Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Защита на Arduino входове 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Защита на Arduino входове
Привет! Нов съм във форума. Наскоро започнах да си играя с Arduino, което постави началото на едно ново хоби. Захванал съм се с една малка автоматизация. Накратко казусът е следния: чете се сигнала от няколко "шау бау" микроключета, на контактите на които се генерира статично електричество (10-20V). Задачата е да се предпазят входовете на микроконтролера както от това статично електричество, така и от инцидентно подаване на мрежово напрежение на някой от тях. Как може да се реализира?

Последна промяна boiski на Нед Фев 05, 2017 1:54 pm, променена общо 1 път

Нед Фев 05, 2017 1:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Защита на Arduino входове
boiski написа:
... така и от инцидентно подаване на мрежово напрежение на някой от входовете. Как да се реализира?

никак

Нед Фев 05, 2017 1:54 pm
Профил

С 5 години учене в университет и после още 5 учене от практиката. Това е разликата между детска игра с контролерчета и правене на сериозни устройства.

Нед Фев 05, 2017 2:46 pm
Профил
Аватар

пифе ти там си гледай транскубтоните вместо да важничиш :)

по въпроса.
Това за 220V не го мисли, а внимавай кое къде вързваш.
За защита на входове от индуктирани и статични напрежения
https://en.wikipedia.org/wiki/Transient ... sion_diode

Като за твоите цели, 100К резистор между външния свят и входа. От страната на външния свят по малък Pull Up или Pull Down резистор.

За начинаещите си има подфорум Акадмия.
Другия път пиши там.

Нед Фев 05, 2017 3:58 pm
Профил

boiski написа:
Задачата е да се предпазят входовете на микроконтролера както от това статично електричество, така и от инцидентно подаване на мрежово напрежение на някой от тях.

:D :D :D :D
Това не е за Академия ами за Хумор.

Нед Фев 05, 2017 5:00 pm
Профил

Универсално средство за защита е галваничното развързване на контролерчето от външния свят. Удобни в случая са оптроните. Даже и да загине някой оптрон и външното захранване, контролерът ще оцелее.

Нед Фев 05, 2017 5:06 pm
Профил

Пропуснал съм раздела Академия. Ако модераторите преценят, нека преместят темата там.

@Nikola Kirov, благодаря за насоките. Идеи по въпроса намерих и в следните клипчета, но все пак реших да попитам и тук:

How to Protect your Arduino Design (Electrically) Part 1
How to Protect your Arduino Design Part 2

Защо се интересувам от защита от мрежово напрежение? Проекта с Ардуино цели замяната на съществуваща релейно-контакторна схема с такава с изцяло електронна комутация (SSR). Електромеханичната схема се справя отлично при инцидентно подаване на фаза на някоя от клемите, които ще ползват за входове на Ардуино. В най-лошият случай изключва някой прекъсвач, но автоматиката не се поврежда. Затова ми беше интересно дали е възможно конверсията от електромеханично управление към изцяло електронно да притежава същата идиотоустойчивост в една или друга степен. Без да навлизам в подробности, тази автоматика е един вид тестер на нова продукция - ето защо е възможно поради производствен дефект да се появи нежелана "фаза" някъде.

@sthx Мислил съм и за този вариант с оптроните и май ще се окаже най-безболезнен. Да не говорим, че Arduino Pro Mini струва 1.25$, та не е ясно дали то или оптрона ще струва повече, но тук въпроса по-скоро е принципен (как е правилно да бъде).

@pif, @ike И аз съм учил 5+5г, но в друга сфера. Това нито ще ме накара да уча още толкова за микроконтролери, нито ще ме спре да се занимавам любителски с тях. Посланието ви към мен е доста ясно изразено, но не е много "готино". Колкото и големи богове да сте в сферата, не е "пичовско" да имате подобно отношение към "новобранец". Знанието трябва да е заразно и да се разпространява между хората, но за целта се иска да имаш самочувствие и да си над нещата. Нищо лично, тъй като не ви познавам.

Нед Фев 05, 2017 6:02 pm
Профил
Аватар

Ако е възможно, замени ключетата с рид-ампули и магнити.

Нед Фев 05, 2017 6:23 pm
Профил
Аватар

ike написа:
boiski написа:
Задачата е да се предпазят входовете на микроконтролера както от това статично електричество, така и от инцидентно подаване на мрежово напрежение на някой от тях.

И що така реши - на мем примерно не ми е хич смешно? Я ни обясни, та и ние да се посмеем.

Нед Фев 05, 2017 8:47 pm
Профил

boiski написа:
Да не говорим, че Arduino Pro Mini струва 1.25$, та не е ясно дали то или оптрона ще струва повече, но тук въпроса по-скоро е принципен (как е правилно да бъде).

Галваничното развързване носи и поне две други немаловажни предимства. Първото е безопасността , ако действително могат да полазят 220V по платката. Второто е защитата от смущения - да не отвориш още една тема след два месеца под заглавие "Защо ми се прецаква нещото" или "Защо се включва когато си поиска". А за цената наистина много може да се пише. Но най-малкото не е виновен оптронът, че процесора са го направили толкова евтин. :)

Нед Фев 05, 2017 9:37 pm
Профил

бойски,
като те заболи апандесита отиваш ли на лекар да ти го махне или си го вадиш сам? А на жената и детето ти? Или пишеш в медицински форум - как да си оперирам камъните в жлъчката и после със скалпела който е професионален инструмент си решаваш проблема без да е необходимо да плащаш на лекари.
А как ти звучи вариянта аз който също имам ходби и то е медицина да оперирам теб или твоето дете от апандесит? 1/3 от пациентите ми ще умрат ама другите 2/3 ще живеят. Живите са повече, значи всичко е наред.

Както ти си учил 5+5 години за да станеш професионалист в дадена област така и останалите. След като ти искаш да ставаш наш колега и да проектираш и произвеждаш електроника - тогава вземи поучи малко. Прочети малко. Задай конкретен въпрос. Нещо което не си разбрал или което те е затруднило. Но когато искаш да се правиш на тарикат и да прескочиш 10-те необходими години няма как да да ти отговоря по друг начин. Искаш да правиш бизнес - наеми си хора. Искаш да ти излезе по-евтино - научи се сам. Но утре като някой умре от твоето некадърно напревено устройство по съвети във форум - пак ли няма да си виновен? Съда ни е скапан, закона и той. Ще оттървеш затвора. Но няма ли да ти лежи на съвестта убития от "твоето" устройство човек?

Нед Фев 05, 2017 10:52 pm
Профил

Ако имаш варианта най-добре си изпозвай релета на входовете на ардуино които по избор може да са от 12VDC...24VDC или направо 230VAC. Мен ако питаш това е най-сигурния вариант. Че дори наскоро правихме един обект където немците от икономия (или поради друга причина) пускат по едни и същи кабели 230V и 24V директно от Siemens PlC-то та икономисали са няколко релета, а рискуват цялата PLC система, която примерно струва 50хил лв.

Нед Фев 05, 2017 11:02 pm
Профил
Аватар

Пък ако наистина спрете да се заяждате с всеки новобранец ще е супер!
Според мен boiski не иска нищо невъзможно или нелогично, остава да даде повече подробности, че да не викаме после "язък за човека" :)
Като бъркаш из тоците с фазомер да не те раздрусва?

Пон Фев 06, 2017 1:41 am
Профил

Входовете за ключета трябва ли да ги защитаваш от 220В?
На другите входове какво ще се следи - логически нива или 220В фаза/нула?
Изолирането с оптрони вероятно ще спаси Ардуиното, но едва ли ще е напълно устойчиво срещу 220В . По-скоро преди оптроните ще трябва някакъв компаратор с високоомен вход.
Тоест за всеки вход трябва да се подходи индивидуално - според опасностите.

Пон Фев 06, 2017 11:09 am
Профил

Dimitar написа:
ike написа:
boiski написа:

И що така реши - на мем примерно не ми е хич смешно? Я ни обясни, та и ние да се посмеем.

Ако дойде шефа ти и каже: "Колите дето ги правим, трябва да могат да издържат на шрапнел или заблуден куршум, така и от инцидентно пряко попадане на водородно бомба.", няма ли да се изхилиш?
Ардуиното си има вградени резистори и диоди за защита от статично електричество.... но по неизвестни за мен причини не са предвидили да издържи, ако му подадеш директно 220(350) волта, то за това и фалираха и Микрочип ги купи.

Пон Фев 06, 2017 3:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща