|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Кратък импулс и pIC
Има с логика, но малкия който е с логика е бавен, с логиката ще хвана импулса даже ще определя дали е 0 или 1, но пак не ми стига времето защото е 200 ns на инструкция. Ако имаше 32 Mhz малък с логика щеше да стане. То освен логика ми трябват и 3 PWM-а. NXP става да, но то ако ще ходя на там със сигурност ще стане със силабса, сложих пикльото първо щото го има в дип, мислех да го направя дип на цокъл, второ защото е по-евтин от силабса, горе долу на половината, и трето щото го имаше наличен а силабсите трябваше да ги поръчвам, въпреки че имам купища платки но основно изпозлвам 2-3 модела които са все скъпи. Ще го реша утре, или ще е 16-ката, или направо един малък силабс .. то кода за който и да го напиша ше върви на всичките им. Иначе тия логически клетки хубаво са ги сложили но малко недомислено, сигнала от тях не отива към почти никаква периферия. Не видях начин от кода да им въздействаш някак ...
|
| Нед Яну 15, 2017 7:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Добре де... явно една инструкция те спъва в момента и това е смяната на банката. Що не пробваш с индиректно адресиране един трик? Вместо да сменяш банката, сложи адреса на регистъра IOC в FSR0 (FSR0H=0x3, FSR0L=0x91) и директно си чети който искаш бит в INDF0 без да сменяш банките.
|
| Нед Яну 15, 2017 7:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да в момента точно това гледам дали ще стане  п.с. май ще трябва MPLAB да слагам, тоя CCS много на умен се прави 
|
| Нед Яну 15, 2017 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
на броене сметката излиза, да видим сега прекъсването кога ще дойде, гледам по блок схема че по Q2 се тактува ама да видим и скопа какво ще покаже. p.s. корекция, по q2 се нулират входните тригери, по Q4Q1 се сетва, т.е. 4 цикъла може да закъснее от там, да видим, хубавото е че като гледам схемата входния тригер ще се изчисти при Q2, след като вече флага ми е вдигнат, т.е. дори да изчистя флага със закъснение при следващият Q4Q1 пак ще се получи прекъсване, т.е. не би следвало да изтървам дори да не го изчистя навреме, за разлика от ситуацията с гейта на TMR1.
|
| Нед Яну 15, 2017 8:48 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
PIC16F1459 е същия с малко повече крака. А 1454 няма АЦП.. изкупени са щото са много добри тия процесори. А иначе ми мина през ума една работа, ама не си е много работа май. Но преди време бях тествал PIC18F2550 нали има кварц и после делител и после PLL, та в конфигурацията така се задава делителя на кварца че да се получи 48 MHz. Но чичко какво прави, лъже процесора че кварца е 16 MHz, пък той 20.. и овърклок ! И си работеше...
|
| Нед Яну 15, 2017 11:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма кварц, а и по принцип такова експерименти не са за производство. С индиректна адресация изглежда да е на границата, утре ще го пробвам на живо, сега само броя на ум но има и други фактори, закъснението на в модула, но мисля ще стане, още повече че загледах по детайлно модула, за разлика от гейта който не му е това работата де, с IOC не изтърваш фронт дори и да не си изчистил флага, в рамките на определено време де, но все пак е нещо.
|
| Нед Яну 15, 2017 11:42 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
А PWM3 не може ли софтуерно да се направи, щото неговият пин ти трябва ? Друго което си мислех е дали не може някак си по друг начин да се синхронизираш към сигнала и само 1ците които са по-дълги да ловиш.
|
| Пон Яну 16, 2017 12:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за можене може, но ако той е софтуерен по добре и трите да са, но тогава става проблемно четенето на данните. Има един ресет сигнал, и трябва да го дебна, в смисъл нова поредица данни следва след пауза, и като го дебна на полиране или ще изтърва или ще трябва да заеба софтуерния PWM. Времената са твърде малки за да се правят много неща софтуерно. А както и да се синхронизираш все трябва да полираш нещо, какво по-лесно от самият сигнал. За прекъсвания и др подобни време няма, 4 цикъла само докато стигне на вектора. Може да се заебе всичко останало по прекъсванеот но 4 цикъла са си 4 цикъла, след това и излизането, и му изтърваш края.
|
| Пон Яну 16, 2017 12:30 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Този процесор 12F1571 е за борба с китайците. Руснака слага на кутийката 8 винтчета. Немеца 6, Българина 4, Японеца 4 дебели, Корееца 2, Китаеца 1, а ти се опитваш с половин да я завиеш. Все пак мисля че процесора може да свърши работа. Един диод и кондензатор и малко се удължават импулсите. Работата е много дебела, или много тънка всъщност. Предполагам няма да се презори източника на сигнала.
|
| Пон Яну 16, 2017 1:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
не знам какво ще се постигне с диод и кондензатор, освен да замажа импулсите и вече да не се знае кое е 1-ца и кое е нула, и най много да изгубиш фронта след 1-ца Ако трябва да се слага нещо външно то това е D тригер и чакащ мултивибратор, Мултивибратора прави импулс 600 ns а сигнала му клоква D тригера, дата входа на D тригера е към данни, както и входа на мултивибратора. Така импулса от мултивибратора ми е строба който следя, и при него проверявам състоянието на D тригера, което пък ми дава дали е 1-ца или 0-ла. Но от всичко това няма смисъл, затова процесорите имат периферия, ако еидн не става с еизбира такъв който става, просто аз съм минималист, обичам да решавам нещата с минимално нужните ресурси, затова и си изгубих вчера цял ден да мъча тая 12-ка, ако е за лесно най-ми е лесно да позлвам същия силабс с който генерирам поредицата  Това си е принципно задачка за логика, най-чистото и просто решение, но вече писах защо не искам да слагам логика. Едно време имаше CPLD-та в PLCC корпус, но вече май няма нищо такова, а и цените на CPLD-то май стоят високи напоследък, то и не останаха.
|
| Пон Яну 16, 2017 1:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
С индиректно адресиране стана не само на сметки. Мерси на всички за идеите.
|
| Пон Яну 16, 2017 10:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Само да допълня, по принцип стана и работи, но работи с моя контролер точно защото са ми къси нулите. Ако трябва да се покрие спецификацията на протокола заедно с толерансите няма как да стане с ПИК, най-вероятно и с 48 Mhzне може да стане. По спецификация макс.0 550 ns минимална 1-ца 650 nS, разлика 100 ns, за да работи трябва да може в тези 100 ns да влязат 5 инструкции, което очевидно няма как да стане. За варианта с таймер едно и изпозлването на гейта за хардуерно декодиране 0/1 там отиваме в другия край, при единица 950 nS, осатват 300 nS за да се провери и изчисти флага, което пак са едни 5 инструкции, и там не изглежда да стига. Та общо взето с ПИК да се покрие спецификацията само с някоя 16-ка с повече логически клетки и евентуално тяхото изпозлване, и като гледам задължително 48 Mhz. При мен си работи екстра, но нулите са в момента 160 nS. п.с. иначе тъп и упорит до края, изгубих 8 часа за да се уверя че не съм направил това което толкова убедено си мислех че съм направил. Поредицата е голям индианец, и все още съм убеден че в Събота още ги подредих така, и днес 8 часа се чудя и пуля що не свети в цвета който искам, къде изтърам битове ... сигурно 10 пъти си помислих дали не съм обърнал поредицата, и 10 пъти си казах не, онзи ден я оправих, виждам на скопа дебъг импулса че широчината се мени доста специфично,особенно като гледаш на скоп почти си го казва, обаче аз упорит и невярващ че е това почвам да търся как така успявам да бъркам битове, даже още 2-3 часа ако бях се мъчил сигурно и то щеше да се съгласи че всичко е наред, ама де ми трябваше да обърна импулса от скопа в bin ...та видях че наистина е обърнато 
|
| Пон Яну 16, 2017 10:23 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Обади ми се да ти дам една платка с PSoC4, че да си свършиш работа. 
|
| Съб Яну 21, 2017 11:51 am |
|
|