Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Организация на буфера на графичен дисплей 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Организация на буфера на графичен дисплей
Бъркаш... няма как вие да сертифицирате чужд ОС, а не че не било възможно. Причината да не се ползва чужд ОС в такива случаи, е че тия дето имат нужните сертификати струват майка си и баща си.
Освен това както мноооого пъти съм обяснявал няма варианти с ОС или без ОС. Проблемите си искат своето решение, или правиш такова или не. А когато решиш проблеми свързани с многозадачност, надеждност и т.н. то вече говорим за някакъв вид ОС, независимо че ти си мислиш че не е ОС.

Съб Ное 12, 2016 11:13 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Да правя драйвер специфичен за всеки вид дисплеи с по 20 функции и всичко това х2 за портрет и пейзаж не ми се струва разумно!

Според мен драйвера трябва да има 2, 3 функции най-много с които да си казва за какъв дисплей е (резолюцията по Х и У) и да изобразява фреймбуфера на дисплея. Другото не е работа за "драйвер", а за нещо друго.

Това което ще правя трябва да се гледа на силна слънчева светлина и затова трябва да е с рефлективен LCD. Резолюция 128х64 -> 1К памет за фреймбуфера - не е много.

Нед Ное 13, 2016 11:11 am
Профил

DanielDimov написа:
Да правя драйвер специфичен за всеки вид дисплеи с по 20 функции и всичко това х2 за портрет и пейзаж не ми се струва разумно!

Абе ти да не смяташ да правиш алфа блендиране, къде ги видя тия 20 функции... май изобщо не си направи труда да погледнеш нашия код, нали?
Както и да е, ние го правим с 20-30 байта буфер и без въртележки на 90 градуса. А ти ако искаш и сложи и 20-30 MB върти като си нямаш друга работа...

Нед Ное 13, 2016 12:04 pm
Профил

DanielDimov написа:
Да правя драйвер специфичен за всеки вид дисплеи с по 20 функции и всичко това х2 за портрет и пейзаж не ми се струва разумно

Еми основно вариантите са 2 - твърд буфер на целия екран, в който пишат 20-те функции (аз за повече от 5-6 не се сещам, но както и да е) и после конверсия като го зареждаш в дисплея, или библиотека с тия функции за всяка организация на паметта на дисплея. Няма как да направиш универсална за всички дисплеи библиотека. Винаги има middleware някъде по пътя.

Направи си библиотеката за дисплея, който смяташ да ползваш сега, с мисълта да е достатъчно подредена и структурирана с цел лесно адаптиране към друг дисплей. Когато дойде моментът да бориш друг дисплей, решението как точно ще е най-добре ще си дойде само. Лично за мен конверсия при прехвърлянето е най-лесното решение и така ги правя. При буфер от 1к за целия дисплей ще можеш да рефрешваш над 1000 пъти в секунда ако искаш, тъй че това не е bottleneck.

Нед Ное 13, 2016 12:28 pm
Профил ICQ

Аз ли не обяснявам добре... ама тия идеи с конверсиите са голяма глупост!
Как се конвертира 1bpp към 4 или 8? То даже само завъртане пак си е шибана операция, за къв чеп ви е да го правите??

Буфер за цял екран също е проблем, освен че се хаби памет ами и рендването става по-сложно, защото пак се стига до въртележки. Когато се рендва до линия тия неща се избягват!

Нед Ное 13, 2016 12:57 pm
Профил

miro_atc написа:
...освен че се хаби памет...

1K. Да, на дребно чипче е проблем, но от среден клас нагоре е никакъв.

miro_atc написа:
ами и рендването става по-сложно, защото пак се стига до въртележки.

При добре направена библиотека, въртележките са минимални. Лично предпочитам да направя самото чертане, писане на шрифтове и т.н. оптимизирани спрямо буфер, удобен за това оптимизиране, и после да правя въртешежки, защото тия въртележки накрая за тая 1К памет не струват почти нищо, а и на никой контролер организацията на паметта не е чак толкова гламава, или поне има варианти за различна организация и поне към един от тях конверсията е елементарна. Естествено си има недостатъците - то идеална система няма. Просто едно от възможните решения, в някои случаи работещо по-добре, в други по-зле.

Пон Ное 14, 2016 12:51 am
Профил ICQ

Минимални, минимални, колко да са минимални едни въртележки на 90 градуса...

Нека да не развиваме теории от типа как добре направен алгоритъм със сложност O(2n) бил по-добре от O(n) ;-)

Пон Ное 14, 2016 9:54 am
Профил

Миро, все-още не съм гледал вашите библиотеки, но ще ги погледна задължително. Те могат ли да генерират картина завъртяна на 90 градуса? Питам защото при мен това е задължително изискване - всичко трябва да може да се изобразява както пейзажно, така и портретно.

Другото което ми е интересно е генерирането на текстове с различна големина:
- какви библиотеки сте ползвали за текстове?
- растерни или векторни са шрифтовете?
- с какъв формат на буфера могат да работят?

Пон Ное 14, 2016 10:48 am
Профил

Няма векторни шрифтове, аз на тия ниски резолюции не знам някой да ползва вектори... По същата причина нямаме и скалиране. Като код го имаме, но в GUI-то не се ползва, защото изглежда грозно. Особено за шрифтове, забрави при тия резолюции. Вместо това ползваме 4-5 размера шрифтове, така че плавно може да се увеличава размера от 5х7 - 7х9 - 10х12 и т.н.

Останалото вече го казах, форматът на буфера е такъв, какъвто трябва за съответния контролер. Въртележки нямаме, защото както казах не са нужни. Въртенето на картината (ако е необходимо) се получава при самото рендване.

Пон Ное 14, 2016 11:30 am
Профил

miro_atc написа:
Минимални, минимални, колко да са минимални едни въртележки на 90 градуса...

Въртележката на 90 градуса става с просто разменяне на X и Y на ниво билиотека и струва практически нищо. Конверсията при засилване на графичния буфер към дисплея в общия случай е просто изпращане на байтовете на няколко порции, вместо наведнъж. Поне до сега не съм попадал на дисплей с чак толкова изчекната организация на паметта че да иска някакви сложности. Не че съм борил много дисплеи де, но съм разгледал чаршафите на поне 15-ина бройки с различни контролери и от различни производители, когато търсех подходящ за поялника. Еми общо взето като организация на паметта са сxoдни или много подобни.

Пон Ное 14, 2016 12:28 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Въртележката на 90 градуса става с просто разменяне на X и Y на ниво билиотека и струва практически нищо.

Шрифтовете пиксел по пиксел ли ги рисуваш че да можеш да го правиш това?!

Пон Ное 14, 2016 12:39 pm
Профил

sparkybg написа:
Въртележката на 90 градуса става с просто разменяне на X и Y на ниво билиотека и струва практически нищо.

Това е, за което говоря аз...

Цитат:
Конверсията при засилване на графичния буфер към дисплея в общия случай е просто изпращане на байтовете на няколко порции, вместо наведнъж.

Това е за което говориш ти, само че то изисква rotate в някакво форма, а не просто нацепване. При всички случаи е допълнителен овърхед и вече не знам що го дъвчим... Да, верно не е нещо фатално и проца няма умре. Ако има готов работещ код може да си остане така. Но принципно си е овърхед и ако тепърва ще се пише е тъпо да се залага така...

Пон Ное 14, 2016 12:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2