Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Помощ за подбряване на алгоритъм 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Помощ за подбряване на алгоритъм
ToHu написа:
... Ако имаше нещо което постоянно се опитва да го измести от заданието тогава ПИД-а ще блесне в цялата си красота, но в конкретният случай всичко опира до 3-та секунда ако гледаме симулацията по-горе.

То Пида ще блесне и с много осилации ако не е с подходящите коефициенти, пък за това ти трябва барем правилен модел на системата от кой ред е , за да си изчислиш устойчивостта и т.н.

Чет Дек 01, 2016 1:11 am
Профил
Ранг: Почетен член

Да, разбира се - ако не се заложат подходящи коефиценти може управлението да се държи неадекватно. За измерването на обекта и изчисляването какви трябва да са коефицентите на контролера си има цял предмет от автоматизацията с бая висша математика в него...

ПИД-а ще е по-подходящ за системи които не са "твърдо" свързани като например управлението на нагревател за поялник - там има неизвестна топлопроводимост, неизвестна инертност на "топлинния буфер", непредвидимо изтичане на топлина от него и т.н.

Чет Дек 01, 2016 10:14 am
Профил

Dimitar написа:
Тони, дали нещо ще го измества от заданието или ще променяш самото задание е все тая. Ако нямаше какво да се променя, то тогава няма да има и какво да регулираш :D .

И е така и не баш, защото както и по-горе колегата е писал трябва да познаваш системата за да можеш да я регулираш коректно, и голямото предимство на ПИД-а точно И и Д часта и когато коефциентите са правилно подбрани, или пък имаш ПИД с променливи коефициенти, то поддържането на заданието става с минимална грешка, типичен пример кранова количка. Да я управялваш с прост пропорционален алгоритъм и и 10 таблици да направиш все тая, то не е все тая, в един момент ще постигнеш и тов акоето постига ПИД-а но с доста повече опити и "шаманства".
Не ме разбирай погрешно, изобщо не съм против ПИД-а, но ако човек няма опит да настрои ПИД може да се окаже по сложно от пропорционалното управление и "шаманството" което обаче при прости системи си е като гледане на кафе а не като разговор с духове ;)

Чет Дек 01, 2016 1:58 pm
Профил
Аватар

Аз като гледам, човека не само, че няма опит с пид-а и регулирането като цяло, ами май и не го интерисува вече какво си говорим в темата му :D .

Чет Дек 01, 2016 3:17 pm
Профил

Мда ... така е май, явно си откри някакъв бъг и му се получиха нещата задоволително за него. А регулирането си е една много дълбока вода, а аз повече от коляно не съм нагазвал но не защото са ми дълги краката, писането на самите алгоритми е малкият проблем, това да го направиш да регулира и да не се взривиш е по интересния проблем, затова най-тача тия настройчици дето се знаимават или с машини по 3-4 хил тона или тия които са в хумичекста индустрия, там обикновенно настройваш на полето и като сбъркаш първо ти даваш фира, та оцеляват способните, въпреки че с тия модерни технологии и там току виж се навъдили индийски специалисти.

Чет Дек 01, 2016 3:29 pm
Профил

Да. Взех три дни почивка, прегледах внимателно програмата, открих бъг и нещата станаха. Шпонката млъкна - с нова :D.

Нед Дек 04, 2016 12:52 pm
Профил WWW

Е- то има варианти за убиране луфтовете на зъбчатките с двойни натегнати зъбни колела.

Съб Дек 31, 2016 1:16 pm
Профил WWW

Проблемът се оказа в шарнирните лагери(освен шпонката). Предстои подмяна. Иначе всичко друго работи както трябва, но при някои движения се чуват несносни удари. Вместо SKF лагерите по за 160 евро парчето(има 6 броя) бяха поставени тракторни(за плуга) - по 8 евро броя... Но там допуските са ненормални. Предстои поставяне на нещо средно - за хидравлични цилиндри. Има и други проблеми - слаба носеща греда(от сгъната 3-милиметрова ламарина, вместо П-профил) и т.н. Но си има инженери механика - да се оправят.

А какъв вариант имаш предвид за двойно натегнатите колела? Трябваше редуктор с регулиране на луфта. Но и там спирачката, наречена бюджет...

Вто Яну 03, 2017 12:54 am
Профил WWW

Dimitar написа:
Аз като гледам, човека не само, че няма опит с пид-а и регулирането като цяло, ами май и не го интерисува вече какво си говорим в темата му :D .

Всичко работи. Имаше едно недоглеждане при някоя от по-основните промени и оттам идваше основната грешка, която ме обърка. Междувременно направих някои допълнителни промени. Сега движението наистина е много плавно и точно. Не мога да пусна видео, докато "нещото" не си изпълни задачата. Но после(дано не забравя) ще пусна. Може да е глупав подход, но направих предварително калкулациите на корекциите и ги вкарах в таблици. Най-вече защото не съм сигурен дали постоянното смятане няма да доведе до някакво забавяне. А се наложи и малко "дръпване" на кривата на няколко места, което не е по формулата.

Вто Яну 03, 2017 1:18 am
Профил WWW

ToHu написа:
Мда ... така е май, явно си откри някакъв бъг и му се получиха нещата задоволително за него. А регулирането си е една много дълбока вода, а аз повече от коляно не съм нагазвал но не защото са ми дълги краката, писането на самите алгоритми е малкият проблем, това да го направиш да регулира и да не се взривиш е по интересния проблем, затова най-тача тия настройчици дето се знаимават или с машини по 3-4 хил тона или тия които са в хумичекста индустрия, там обикновенно настройваш на полето и като сбъркаш първо ти даваш фира, та оцеляват способните, въпреки че с тия модерни технологии и там току виж се навъдили индийски специалисти.

Тони, 5 години съм се блъскал с "умни" машини за химическата промишленост. По едно време дори не усещах мириса на амоняк. Лошото в тази промишленост е, че ако наистина гадно сбъркаш, може да не си единствения пострадал. Дори може да си единственият избягал навреме(имам много цветни спомени от разни случки по време на технологични изпитания). :)

Вто Яну 03, 2017 2:01 am
Профил WWW

Е то в тази никога не си единствения. Точно преди нова година бях на еидн монтаж в Лукойл, то трябваше само да надзираваме но се наложи и да поработим, че не ми се караше нова година там. Та за настройиците не знам, имам добри впечетления от техния КИПиА обаче тия които правеха монтажа .... не знам каква беше зоната, табела нямаше но искаха кутии и оборудване ExdIIC Т6, т.е. водород. Пуснаха тоците на незатворени кутии, да не говорим че ни вдигаха с едно маниту дето изобщо не беше Ех .. да се чуди човек как още не са се взривили. То верно че зоната може би е таква само при авария но ако е водород до се разбере че има авария вече ще се печеш на бавен огън, и преносими газ анализатори нямаха ...

Вто Яну 03, 2017 7:03 pm
Профил

Водород... Тези като нищо ще ги четем... Изглежда, че много е паднало нивото... В онези години имахме един инспектор, който с първото влизане направи акт на главния технолог, а на мен връчи 30 точки предписание, със срок един месец, след което следваше спиране на производството("глупости" като аларма и евакуационна сигнализация съответно при 10 и 20% от долна граница на взривоопасна концентрация на газовете, катализатори, нива на достъп и други подобни). Толкова се престарахме в изпълнението, че оттогава периодично ни изпращаше разни началници от други фирми, за да гледат как трябва да се правят нещата. Но си беше маниак - определено. Изкачи се на третия етаж по външната стълба, за да се увери, че наистина сме сложили катализатор на изхода от аспирацията... Между другото вметна да не тръгвам по стълбата, докато той не стъпи на покрива, за да не ме повлече, ако падне(външна вертикална стълба). :D Техноложката го беше отнесла за незатворена врата в една от залите с ограничен достъп. За работа с отворени кутии, предполагам, че директно бесеше :D

Сря Яну 04, 2017 2:16 am
Профил WWW

И аз се очудих. Каква реално е опасността никой не казва, съдя по това какво искат, освен да си вземат по дифолт такива, но и това едва ли е. Там конкретно има хексан, но технологично какво може да се появи при авария един господ знае. Иначе са измислили добра система за спазване на правилата, по скоро адаптирали, високи глоби а докладвалия получава добър процент за каски, противогази, телефони и др.такива работи добре.

Сря Яну 04, 2017 7:47 am
Профил

ToHu написа:
... Иначе са измислили добра система за спазване на правилата, по скоро адаптирали, високи глоби а докладвалия получава добър процент за каски, противогази, телефони и др.такива работи добре.

В Русия така в космическото им производство инженер докладвал работници и наказали финансово за груби технологични нарушения. След седмица случайно паднал от шестият етаж...
После- що им падат и ракетите...

Пет Яну 13, 2017 11:40 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
bobihot написа:
ToHu написа:
... Иначе са измислили добра система за спазване на правилата, по скоро адаптирали, високи глоби а докладвалия получава добър процент за каски, противогази, телефони и др.такива работи добре.

В Русия така в космическото им производство инженер докладвал работници и наказали финансово за груби технологични нарушения. След седмица случайно паднал от шестият етаж...
После- що им падат и ракетите...

Аз напослeдък много много за паднали ракети не съм чувал :)

Пет Яну 13, 2017 3:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща