Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Баси това Ардуино... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Баси това Ардуино...
miro_atc написа:

Ти да не си сменил резбата, нещо у лево ми се струва че взе да биеш :D

Кое точно е лявото в една истинска свободна търговия?

Пон Яну 30, 2017 3:09 pm
Профил

това дето била полезна за корпорациите, ама не била добра за хората....

Пон Яну 30, 2017 3:16 pm
Профил
Цитат:
The GNU Project has two principal licenses to use for libraries. One is the GNU Lesser GPL; the other is the ordinary GNU GPL. The choice of license makes a big difference:
using the Lesser GPL permits use of the library in proprietary programs;
using the ordinary GPL for a library makes it available only for free programs.
........
Proprietary software developers have the advantage of money; free software developers need to make advantages for each other.
Using the ordinary GPL for a library gives free software developers an advantage over proprietary developers: a library that they can use, while proprietary developers cannot use it.

GNU проекта има два оснивни режима за лицензиране на библиотеки:Първия е GNU Lesser GPL, а втория- Стандартен GNU GPL.Избора на лицензионен режим е от голямо значение:
-използването на Lesser GPL позволява употребата на вашата библиотека
за комерсиални цели;
--използването на Стандартен GPL я прави позволена само за безплатни цели.
........
Комерсиалните разработчици имат предимството на парите; Некомерсиалните разработчици е нобходимо да си създават предимства един за друг.
Употребата на стандартен GPL дава на фри разработчиците предимство пред комерсиалните - библиотека която те могат да ползват, докато комерсиалните не могат да я ползват.
......
По - нататък документа казва най-общо следното: употребата на стандартен гну лиценз не винаги е от полза - ако сте написали библеотека, която просто дублира функционалността на вече налична комерсиална такава, по-добре я лицензирайте под Lesser GPL, така или иначе комерсиалните разработчици или няма въобще да искат да я ползват, или ако я ползват, ще ви е като реклама. Само че .. ако сте написали библеотека с нова функционалност, която я няма сред библиотеките на комерсиалните разработчици, и те искат да копнат, фърлят
на машините и продадат тази нова функционалност и направят парички от вашия труд
от който самите вие имате потенциала да направите някой лев или поне да улесните
живота на други мизерници като им подарите тази функционалност без пари ,
по-добре я сертифицирайте под Стандартен GPL.
https://www.gnu.org/licenses/why-not-lgpl.html

Пон Яну 30, 2017 4:51 pm

trakon написа:
GNU проекта има два оснивни режима за лицензиране на библиотеки:Първия е GNU Lesser GPL, а втория- Стандартен GNU GPL.Избора на лицензионен режим е от голямо значение:
-използването на Lesser GPL позволява употребата на вашата библиотека
за комерсиални цели;
--използването на Стандартен GPL я прави позволена само за безплатни цели.

Това ти ли си го превеждаш или го пише така някъде? Май не правиш ралика между free as in freedom и free beer. Никой не може да ме спре да продавам GPL лицензиран софтуер за колкото си искам, стига да намеря желаещ да ми плати.

Разликата между GPL/LGPL e съвсем друга и засяга това дали е 'viral' лиценза. Ако линкваш LGPL код в твоя проект, то можеш да си разпространяваш твоя код под какъвто лиценз искаш. Само ако правиш промени в LGPL кода, пускаш ги пак под LGPL. Ако си линкнал GPL код, тогава и твоя код трябва да е под същия лиценз.

Пон Яну 30, 2017 5:03 pm
Профил
Значи, Радолин , тука няма твой код няма мой , в случая целия код е мое творение 100%
Конкретен казус:
-написал съм няколко библитотеки , които решават определени задачи, част от тях имат аналози, други нямат аналог, на C++, с линк към Arduino.h
-моите библиотеки съм ги линкнал в основния код в Ардуиното, който ги ползва за да реши още по-сложни задачи
- написал съм си най-отгоре като хората , че е лицензирано под Standard GNU и след това
съм публикувал библиотеките и основния код , за да можем да работим в група и за този, който
не може да си го купи , да го ползва само за себе си в къщи.

Отговори ми с думи прости - ти можеш ли в един момент като потенциален участник в групата по разработка който е бил само страничен наблюдател , още преди останалите да сме приключили разработката да решиш че си видял достатъчно търговски потенциал и съвсем законно да хвърлиш нашата разработка на машините за твоя собствена и еднолична финансова угода? Да печеш ардуинота с моя код и да ги продаваш като контролери или в цели машини.
Само това ме интересува да знам?

Последна промяна trakon на Пон Яну 30, 2017 6:15 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 30, 2017 5:34 pm

trakon написа:
Отговори ми с думи прости - ти можеш ли в един момент като участник в групата по разработка който е бил само страничен наблюдател , още преди останалите да сме приключили разработката да решиш че си видял достатъчно търговски потенциал и съвсем законно да хвърлиш нашата разработка на машините за твоя собствена и еднолична финансова угода?

Да, всеки може да печели продавайки чужд GPL код. Не дължи нищо на авторите, стига да не нарушава GPL лиценза.

Пон Яну 30, 2017 6:12 pm
Профил

Четете лицензните условия, и не само ги четет ам и ги разбирайте, и ако не може да си ги изтълкувате сами платете на адвокат ако това е важно за вас, защото няма никакви занчение как го разбираш ти, има значени как се тълкува в съда, и това не е свързано с дебелината на портфейла. Те за да няма такива проблеми се плаща на адвокати и то задължително един който е патентно и авторско право и то международно.

Пон Яну 30, 2017 6:19 pm
Профил

The terms and conditions of the GPL must be made available to anybody receiving a copy of the work that has a GPL applied to it ("the licensee"). Any licensee who adheres to the terms and conditions is given permission to modify the work, as well as to copy and redistribute the work or any derivative version. The licensee is allowed to charge a fee for this service, or do this free of charge. This latter point distinguishes the GPL from software licenses that prohibit commercial redistribution. The FSF argues that free software should not place restrictions on commercial use,[50] and the GPL explicitly states that GPL works may be sold at any price.

The GPL additionally states that a distributor may not impose "further restrictions on the rights granted by the GPL". This forbids activities such as distributing of the software under a non-disclosure agreement or contract.

The fourth section for version 2 of the license and the seventh section of version 3 require that programs distributed as pre-compiled binaries be accompanied by a copy of the source code, a written offer to distribute the source code via the same mechanism as the pre-compiled binary, or the written offer to obtain the source code that the user got when they received the pre-compiled binary under the GPL. The second section of version 2 and the fifth section of version 3 also require giving "all recipients a copy of this License along with the Program". Version 3 of the license allows making the source code available in additional ways in fulfillment of the seventh section. These include downloading source code from an adjacent network server or by peer-to-peer transmission, provided that is how the compiled code was available and there are "clear directions" on where to find the source code.

Погледни това в болд, но има и още много, има и трикове как точно и какво може да се изпозлва, какво подлежи на публикуване и какво не ....

Пон Яну 30, 2017 6:30 pm
Профил

trakon написа:
Значи, Радолин , тука няма твой код няма мой , в случая целия код е мое творение 100%

Аз май съм пропуснал нещо по-напред. Чак сега разбирам, че става въпрос за някакъв конкретен код/проект. Дай един линк да го видим за какво става въпрос.

trakon написа:
Конкретен казус:
-написал съм няколко библитотеки , които решават определени задачи, част от тях имат аналози, други нямат аналог, на C++, с линк към Arduino.h

Явно не целия код е 100% твое творение, ползваш за база код от проекта Ардуино. Специално този файл е с LGPL лиценз, останалите които линкваш не ги знам какви са. Ако линкваш само LGPL означава, че ти нямаш ограничения под какъв лиценз да е твоя код - ако искаш отворен, ако искаш може и затворен (proprietary). Само ако направиш някакви промени в arduino.h или други покрай него си задължен да ги предоставяш пак под LGPL, твоя си код си е твое решение.

trakon написа:
-моите библиотеки съм ги линкнал в основния код в Ардуиното, който ги ползва за да реши още по-сложни задачи
- написал съм си най-отгоре като хората , че е лицензирано под Standard GNU и след това
съм публикувал библиотеките и основния код , за да можем да работим в група и за този, който
не може да си го купи , да го ползва само за себе си в къщи.

Отговори ми с думи прости - ти можеш ли в един момент като потенциален участник в групата по разработка който е бил само страничен наблюдател , още преди останалите да сме приключили разработката да решиш че си видял достатъчно търговски потенциал и съвсем законно да хвърлиш нашата разработка на машините за твоя собствена и еднолична финансова угода? Да печеш ардуинота с моя код и да ги продаваш като контролери или в цели машини.

Ако искаш да си пазиш някакво твое тайно know-how и всички компоненти на които се базираш са LGPL (не ползваш GPL код), то тогава не си пускай кода под отворен лиценз въобще - не си задължен. Естествено, в този случай най-вероятно няма да може да се ползваш от приноса на други хора от общността (групата), освен ако нямаш някаква директна договорка с тях.

Щом си пуснал твоя код под GPL, както вече каза Миро - да, всеки ще може. Даже не е нужно да е бил какъвто и да е наблюдател и аз мога да почна още утре да ги продавам. Ще имам само някои задължения: на човека на който му продавам платката/продукта ще трябва да му кажа, че вътре има код под GPL лиценз, и ако той писка съм задължен да му предоставя този код под същия лиценз, включително всякакви модификации които съм направил върху него.

Една собеност на GPL лиценза е, че той се задейства при 'разпространение'. Тоест за мен възникват някакви задължения чак когато дам/продам продукта на някой друг. Ако аз си го ползвам вътрешно вкъщи/във фирмата и върху GPL база си направя някакви доработки не съм задължен да ги предоставя на никой. Когато обаче продам този продукт на клиент, съм задължен да му предложа достъп до всичкия изходен код под GPL лиценз - готовите компоненти които съм ползвал + моите доработки (ако има такива). Тъй като споменаваш, че се притесняваш от разпространение 'да сме приключили разработката', то според мен можеш съвсем легално да си разработваш тайно проект базиран на GPL код до момента в който започнеш да го предоставяш за ползване на трети лица.

Естествено, IANAL (не съм адвокат), ако имаш сериозни проекти най-добре се консултирай с такъв.

Пон Яну 30, 2017 7:26 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:

Мисълта ми беше, че това в момента не е свободна търговия в никакъв случай и е продукт на корпоративните лобисти. Дето се вика недей бърка двата щата, щото това за което говоря няма нищо общо с определението за "ялво/дясно".

Пон Яну 30, 2017 7:34 pm
Профил
Аватар

trakon написа:
-написал съм няколко библитотеки , които решават определени задачи, ...
...

И аз искам да го видя тоя свръхценен Ардуино код дето ничия съвест няма да позволи да бъде копиран или откраднат след като е направен публично достояние.

Пон Яну 30, 2017 8:38 pm
Профил

Dimitar написа:
miro_atc написа:

Мисълта ми беше, че това в момента не е свободна търговия в никакъв случай и е продукт на корпоративните лобисти. Дето се вика недей бърка двата щата, щото това за което говоря няма нищо общо с определението за "ялво/дясно".

Ми не знам какви са ви дертовете с тия търговски споразумения и какво не им е свободното, но връзката с доброто на народа и благото на хората ми навява едни спомени от старите ленти ;-)
Естествено, че търговските споразумения се правят заради корпорациите, а не за бедния мексиканец да може свободно да пресича границата и да си продава мамула...

Пон Яну 30, 2017 10:40 pm
Профил

Абе да ти кажа и редовия американец намазва от това ама ... не знам точно какво цели Тръмп, какви точно изгоди се опитва да извлече и дали ще успее. Да Мексико е малко като спаринг партньор, но Тръмп малко преиграва с тях. Икономиката им е сериозно свързана със САЩ, обаче мексиканците са си особенни ако твърде много ги натисне не е ясно как ще реагират. Интересно защо се метна така на Мексико, или само вдига врява колкото да остави доволни тия които го избраха, или има някакъв много странен план. В крайна сметка Мексико не е такъв проблем какъвто е Китай, колко работни места ще отвори и колко данъци ще събере ?

Пон Яну 30, 2017 11:00 pm
Профил
Аватар

Тони, ами той вече анулира споразумението за транс пасифик търговията, даже преди да се захване с Мексико и НАФТА. Така че и китайците са на мушката. А иначе то е ясно че има яко политики :D .

Пон Яну 30, 2017 11:09 pm
Профил

Да видим какви мита ще иска за Китай. Абе тая ще е интресна година, може и да е за добро, може и да не е, ще видим. Аз бях а и все още съм от привържениците му пък да видим.

Пон Яну 30, 2017 11:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща