Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Някой попадал ли е на дефектен PIC32? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Някой попадал ли е на дефектен PIC32?
Здравейте,
Става въпрос за PIC32MX470F512H. Имам произведени около 350 устройства, през последните 2 години с него, но на 3 от тях, забива до 2-3 минути с exception. Това се случва по различно време, на различни места в програмата и по различни причини: IBE, DBE, AdEL, AdES.
От тези 3 устройства, едното започна да прави проблеми още при първите тестове. Другите 2 са минали успешно тестовете, но при клиентите са започнали да забиват, едното е върнато при мен, докато другото си е все още при клиента. Така при опит за отремонтиране, при едното след презапояване и препорограмиране, завърши с няколко пина (включително и неизползвани) с постоянна връзка към маса и 15ома между захранване и маса. След замяна на пика, всичко работи, от което си правя извод че няма други проблеми по платката. Другото все още работи, или по-скоро си забива, та там направих малко повече експерименти. По хронологичен ред:
- В програмата има usb bootloader който работи без прекъсвания и той работи безпроблемно, а някой от PIC32MX имат документиран проблем (този не е от тях), че забиват при разрешен prefetch и instruction кеш и прекъсване. С изключен кеш работи без проблем (33% производителност). Само с prefetch също работи без проблем (63% производителност). Само с instruction кеш - забива веднага, че дори не може да и да изкара изцяло данните от exception handler-а. За референция, на друга платка работи с 98% производителност. При нормалния режим, с включени двата кеша работи максимум 2-3 минути.
- При най-лошия вариант, само с instruction кеш, взех да смъквам честотата. Нормално работи на 96MHz, до 60 MHz продължава да забива на момента. При следващата възможна по ниска стойност 52.5MHz вече работи стабилно.
- Това ме наведе на мисълта че може да имам проблем със филтриращият кондензатор към вътрешния регулатор. Нормално се използва 10u тантал. Свързах в паралел 10u керамичен и 100n. Всичко заработи стабилно, но уви радостта че съм открил проблема не трае дълго. Оказа се че като престои 10-20 минути изключена, при първите 1-2 включвания забива, след което започва да работи стабилно.
- Следващият тест бе да проверя дали наистина е толкова нестабилно от температурата. Сложих тази и една работеща платка във фризера. Работещата тръгва веднага, дори покрита цялата в скреж. Дефектната и бе необходимо да достигне 12 градуса за да потегли въобще (включително и bootloader-а), но забивайки след няколко секунди. Чак при 16 градуса започна да работи стабилно.

Най-лесно ще се разбере като сменя пик-а, но искам да съм сигурен че проблема не се дължи на нещо друго. И да съм попаднал на дефектен екземпляр, 3 от 350 ми се вижда голям брак.

Съб Дек 10, 2016 4:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой попадал ли е на дефектен PIC32?
А да имаш проблем в захранването ?

Съб Дек 10, 2016 4:15 pm
Профил

Проверил съм го. Захранва се през USB. DC-DC-то е със стабилни импулси и няма повече шум в захранващите линии, сравнено с работещи екземпляри.

Съб Дек 10, 2016 4:21 pm
Профил

Не е невъзможно да са дефектни чипове, това че при теб е 1% брак не значи че е толкова по принцип, може да си късметлия. Да е дефект получен при спояването, прегряти, рязко охладени, изобщо нещо в процеса който да ги е убил?

Съб Дек 10, 2016 4:38 pm
Профил
Аватар

logi написа:
... взех да смъквам честотата. Нормално работи на 96MHz, до 60 MHz продължава да забива на момента. При следващата възможна по ниска стойност 52.5MHz вече работи стабилно...
... Сложих тази и една работеща платка във фризера. Работещата тръгва веднага, дори покрита цялата в скреж. Дефектната и бе необходимо да достигне 12 градуса за да потегли въобще (включително и bootloader-а), но забивайки след няколко секунди. Чак при 16 градуса започна да работи стабилно...

Външен кварц?

Съб Дек 10, 2016 6:23 pm
Профил

Възможно е и при запояването нещо да не е било в норма, но една от платките е от друга партида, а също така са по 4 на панел и би трябвало други също да са засегнати.

С външен кварц 20MHz. Мерил съм го - винаги тръгва и осцилациите са добри.

Съб Дек 10, 2016 6:36 pm
Профил
Аватар

Имаш проблемна платка - що не смениш кварца и да повториш теста? Ако не друго, то поне кварца ще отпадне като заподозрян...

Съб Дек 10, 2016 7:10 pm
Профил
Аватар

logi, предполагам си изчел errata-та за конкретния екземпляр. Някои MX-ове не могат да работят с включен prefetch и cache едновременно. Погледни за всеки случай и ревизията на маската на чиповете - най-старшата нибла от JTAG ID-то.

Колкото до филтриращия кондензатор - поне MX-овете които съм гледал и пипал искат low ESR.

За повреден чип - сравнително слабо вероятно (не че Мокрочеп нямат рекорди в немарливост). Преди това виж в детайли дали при асемблиране/поене някъде няма ESD проблеми, а после и самият хардуер дали няма капани.

Съб Дек 10, 2016 7:28 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

695F512L, имаме 2 броя дефектни,
области от РАМ-а не могат да се пишат правилно.
По спомени единия имаше област 128 байта дето пишеш едно,
чета се друго. Единия бит не се променяше.
(Това от няколко хиляди бройки, 4-5 вида 32-ки)

Писах им, теглих билет, поне да ми пратят 2 нови (те са си по 9 лева),
нищо подобно. Упътиха ме към един техен AN за тестване, и ни дума за компенсация.
Сега съм пуснал на всички устройства един скромен РАМ тест преди програмата,
дано да хване нещо ако има.

Съб Дек 10, 2016 7:40 pm
Профил ICQ

Направи ми впечатление температурната зависимост.
Кондензатори 100нф са ми вземали акъла на термо камера - рязка промяна около 4-5 градуса над нулата. Това в аналогова схема/АЦП.
Искам да кажа- да огледаш кондензаторите в критични места - кварцов генератор, захранвания , вградени стабилизатори.

Съб Дек 10, 2016 9:37 pm
Профил

От няколко партида няколко стотин съм имал няколко нестабилно работещи. Оказа се кондензаторите на кварца. Само 1 не ми се е програмирал но не съм се заигравал да дебъгвам дали е процесор или платка. Във всички останали случаи когато не тръгва след програмиране или работи нестабилно - кондензаторите на кварца. И с кварц не съм имал проблем. Само с кондензаторите му.
Да пуснат дефектен чип на пазара - и то с няколко процента брак - абсурд. Няма такъв шанс.

Съб Дек 10, 2016 11:36 pm
Профил

logi както колегите ти казаха огледай кондензаторите. Може да са тези на кварца, може да са тези от по 100нФ, а мен ме съмнява 10u тантала - смени го с 20u или повече low esr електролитен. Ако след смяната продължи да прави мизерии, почвай наред да сменяш останалите кондензатори един по един докато не тръгне, както трябва.
И за протокола - какви кондензатори ползваш X7R или Y5V ?

Нед Дек 11, 2016 2:21 am
Профил
Аватар

Мнение [OFFTOPIC]
Pif написа:
Да пуснат дефектен чип на пазара - и то с няколко процента брак - абсурд. Няма такъв шанс.

По-скоро Чък Норис ще си счупи нокът...

Нед Дек 11, 2016 5:53 pm
Профил

Смених всички филтриращи кондензатори (Y5V), тези на кварца и кварца - без промяна. Смених и пика с нов - платката работи стабилно. Стария ще го сложа на нова платка след няколко дни, за да съм 100% сигурен че проблема е само от него.

Нед Дек 11, 2016 6:17 pm
Профил
Аватар

Като стана въпрос за керамични кондензатори, една интересна табличка:

Прикачени файлове:
Ceramic_capacitors_aging.jpg
Ceramic_capacitors_aging.jpg [ 194.49 KiB | Прегледано 7445 пъти ]

Нед Дек 11, 2016 8:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща