Отговори на тема  [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
Не е тайно, обаче аз имам абсолютно същата глава като твоята Prusa. Според теб дали ще се справя по-добре? Може да е малко по-бърза, защото acc прифилът ми е с по-полегата крива(все пак машината е доста по-голяма). Но това са не повече от 20%. То не ми е проблема в качеството на резултата(имам пълна гама дюзи от 0,2 до 1мм), а във времето необходимо, за да го получа. Вместо да чакам 12-15 часа ми е много по-удачно да принтирам всичко за 2-3, да залепя частите една за друга и да ги китосам. То дори да ги принтирам с малка дюза, пак едва ли ще се мине без финиш...
Всъщност ме открехнаха за едни бояджийски покрития, с които (по думите на майстора) трябва още по-лесно да се докарват гладки повърхности. Като тествам ще кажа!

Съб Ное 12, 2016 10:11 am
Профил

Под бояджийски не знам какво имаш в предвид, има една замазка която стои гладка, като полиран мрамор, в офисите на ПИБ мисля слагат такава, ако говориш за нещо такова няма да стане, поне не добре, това е правено за стени, няма добр аадхезия и лесно се пука. Финиша е лесен, ако имаш пистолет за пръскане си купуваш грунд който се шкури, с високо съдържание на сухо вещество, бях дал линк в друга тема. Ако нямаш пистолет, има ткаива грундове във спреьове, но не съм ги няркал тук, може би ги има, пише sandable. С този грунд пръскаш 1-2 ръце, трябва да внимаваш във времето между слоевете и след това шкуриш, може да минеш първо с 300-400 след това фино с 800, от това по-гладко няма да получиш. Можеш да полираш самият грунд, но той не е много удачен за полиране, най-добре след като минеш с 800 пръскаш една ръка хубава боя или лак, но го пръскаш по-дебеличко и след това полираш с паста и кече, дремелите имат полир инструменти не-лоши, но не изпозлвай тяхна паста, тя е за метал, трябва ти от тази с която пастират колите. В зависимост от размера цялата процедура може да свърши в рамките на 3-4 часа ако изключим полирането на боята, то се прави след пълно втвърдяване, обикновенно 24 часа каквото и да ти казват, освен ако не е UV боя която се пече.
За самият процес и грунда, и боята може да ги суши във фурната но на ниска температура, не повече от 60 С.

Съб Ное 12, 2016 2:15 pm
Профил

Това за грунда е идея! Имам пистолет и компресор така че може това да пробвам. Иначе ми препоръчаха Dulux undercoat за основа и после от гладките бои отгоре. Препоръчаха ми да пробвам и с лак за паркет на водна основа. Явно си има тъкности и ще трябват 2-3 опита, докато овладея процеса. :)

Съб Ное 12, 2016 3:16 pm
Профил

ммм не си губи времето с бои за домашно изпозлване. Има полиуретанови има и епоксидни покрития много добри, просто купувай индустриални материали, не ширпотребски, стях няма да поличиш качество. http://www.profitsolutions.bg/bg/produc ... is_system/
ето тези имат голяма гама професионални продукти, имат грунд който се шкури, не знам дали го имат във спрейове но щом имаш пистолет няма да имаш проблем, стига да имаш по-гоялма дюза за него, това не се пръска с малка дюза.
Аз изпозлвам основно индустриалните им продукти, на теб може би повече работа ще ти свършат тези за автоиндустрията. Въпроса е че имат всичко на склад, отиваш, купуваш и не се чудиш дали става, дали не става, как се нанася. Ще ти кажат всичко, пропорции, с какво и как да нанасяш, налягане на въздуха, размер на дюзта, колко време съхне и т.н. Да питаш бояджии много смисъл няма, масово бояджиите не занят нито с какво работят нито как да работят с него, освен ако не са добри автобояджии.
3M имат цяла гама продукти за автоиндустрията, филъри, китове и вс. останало, но с тях е по трудно закупуването, не всичко имат на склад май, иначе са много добри, особенно филърите, китовете и грундовете.

Съб Ное 12, 2016 3:32 pm
Профил

Тони, има ли вариант да си направя калъпа на малка фреза примерно от дърво? После да го полирам и намажа с епоксидна смола примерно. После да наливам полиуретана вътре?! Купих си Силаст 2Д от българската фирма, обаче е много студено навън(и в цеха, то няма разлика) и много бавно стяга. Да не го говорим, че като започна да правя големите кутии, ще се използва много смола и ще стяга 100 години! Което е дразнещо! Не мога и да я прибера някъде на топло понеже пише да не се вдишва...
Та търся някакъв друг начин за изработка на калъпа.
Благодаря!

Вто Ное 22, 2016 6:39 pm
Профил

Може и на фреза но ще ти струва доста пари. На мен за негатив за вакумно формоване ми искаха около 2000 лв а беше съвсем прост. Освен това на фреза не можеш да направиш всичко, освен ако не е съвсем проста кутия.
Сега това силаст 2д не съм го виждал и чувал, гледам че му трябват 24 часа на стайна температура. Ако си миксирал добре няма значение колко е дебело, ще втвърди. Да не би да не си разбъркал добре втвърдителя ? Това което ти трябва на теб е 2Д-О, предполагам такъв си купил. Другото което ми прави впечатление е голямото съотношение с втвърдителя, имаш шанс да не ги смесиш добре. Дават и съхнене 24 часа, нормално, защо да не можеш на стайна, сложи ги в мазе, гараж ... дори и в банята, не се филмирай, ако издишаш 100-на кг може и да имаш проблем .. евентуално, от една нищо няма да ти стане :)

Вто Ное 22, 2016 7:10 pm
Профил

Имам достъп до фреза(по-нататък и ще си направя) така че мога да го направя, но трябва да е от мек материал понеже е малка фреза. Няма как от чугун или алуминий! Най-лесно е от дърво! Но ще трябва някакво покритие отгоре преди да излея полиуретаната. Епоксидна смола може би?! Вероятно калъпът ще трябва да е от повече части, за да мога да го разглобя(дървото не е пластично като силикона).
Силаста го смесих мисля добре, но сложих минимално количество втвърдител. Около 3г или малко по-малко на 100. Човекът ме предупреди да не слагам много, защото тогава пак няма да стегне! Възможно малкото количество втвърдител да е причина за бавното стягане, но нямаше как да уцеля от първия път точното количество. Започнах от малко! :)
Та вариантът с дървото ми става все по привлекателен, защото дори няма да ми трябва мастър(модел). Виждал съм големи отливки да правят от дърво, но там се слага пръст и наливат чугуний! Трябва да измисля някаква смола за финиш на дървото, която да не реагира на полиуретан или епоксидна...

Вто Ное 22, 2016 7:32 pm
Профил

Ами в сайта им пише 6.8 % за 24 часа, не съм чувал нещо да не стяга с повече втвърдител, освен ако не обърнеш пропорциите. По правило колкото повече толкова по бързо. Количеството с еограничава от една страна от нежелана промяна на механични фукции, применро става твърде крехко или не пластично, от друга от температурата, обикновенно ускореното втвърдяване е свързано с отделяне на топлина, не трябва да с еотделя твърде много. Ако му дават 6.8% спокойно можеш да сложиш и 8 че и 10%, много му е кратко описанието на този продукт та е малко гадаене, но според мен до 10% нямаш грижи, 6.8 е задължително. При 3 % може да не стегне никога.
За дървото, може да стане по начина по който се прави за шприцване или RIM, т.е. уретани шприцвани. Разглобяема трябва да е при всички случаи, без значнеие дали е силикон или дърво трябва да я разглобяваш по делителната равнина. При дървото трябва да направиш наклони, точно както се прави за истински детайли.
Ето ти нещо набързо : http://edge.rit.edu/content/P12056/publ ... Design.pdf ; http://www.hanserpublications.com/Sampl ... Malloy.pdf ; и нещо по-кратко : http://www.polymerhouse.com/datasheets/ ... 5B1%5D.pdf

Обърни внимание на изискванията за draft на вертикалните повърхнини, това при твърда матрица задължително трябва да го спазваш, иначе няма да излезе без дефекти.

За обработката, шприц кит, или грунд който мое да се шкури, мисля бях дал линк към един вносител на професионални продукти, там мисля имаше кит за матрици. Върху кита зависи от финиша който искаш, задължително пръскаш отделител преди уретана.

Вто Ное 22, 2016 7:46 pm
Профил

п.с. не изпозлвай дърво, изпозлвай MDF или алуминий, с дърво ще имаш проблем, там няма еднородна структура а и може да се нацепи след фрезоването.

Вто Ное 22, 2016 7:47 pm
Профил

Тони, направих си калъп от смолата и излях първата си форма. Полиуретана го купих от хората, които посочи по-горе. Изчаках доста(на кутията пише 20мин съхнене), аз изчаках над 2 часа. Но отливката лепне и мирише неприятно. Това нормално ли е?
Благодаря!

Пон Ное 28, 2016 6:53 pm
Профил

Отливката или матрицата лепне. Не трябва да лепне, лепне ако нямаш достатъчно втвърдител, ако не си миксирал добре или ако имаш несъвместимост между материалите на матрицата и детайла или между отделителя и детайла. Обикновенно време за демолдинг 15-20 минути. Също така не би следвало да мирише .. е мирише ... но си мирише като гума или по скоро силикон, не е и като силикон, млако по-странно е но това изчезва.

Пон Ное 28, 2016 7:13 pm
Профил

Отливката лепне. При това на места. Не съм го разбъркал добре явно. Притесняваше ме да не започне да втвърдява. А и калъпа се пълни бавно. Утре ще има втори опит! :)

Пон Ное 28, 2016 7:39 pm
Профил

Няма да започне да втвърдява, повечето смоли имат време за работа между 5 и 10 минути след миксиране. Миксирането в зависимост от това как го правиш е поне 2-3 минути. Ако изпозлваш смоли с голяма диспропорция между втвърдител и смола миксирането е много трудно, особенно ако втвърдителя няма цвят. Бе значение как миксираш добре е след миксиране да прехвърлиш смолата внов съд и отново да разбъркаш. Също така като миксираш трябва да внимаваш да не вкарваш въздух излишно.
Каква е пропорцията на смолата за детайла?

Пон Ное 28, 2016 9:44 pm
Профил

100 към 2! Като за първи опит е доста добре. Втвърдителя има цвят! Много трудно я хващам пропорцията - просто на 100г 2г :) Пише 8 минути време за работа. Това време след като смеся ли се брои или като започна да бъркам?!

Пон Ное 28, 2016 9:54 pm
Профил

След като смесиш. Важно е пропорцията каква е, обемна или теглова. Времето е след смесване, малко ми се струва но не е невъзможно и да е толкова. При тази пропорция и това време добро миксиране е почти невъзможно на ръка без да вкараш и въздух.Направи си експерименти, смеси само 100-на грама и ги остави да видиш след колко време ще спре да тече, това ти е времето за работа. За да стане ще иска доста и здраво бъркане. Важно е съдът в който бъркаш по възможност да няма остири ръбове за да не се събира на едно място неразбъркана смес.

Вто Ное 29, 2016 12:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща