Отговори на тема  [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Пак: Q14 и Q16 СЕ слагат, Q15 и Q17 НЕ СЕ слагат.

Под "сложи ги" имах предвид само Q14 и Q16. Ако не ги сложиш, ще трабва да слагаш мостчета между сорса и дрейна им, иначе OLED-а ще си взима напрежение през сигналните линии и ще прави въртели понякога, и ще си мени интензитета.

Относно грешка 13 - имаш проблем с I2C шината или някой дивайс, вързан на нея. Честа грешка е завъртането на пулъп резисторите (R27, R28) на 90 градуса. Та като за начало сравни новосглобените с предичшните като разположение на елементите, после евентуално търси късо някъде, после проблем с някое от нещата, закачени на нея (двата дифрови потенциометъра, офсет DAC-а, EEPROM-а.).

Сря Фев 08, 2017 6:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Хах, прав си за R27 и R28. Как не съм ги видял 8O
Намерих още 2 обърнати на 90 градуса резистора - R65 и R63

Сега привидно работи, но не може да се калибрира.
На входа на U16 имам 10mV, а не 4mV както се очаква (при вързан 10ома резистор за калибрация).

На площадката на R61 са също 10mV.

Нещо по захранващата платка и Vout1-?

Чет Фев 09, 2017 12:05 pm
Профил

Открих проблема. U14 беше заминала. След смяна и вторият контролер работи както трябва. 8)

Дали е възможно U14 да изпляка от обръщането на 90 градуса на R65 и R63 или съм го изгорил при запояването?

Чет Фев 16, 2017 4:05 pm
Профил

U14 е референса за източниците на ток, а въпросните резистори са в диференциалния усилвател. Нямат нищо общо.

Нещо ти куца при запояването или при заземяването (на тялото ти и на поялника ти). Далеч съм от мисълта да съм някакъв магЕсник по въпроса, ама не помня изобщо да ми е горял елемент от прегряване.

Пет Фев 17, 2017 1:24 am
Профил ICQ

Хм ... възможно е.
Тогава да питам - "Earth" пина на конектора на станцията как мога да го вържа при положение, че в контакта нямам истинска земя? (В блока - панелка - инсталацията е само с 2 жици :D )

В момента "Earth" ми стои свободен, единствено откъм конектора на JBC-то е вързан според описанието в dangerousprototypes:
"3. JBC C245:
- Outer shell (green wire) connected to EARTH and SENSEB"

бтв работя по въпроса за прилична кутия направена на 3D принтер

Прикачени файлове:
untitled.57.jpg
untitled.57.jpg [ 92.11 KiB | Прегледано 6062 пъти ]
Прикачени файлове:
untitled.58.jpg
untitled.58.jpg [ 115.17 KiB | Прегледано 6062 пъти ]
Прикачени файлове:
untitled.59.jpg
untitled.59.jpg [ 114 KiB | Прегледано 6062 пъти ]
Прикачени файлове:
untitled.60.jpg
untitled.60.jpg [ 77.79 KiB | Прегледано 6062 пъти ]

Пет Фев 17, 2017 8:52 pm
Профил

Връзваш го към третия проводник на щепсела и повече не го мислиш. В случая ще е вързано към нула, а не към земя, както е и вкъщи. МОже и да не го връзваш въобще, аможе и да се върже към земя през няколко мегаома резистор. Това когато ползваш обикновен траф като източник на захранване. При импулсно захранване има някои заигравки и лияно нямам еднозначен отговор как е най-добре да се постъпи, ако не искаш да заземяваш/зануляваш.

Кутията ми се вижда ненуждно голяма. Тия които ползвам са доста по-компактни, а има мегдан и за още смаляване ако се поиграе с положението на трафа.

...някой ден може и да направя едноплаткова версия за някоя широкоразпространена алуминиева кутия, ама не се очертава скоро да имам време.

Тия дни се надявам да подкарам и пинсети WMRT на Weller. Един унгарец ми прати. Много изчекнато техническо решение - успооредно на едната термодвойка има терморезистор, който мери стъдения край, а успоредно на другата термодвойка има 2К резистор, който служи за разпознаване на инструмента, а като се сложи в стойката се закъсява от магнитче. Още не знам при моята постановка дали ще мога да подкарам такова чудо без изменения по електрониката на източниците на ток. Тепърва ще пробвам колко близо до нулата мога да докарам тоците че някакви микроампери са достатъчно за доволно сериозно отклонение при 2к последователен резистор, щото и термодвойката е хипер крива като напрежение.

Пет Фев 17, 2017 9:09 pm
Профил ICQ

някой ти е харесал проекта :)

https://youtu.be/GYIiOkr6x9o?t=273

Пет Фев 17, 2017 10:27 pm
Профил

Прав си, че кутията е голяма на този етап. Тепърва обмислям да сложа вертикален монтаж на тороидалният трансформатор вътре, за да смаля максималко размера в дълбочина.

Дали да заобля ъглите на кутията?

*) Тези пинсети на Weller изглеждат интересни. Май са по-удобни от моите JBC Microtweezers (поне на картинка като гледам).

Пет Фев 17, 2017 10:57 pm
Профил

nik написа:
някой ти е харесал проекта :)

https://youtu.be/GYIiOkr6x9o?t=273

ДОста популярен проект стана, въпреки липсата на време от моя страна да го развивам по-енергично.

Ето едно доста добре изпълнение:
https://www.youtube.com/watch?v=mgEr5ggFt1I

А тоя хаймана се опитва да пише нов софтуер:
https://www.youtube.com/watch?v=iIfmEl_YkuE

Съб Фев 18, 2017 12:29 am
Профил ICQ

svilens написа:
Прав си, че кутията е голяма на този етап. Тепърва обмислям да сложа вертикален монтаж на тороидалният трансформатор вътре, за да смаля максималко размера в дълбочина.

Измоделирай си тороидалния траф и прави кутията по него. Отзад и отпред ти трябват по 2 сантиметра за платките. Не съм 100% сигурен но мосля че моя тороид (100 или 125W от комет), би могъл да се побере и вертикално в моята кутия. Просто нямаше смисъл, обаче.

svilens написа:
Дали да заобля ъглите на кутията?

Ако ще я правиш за 3d принтер има много какво да се направи, стига дизайна да ти се отдава. Не мен не ми е силната страна.

svilens написа:
*) Тези пинсети на Weller изглеждат интересни. Май са по-удобни от моите JBC Microtweezers (поне на картинка като гледам).

Едни до други са ми на бюрото. Weller-а изглежда доста по-рафиниран като качество на детайлите, но като функционалност са абсолютно сравними. Ама Weller-а е на съвсем перверзна цена, а и резервната предна част е 80 евра. Допада ми това че са сложили външни термодвойки и са ги побрали в човки съвсем малко по-едри от на JBC микропинсетите, както и това че има термодатчик за студения край, макар че е доволно гнусна работа за мерене при моята постановка. Ако не успея да сваля тока на токовите източници достатъчно, за да не ми се бъркат в меренията, може да се наложи и лека промяна в хардуера за да го подкарам. Не сложна, ама досадна - ще трябва да прекарам още едно захранване над 3-те волта, за да може управляващия операционник да минимизира leakage тока на MOSFET-ите, вдигайки гейта им промерно с волт над дрейна. При нормална температура го дават до един микроампер, при 55 градусас може да се качи до 25 микроампера, и реално си се качва достатъчно, за да влияе на измерванията, когато го духна с духалката. А при 2 килобайта серийно на термодвойката, и 1 микроампер е достатъчен да ми опропаси измерванията, и то с доста.

Съб Фев 18, 2017 12:48 am
Профил ICQ

sparkybg написа:
nik написа:
ДОста популярен проект стана, въпреки липсата на време от моя страна да го развивам по-енергично.

Аз ти се чудя защо не си пуснал до сега някаква crown funding кампания, хем ще се произведат много бройки на ниска цена, хем прилична кутийка ще се направи, хем ще спечелиш и някой лев :).

Съб Фев 18, 2017 3:54 pm
Профил

Това иска сериозна ангажираност, а аз просто нямам време, и не се очертава в близката поне една година да имам. Предстои да пускаме в действие проект, над който работя в последните 4 години и лудницата е пълна. За сметка на това Боко тиквата хвърли оставка, дето никой не му е искал и тепърва ще се творят купища законодателни глупости от новите попълнения, които трябва да боря. За протокола - с Payroll (на български ТРЗ) софтуер си изкарвам хляба от 15-ина години и във въпросните 4 години пренаписвам всичко творено в WEB проект. Здравенцето ми се взе!

Съб Фев 18, 2017 10:06 pm
Профил ICQ

Хммм а не можеш ли да използваш писаното и web да останат само интерфейстите. То зависи на какво е писано де и къде са сметките, но ако е С и сметките са там... Ако са в sql-a e все тая май.

Съб Фев 18, 2017 10:49 pm
Профил

Старото е VB6 + Access база данни. Новото е C# + Entity Framework, и база SQL Server, MySQL, PostgreSQL, и квото още се сетиш, дето има библиотеки за Entity framework. Откъм клиентската част всичко си е мое. Ползвам единствено JQuery и от там нататък целия фреймуорк си е наш. Интерфейса е single page, силно приличащ на досегашния, та да не се налага преобучаване на тетките, дето едва са свикнали със стария. Откъм клиенстата част е адски много код и адски много мислене и борба като прасе с тикви. Едната колежка пише сигурно 3 месеца само модула за въвеждане и подаване на болничните. На всичкото отгоре и събирам 3 продукта в един, и освен че пиша, трябва ди да мисля концептуално нещата, и да обучавам зеленчуци. За разкош като почнах проекта не бях пипал нищо WEB базирано, и сигурно година ми трябваше да започна да се чувствам достатъчно комфортно при взимането на дадени решения и да спре да ми се налага постоянно да променям нещо.

Сметките ги пренаписах отдавна. Ама и там има постоянни промени, щото по държавната администрация постоянно творят. През това време и стария продукт се поддържа. В базата няма никакви сметки, и то съвсем нарочно. Справките също са почти изцяло програмен код, и една нищо и никаква може да отнеме и месец, докато всичко се изравни до стотинка. Идея си нямаш какви казуси има в трудовото ни законодателство и колко гламави са изискванията понякога. По тая причина дори SAP нямат читав модул за тая работа и доста от клиентите им ползват нашите неща. Сигурно към 20-ина мегабайта е само ръчно писания код към момента.

Нед Фев 19, 2017 12:34 am
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
За разкош като почнах проекта не бях пипал нищо WEB базирано, и сигурно година ми трябваше да започна да се чувствам достатъчно комфортно при взимането на дадени решения и да спре да ми се налага постоянно да променям нещо.

Welcome to the pleasureDOMe. :)

Нед Фев 19, 2017 1:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща