|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 pm
К'ва стана тя с харддисковете?!
| Автор |
Съобщение |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
 Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
|
| Чет Яну 26, 2017 5:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Спарки, а нямаш ли си ботове клиенти които да симулират работа, за нещо такова е много полезно.
|
| Чет Яну 26, 2017 10:12 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
То SLC прави ли се изобщо под около 55nm? Хората си отпорват от MLC/TLC едно малко парче в "SLC mode" обикновено. А който иска да пести, спестява и DRAM кеша. Като бонус спестява и малко статична консумация. В тази връзка даже QLC мярнах наскоро, ама съвсем не искам да знам за него.
|
| Чет Яну 26, 2017 10:59 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Тепърва ще се мисли за тия неща. Ама малко трудно - страницата е доволно сложна и не до там стандартна като изпълнение.
|
| Чет Яну 26, 2017 11:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз си мисля, че знам какво е SLC, MLC и т.н. флеш. питах какво е SLC кеш и къде точно се намира (в кой/какъв чип) въпреки, че има стандарти ONFI и JEDEC терминологията е малко объркана. микрон наричат бързата (статична) памет, през която си общуваш с флеша точно кеш. макроникс го наричат буфер, от гледната точка на контролер freescale го наричат пейдж буфер. по същество е едно и също. съвременния NAND е сложно нещо, с много видове памети, съответно с още повече кешове към тях. особено в TLC за всяка зона си има отделен кеш, че да можеш да разпалелиш задачата. в чаршафа на микрон няма посочено число колко точно е този кеш. има зони от флеша (примерно HMLC), при които работят бързите режими (mode5 и нагоре), но функцията COPYBACK PROGRAM, при която се предполага модификация само на няколко байта без да се точи цялата страница, работи само в SLC режим. но не съм сигурен, че това може да се нарече "SLC кеш" аз не съм правил контролер за SSD. марвел ме пуснаха в тоя раздел да разгледам като турист, на по-надълбоко не ме пускат - не съм бил "селектиран" като потенциален ОЕМ на SSD. ръчкали сме по нещо подобно, но закачено направо на AHB вътрешен NAND контролер със собствени DMA-та за всеки канал. и понеже нито в чаршафа на флешовете, нито на контролера съм срещал 'SLC кеш', питам да не съм изтървал някой главен герой.
|
| Чет Яну 26, 2017 12:01 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Контролера си казва, ето тази част от TLC ще го ползвам, като SLC. Ще записвам (7 за 1) и (0 за 0). След това при четенето всичко от (0-до 3 ще го чета като 0), а всичко от (4 до 7 ще го чета като 1).
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 26, 2017 12:12 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Още отпреди много години, почнаха да ползват малки SLC флашове (8GB прмерно) за кеш. Точно и затова името му е съвсем коретно: ползва се да бърз достъп до най-често ползваните данни, също и предпазва от загуба на данни ... Първо се появи при HDD (SSHD - имам някоко 1TB с 8GB SLC и наистина да бързи спрямо HDD!), откакто се появи M.2 - явно го ползват за ускорение на бавните MCL/TLC
|
| Чет Яну 26, 2017 12:28 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
е тва е диск  Hitachi 0B22144 HUS153030VLF400 Fibre Fiber Channel Hard Drives 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Чет Яну 26, 2017 4:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
aaa... разбрах SLC кеш в SSD дискове би трябвало да се нарича така само, ако наистина в масива от флешове има и SLC чип, но тогава големината на SLC-кеша трябва да е степен на двойката. TLC флешовете имат във всеки блок по 4 страници, които могат да работят и в HMLCx1 и HMLCx2 режим (всички могат да работят в HMLCx3). в какъв режим се ползва страницата се определя с команда SELECT ALGO, която има и разновидности Pass_X, като Х е от 1 до 3. Вероятно става въпрос за някакво смесено ползване на въпросните 4 страници - пишеш в HMLCx1, а четеш в HMLCx3, или нещо подобно. в документа има забележка: XXX Operations are only available in SLC mode, contact factory for details. контактнах ги, да видим дали ще решат, че мога да го знам това. броя на тези страници е фиксиран и надали варира при различните производители. не съм чел на другите документите за сега. та донякъде HMLCx1 може да се счита за SLC, макар че структурата на клетката не е баш SLC. затова и тоя режим микронци го наричат хибриден. разбира се, може и юнашки да се използват чисто HMLCx3 страници по описания от ike метод, но това няма нищо общо с горното.
|
| Чет Яну 26, 2017 5:53 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
А, баш, де - "SLC mode". 
|
| Чет Яну 26, 2017 9:51 pm |
|
 |
|
michev
|
|
| Пет Яну 27, 2017 1:22 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Яну 27, 2017 6:13 am |
|
 |
|
am stereo
|
|
| Пет Яну 27, 2017 11:41 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Защото са си закупили флашката от горния линк, и HDD вече са им излишни... 
|
| Пет Яну 27, 2017 12:14 pm |
|
 |
|
am stereo
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: aaa... разбрах SLC кеш в SSD дискове би трябвало да се нарича така само, ако наистина в масива от флешове има и SLC чип, но тогава големината на SLC-кеша трябва да е степен на двойката. TLC флешовете имат във всеки блок по 4 страници, които могат да работят и в HMLCx1 и HMLCx2 режим (всички могат да работят в HMLCx3). в какъв режим се ползва страницата се определя с команда SELECT ALGO, която има и разновидности Pass_X, като Х е от 1 до 3. Вероятно става въпрос за някакво смесено ползване на въпросните 4 страници - пишеш в HMLCx1, а четеш в HMLCx3, или нещо подобно. в документа има забележка: XXX Operations are only available in SLC mode, contact factory for details. контактнах ги, да видим дали ще решат, че мога да го знам това. броя на тези страници е фиксиран и надали варира при различните производители. не съм чел на другите документите за сега. та донякъде HMLCx1 може да се счита за SLC, макар че структурата на клетката не е баш SLC. затова и тоя режим микронци го наричат хибриден. разбира се, може и юнашки да се използват чисто HMLCx3 страници по описания от ike метод, но това няма нищо общо с горното. |  |  |  |  |
ето с тая програма ще видите типа памет Volume: I: Controller: Silicon Motion SM3257 ENAA Possible Memory Chip(s): SanDisk SDTNPNAHSM SanDisk SDTNPNAHEM-004G Memory Type: TLC Flash ID: 45D79892 7256 Flash CE: 1 Chip F/W: ISP NONE MPTOOL Ver.: 0.00.00 VID: 090C PID: 3000 Manufacturer: Silicon Motion,Inc. Product: SM3255AA MEMORY BAR Query Vendor ID: Query Product ID: USB MEMORY BAR Query Product Revision: 1000 Physical Disk Capacity: 0 Bytes Windows Disk Capacity: 0 Bytes Internal Tags: 8VAG-ASEJ USB Version: 2.00 Declared Power: 100 mA ContMeas ID: 0ACF-01-EE Microsoft Windows 7 SP1 x64 Build 7601 ------------------------------------ http://www.antspec.com/usbflashinfo/Program Version: 8.7.0.597
|
| Пет Яну 27, 2017 3:30 pm |
|
|