|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 4:45 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 19, 2006 1:17 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ако това е хоби-проект - следвай предложението на Дедото с големия радиатор. По-реално не виждам. Ако поставите термодатчици в няколко характерни точки на радиатора ще може да регистрирате изменението на температурата във времето. Няколко точки са достатъчни за да се сметне каква ще бъде ориентировъчно установената температура без да я достигате, защото тя може да е над допустимата. Това трябва да се направи при максималния товар.
Иначе има и елементи на Пелтие, ефект на Джаул-Томсън, ...
|
| Нед Фев 19, 2006 10:29 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Шума от вентилатора на захранването да беше основния в PC-от - проблема ще е решим по описания горе начин. При спиране на 4-те вентилатора се оказа, че големия шум идва от диска (WD). Да не говорим, че за стабилната работа на HDD-то някои слагат и отделен вентилатор за него. Има един маняшки форум за водни охлаждания, овърклок, резбовани кутии  и т.н.
http://www.hardwaresight.com/forum/
Поздрави и успех 
|
| Нед Фев 19, 2006 3:30 pm |
|
 |
|
gelkov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 09, 2005 6:14 pm Мнения: 28 Местоположение: София
|
Благодаря на всички за предложенията, но си мисля че достатъчно ясно зададох темата. АТХ само на радиатори и конвекция. Предложения от типа 20кг на количка никак не прилягат на темата... нищо лично... очаквам предложения - днес 6те пробвам с големи радиатори и изнесени изправители от страни на платката. Не съм сигурен в резултата, но най - много да опукам транзисторите, ама то в тая техника тва си е нещо нормално... очаквам предложения.И благодаря за вече направените - наистина помогнаха особенно за кондензаторите и начина на измерване на температурата. Поздрави!!!
|
| Пон Фев 20, 2006 2:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ще е интересно после да кажеш какво е станало
успех!
|
| Пон Фев 20, 2006 3:20 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Със снимка, да палшим малките деца.
|
| Пон Фев 20, 2006 5:46 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
три снимки: на радиатора, на фрезиста, дето ще го пили, или на щастливия gelkov като го пусне?
|
| Пон Фев 20, 2006 5:59 pm |
|
 |
|
gelkov
|
За съжаление ще ви разочаровам няма как да кача снимки ама може да бъдете сигурни че ще уплашите децата ако имаше такива. Ето и резултатите след днешните ми опити:
1. Транзисторите могат да се отделят от платката - дори с мешавицата от проводници която използвах ( 15 проводника, дълги 20см всеки - 6 проводника за ключовите транзистори и 9 проводника за изправителите ) не се наблюдаваше значителна разлика в работата на захранването, т.е. ако се направи културно с допълнителна платка не би трябвало да има никакви проблеми.
2. Ключовите транзистори не са проблемни от към греене с един по - стабилен радиатор им задържах една прилична температура ( говоря така защото нямам термометър и респективно за момента температурата я меря с ръка  )
3. Изправителите са доста по - критични от към охлаждане, но според мен няма да има проблем с малко по - голям радиатор.
4. Основен проблем се явяват индуктивностите и трансформатора  ( . Както и да го мисля големият ток означава много топлина... в този смисъл нямам идея за момента как да го реша тоя проблем и ми се струва че тва вече ще зависи твърде много от архитектурата на самата кутия, защото индуктивностите не мога да ги охладя.
Идеята ми е следната: кутията да е разположена не хоризонтално, а вертикално в РС, като самата кутия 6те излиза от страни на кутията с около 5 -7см - за да осигуря приток на въздух за електрониката,радиаторите си мисля да са Т образни, като и те да излизат изван кутията и да я обхващат цялата и с малко тенекиджииска работа кутията 6те стане прилично затворена и по - 6итрока с около 15см. Приемам критики и предложения, знам че идеята е доста луда, но все пак... проблемът са индуктивностите.Благодаря Ви предварително
|
| Пон Фев 20, 2006 7:55 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Индуктивностите можеш да охлаждаш като ги закрепиш за радиатора
Ако са тороидални- с някаква пластина (ама изолация трябва). Аз ползвам
едни по-големи макари (феритни) , но през тях мога винт да прекарам
и да ги лепна на радиатора. Трафчето (или трафовете) си е проблем.
Там май е истината. И аз пуйча сега как да ги охлаждам - 1000 Вата (2 по 500)
Преди съм виждал едни скоби - добри са, но не са медни и няма да помогнат много.
Та като цяло - имам същия проблем. Транзисторите съм извел на общ радиатор - 25/20 см.
Реброто е 3 см. Използвам керамични подложки. Освен транзисторите на входа съм извел
на радиатора и вторичните диоди - суперфаст и шотки. Имам и 6 транзистора още за трифазно
напрежение на изхода.
След 1/2 часа започва да грее много - трафовете (Е42/20) - 2 броя в паралел.
Това е критичното. Бобините на изхода греят, но ще издържат - (D=35, H=25 mm)
Транзисторите и диодите не греят извън нормата - около 60 градуса
Според мен - в никакъв случай не ползвай дълги проводници!!
Това е пагубно! - по-добре е дълъг радиатор
|
| Пон Фев 20, 2006 10:35 pm |
|
 |
|
emil
Регистриран на: Чет Мар 02, 2006 5:33 pm Мнения: 4 Местоположение: vratsa
|
http://cxem.net/comp/comp65.php виж аз кво си намерих , и аз имах подобен въпрос в академия.
|
| Нед Мар 05, 2006 1:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Нямаш проблем, въпроса е дали ще можеш да го преправиш, има си такива, точно АТХ които са Fanless, естествено цената им отива доста над качествено АТХ с вентилатор, разбирай над 100$, ако си на зор бегай в Хановер, ще намериш цял куп на китайските щандове,това че са китайски да не те притснява, има фирми с отлично качество. Обаче не знам защо ми се струва че ти трябва за компютър, ако е така захранването е най малкия проблем и освен това неговия вентилато не олажда толкова самото него, колкото останалата част от компонентите. Реалн по стандарт, АТХ трябва да вкарва въздух в кутията, но практиката показва че това е едно недоносче на стандартизацията, налага се да изкарва въздух. Самото захранване не грее много, прикачествено захранване КПД безпроблем може да е у 85-90%, като имаш в предивид че самто захранване е от порядъка на 350-400 Вт, в най-лошия слуай имаш д разсеяш 60 Вт, не че са малко, но са разпеделени междуотделни компоненти. Ползвай оребрена кутия, ако искаш сам да се оправиш, и с термални интерфейси свържи по мощните елементи към кутията, такова е решението във всички fanless, но и там естетвено хората са се старали КПД да е над 90%.
|
| Нед Мар 05, 2006 5:53 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Лека по лека се наглася работата - оправх ключовите транзистори и изправителите - държат се прилично.Вярно е че експериментите ги правя със скапано захранване, ама трафа и индуктивностите си пекат мноо.Троидалния дросел мога и да го вържа на радиатора ама за другитр направо нямам идей. Ако иякой има предложения приемам ги с удоволствие 
|
| Нед Мар 05, 2006 6:05 pm |
|
 |
|
Wise
|
Гарантирам ти, че с този траф няма да стане. Той е изстискан до последно.
Поне E42/20 трябва. А и той ще грее.
Виж и честотата - при по-голяма честота трафчето може да е по-малко.
Но транзисторите греят повече. Няма да минеш без пренавиване .
А и една шепа MOSFET ако не изпукаш - не е работа:))
Все-пак се старай да постигнеш по-висока честота. Около 150 KHz е много-добре.
(за индуктивните елементи). Предполагам, че сега работи на около 60-70 KHz.
|
| Нед Мар 05, 2006 6:30 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Не разбрах за какво ми говориш  честотата на едно стандартно АТХ е около 16kHz и транзисторите са биполярни.Може да ги подменя с МОС по схемата на руснака за да получа по - високо КПД и от там по - малко топлина, но корекция на честотата - не мисля че ще се справя работата ще стане мнооо дебела то ще си е направо ново захранване.
|
| Нед Мар 05, 2006 7:17 pm |
|
 |
|
Wise
|
Защо да е 16 ? - това пред мен е на 56.
Няма значение . Виж- проектираното трафче е за хх килохерца и за въздушно охлаждане.
За да го ползваш без въздух трябва или да увеличиш трафа или честотата.
При всички случаи го смяташ наново - това исках да ти кажа.
А и транзисторите са МОС, а не биполярни - това поне съм виждал.
Само на standby е биполярен.
|
| Нед Мар 05, 2006 8:44 pm |
|
|