|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:13 pm
PIC 16F Смяна между светлинни ефекти с бутон
| Автор |
Съобщение |
|
Nyakоi
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Дек 20, 2016 7:39 pm Мнения: 32 Местоположение: Русе
|
 Re: PIC 16F Смяна между светлинни ефекти с бутон
Стигнах до тук. Ефекта работи по същия начин, само дето е написан 100 пъти по-просто. Огромни благодарности, ToHu! Продължавам напред с таймерите. П.п. delay-я е само за теста, ще го разкарам в най-скоро време 
_________________ Никола Богданов 16 години
|
| Вто Яну 10, 2017 6:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
само трябва да махнеш тоя дилей и да го направиш с таймер защото в момента всичко допълнително което правиш ще променя времето за изпълнение на ефектите коеот ще има визуално изражение, а реално над 99.99% от времето не правиш нищо, реално имаш 8 команди които са да речем 2-3 us не знам на колко си го наклочил, и 100 mS стоиш в този дилей, т.е. от една секунда извършваш работа само в някакви 10 uS през цялото останало време си заключен там заради дилея.
|
| Вто Яну 10, 2017 7:34 pm |
|
 |
|
Nyakоi
|
Дилея изчезна. Занимавам се с таймера, но пак греда. Тук е показан регистъра (същия като на 628A, може би един и същ за серия 16F), но въпреки това не зацепвам съвсем как трябва да станат нещата. А и какво ще рече: PS1=1; // are set to “111” ? Ако правилно се досещам, когато е PS1 е 0b000, прескалера е 1:2, когато е 0b001 е 1:4 и така до 0b111 - 1:256? А как стоят нещата със PS2 тогава? Разбрах само, че са 2 прескалерите и на мен ми трябва единия, но кой? Много станаха въпросите. Но като цяло взе да ми изсветлява полека.
|
| Вто Яну 10, 2017 8:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Майкрочип поне имат що годе читава документация, съветвам те за какъвто и да е процесора да гледаш блок схемите на перифериите, първо там и чак след това чети описанието на регистрите, един поглед на блок схемата казва много повече от 2 страници описания писани от индийци, особенно ако човек не е много добре с английския и не може да се сети какво са искали да напишат творците. Ако ще изпозлваш таймер 0, той дели общ прескалер с WDT, не разбрах на каква честота си но да речем че си на 8 Mhz и искаш да получиш интервал от 1 ms , т.е. на всяка една мс да имаш препълване . Периода на препълване ти е (4*(256-TM0)*PRESC)/Fosc където TM0 е стойността на таймера в случай че презареждаш, а PRESC ти е прескалера, ако го сметнеш без да презареждаш таймер 0 ще намериш най-малкия прескалер който ти върши работа, в случая 8. Ако си сметнеш периода на препълване ще получиш 1024 uS за да стане точно 1000 ще трябва да добавяш към таймер 0, 4 в прекъсването. Това го сетваш така : 1. Прескалера отива на ТМР0. PSA = 0 2. Прескалера го сетваш да дели на 8 : OPTION&=0xF8; OPTION|=0x02; 3. Избираш вътрешен сорс за клока TOCS = 0
Горе долу това е ... PS0-2 вместо побитово ги промених с маска, може и побитово да ги мениш, а ако сетваш целия OPTION на едно място може да сетнеш всичко с една команда.
п.с. ... сега като се замислям той май делеше и на две тоя таймер имаше нещо, т.е. това горе ще ти даде интервал 500 uS, трябва да го сложиш на прескалер 16
|
| Вто Яну 10, 2017 8:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. а това добавяне на 4 към таймер 0 се прави в прекъсването, след като си влязъл TMR0+=4;
TMR0 е съвсем условно де, не знам как са дефинирани в твоят компилатор.
п.с. 2 по-добра идея е да изпозлваш таймер 1, защото ползвайки таймер 2 WDT остава без прескалер, т.е. трбява да го чистиш на всеки 18 ms
|
| Вто Яну 10, 2017 8:54 pm |
|
 |
|
Nyakоi
|
Нищо не ми пречи да използвам таймер 2, ще послушам съвета. Работя с вградения осцилатор, защото съм се насочил към SMD, а забелязах, че няма голям избор на SMD кварцове. Само един въпрос, ако watchdog таймерът е disabled, важи ли пак същото? Досега не съм го оставял enabled, защото по едно време ми правеше проблеми с гадния JDM сериен програматор. Мисля крайно време е да си купя/направя USB такъв. Иначе схванах как стоят нещата с таймера, когато ми се отвори време ще поекспериментирам с него, и ще продължа работа по проектчето. Иначе с английския се оправям добре, поне достатъчно, за да усетя как индиеца на моменти не знае какво прави. В повечето случай малка неточност разваля целия пример. Иначе пък са ефектни като обясняват Благодаря отново!
|
| Вто Яну 10, 2017 9:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
WDT може и да не е включен, зависи дали искаш кучето да те реетва ако случайно се успиш. Ако не е активиран прескалера не му е нужен. По горе вместо исках да напиша таймер 1, то всеки таймер ти върши работа, но не съм сигурен 2 дали има достатъчно голям прескалер, не помня вече, но той пък трябва да има пост скалер ...
|
| Вто Яну 10, 2017 9:21 pm |
|
 |
|
Nyakоi
|
Подкарах таймера, доста трябваше да си поиграя, докато се сетя, че осцилатора ми е 4 мегахерца, следователно прескалера трябва да бъде 1:32, а не 1:16. Но както и да е, разбрах защо е така. В момента съм го настроил да цъка на ~1 секунда, предполагам не е нужно да е точно, или греша? Кода за сега изглежда ето така: Единственото неясно е защо трябва да има знак "&" преди равното и какво означава той освен логическо "и"? И защо само на реда със звездичката ми направи проблем (OPTION_REG &= 0xFC), след като и другите команди се отнасят до същия регистър?
|
| Вто Яну 10, 2017 11:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако осцилатора е на 4 Мхз прескалера трябва да е по-малък не по-голям, но ако целта е да цъка на 1 сек е друго. Като правиш &FC трябва да си сигурен че бит 3 ти е 1-ца, ако не е няма и да стане. & е функция И, т.е. там където в маската ти има 0-ла дестинейшъна ще стане нула, но обратното не е задължително, ако искаш нещо със сигурност да стане 1 изпозлваш ИЛИ операция |= . 1 секунда не е ли много дълго време, мен идеята ми беше да ти цъка на 1 ms, така че да можеш да правиш произволни интервали от време. п.с. и ако сикаш интервали по големи от 255 трябва да си декларираш променливата като int16 или каквото е там за този компилатор 16 битова променлива, може разбира се и long, но не виждам къде ще ти трябва такъв интервал а са излишни сметки и памет. п.с.2 short е по принцип 16 битово число, ама някои компилатори не са баш анси  и не забравяй да го правиш unsigned
|
| Вто Яну 10, 2017 11:35 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Тони, в MikroC short е 8-битово число. Също така, ако не се укаже signed, компилаторът го приема за unsigned по подразбиране и не е нужно да се пише изрично. Двубайтов в МикроС е int(пак по подразбиране е unsigned). Nyakоi, вместо да се мъчиш, можеш да си изтеглиш Timer Calculator за МикроС на Микроелектроника, който директно ти дава кода за сетване на регистрите и код на interrupt. Само въвеждаш типа контролер(работи и с различни от PIC), таймера, времето и осцилатора. Примерен код за PIC16F..., генериран от Timer Calculator, с прекъсване 10ms(9.984 ms):
|
| Сря Яну 11, 2017 12:21 am |
|
 |
|
Nyakоi
|
Благодаря ти! Наистина много готина програмка, свърших си работата  . Не че и по формулата не стана, но периода не е точно число, а трудно се коригира, опитах се.
|
| Сря Яну 11, 2017 12:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Става точно но почти никога само с прескалери, обикновенно трябва да зареждаш, таймер 0 го зареждаш него, таймер 2 има компаратор и ауторелод май беше, таймер 1 не помня но и той май имаше някакъв режим, последните 10-на години пикове виждам от дъжд на вятър, то не че другите много повече но ако правя нещо в повечето случаи са силабси, та не помня вече съвсем точно.
|
| Сря Яну 11, 2017 1:13 am |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
Избягвай го тоя ТМР0, при възможност ползвай ТМР2 - само го пускаш на инит, после дебнеш и чистиш флага (TMR2IF); даже прекъсване не ти трябва.
|
| Сря Яну 11, 2017 12:32 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
В калкулатора можеш да избереш всеки от наличните таймери и получаваш всички настройки и прекъсването. Пести доста ровене по pdf-а.
|
| Сря Яну 11, 2017 1:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и на 0 нищо му няма, а може и по същия начин само да следиш флага стига да не са много на често прекъсванията и да изтърваш момента. Нали за това са сложени, аз го избягвам заради wdt прескалера не за друго.
|
| Сря Яну 11, 2017 2:09 pm |
|
|