Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Спря да се програмира 16F676 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Спря да се програмира 16F676
Много моля за ПОМООООЩ. Пак възникна проблем и то даже по-сериозен от предишния :cry:

Спря да ми се програмира процесора. И преди ми се случи - два 16Ф628А спряха, ей така, както си се програмираха и изведнъж вече не искат. Купих нови процесори и без да пипам нищо по програматора те си се програмираха.

Може ли от статично електричество да се изгори процесора?

Програматора ми е JMB (поне така пишеше на страницата от която видях схемата). Има само един буфер 74125. Мисля че причината не е в него. Когато пусна на ICProg - Hardware Check си изкарва напреженията.

Но когато сложа процесора и вече няма +5V :cry:
Напрежението на Data и Clock си стои на 0,18V. (Без процесор там има +5В).

Когато откача захранването (+5В) на процесора, но без да го вадя от цокъла, на Data и Clock имам по 4,8 и 2,5В.

Къде може да е проблема?

Аз си мисля че при подаване на захраване (+5В) процесора си инициализира двата крака Data и Clock и не иска да поема данни от програматора. Но защо? Изгорял ли е?

По принцип взимам +12В от компютъра, когато спря да се програмира процесора сложих отделно външно захранване, докарах +13В ама пак не иска.

В задънена улица съм, моля помагайте.

Чет Дек 02, 2004 12:56 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Май си го сдухал - нямаш ли друг да пробваш?

Чет Дек 02, 2004 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най-вероятно не си го сдухал. Случва се. При процесорите такива моменти няма, ама при пиковете се случва. Трябва да се програмира веднъж с ICD2 и после пак ще го ползваш. ако е в теб процесора, обади се, ша та упрайм за 5 минути.

Чет Дек 02, 2004 1:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
bateAz написа:
Най-вероятно не си го сдухал. Случва се. При процесорите такива моменти няма, ама при пиковете се случва. Трябва да се програмира веднъж с ICD2 и после пак ще го ползваш. ако е в теб процесора, обади се, ша та упрайм за 5 минути.

Процесора е в мен :lol: , не съм го изхвърлил още.
Според мен или е заключен по някакъв начин или е цъфнал.
Ако може да го програмираш с ICД2 ще е много добре.

Нямам друг да пробвам, но тъй като ми се случва за втори път си мисля че проблема не е в програматора. Предполагам че ако купя нов утре ще тръгне без проблем, ама защо така спира да се програмира ....?!??!?!?!?!?

Чет Дек 02, 2004 1:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кво толкова, изгоряло ти едно процесорче. :) Мен ми изгоряха към 4 или даже 5, като 3 от тях изобщо не разбрах от къв зор спряха да работят. Имам и един частично изгорял - АЦП-то му работи по странен начин. :roll:

Чет Дек 02, 2004 1:31 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Пробвай да го изтриеш първо, преди да го програмираш пак.

Иначе пик досега не ми е гърмял след какви ли не издевателства - обърнати захранвания, програмиращо напрежение на други крака, захранване на други крака, абе с други думи - НЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯЙ!!!

Чет Дек 02, 2004 3:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На мене единия точно от обърнато захранване погина. :) Бях поомазал нещата и без да искам съм байпаснал 7805, отгоре на всичко и обърнато беше. :) Просто загря много яко, аз докато го изследвах що толкова грее, той предаде богу дух. :toimonster:

Чет Дек 02, 2004 4:16 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
На мен пък веднъж ми се скапаха нещо стабилизаторите и на ПИК-a попаднаха към 20 V. Направо се подпали като бенгалски огън. Хем гори хем гърми, голям кеф беше :P

Чет Дек 02, 2004 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз пък съм останал с впечатлението че са достя яки кучета. Еи тук имам един 16ф84 от 2 години пробвам разни нещта на него щото си имам точно като за него готина развоина платка. Още като си правих платката бях объркал полярноста на захранването и беще заграял много яко но това не го скапа. Един куп пъти съм го поставял обратно в цокъла и това не му попречи,не знам за толкова време колко пъти съм го препрогвал ама стращно много и това не го е съборило още. Наскоро го бях боднал в едно устроиство и бях забравил да отрегулирам захранаването на 5 волта както трябваше и захранващия блок му даде 12 волта явно преди това съм се занимавал с някакъв автокасетофон,но и на това устоя за 4 - 5 минути докато схвана що не работи. :D

Чет Дек 02, 2004 7:25 pm
Профил

Мнение 
Не съм ги изхвърлил, цели три процесора спряха да се програмират.
Изтриването не помага. Не е "пекъл" процесора, не съм му обръщал захранването. Просто се мъчих да си подкарам програмата, която не искаше да тръгне и при поредния запис на програмата ми даде грешка и спря да се програмира.
Хардуерно нищо не съм пипал.

Единственото което се сещам е, че захранването от компютъра да е пуснал някой пик (пик в напрежението) и да е цъфнал процесора.
т.е. може би има и втори вариант (който ми се иска да е верният) - да съм го заключил процесора по някакъв начин и да не съм разбрал. Но как може да стане. :cry:

Когато му подам +5В и маса и на двата крака за програмиране има оп 0,180В, MCLR си държи +12В.
А при изключено захранване на процесора (без +5В на Vdd) на входовете за програмиране има +4,7В на Дата и +2,7 на Клок.

Може ли да дам на някой от вас процесорчетата да ги пробва на истински програматор дали ще се запишат?

Чет Дек 02, 2004 8:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Daй си координатите, ще ги пробвам

Чет Дек 02, 2004 9:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Аз пък съм останал с впечатлението че са достя яки кучета

Моя беше 16F877A и се подпали откъм захранването за АЦП-то. Пластмасата се стопи. На другото захранване нямаше поражения.

После цял ден вкъщи миришеше на изгорял PIC. Пробвай забавно е :roll:

Чет Дек 02, 2004 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]