Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Сензори с едновременно цифров и аналогов изход 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Сензори с едновременно цифров и аналогов изход
Ръчкай на цифров и не се знаимавай. Първичният сигнал е аналогов, няма какво да се мисли, но той най-вероянто не отив ана изхода. Според мен влиза в ADC-то от там това смята каквото смята и или ти го плюе цифрово или го изкарва през DAC-а аналогово, точно така правих един лампда емулатор дето взема от ламбдите пред катализатора и лъже тая след катализатора.

Пон Яну 30, 2017 6:15 pm
Профил
Аватар

О, много по-сложно е. :) И изисква разбиране на физиката и химията отзад, за да тръгне. Ей тука една хубава презентация (след 7-я слайд)

Прикачени файлове:
Simple2-O2-Sensor.ppt [860.5 KiB]
321 пъти
Пон Яну 30, 2017 6:21 pm
Профил
Аватар

И какво му е сложното - въобще не е сложно, трябва ти и един изход от DAC с операционен усилвател. Демек слагаш малко чаркалъци за под 10-на долара в контролера ти, малко повече софтуер и си в джаза. Ако пък наистина ти се вижда толкова сложно, тогава си ползвай готовата кутийка с RS-232 ама за мен това са грешни пари на вятъра и евентуално ограничение в това, което можеш да правиш със сензора.

Пон Яну 30, 2017 6:32 pm
Профил
Аватар

Еми да де, мен ми идва сложно. И като се замисля, тва е неква ниша - евтини контролерчета с аналогов изход. :)

Пон Яну 30, 2017 6:35 pm
Профил

Абе сложно, като го почнеш ще ти се опрости.

Пон Яну 30, 2017 6:46 pm
Профил
Аватар

Всяко нещо изглежда просто, докато не задълбаеш в спецификата... :D

Пон Яну 30, 2017 6:50 pm
Профил
Аватар

Ето ти една примерна схема (от тук http://rusefi.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=387). Това е просто първия линк на който попаднах с търсачката, предполагам ако се поразровиш ще намериш една камара. Тая специално прави точно каквото прави твоята кутийка - мери и управлява сензора, после праща по серийния порт и също генерира аналогов сигнал. На линка има схеми, платки, софтуер и още каквото се сетиш и е с твоите любими атмел меги :D . Ето ти и линк към документа, дето го описва как работи:
https://docs.google.com/document/d/1IOJ ... uHu5w/edit

Изображение

Пон Яну 30, 2017 7:39 pm
Профил
Аватар

Малко по-надолу говорят и за специализиран чип на Бош, дето си правил всичко. Ето го:
http://www.futureelectronics.com/en/tec ... .aspx?IM=0
Така че виж вече колко опции имаш и явно въобще не е сложно. Запрятай ръкави и ако трябва ще помагаме. Не ти трябват разни измислени кутийки :D .

Последна промяна Dimitar на Пон Яну 30, 2017 7:53 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 30, 2017 7:51 pm
Профил
Аватар

Има, чушки... Откога 7805 е аутомотив? :D
Управление на нагревателя - едно претоварване и става цял проводник.
Сигурно мога да намеря още куп такива "дреболийки".

Само да спомена, че ако въпросното устройство не работи коректно, може да се стигне до подмяна на доста скъпи железарии. :D

Пон Яну 30, 2017 7:52 pm
Профил
Аватар

Ицо, можеш да намираш косури цял ден, а можеш и да помогнеш малко. Ако 7805 не е аутомотив (въпреки, че има версии, които са) как пък RS-232 е аутомотив, та го ползват за неща, дето могат да счупят скъпи железарии. За специализирания чип на Бош и за него ли ще кажеш, че не е аутомотив и не става? Можел да намери "дреболийки" - айде малко по-сериозно ако обичаш.

Пон Яну 30, 2017 7:55 pm
Профил
Аватар

Ами аз съм съвсем сериозен. Не знам ти колко железа излезнали през блока или минали през новата турбина за хиляди пари си виждал, но аз съм се нагледал доволно. И затова гледам съвсем сериозно на подобни гаражни истории, в стил "е па то е ногу просту". :D
А, въпросните "кусури" всъщност са сериозни недостатъци. И вероятно са само няколко от многото.

Пон Яну 30, 2017 8:12 pm
Профил
Аватар

Пич, я се загледай в аватара ми и кажи какво виждаш :D . Също така от как се помня си изкарвам хляба с проектиране на аутомотив електроника. Не с купуването на готови кутийки, щото ме е страх да не счупя железата, а с проектиране. Така че айде точно пък мен да не ме плашиш с това каква версия бил 7805 стабилизатора и какво щяло да стане. Тук даже не сме почнали още да приказваме как точно трябва да се реализира схемата. Единствено до сега се споделят идеи и ако Рек се спре на нещо тогава ще го мислим как точно ще стане. 7805 специално става най-лесно - просто се слага аутомотив версия и всичко е ток. За драйвера на нагревателя на сенсора също има готови смарт трансистори, дето всичко е защитено, за другите компоненти също. Даже най-голямата опастност не идва въобще от компонентите, а от софтуре, дето ще напише Рек, щото там може да станат най-големите беди. Ама какво от това - да спре да се човърка с това, дето му е интересно, защото Ицо бил написал, че само супер дупер специалисти със супер дупер чаркове могат да правят такива неща.

Пон Яну 30, 2017 8:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

по същия начин както се правят сигма делта, САР и др тем подобни. Ти сам си се сетил ПВМ, обратни връзки и т.н.
Не казвам че няма усилватели, компаратори, а просто че аналоговата величина която носи инфо за полезния сигнал не е налична в използваем аналогов вид за да я изведат на аналогов изход.
Представи си един тъп VFC. Има ли нужда да мериш истинското напрежение на входа? определено не. но за сметка на това цифровият му еквивалент на изхода върши идеална работа
Едит:
Ебаси накъде тръгна разговора. Що се карате бе хора?
Да тръгнеш да правиш WB е все едно някой тук във форума да седне да си прави транзисторен усилвач за толколони 50W. Не че няма да стане, но струва ли си? И действително нещат а са по сложни отколкото схемата по горе. Точно това е разликата между гаражното и излязло от някаква полуграмотка фабрика. За да настроиш стоя схема ти трябват калибрирани газове. Колко пари е това някои да подскаже? Няма никакъв смисъл защото сондата не я купуваш веднъж а е почти консуматив. Последната ме изкара почти 20000км и колко година.
И също така много широколентови на пазара се правят с компоненти от сорта на 7805, включите;лно и на иновейт. Това няма оправия. Когато изгори се сменя. Такъв е пазара, номера е да изкара няколко състезания максимум един сезон а не на бай мангал на опела 10 години. Тези сенсори заминават още по бързо на турбина, но това са други приказки и едва ли е интересно тук

Последна промяна jig.tak на Пон Яну 30, 2017 8:47 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 30, 2017 8:35 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Пич, я се загледай в аватара ми и кажи какво виждаш :D . Също така от как се помня си изкарвам хляба с проектиране на аутомотив електроника. Не с купуването на готови кутийки, щото ме е страх да не счупя железата, а с проектиране. Така че айде точно пък мен да не ме плашиш с това каква версия бил 7805 стабилизатора и какво щяло да стане. Тук даже не сме почнали още да приказваме как точно трябва да се реализира схемата. Единствено до сега се споделят идеи и ако Рек се спре на нещо тогава ще го мислим как точно ще стане. 7805 специално става най-лесно - просто се слага аутомотив версия и всичко е ток. За драйвера на нагревателя на сенсора също има готови смарт трансистори, дето всичко е защитено, за другите компоненти също. Даже най-голямата опастност не идва въобще от компонентите, а от софтуре, дето ще напише Рек, щото там може да станат най-големите беди...

Хм, пич ще наричаш баба си. Бъди така добър мен да не ме наричаш така. Имам си име. :D

По другите въпроси - е нали точно това се обсъжда, че показаната схема е аматьорска. Ясно е че ако се смени това и онова, би могла да стане както трябва. Мисълта ми беше, че вероятно цялото изпълнение е на подобно ниво. :D

Dimitar написа:
...Ама какво от това - да спре да се човърка с това, дето му е интересно, защото Ицо бил написал, че само супер дупер специалисти със супер дупер чаркове могат да правят такива неща.

Това къде го прочете? Може ли цитат?

Апропо, като ти гледам аватара, щом още топиш бутала, очевидно си начинаещ, и не може да ти се има доверие... :D

Пон Яну 30, 2017 8:43 pm
Профил
Аватар

Баба ми със сигурност беше много по-голям пич от теб, така че прав си - няма да ти викам пич вече.

Пон Яну 30, 2017 8:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща