Отговори на тема  [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
П.с и друго, какъв и е вискозитета, това е важно за тези приложения, за такива детайли е удобно смоли с нисък вискозитет, като на гъсто тесто за палачинки. Колкото по малък вискозитет, толкова по лесно излизат мехурите. Самите мехури идват от пълненето, ако не се пълни добре няма спасение, винаги ще имаш места които да задържат въздух.

Съб Дек 03, 2016 7:54 pm
Профил

ToHu написа:
Самите мехури идват от пълненето, ако не се пълни добре няма спасение, винаги ще имаш места които да задържат въздух.

Точно! Заради големите проски повърхности, като започне да се стича, затваря големи пространства. Вискозитетът е нисък - 550 по каталог. Ще видя да ти снимам самите калъпи понеже не съм правил 3D калъп. Реших, че като работя, както показват в уТубата, всичко ще е 6. Но явно трябват широки отвори и може би дупка от долната стана, която да запуша с някакъв чеп(тапа).

Съб Дек 03, 2016 8:03 pm
Профил

Ето снимки на най-сложния калъп - Цък
Проблемен е един процеп в горния край, който не се пълни добре. Може би трябва да направя отвор и там или да го разширя(удебеля).

Нед Дек 04, 2016 4:52 pm
Профил

Като начало молда не изглежда никак добре, не знам дали е от модела който си изпозлвал или нещо друго но този силикон би трябвало да изглежда като гланц. Това не влияе само на финиша, затруднява и стичането и излизането на въздуха.
За този проблем който споменаваш, като пълниш сложи матрицата под ъгъл, така че тази част с която имаш проблем да стане отдолу в ниското, така ще се пълни добре. Можеш да увеличиш отвора през който пълниш. Аз бих пълнил през единия а през другия ще чакам да излезе смола, това ще ти покаже кога е напълнено.

Нед Дек 04, 2016 5:37 pm
Профил

Моделът не е перфектен. Първо го принтирах с дюза 1мм и после се наложиха корекции(то си личи, че съм пилил отворите за бутоните и т. н.). Опитах да го изгладя с лакиране и полиране, но неравностите са сериозни. Може и да не съм подготвил добре самият детайл за отливане на калъп. Запълването с моделин не ми се получи много добре. На места беше пробило и т. н. Като за първи опит мисля е добре. Просто не са елементрани детайли като тези, които показват на ляво и дясно, и аз не съм експерт...

Нед Дек 04, 2016 6:18 pm
Профил

Повече опити му е майката, както писах трябва да го усетиш.

Нед Дек 04, 2016 8:36 pm
Профил
Ранг: Популярен

Първо модела ти не е бил на ниво, второ - аз лично бих наливал полимера точно от другата страна в единия край на дъгата и то вертикално през първата част от калъпа, като отвори за обезвъздушаване бих оставил пак през първия калъп нагоре до мястото, откъдето наливаш в момента.

Пон Дек 05, 2016 7:21 am
Профил

Може ли да дадеш малко повече разяснения?! Опитах да пълня калъпа, както хоризонтално (през едната половина), така и вертикално(през страничните процепи, които съм маркирал). Общо взето стигнах до извода, че съм оставил малко вентилационни отвори. Трябва да са по-начесто. Ти колко отвора би направил и къде?
Ето как изгрежда шаблона(мастъра) - Цък
Аз направих само 6, но трябват повече. Има ли някакви правила при гладки повърхности на колко често трябва да бъдат - през 5см примерно?!

Пон Дек 05, 2016 8:52 pm
Профил

Не мисля че имаш нужда от толкова много отвори. Аз бих пълнил от там ор където и ти, там обема е най-голям и ще имаш най-много въздух. Можеш да симулираш пълненето в солида, за шприцване не е върхът но за РИМ може да ти даде основна идея какво се случва.

Вто Дек 06, 2016 1:48 am
Профил

С последните снимки успях да си го представя доста по-добре :-)
Аз лично бих го наливал от ляво на тази картинка, целия модел е леко под наклон, като десния край е с 2-3 градуса по-високо от левия. Идеята е да се налива относително бавно, така, че да има време да си изгони въздуха без проблеми. Черните точки са за обезвъздушаването.
Принципа е прост - за да успееш да го обезвъздушиш като хората, смолата трябва да тръгне да го пълни от най-ниската точка постепенно нагоре и да има минимално количество препятствия по пътя ... Другото, което бих направил на твое място е да махна отворите, които можеш лесно да пробиеш след това и само ти утежняват калъпа, много зависи и колко бройки ще правиш от него. Ако са под под 10 спокойно можеш да си ги пробиеш после, ако са под 100 лесно става с един шаблон за пробиване, направен от дърво примерно ... но това са много субективни неща, тук всеки сам си решава :)

Прикачени файлове:
master1.jpg
master1.jpg [ 36.5 KiB | Прегледано 2676 пъти ]

Вто Дек 06, 2016 9:28 am
Профил

Да съгласен, аз горе долу това се опитах да му опиша преди няколко поста, това е оптималното пълнене, единствено не съм сигурен дали е добре да с епълни едновременно и от двете страни. Другото което е аз бих го пълнил обърнато, то.е. това което сега се вижда отгоре да е отдолу, иначе точките на пълнене пак са си там .. ето нещо с лявата ръка :)

Прикачени файлове:
pulnene.jpg
pulnene.jpg [ 32.96 KiB | Прегледано 2656 пъти ]
Вто Дек 06, 2016 1:56 pm
Профил

Има и друго. Това, което бях взел като смола, не е ок. Много е гъсто - 450. Като гледам полиуретаните са около 100. То е като вода. Ще си купя хубав полиуретан и ще опитам с него. С рядка консистенция лесно мога да напълня малко и да разклатя. Докато с този полиестер, това е невъзможно!

Вто Дек 06, 2016 7:08 pm
Профил

полиестера определено не е за тази цел, страшно крехък става след пълно втвърдвяване и изобщо не е за леене по този начин, трябва ти уретан ... Не знам кога ще се прибера в София, че още съм по немско покрай трансплантацията на дребното, ако не бързаш материал за тестове имам, може да направим една проба заедно :-) Но не е ясно кога ще стане това ...
Мистрал имат малки опаковки, можеш да пробваш да си поръчаш Smooth-Cast 320, около 50-тина лева беше литъра, и да тестваш с него, вискозитета му е 80 :-)

Вто Дек 06, 2016 7:19 pm
Профил

Утре мисля да ходя до тези - Цък
Това със smooth on го гледах, но са във Видин. Ще видя мострите на тези от Полихем. Това, което видях на снимки, е ок.
Полиуретанът също ли е чуплив като полиестера? Разликата във вискозитета м/у 100 и 80 не е много(и двете са далеч от 450).
Това, което прочетох за двете, е че полиуретанът е по-твърд и здрав, а уретанът може да е токсичен и втвърдява по-бързо. Мисля че на мен полиуретан ми трябва. Може и да бъркам понеже не съм виждал и двете!

Вто Дек 06, 2016 7:49 pm
Профил

уретан, полиуретан все тая, това ти трябва. Епоксида не е много по различен от полиестера, ще стане чуплив, вече май писах по въпроса, това са смоли за композити или за някакви твърди и плътни детайли. В този сайт който си дал си го пише, макар и оскъдно : Епоксидните смоли за леене Biresin® имат добра устойчивост срещу химикали и абразиви. Подходящи са за бърза и евтина изработка на матрици за пяна, за шприцване и вакуумно формоване, като и за леярски модели и матрици за метално формоване.
За уретана пише това : Полиуретановите смоли за леене Biresin® са подходяши за цялостно отливане или запълване. Смолите за бързи отливки са с отлична течливост, бързо втвърдяват и респективно дават възможност за бързо отделяне на продукта от матрицата.

Но има фирми предлагат по 20-30 модела уретани и то само за хоби приложения, тези не знам ако имат само еидн вид просто нямаш избор.
При вискозитет 450 нищо не правиш не става за RIM, 80 - 100 е съвсем друго нещо, не е като вода но е точно като тесто за палачинки, ще има голяма разлика. Реално ако смолата е с правилен вискозитет, и матрицата ти е добра не е нужно да имаш толкова отвори за вадене на въздуха, дори може и без отвори ако си сложил леяка на правилно място и матрицата е под подходящ ъгъл.

Вто Дек 06, 2016 10:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща