, нагласиш ... може и да са повече, и като сметнеш 40 хил разход за 20 хил кутии ... 2 лв на брой, ако може да ги спести ОК, ако не може няма смисъл, има доста добавени разходи които не се виждат.

Пет Ное 11, 2016 3:48 pm
Профил

Ами Тони, точно там ми е проблема - не знам колко бр ще мога да продам и за това не искам да скачам с много. А кутиите са супер къстъм.
Сега по въпроса! Така като гледам метода с калъпа все повече ми харесва. Ще ми трябва малко време да си направя деаератор(или дегЪзатор), но не ми се вижда чак ракетно инженерство. Мисля някакъв двукомпонентен силикон да използвам за матрицата.
Въпрос! Като си направя матрица колко пъти мога да я използвам? В смисъл на всеки 10 броя ли трябва да правя нова или е кажи речи вечна?

Пет Ное 11, 2016 5:07 pm
Профил

Значи деаратора ти е най-малкият проблем, или здрава пластмасова кофа с гладък горен ръб, или някоя достатъчно дълбока тенджера. Ако е тенджера може и капа да се окаже подходящ, ако не е дебел плексиглас е достатъчен. По ръба на суга слагаш гумено уплътнение но не порестго и меко, там където капака стъпва може да сложиш кант твърда гума. Една вакум помпа, има ги в диапазона 200-1000 лв, ако е само за това и малка ще стане, просто ще чакаш повече.

Силикона е важен, не става с какъв да е двукомпонентен, трябва ти силикон за матрици. В Бг има в Бестимекс със сигурност, има и други вносители, има и онлайн магазини, не е скъпо.

Колко е живота зависи от няколко фактора, първо как си я направил, аз те съветвам да не с епробваш да я "събличаш" а да си я направиш разделна, т.е. режеш през средата. Дори не те съветвам да режеш, това е по баламският начин, а да си направиш две отделни половини, става лесно, просто първо заливаш детайла до едната половина, после от другата страна до другата половина. Ако изпозлваш и молдинг силикон с по-висока твърдост от една матрица можеш да произведеш от 50 до 100 детайла, но пак казвам зависи от това как я направиш.

Ако искаш повече детайли изобщо не си играй да правиш силиконова матрица, направи я или алуминиева или МДФ, но MDF e по-мъхната за поддръжка, поврежда се лесно. Алуминиева за уретан излиза евтино, не е като за шприцване, и тя вече е вечна. Но това ако ще правиш хиляди и десетки хиляди. Но при хиляди става неизгодно да е уретанова освен ако не е много сложна. Уретановите изделия са скъпи, например детйал с размер 400х100х30 мм в серийно производство е около 10$, същото нещо ако е шприцвано е 1-2 лв, но го произвеждаме така защото трябва да е уретан и да е меко.

Уретана се изпозлва и в други случаи, когато имаш големи разлики в дебелините на стените, когато искаш да интегрираш структурни елементи или крепежи. Последното става и на шприц но матрицата е още по-скъпа и си доста лимитиран в размера и вида.

Пет Ное 11, 2016 6:07 pm
Профил

Ще започна със силиконова докато изгладя нещата! Клипчетата из нета ги гледах, така че ще се оправя, предполагам.
Може да се наложи още сега в понеделник или вторник да тествам метода, така че един дебел чувал и прахосмукачка ще е първоначалния деаратор. Няма да имам време да направя по-добър до тогава :)
Щом изкарва повечко детайли не ме притеснява. Опасенията ми бяха да не излязат 2 и после процеса на ново...

Пет Ное 11, 2016 6:18 pm
Профил
Аватар

а тук може да си направиш сравнение за цени (принтиране, CNC, injection molding). Не съм ги използвал, но вече 10 години май ги има и то из целия свят.

https://www.protolabs.co.uk/services

и не каза какъв ти е принтера или аз не прочетох?

Пет Ное 11, 2016 7:47 pm
Профил

Ама като казваш силиконова, опитвам се да ти кажа че силикон под формата който се разбира няма да ти свърши работа, ще залепне, ще се деформира, изобщо няма да стане. Това което се изпозлва са специлано разработени за целта силикони, то не са ниаккви силикони ама както и да е. Да се опитваш да го правиш съссиликон който не е за молдове няма особен смисъл, ще си изгубиш времето и дори да стане нещо качеството ще е много зле, освен ако детайла не е супер прост. Също така не забравяй да напръскаш с отделител, иначе няма отделяне дори и да е правено за матрици.

Пет Ное 11, 2016 7:49 pm
Профил

ето тези имат хубав канал : https://www.youtube.com/watch?v=LSH19G_6Yeo

Пет Ное 11, 2016 8:38 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

stoyanoff написа:
Оставете тази работа! Измислих друго решение със стандартни алуминиеви профили. На този етап излиза най-тънко и просто така!
Само трябва да си купя от някъде прозрачен стъклотекстолит примерно 2-3 мм.
Като пиша в гуглата обаче намирам само някакви фирми в РусИ!
Къде има такива неща в Сф или Бс?!

И аз напоследък се ориентирах към ал. профили, но нищо свясно не открих. На коя фирма или профил си се спрял, ако не е тайна?

Пет Ное 11, 2016 9:10 pm
Профил

ToHu написа:
опитвам се да ти кажа че силикон под формата който се разбира няма да ти свърши работа, ще залепне, ще се деформира, изобщо няма да стане. .

Спокойно! Знам, че не е обикновен силиконът ;)
Ще завъртя няколко телефона в понеделник да видим какво ще си харесам. Намерих няколко в БГ - Lucopren и Силаст 2Д. Знам, че отделителят е според материалите. Аз сигурно ще използвам кит върху мастъра(може и да го боядисам със спрей) така че предполагам някакъв силиконов ще свърши работа. Разбира се ако препоръчате ще съм благодарен.
Гледам канала на BJB, но и този ще го преслушам.
Алуминиеви профили използвах L и S профили, но ги взимах от едни познати дограмаджии, които ги доставяха от техни доставчици много тънко. Мисля че от Туна, но не съм сигурен!
Принтера си е мое производство. С такива размери просто цифрите стават сериозни, а и ми беше супер интересно, докато го правех!
Поздрави!

Пет Ное 11, 2016 9:50 pm
Профил

От боя няма смисъл, ако искаш да е много гладко го напръскай с лак и след това го полираш, но някакъв качествен лак който подлежи на полиране, и трбява да пръснеш по-дебеличко, като за кола. Полирането за да е качествено иска добра полир паста, но ако е нещо малко полирането си е играчка.

Пет Ное 11, 2016 9:58 pm
Профил
Аватар

deleted

Последна промяна Grubi на Съб Ное 12, 2016 4:14 am, променена общо 2 пъти

Съб Ное 12, 2016 3:10 am
Профил
Аватар

@stoyanoff ако искаш прати stl файловете да пробвам какво ще се получи на Prusa-та. Точно ми пристигна прозрачния филамент. Ако е тайнмо може и NDA ще подпишем :D

Съб Ное 12, 2016 3:29 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща