Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Баси това Ардуино... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Баси това Ардуино...
Северна ве Тони - недей така, че като нищо ще затрият нашите хора в Южна Корея :D .
Иначе Тръмпи е пич и му правя евала до сега - все така да действа :) .

Нед Яну 29, 2017 9:58 pm
Профил

Тъй де.... кой знае къде блея и какво мисля :-D
Абе евала но някои неща не са много ОК, в момента произвеждаме в САЩ и изнасяме за Мексико, Централна и Южна америка, точно заради спогидбите. Ако ги махне и ония едяа ли ще оставят нулеви мита, и ще трябва да се местим към Мексико. То не е и ясно дали цените ще останат такива в САЩ, 90% от работниците са мексиканци, като поне 60-70% идват от Мексико по някакви програми. Изчизнат ли няма как да произвеждаме на тая цена в САЩ и просто се изнасяме. Едва ли сме единствените с този проблем. Южна Ачерика е нв малък потребител на автомобили, няма как да произвеждаш в САЩ, да ти слагат мито и да се конкурираш с европейските и японските марки, и автоиндустрията ще изгуби. Също и компании като HP, Motorola, Dell... скоро бях в една от фабриките на Сан Мина в мексико, имат 6 общо там, почти всичко е за САЩ компании, ако им сложат 20% кой ще изгуби? Това са продукти основно за САЩ пазар в тия фабрики, ще го яде потребителя. И това са продукти Б2Б повишението ще се калкулира двойно и тройно в цената на услугата или продукта за крайния клиент.
Та не мисля че точно тоя му ход е от най-мъдрите, така или иначе процеса на завръщане е започнал и без него, чисто икономически фактори, но за черната и трудоемка работа се използват мехиканци в мексико, а белия човек прибира каймака за да си сложи логото, евентуално направи някакъв финален асемблаж.

Нед Яну 29, 2017 10:39 pm
Профил
Имам един много добър познат американец, който е някакъв от управата на Хъниуел Аироспейс, та преди две години ходи в Мексико да откриват ли, местят ли , нещо от сорта
завод за пройзводство на авионикс за малки самолети и това което сподели е , че е с много добри впечатления
от уменията, познанията и креативността на местните, та не смятат да се местят обратно в УСА
за нищо на света, имат си достатъчно световен пазар и дистрибутори в Германия. И аз съм купувал някой дребни авиониксче-та, дросели и пр. пройзведени в Мексико и съм излючително доволен от перфектното качество и в пъти по-ниските цени .

Нед Яну 29, 2017 11:14 pm

trakon написа:
:D ще видиш че автора е избрал точно подвариянта с " поканване на трапезата или поне малко за джобни" образно казано при евентуална бъдеща комерсиална употреба.

Мотивацията и финансирането за разработката на open source проекти могат да са много различни. В началото препобладаващо е било за собвстен кеф и удоволствие. Да научиш нещо, да се почешеш където те сърби или по някакви идеологически причини. Все още, колкото и да не ти се вярва, има хора които го правят без основната мотивация да е пари. Естествено, можеш да извлечеш дивиденти от това - рекламираш си уменията, има потенциал за консултантски услуги и т.н.

В момента в големите и утвърдени проекти е друга ситуяцията. Линукс ядрото с Линукс фондацията изглежда работят добре заедно с бизнеса. Там в момента преобладаващата част от новия код идва от програмисти, на които им се плаща за това. Кой е луд да плаща на някой, че да пише код в Линукс ядрото? Ами който го ползва - повечето големи корпорации.

Линукс, Qt, OpenSSL са примери за един вид базови продукти, които няма смисъл да се преотквиват от всеки играч на пазара поотделно. В повечето случаи ти не се състезаваш с конкурента ти кой има по-добра ОС, а на кой крайния продукт е по-добър. И на двамата ви трябва горе-долу същия ОС. Така ползвателите на тези компоненти реално си поделят разходите по разработката им и в крайна сметка за всички излиза много по-евтино. При положение, че говорим за базови и инфраструктурни неща, които няма да ти диференцират продукта от този на конкуренцията, няма смисъл да правиш скъпа и излишна in-house разработка.

Прав си, че не винаги е добре уредена работата с финансирането или това, че се разчита на един единствен човек.

Куриозен случай имаше преди време, когато дядото, който тихо и кротко си поддържа базата данни с часовите зони от 86-та насам обяви, че ще се пенсионира. След това май мина под шапката на IANA. От доброволната работа на този единствен човек сме се възползвали почти всички, без Microsoft.

OpenSSL преди няколко години като излезе heartbleed и казаха, че нямат достатъчно средства за поддръжка веднага големите играчи обещаха финансиране. Да не са луди да го оставят, при положение, че го ползват и то от него зависи сигурността им.

Нед Яну 29, 2017 11:27 pm
Профил

Аз като певец записвам албум. И като готин пич искам да споделя музиката си с всички. Безплатно. Качвам я в ютюб и къде ли не. Обаче Димитър решава, че аз пея много хубаво и ще се възползва от моята музика. Тогава сваля песните ми от ютюб, качва ги на диск, печата обложка и започва да продава дискове с моите песни.
Въпроса е правилно ли е Димитър да печели пари от моя труд който аз съм пуснал за безплатно използване?
Покрай мен много хора ползват основно оупън сорс неща и то с комерсиална цел. С голяма печалба на продукта. Не е проблем да се плати на програмисти. Но защо да се дават пари като може и без пари. Защо да се пише нещо щом е вече написано. Какво като е малко по-некадърно и малко по-неработещо. Ще бутнем 2 рушвета и ще замажем очите. Колеги 3-4 месеца се бореха с бъгове и неясно и неточно дефинирани фукнции на една много модерна библиотека за ВоИП от която ползват 10%. Ако някой си беше седнал на задните части тези 10% които реално трябват можеха да се напишат за 1-2 седмици. Но хората в последствие разбраха какво точно им трябва...
Масово го има незнанието и липсата на ноу-хау.
Системнните инженери от основна движеща сила се превърнаха в забравена антична подробност за която почти никой вече не се сеща. Руснаците си имат хубав термин - главен конструктор. Някой който знае какво, как и защо трябва да стане. Сега мениджерите не знаят, инженерите не знаят ... и в крайна сметка се получава - нещо.
Това "нещо" се получава по-лесно с ардуино и оупън сорс. Следователно ще продаваме ардуино и оупън сорс.
Недостатъка на цялата тази работа е, че системата не предразполага към развитие на знаещи и можещи кадри. Не инвестира в това. Масова чалганизация. Професионализма за който говори Тони ще отиде и той в историята. Всичко е пазарна икономика. В мисленето и ценностите. Леко по леко от липса на кадри и технологичен процес за производство на нещо по-смислено ще изчезне и нуждата от кадърни хора. Както изчезна нуждата от кадърни певци. Никоя от съвременните едрогърдести "певици" не може да се опре на Баба Лили като пеене. А бабата е на 80. Но и на никой не му трябва някой с възможностите на Баба Лили. Важно е цици и пеене на простотии.
Всяка технология която стане масово достъпна си сваля качеството. Колкото по-масова толкова по-некадърна.

Пон Яну 30, 2017 12:11 am
Профил

Ами не е баш на никой да не са му нужни певици, но статистиката си каза думата, ако прасето яде помия що да му готвиш? Критериите толкова са паднали, че е страхотен успех ако един продукт някак работи, критериите са паднали толкова ниско та няма на къде. Айде с певците лесно, ще си слушаме музиката от преди 30-40 години и готово песните нма да се износят, ама с другото какво правим не знам. Чудят ми се що купувам стари скопове, ами щото на новия нищо се не види, или ако трябва да взема такъв на който да виждам цената става непоносима. Колата ми се опитва да ме убие щото някой недоебан продукт мениджър му се е сторило много яко да вкара малоумна екстра, която някой още по недоебан прогрмаист е вкарал без дор да се замисли, и на всичко отгоре си е оставил ръцете. Като се качваш на самолет се чудиш кое е по добре, да те вози пиян руски пилот на неподдържан 40 годишен самолет или да се качиш а недоразуменията правени последните 10-15 години, ама там айде, все още има някакви критерии та не капят като круши. Много занижени критерии за всичко, цивилизацията здравата упада, след едно две поколения ако не са минали на дконски впряг тоя дето ще поддържа парната машина ще го имат за гений, трябва си ресет колкото и да не ни се иска.

Пон Яну 30, 2017 12:29 am
Профил
Аватар

Pif написа:
...Както чалгата измести класиката така и ...

Това съм го пропуснал :roll:

Пон Яну 30, 2017 12:59 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Аз като певец записвам албум. И като готин пич искам да споделя музиката си с всички. Безплатно. Качвам я в ютюб и къде ли не. Обаче Димитър решава, че аз пея много хубаво и ще се възползва от моята музика. Тогава сваля песните ми от ютюб, качва ги на диск, печата обложка и започва да продава дискове с моите песни.
Въпроса е правилно ли е Димитър да печели пари от моя труд който аз съм пуснал за безплатно използване?

Това, дето си го написал тук само показва как си нямаш идея за какво говориш. Нито за това кой на чий гръб печели, нито как се правят ценообразувания, нито как се ползват лицензите, бе с две думи - абсолютно нищо. Чул си там нещо и почваш да коментираш. Да, ама си много далеч от реалността.

Тони, някои от нещата, които Тръмпи прави в момента са само за да ги накара да седнат на масата за преговори. Свободната търговия не е свободна в никакъв случай. Може да е от полза на корпорациите, но не и за държавата и хората. Така че ако предоговори всички тия договори с малко по-добри условия за нас пак ще е супер, пък ако ще и да ги плаши със стени, мита и там друго каквото намери. А за бана на арабелите да влизат обратно в САЩ пък дори и със зелени карти - шапка му свалям. Ако на вас ви харесва да ви дойдат на гости, както баба Меркел ги покани може и вие да си ги поканите. Тук обаче повечето хора с поне две мозъчни гънки не ги искаме :) .

Пон Яну 30, 2017 1:28 am
Профил
Аватар

промер за възход, накратко
преди години Мотрола пусна два телефона "опен хардуер" с идеята за опен сорс телефон...
веднага се появиха ентусиасти и след няколко години се появи Андроид...
а гугъл купи Матрола барабар с. Андроида (не че е собственост на Моторола)

Пон Яну 30, 2017 8:18 am
Профил ICQ
След толкова много примери с корпорации и фондации, мисля че дори и аз го разбрах. И за
да ви покажа че съм го разбрал правилно , и аз ще дам един пример , значи:

-Ако богат гей даде да го таковат, като му заплащат, всички печелят.

-Ако беден пеерас даде да го таковат за без пари - пак всички печелят

-Ако беден не-пеерас даде да го ебат за без пари, значи е просто случайно минаващ будала.

Пожелавам успех и на трите категории печеливши...

Пон Яну 30, 2017 10:30 am

trakon ако все педераси са ти в главата .... имам лоша новина за теб.

Пон Яну 30, 2017 10:44 am
Профил

Това ми напомня отношението на Луминари, които наричаха опън сорса "зловреден" софтуер :D

Пон Яну 30, 2017 11:08 am
Профил
Аватар

Незнам за какво се хабите и потите - Ардуино е замислена като образователна платформа, и е станала толкова популярна защото е лесно да се работи с нея, а не защото така са я замислили. Може да е Мега, Арм, Пик и каквото още искате. Минаването и нуждата на тестове опира пак до конкретната задача - Ардуино като хардуер не е само Уно, Дуе, Зеро, Мини и т.н. Има индустриални Дуинота и такива които хич не се казват така, но ползват концепцията.
Хубава седмица и наздраве!

Пон Яну 30, 2017 11:14 am
Профил

Dimitar написа:
Свободната търговия не е свободна в никакъв случай. Може да е от полза на корпорациите, но не и за държавата и хората.

Ти да не си сменил резбата, нещо у лево ми се струва че взе да биеш :D

Пон Яну 30, 2017 11:38 am
Профил

Pif написа:

Примера ти не е точен. Когато човек публикува нещо като 'open source' (което е малко общо понятие) той го прави под конкретен упоменат лиценз. Тоест, аз публикувам програма и казвам с пълното си съзнание, че всеки може да я ползва, разпространява, продава и т.н. След това няма как да се сърдя на Димитър, че печели пари от моя труд при положение, че съм му разрешил.

Може да има и органичения, може и да няма. Може да кажа примерно, че моя код е Public domain - тогава можеш да правиш практически каквото си искаш. Ако съм казал, че е BSD, пак можеш да правиш почти всичко, но трябва да кажеш, че ползваш моята работа за основа. Ако е GPL, то трябва и ти да разпространяваш твоите добавки и промени по моя код под същия лиценз. Ако си спазил изискванията на лиценза, то няма какви претенции да имам, ако ще да правиш и милиони.

Естествено, ако ти смяташ, че искаш да споделиш част от печалбата с мен няма да ти се разсърдя. RedHat примерно, ако не се лъжа, дадоха акции от компанията на Линус Торвалдс и няколко от другите основни разработчици.

Пон Яну 30, 2017 2:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща