Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
99$ Лаптоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 99$ Лаптоп
За 100$ ЛАПТОП много се изписа, много се изкоментира, много професори и студенти в университета MIT работят върху създаването му и усъвършенстването му.http://laptop.media.mit.edu/
Интересно ми е да разбера вашето виждане в/у идеята за 99$ лаптоп, какво му трябва и какво му е излишно.
Аз лично имам много добри спомени от първият ми компютър cyrix 386 @ 0.04GHz :)
0.004 GB RAM 0.16 GB HDD. Вършеше ми страхотна работа. Не казвам че не съм се чувствал натясно ама баси готина машинка беше (все още е ама нямам време да я пусна)

Хайде стига съм се лигавил ами да почвам да мисля конфигурация за малко $$$
Ще почна от зад-напред с дисплея това е най скъпата част и общо взето каквото виждаме това получаваме. Само дето идея си нямам как могат да се направят евтини дисплеи. Да е цветен е почти задължително, резолюция минимум 800х600.
За процесора: RISC за това мисля че никой няма да спори, от десетки години всички CISC са RISC с CISC емулатор. Май DEC Alpha инструкциите ще ни свършат работа.
2 прости RISC ядра които могат да изпълняват по 2 инструкции на такт всяко.
Предсказване на преходите сепекулативно изпълнение и други такива екстри могат и компилаторите да го свършат за сметка на това процесора да е прост и лесен за производство.Честотата на която ще е зависи от технологията на производството не от маркитингови трикове и закраглевания.Примерно ако се произвежда по 0.09 ще е на 1,5ГХз когато почне да се произвежда по 0.065 ще е на 2,12ГХз. 64kB кеш за данни и 64кB кеш за инструкции(май тука е добре да вмъкна че не се ползва Харвардската архитектура). 32МБ DRAM(Не SRAM) в ролята на тнр "exclusive caches" който е в процесора и не копира съдаржанието на рама а го допълва. RAM е едно чипче DDRAM с капацитет 64МБ или повече в зависимост от цените
на памета и колко $$$ са ни останали. В процесора има и контролер на тия 64МБ и PCI expres контролер който ще срързва CPU то с северният мост в който има вграден видеоконтролер с 4MB DRAM памет, USB изходи , WIFI. дисковата система е 512МБ или 1ГБ флаш диск може и на USB 2.0 скатано някаде в устройството и да може да се променят. Например за даскалите може да се сложи 2ГБ а за децата 512МБ.
Клавиатура задължително, мишката не е задалжителна. ако е тъчпад или джойстиче няма да е много удобна, ако е отделма мишка може да се загуби или счупи. Подходящо ми се вижда с бутони от страни на дисплея подобно на банкоматите или компютрите в самолетите.

Дайте и вашите идеи какво съм изтървал и какво може още да се ореже.

Сря Ное 30, 2005 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С манивела - мноу яко! :lol:

Сря Ное 30, 2005 12:37 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
С манивела - мноу яко! :lol:

ами да или с педал и динамо на него оня ден хванах едно фенерче което свети като го стискаш с динамо явно беше та и тоя што да нее

Пон Мар 06, 2006 9:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
манивелата е върха, работиш на компютър и спортуваш
е такова нещо ми трябва че както стоя по 8 часа на стола пред компютъра съвсем съм се отпуснал (по-тежко от мишка не вдигам)

Вто Мар 07, 2006 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама ти дигаш ли я бе щангиС? :lol: Аз само си я лъзгам напред-назад по масата.

Вто Мар 07, 2006 1:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]