Отговори на тема  [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща
К'ва стана тя с харддисковете?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
Абе стига извращения, айде SSD как да е, въпреки че още го заобикалям отдалеч, не искам да съм ничие опитно зайче, ама и хибриди ... сега с това супермайкро дето си губи SSD-то чак съжалявам че го поръчах с SSD, ама навик, такива слагам на едни малки безотговорни машинки най-вече защото се надявам да не се прецакват при сътресения, но съм на път да го сменя с HDD.

Нед Яну 22, 2017 6:40 pm
Профил

ToHu SSD не са краставици, че да тупнеш с юмрук на тезгяха и да кажеш: "Едно SSD!"
Първо питаш sparkybg, какво SSD да си купиш и тогава го купуваш. А не да купиш "някакво" SSD и после да се оплакваш.
Разликата между различните SSD-та е като раликата между трабанче и ферари. А раликата в цената е съвсем минимална.

Нед Яну 22, 2017 7:22 pm
Профил

ike аз не си купувам SSD от пазара, както и нищо друго от пазара, не пазарувам от интернет или от фирмички като мост и други подобни, пазарувам от утвърдени доставчици на сторидж решения, хора които знаят какво продават. На мен лични ми е добре известно каква е разликата и точно затова си стоя на HDD, изпозлвам стотици да не кажа хиляди на година и то само сървър грейд. SSD и други подобни технологии изпозлваме от години, от много години, като започнеш от флаш картите и стигнеш до SSD в момента, всяко нещо си има предимства и приложение, та не съм го купил просто така.
Но дори и хората които ми го продадоха не се учудиха кой зане колко, казаха SSD, никой не знае какво ще е в новият модел, най-вероятно power mangemеnt-a. Проблема е конкретно с 10-ка защото под линукс нямаше подобен проблем.

Нед Яну 22, 2017 7:59 pm
Профил

Добре де, защо трябва да ти казвам неща, които ги знаеш по-добре от мен?
Ти си купуваш сторидж решения, а аз дискове, ама и аз и "утвърдени доставчици" се редим на една опашка да пазаруваме дисковете от един и същи пазар. Да не мислиш, че "сървър грейд" дисковете ги правят руси, дествени японки с големи цици? Не! Правят ги същите мустакати китайски бабички дето правят и ширпотреба дисковете. Е разбира се един бит в фирмуера е сменен да пише на диска, че е "сървър грейд" и стикера отгоре е различен.
Има една полянка в Китай на която има три завода, които произвеждат дискове за WD, Seagate и Toshiba. На полянката има и няколко малки заводчета, за конектори, за болтчета, за стикери, за платки, за магнитни плочи, за двигатели, за глави и т.н и трите завода от там зареждат части. И всичките тези заводи са собственост на един олигарх китаец, с повече кинти и от Тъмп.
"Утвърдени доставчици на сторидж решения" я кажи по колко долара ти плащат за всеки загубен мегабайт? По николко нали? На тях работата им е в зависимост от това по колко си склонен да си плащаш да те сложат в дадена колонка в една екселска таблица и от там гледат да направят максимална печалба.
Спомням си преди 10 години IBM(същите тези IBM дето са в бизнеса за снабдяване на бизнеса с решения от повече от век) сторидж. Продават ти решение - за 3 месеца 50% от Seagate дисковете изгърмяха, след още 3 месеца и останалите 50% си заминаха. Идват от сервиза носят нови дискове, пак Seagate с лепенка отгоре IBM - кур не са whitelist-нати в шейните. Идват с нови шейни - шейните не са whitelist в фирмуера на сториджа... шейната е с обикновен интерфейс но и с ID чип, да не би китайците да ти продадът шейна за 5$ като от IBM могат да ти я продадът за 250$. Същата е историята и с дисковете ... не можеш да сложиш работещи трябва да са с лепенка на IBM, щото IBM като си сложат лепенката и дисковете стават на "магически". От дискове стават на "решения" с тази шибана лепенка.
Ето ти една готина статистика Hard Drive Stats for Q3 2016: https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... s-q3-2016/
10% и повече брак за година на отделни серии дискове.
Е ние глупаците от пазара си избираме ябъклите дето не са изгнили, а гнилите ябълки ги купуват "утвърдени доставчици на сторидж решения" срещу тлъста отстъпка в цената и ти си плащаш като поп, и се смееш на мен и на sparkybg за това че сме си избрали най-доброто.

Нед Яну 22, 2017 9:11 pm
Профил

ike не си прав, колко диска експлоатираш, аз мога да кажа че нашите са хиляди. Имам прек поглед над сървър и не сървър грейд, и да ти кажа разликата не е един бит, освен ако този бит не кара диска да се чупи сам. Не си мисли че съм луд да плащам излишни пари, просто съм сметнал, че ми е по-евтино да сложа скъп диск от колкото да го сменя два пъти.

А за това какво ми гарантира доставчика, не не ми плаща на изгубен Mb, но като стане проблем не спи и стои докато не ми реши проблема и то безплатно ако нещата са в гаранция, и не стои в офиса си а стои там където е сториджа.
А за най-добро .. всичко е статистика, ако имаш достъп до статистика имаш решение, ако само четеш ревюта и мнения си мислиш че имаш решение, нашите дискове са достатъчно за да ти кажа че има разлика между сървър и не сървър грейд, но не са достатъчно за истинска статистика, затова се доверявам на това което ми продават като надеждно решение.

Ако си плащаш по 20 хил еур за това че един сървър не е работил 2 дена ще се замислиш къде и какво да слагаш, ние сме плащали, хем за инсталация извън гаранция.

Нед Яну 22, 2017 11:40 pm
Профил

bongo_x2 написа:
А комбинираните някой пробвал ли ги е? Чудя се за един лаптоп без място за два, но искащ повече от 500ГБ...

Комбинираните са лайноягодка.

Купуваш си терабайтов SSD и си готов.

Пон Яну 23, 2017 12:24 am
Профил ICQ

ike написа:
Първо питаш sparkybg, какво SSD да си купиш и тогава го купуваш.

Sparkybg не е никакъв корифей по въпроса. Просто споделям личем опит. И личния ми опит е че досега съм чувал от първа ръка сигурно 5-6 оплагвания от Интел-ски SSD-та и нула от Самсунг. Дали са ги оправили, кои точно модели, кога и как - вече не се интересувам толкова. Гледам ревюта, класации, и прочие, от що-годе достоверни източници, и толкоз.

Лично SSD имам откак 64 гигабайтовите струваха по 600 кинта. И беше тотална изцепка - като му хлопнеш повече от една заявка накуп и започваше да работи като флопи. Просто бях нацелил модел с калпав контролер. По него време Самсунг никакви ги нямаше и общо взето Интел беше масовото. Е, не купих интел. Вече не помня какво беше даже.

Мога единствено да твърдя че за нормална домашна и служебна употреба детски болести засега не се забелязват. Даже и фирмуер ъпдейти няма на конкретните модели, които ползвам.

Относно HDD-та - Seagate е марката, от която посмъртно няма да купя диск. Не ме интересува дали ги правят в един гараж или не. Откак се занимавам с компютри 3 пъти съм се лъгал да им купувам "хипер-мега-модерните" решения, и трите пъти съм гризвал дръвцето.

Пон Яну 23, 2017 12:37 am
Профил ICQ

Ако го гледаме така, имам поне 100-150 инсталирани SSD-та последните 6-9 месеца и нямам нито един фейл, да но и не се изпозлват много, всички до един са интелски, да но все още не искам да ги слагам на отговорни места, иначе за декстопа си бих сложил, лапатопа ми е с SSD, този на жената също, но да ги сложа някъде където ще разботят 24/7, и наистина ще работят, все още не ми се рискува. Още повече че в много от случаите нямам RAID, просто имам по 2 или 3 диска и всеки е сам за себе си, ако е райд все пак някаква резервираност има.

Пон Яну 23, 2017 12:39 am
Профил

Някак "отговорни места" и "без райд" не ми се връзва, ама ти си знаеш най-добре.

Впрочем, за същия период на експлоатация в офиса имаме 1-2 случая на "гръмнали" обикновени дискове. Вярно, разправят че SSD-то се скапвало по-гадно и изведнъж, ама....

Примерно, за 950Pro дават гаранция 5 години или 200 терабайта записана информация, което се случи първо. Това за 250 гигабайтов. Тоя обмен на обикновен диск изобщо не го виждам как ще се случи, а дори и да се случи, силно се съмнявам че диска ще е в ред след това.

ПП: Сега погледнах от любопитство - за година съм записал... 3.18 терабайта, и то при положение че до скоро си имах и pagefile на него. За системен диск, дори сървърен такъв, пак не го виждам как ще стане.

Пон Яну 23, 2017 2:35 am
Профил ICQ
Аватар

8)
ToHu написа:
ike не си прав, колко диска експлоатираш, аз мога да кажа че нашите са хиляди. Имам прек поглед над сървър и не сървър грейд, и да ти кажа разликата не е един бит, освен ако този бит не кара диска да се чупи сам. Не си мисли че съм луд да плащам излишни пари, просто съм сметнал, че ми е по-евтино да сложа скъп диск от колкото да го сменя два пъти.

А за това какво ми гарантира доставчика, не не ми плаща на изгубен Mb, но като стане проблем не спи и стои докато не ми реши проблема и то безплатно ако нещата са в гаранция, и не стои в офиса си а стои там където е сториджа.
А за най-добро .. всичко е статистика, ако имаш достъп до статистика имаш решение, ако само четеш ревюта и мнения си мислиш че имаш решение, нашите дискове са достатъчно за да ти кажа че има разлика между сървър и не сървър грейд, но не са достатъчно за истинска статистика, затова се доверявам на това което ми продават като надеждно решение.

Ако си плащаш по 20 хил еур за това че един сървър не е работил 2 дена ще се замислиш къде и какво да слагаш, ние сме плащали, хем за инсталация извън гаранция.

точно,освен това про хдд имат Rotational Vibration (RV) Sensor и Humidity Sensors :arrow: http://www.storagereview.com/node/4974 :idea: Както и виж на коя скорост е в момента-тук моя нее на върховата скорост,но е здрав
Прикачени файлове:
2017-01-22_101530.jpg
2017-01-22_101530.jpg [ 121.22 KiB | Прегледано 3116 пъти ]
тук долу има книжки :!: http://www.zones.com/site/product/index ... =103911560

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пон Яну 23, 2017 5:28 am
Профил WWW

Спарки, такива са приложенията, това са видеозаписващи системи, скъпи са а с RAID са още по-скъпи. Клиентите не винаги обиат да плащат повече, трябва да сме сигурни че дисковете ще са максимално надеждни. Риска е ясен, както и цената, решението е тяхно но ние имаме грижата да осигурим безпроблемна работа в гаранционният срок. Там където е възможно естествено винаги правим райд, за други приложения всичко е само райд и там имаме решение от Фуджитсу, не се оплаквам, няма особенни проблеми.

Пон Яну 23, 2017 11:38 am
Профил
Аватар

Чудесна новина. Имам един кашон с дискове. Ще изчакам да им се вдигне цената и започвам да въртя спекула с дискове! :D

Пон Яну 23, 2017 12:09 pm
Профил

И аз си мисля че сървър грейд са по-скоро специално подбрани дискове отколкото произведени специално.
Преди 3 години вземам един сървър HP Gen6, иска си само негови хардове. Купих 2 х 2ТБ, ама цената им над 600лв. бройката. На следващата година се налага да добавя още 2.
Свалям единия, отварям шейната - ха Western Digital RE4. Заръчвам 2 шейни от китайците, 2 диска WD RE4 в тях - хареса си ги от раз. Цената стана /2.
Разлика никаква с оригиналните, пише 24/7 едни камери по тях.

Пон Яну 23, 2017 12:11 pm
Профил

ToHu написа:
Спарки, такива са приложенията, това са видеозаписващи системи, скъпи са а с RAID са още по-скъпи. Клиентите не винаги обиат да плащат повече, трябва да сме сигурни че дисковете ще са максимално надеждни. Риска е ясен, както и цената, решението е тяхно но ние имаме грижата да осигурим безпроблемна работа в гаранционният срок. Там където е възможно естествено винаги правим райд, за други приложения всичко е само райд и там имаме решение от Фуджитсу, не се оплаквам, няма особенни проблеми.

За видеорегистратори смисъла от SSD е никакъв, поне докато обикновените устискват на обмена, нужен за съответната система. И доста време ще е никакъв, поне докато на SSD-тата цената не стане съизмерима. Но до тук говоря единствено за ползването им като системни дискове. Сега, в системи които изискват и висока скорост на трансфер на данни някъде може и да имат предимство, срещу сътоветната цена, но както и да си говорим, все още са скъпи. Иначе статистика за ползването им се понатрупа, доста проблеми се поизчистиха, и според мен в скоро време ще стигнат доказано надеждността на магнитните. Иначе масово чувам за ползване на SSD-та по сървъри, дето прехвърлят големи обеми данни много пъти при които приложния им скъсват гащите от писане и четене. Общо взето това им е сървърната ниша в момента, като изключим употребата им за системни.

Мисълта ми беше, че към днешна дата в много случаи системата се побира дори и на 128 гигабайтово SSD, а там за съвсем приемливи цени може да направиш и четворно подсигуряване ако е нужно. Пък като имаш много данни - набухай ги в терабайтовите магнитни и готово. Като си купувах второто SSD (OCZ Agility 4), на пазара вече имаше и сървърни истории, директно върху PCIe слота, ама на перверзни цени. А сегашните ширпотребски ги бият с много по всички показатели, при това на много по-ниска цена. След още 2-3 години не вярвам изобщо да се продава система с нещо друго освен SSD за системен диск.

Пон Яну 23, 2017 12:42 pm
Профил ICQ

Ами не знам дали е въпрос на подбор, мисля че не е така, според мен има съществена ралзика и в механиката и в управлението. Няма значнеие дали излизат от един и същи завод, то от един и същи завод излиза часовник за 10.000 и за 100.000 и не е като да няма разлика.
Всичко е въпрос на брайка и компромис. За пръв път изпозлвах не сървърен диск преди 7-8 години, не защото не исках а защото доставчика на оборудванеот каза, че дисковете задължително идват с него, фирмена политика, и релано не можем да напраивм нищо тъй като нямахме начин да инсталираме или преинсталираме, твърде много защити и особенности. За период от 2 години сме сменили почти всички дискове по два пъти, първи път с гаранционни, втория път със сървърни. Вече не помня бройка но става въпрос за стотици дефектни дискове, в еидн момент доставчика осъзна че не му се връзва да покрива тези гаранционни смени и ни позволи да ги инсталираме ние, като ни даде и всичко необходимо. Започнах да си инсталирам сървърни дискове и не сме имали никакви съществени проблеми. Диска работи 24 часа, но не пише кой знае колко, повечеот дискове скоро ще излязат извън ресурса си и ще започне подмяна.

За решения като HP или Dell, не е сигурно че изпозлват Server Grade диск във всички конфигурации, избягвам ги и двете. С Фуджитсу се работи по-добре, но имам и много решения които са от локален доставчик и от неговите съм най-доволен, и като перформънс и като надеждност и като сервиз и съпорт, последните две са много по-важни от цената и надеждноста, защото всяко нещо се чупи, въпроса е като се счупи какво получаваш. Нито Дел, нито HP нито Фуджитсу ще дойдат и ще си изгубят 2 дни да ми решат проблем а последните 2, айде 2.5 години от фуджитсу сме купили техника за над 2 млн. Там са търговци, в най-добрият случай някой дотокова грамотен че да е наясно със собственият си продукт, повечето им партньори и те са така ...

Пон Яну 23, 2017 12:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 254 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща