|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:18 pm
Как се генерират правоъгълни импулси с PIC12?
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Как се генерират правоъгълни импулси с PIC12?
От къде поръча Pickit3? От Комет или от Китай?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 02, 2017 1:14 pm |
|
 |
|
Eddie
Ранг: Минаващ
|
От Комет. Въобще колега, ако няма да помагаш конкретно по темата, моля те остави на другите да помогнат. Обясних вече, че не е удобно да се прави с жици и повърхностен монтаж и да се опитам да набутам всичко това в кутия пък и да правя отделни радиатори и т.н. И че не мога да чакам китайски стоки, след като ще си проектирам и произведа платката за около 2 часа. Ако ти не проектираш платки, не си ги произвеждаш и монтираш изделията си с жици и в насипно състояние, ок - но това си е твой стил и не ме интересува как ТИ го правиш. Моля те, бъди културен като коментираш, защото усещам някаква злоба в коментарите ти - появил се начинаещ в програмирането и дай сега да се ебаваме с него.... Извинявам се на всички останали за този коментар. Просто пичът явно не желае да помага, но пък изпитва удоволствие да коментира с повод и без повод. Учтиво те моля да не пишеш повече в темата, нека си го спестим... като джентълмени. *** Така, колеги - нека доуточним компилаторите. Може би тези неща вече са казвани във форума, но сега е момента да ги разбера докрай - инфото наистина ми е полезно, понеже от него ще зависи кой компилатор да почна да уча. Ситуацията е същата като да идеш при майстор на автомобили и да го питаш коя точно марка да избереш и кои се обслужват по-лесно, но и кои пък са по-здрави. Дотук какво разбрах за двата основни фаворита-компилатори: Значи MPLAB е отделен компилатор, така ли? Но пък при него няма тези благинки като библиотеки и т.н.? В този случай май остава да избирам между CCS и X8, ако правилно съм разбрал? А версиите X16 и X32 за какво са, предполагам за 16 и 32 битови процесори? Относно дебъгването - доколко симулацията в програми като Proteus е адекватна? А и нека имаме предвид, че тестова платка се прави лесно, поне за мен това не е проблем. Въобще какво представлява термина дебъгване като физически процес? Разбира се, запомних поста за устройството на процесора и хардуерните начини за решаване, и до там ще стигнем, нека да уточним компилаторите първо че да имам някаква първоначална обща представа в главата си. Предполагам, хардуерното командване не зависи основно от това с какъв компилатор ще се пише или греша?
Последна промяна Eddie на Чет Фев 02, 2017 2:16 pm, променена общо 3 пъти
|
| Чет Фев 02, 2017 1:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
По-кротко, Eddie... MPLAB (и по-новата MPLAB-X) е IDE т.е. среда за разработка. С нея можеш да пишеш на асемблер. Тя ти осигурява и връзката с PICkit3 (това за сега ти стига). За да пишеш на С ти трябва компилатор. Това са XC8,16,... или CCS C. XC-тата съм ги гледал, но не и използвал и затова друг да напише за тях. CCS C е всъщност пакет от 4 компилатора - PCB, PCM, PCH и PCD. Те се интегрират в MPLAB (-X) със съответния MPLAB Plug-in, който сваляш от тук http://www.ccsinfo.com/downloads.php. Там са и описанията на компилаторите (един за PCB/PCM/PCH и един за PCD). Има и MicroC компилатор на сърбите, но него въобще не го знам.
|
| Чет Фев 02, 2017 2:06 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Абе така кажете бе хора!!! Сега стана повече от ясно. Само 1 изречение казва толкова много. А къде пиша самият сорс код, в каква среда и после като го напиша как трябва да "извикам" компилатора. Двата споменати компилатора CCS и X8 - след компилация какво точно изкарват, асемблер или hex? А програми писани на Асемблер не трябва ли да се компилират после до машинен код, или термина е друг? Ок, следващ въпрос - колко вида "С" има за микроконтролери и вие на кой пишете. Знам за C, C#, C++ - четох малко в нета, но вие кажете с прости думи - кой какъв е. Тоест аз към кой да се ориентирам. Наистина нещата вече започаха да придобиват много ясен вид.
Последна промяна Eddie на Чет Фев 02, 2017 2:17 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 02, 2017 2:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
По-спокойно и престани да благодариш, че бутона "Б" ще ти трябва... За PIC използвам CCS C, главно PCD, защото работя с PIC24, най-вече.
|
| Чет Фев 02, 2017 2:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Eddie, вземи погледни тази книжка, която ти пуснах по-горе! Много от нещата ще ти се изяснят! Няма как тук да знаем на какво ниво си и т.н. Като прочетеш малко, ще добиеш поне обща представа. Ти в момента идея си нямаш от къде да я подхванеш тази цялата работа. Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Фев 02, 2017 4:55 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Аз вече почнах да я чета и схващам по малко. Супер е инфото, много е полезно.
Нарочно започнах да питам за компилатори, защото по пътя на логиката (нали точно програмирането изисква силна логика), как да знаеш с кое да започнеш като не знаеш нищо за процеса програмиране и компилиране? Потребителят Valioman в началото зададе въпрос, на който нямаше как да се отговори. Как да кажа кой компилатор "ползвам" като не знаех какво означава самата дума "компилатор" и следователно няма как все още да... ползвам.
Може би трябва да се отвори специална тема за начинаещи в която накратко, но грамотно е обяснено кой компилатор за какво се ползва, кой е по-масов и т.н. Ще е просто информация от първа ръка, идваща от хора, на които им е професия.
И тази тема да се направи важна (тоест да стои най-отгоре във форума), защото съм сигурен, че някой ден някой начинаещ пак ще я подхване точно както мен. Съществуването на такава тема ще избегне отварянето на дублиращи теми - тоест ще е по-лесно за всички категории потребители - новаци, професионалисти и т.н.
Аз от информацията досега може би ще се ориентирам повече към X8 отколкото към CCS, все още събирам допълнителна инфо и проучвам мнения. Моля който има още какво да каже относно двата споменати компилатора, да сподели.
И последен въпрос: чувал съм за видове езици C, C#, C++ и т.н. - вие на кой пишете, какви са им разликите, може ли да се каже кой е по-лесен, по-сложен, по-мощен и т.н.
|
| Чет Фев 02, 2017 5:13 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Е и аз научих нещо , не знаех че и XC8 си има готови библиотеки , както и че CCS компилатора може да се свърже с MPLAB X .  От мненията ти разбирам че има доста неща да учиш . Мисля че трябва да започнеш с изучаването на езика C . Има много литература по въпроса. Програмен език само с четене не се учи ! Може да си свалиш компилатор например CodeBlocks и да се упражняваш . Ако не си се запознал вече , то би следвало да се запознаеш с цифровата схемотехника . За да може да разбереш блоковите схеми в PDF на избрания от теб микроконтролер . Аз не претендирам че съм програмист имам 2-3 проетка , не че няма желанието просто от доста време не ми остава свободно такова .
|
| Чет Фев 02, 2017 11:17 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Аз в началото още в първият пост бях написал "начинаещ", от там следва, че явно съм на нулево ниво. Ситуацията при избор на компилатор е следната: все едно да си много бос на тема автомобили, да идеш при майстор и да го питаш какъв автомобил да си купиш, а той да те забие с въпрос: ама ти коя марка си избрал вече? И ти да се опитваш да му обясниш, че още не си избрал, защото не знаеш нищо за марките. И си отишъл при него именно, за да се информираш, за да знаеш към КОЯ марка да се насочиш. Още инфо, която за мен е ценна:  |  |  |  | Цитат: XC8 е близо до стандартния ANSI C, който от своя страна е замислен да бъде платформено независим, което прави писането на код за XC8 по-трудно. CCS C е далеч от стандартите за С, но затова пък е по-удобен и лесен за писане на код. Също има и добре синтезирана литература за него
Най-лесно ще започнеш да пишеш на С именно с CCS. Близките до ANSI стандарта за С компилатори (като Х8) изискват преди да започнеш да пишеш, да се запознаеш с регистрите на конкретния контролер. При следващия контролер с друга периферия - пак. А при CCS C имаш готови функции, които управляват съответната периферия и трябва просто да зададеш необходимите опции. CCS C имат и форум, където може да питаш...
Що се касае до разполагаемите езици за програмиране, това зависи от хората, които пишат развойните среди за същия контролер. Като правило се използва С, като за Майкрочипските, това са XC, CCS, MicroC, но също има Basic и Паскал ... май. Като съответно, възможностите на езика са орязани до възможностите на контролера. |  |  |  |  |
1. Логичен въпрос: а изучаването на езика C кога следва да се започне - преди или след избора на компилатор? 2. От предния пост: има видове езици C, C#, C++ и т.н. - какви са им особеностите? 3. Да разбирам ли, че Код, който кара процесора да прави едно и също, ще изглежда по различен начин ако e написан под XC8 и CCS?
Последна промяна Eddie на Пет Фев 03, 2017 1:45 pm, променена общо 8 пъти
|
| Пет Фев 03, 2017 1:15 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Първо избери компилатора, евентуално разгледай примерни проекти и пиши. Така най-добре ще свикнеш със синтаксиса. Ако пък нещо объркаш, развойната среда сама ще ти покаже, къде бъркаш.
Поне аз така подходих.
|
| Пет Фев 03, 2017 1:26 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
 |  |  |  | Eddie написа: Аз в началото още в първият пост бях написал "начинаещ", от там следва, че явно съм на нулево ниво. Все едно да си много бос на тема автомобили, да идеш при майстор и да го питаш какъв автомобил да си купиш, а той да те забие с въпрос: ама ти коя марка си избрал вече? И ти да се опитваш да му обясняваш, че още не си избрал, защото не знаеш нищо за марките. И си отишъл при него именно, за да се информираш, за да знаеш към КОЯ марка да се насочиш. Още инфо, която за мен е ценна: 1. Логичен въпрос: а изучаването на езика C кога следва да се започне - преди или след избора на компилатор? 2. От предния пост: има видове езици C, C#, C++ и т.н. - кой какъв е? 3. Да разбирам ли, че код, който кара процесора да прави едно и също, ще изглежда по различен начин ако e написан под XC8 и CCS? |  |  |  |  |
Ти не си на нулево, а направо на отрицателно ниво...  . Т.е. искаш майстора да ти препоръча марка и модел автомобил, който да караш цял живот. И при контролерите няма такова нещо. Ей го, Майкрочип глътнаха Атмел и ако мениджмънта на Майкрочип реше да спре 8-битовите атмели, всички, които ги използват гълтат вода... Утре същото може да се случи с Майкрочип... 1. Може преди, може и след, но във всички случаи трябва да се съобразяваш с възможностите на компилатора и конкретния контролер. Понякога предишен опит на С за компютър е по-скоро вреден, отколкото полезен, поради ограничените възможности на контролера спрямо PC-то. Това важи не са мо за езика С. 2. Питай чичко Гугъл. По отношение на контролерите, езика се определя от тези, които правят компилаторите и развойните среди. В CCS C има stream I/o, което е копнато от C++, ама това не значи, че е CCS C++... Има още Голяма Змия, БаЗик, ПИскал... 3. Със сигурност, дори и да е написан за определен компилатор, пок може да се реализира по различни начини. Стига си умувал, ако ще започваш... 
|
| Пет Фев 03, 2017 1:49 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Ааа, вече съм на +0.5 ниво.  И то благодарение на грамотно написаната инфо дето я цитирах, личи си че умееш да обясняваш. Малко са хората, умеещи да обясняват кратко, но разбираемо. Ок, аз май вече избрах: CCS
|
| Пет Фев 03, 2017 2:07 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Щом вече си избрал можеш да се върнеш в началото на темата и да се опиташ да направиш първия начин на генериране импулс чрез функциите на CCS а именно output_high(PIN_X),output_low(PIN_X) delay_ms(X) . Препоръчвам ти да разгледаш папката с примери намираща се в директорията на компилатора .. и хелпа им е доста подробно и простичко обяснен. И ако се затрудниш питай ... 
|
| Съб Фев 04, 2017 2:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
valioman, юнака е съвсем зелен и ако размига светодиод до 2 месеца е за нобелова награда по упоритост (по нашенски - инат)  Ще пита и ще трябва да му отговаряме. Някак си ми хареса, че има желание, другото ще се види... 
|
| Съб Фев 04, 2017 7:31 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Добре! Първо се увери, че си сложил plug-inа за MPlab. Когато започнеш да създаваш нов проект с магьосника(Wizard), ще ти даде да си избереш кой къмпайлар искаш да се използва. Ако вече си създал проект, можеш да отидеш на Project>Set language toolsuit и да избереш, какъвто искаш. В линка, които ти пратих, има подробно обяснение как да създадеш проект за CCS. Можеш да си имаш и двата къмпайлър-а, НО XC e за MPlab X. Продуктите за MPlab са C18,C32. Не се занимавай с тях. За сега използвай обикновения MPlab. Както ти казах, MPLab X и CCS не се разбират много много.(Има плъг-ин и т. н. обаче не е ОК) А CCS има да го ръчкаш доста дълго, поне средата да не ти създава ядове! Използвай Notepad++ за писане на кода, понеже обикновения няма autocomplete. Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Фев 04, 2017 9:07 pm |
|
|