Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
Raspberry PI 3 mobel B 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Raspberry PI 3 mobel B
Цецо написа:
...
Та мисълта ми е, че маркетинг спеца дето стои зад тая чудесия, трябва да го учат в учебниците. От едно чистене на склада, глей докъде го докара. Само оня с ардуйното може да му съперничи в правенето на сливи от смет.

Цитат:
Собственик на верига магазини решил да направи посещение на един магазин, за да види как се справят продавачите. Влязъл той в един от неговите магазини, отишъл до един ловно-рибарски щанд и чул следния разговор между клиент и продавач:
- Ще ви предложа ето тези кукички, шаранджийски орловки, с тях рибата не може да избяга.
- Ами добре ще взема една кутийка - съгласил се клиентът.
- Обаче само с куки нищо няма да хванеш, трябва ти и едно влакно, ще ти предложа едно италианско, с него 50 килограмов сом можеш да извадиш.
- Ами добре, ще взема една ролка - съгласил се клиентът.
- Обаче без пръчка си за никъде, тука имаме една спинингова въдица със все макара - невероятна, с нея бе спечелен последния шампионат по риболов.
- Ами добре ще я взема - съгласил се пак клиентът.
- Но на теб ти трябва рибарска чанта, къде ще си слагаш принадлежностите...
- Ами добре ще взема една рибарска чанта.
- Ти сигурно искаш да ловиш и големи риби, затова без лодка си за никъде, от брега само дребосък ще хванеш.
- Тогава ще взема и една лодка.
- Ако ти се наложи да отидеш до някой високопланински язовир, как ще стигнеш до там бе, ми ти без високопроходим джип 4x4 въобще по добре да не ставаш рибар.
- Добре ще взема и един джип, щом трябва.
Тогава собственикът умилен от тази проява на своя продавач отишъл при него и започнал да му говори:
- Браво бе, момче, ти си най-добрият продавач, който съм имал някога, ще ти увелича заплатата двойно, човекът беше дошъл само за една кукичка, ти успя да го убедиш да си купи цяло рибарско оборудване, лодка и джип...
- А,а,а, да бе, за кукичка бил дошъл, дойде да пита за щанда със дамски превръзки, да купи на жена си, и аз му викам - така и така няма да правиш секс, поне иди за риба.

Последна промяна palavrov на Сря Фев 22, 2017 10:38 pm, променена общо 1 път

Сря Фев 22, 2017 10:01 pm
Профил

https://github.com/raspberrypi/documentation/issues/347 :D

Сря Фев 22, 2017 10:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

ДедоБоре написа:
...информация за чипа, с която да можеш да проектираш сам платка и/или система...

Прав си, но мисля, че съдиш нещата само от своята гледна точка и интереси. Какъв процесор има в момента малината и дали ще го поддържат след 10г не е съществено. Ако след 5г има RPi7 със същия размер, почти същите вход-изходи, повече памет и по-бърз процесор на подобна цена и лесна доставимост, значи продуктът се поддържа. Разглеждай го като заменяем евтин компютър/мозък, който може да се ползва в специфичен кръг от приложения. Бих го нарекъл ДЕМО, ако хардуерът му не е надежден и при работа без спиране издъхва до 10-20 дни. Ако в масовия случай може да работи по 1-2 години, значи не е демо откъм изпълнение. Иначе, ако става дума за RPi Zero, там наистина става дума за демо-зарибяване поне при тая цена. Щом не може да си поръчаш 100 броя и да ги получиш след 2 дни, а трябва да чакаш месеци да пуснат ограничена партида, значи нещата не са реални.

Чет Фев 23, 2017 11:19 am
Профил
Аватар

Дедо, камбанарията отдето гледаш е толкова високо, че ти се губят детайли с големина на автомобилна гума :)

Нерде малинката, нерде iМх... за какво въобще ги сравняваш? Това са два различни свята, все едно да сравняваш жаба аплет с кърнел драйвер.

Чет Фев 23, 2017 11:57 am
Профил ICQ

Абе остави процесора, въпроса е за какво става, отговора за играчка. Ти би ли го сложил в твой продукт та и сертификация да се надяваш да минеш. За играчка на деца и студенти да речем става ама до там. Не р въпроса дали ще изкара две години. Въпроса е на какво може да разчиташ, отговора на посредствен дизайн. Скоро пусках едно малко контролерче, тествано даже, ама тествано с iMX платформата, пускаме с х86 и едни едвам забележими смущенийца на VGAто. Това е мислено и уж мерено, да ама 20А dc/dc цъка, като е на празен ход лъчи. Тая малинка дали някой я е мислил, дории да е катоизпаднеш в такова положение какво правиш? Ами като стигнеш до по сериозни тестове.... Абе играчка, това си е. Не е важно дали дизайнваш нещо с реле и половина или iMX въпроса е как. Ей сега се боря с такава моя платка дето съм я правил някога само за тестове. ... Отдавна не съм се псувал така..

Чет Фев 23, 2017 12:58 pm
Профил
Аватар

Тони 99,99% от тоя тип бордове, от всякакви производители, няма да минат на сертификация, не това им е целта в крайна сметка. Никъде не съм видял и да се рекламират като такива. Ако някой ги слага в продукти критични в това отношение, това си е лично негов проблем и отговорност. Дали например дискавърито на ST ще мине безпроблемно ЕМЦ/ЕМИ? Много се съмнявам, дизайна е нескопосан до степен - "абе това как работи въобще".

Апропо, някой пускал ли е малинка на такива тестове? Вероятността да не мине е огромна естествено (ама дали наистина ще фейлне)? А някой от вас да се похвали, че прави бордове с подобен хардуер, дето гарантирано минават от раз? Аз лично, като чуя за сертифициране на правена от мен платка, хващам разстройство :)

Самия факт, че това стана толкова масово, показва, че е имало глад за такъв продукт. Защото колко човека могат да си нарутят сами IMx? Даже като вземеш борда им, мъката пак е страшна. Нали им бях на семинара. Имат някакъв компилиран линукс дето лекторите го промотират и ако се наложи нещо да се барне и ги попиташ как да конфигурираш make-a, дават яко заето. И трябва да си на нивото на Дедо, да седнеш да ровиш из дейташита, това е необятно.

Чет Фев 23, 2017 1:38 pm
Профил ICQ

Прав си Цецо, лошото е че се появяват масови продукти разчитащи на тези малинки, иначе това че е играчка лошо няма.
А за iMX не съм дорасал да я рутя, не ми се и налага, за 10к производителя я рути, което е символична цена разбира се, но ако ми се наложи сигурно ще си седна на задника, ще понастъпвам мотики, ще викам неволята и евентуално ще стане ако не от 5тия то от 10тия път... въпреки че навремето така мислех за х86 а то взе че стана от втория с емс-то от 4-тия, ама тогава нямаше DDR xx...

Чет Фев 23, 2017 1:57 pm
Профил
Аватар

Апропо, аз не съм сигурен че девелъпмент борд на freescale би минал EMC тестовете -as it is- демек без опаковане в метал и обилно количество ферити по всички жици закачени към него. :)
Има някаква CE марка, ама тя си е декларативна...

Сигурен съм че DDR са го рутили грамотно, ама то някой път един пиклив SPI може да ти насере теста, да не говорим за сложни работи по захранването. А то на един такъв процесор, захранването си е цяла фабрика.... която бъка от EMC/EMI потенциални проблеми.

Чет Фев 23, 2017 2:59 pm
Профил ICQ

Да за ЕМС захранванията са си грижа, ddr от към рутене може да се окаже грижа, ако се окаже че не можеш да компенсираш достатъчно, т.е. че много си се осрал. Там е и до инструменти, дедо е с ментор, само това му добавя 200 коня ;-) С протела, алтиум по модерно му, не можеш да му вярваш, аз по точно на ръка сигурно ще ги сметна, там е повече на късмет. И ДДР съм рутил ама за игра, не го броя за опит, то от вефнъж ако ставаше... може да се окаже чв съм педераст :-D

Чет Фев 23, 2017 4:13 pm
Профил

Може ли това нещо да му се закачи някакъв дисплей, по-прост, да се свърже USB клавиатура, да се инсталира някакъв windows и MPLAB, да му вържа един PicKit и да си пиша за микроконтролери ?

Чет Фев 23, 2017 9:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Не, но може да му закачиш нормален монитор или телевизор, мишка и клавиатура и да си браузваш, гледаш тубата и тем подибни ежедневни занимания.

Чет Фев 23, 2017 10:00 pm
Профил
Аватар

за последното има други джаджи :)

MPLAB-X( linux ) може и да тръгне

Чет Фев 23, 2017 11:07 pm
Профил ICQ

Има и IDE, на което може да му пишеш визуално пълноценни програми с интерфейс, бази данни и т.н.

Пет Фев 24, 2017 10:38 am
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:
Абе остави процесора, въпроса е за какво става, отговора за играчка. Ти би ли го сложил в твой продукт та и сертификация да се надяваш да минеш. За играчка на деца и студенти да речем става ама до там. Не р въпроса дали ще изкара две години. Въпроса е на какво може да разчиташ, отговора на посредствен дизайн.

Сякаш не си наясно, че по света милиарди "неща" са играчки в една или друга степен. Ако се чудиш за какво може да се ползва, пробвай да обясниш за какво се ползват 80% от стоките в магазини за 1 лев или сергии на битака. Изглеждат като абсолютни боклуци и еднодневки каквито и са, но се харчат милиарди за тях. В сравнение с такива, малината е направо космическа технология. Виж примерно в един магазин за играчки - има детски "лаптоп" който показва разни неща на екрана и струва не 5-10лв, а 30-40 и повече. Ако някой слага RPi в медицинска апаратура си е негова грешка. Макар че преди 50г доста техника се е крепяла на по-паянтова електроника от малината и някак са оживяли хората.
slav4o.com написа:
Може ли това нещо да му се закачи някакъв дисплей, по-прост, да се свърже USB клавиатура, да се инсталира някакъв windows и MPLAB, да му вържа един PicKit и да си пиша за микроконтролери ?

Екран и клавиатура може да му вържеш и да пуснеш Линукс. Но да го ползваш вместо настолен компютър ми изглежда нелогично при наличие на доста по-мощни компютри втора ръка по 100лв заедно с твърдия диск, който го няма в малината.

Пет Фев 24, 2017 11:53 am
Профил
Аватар

@@@ написа:
Макар че преди 50г доста техника се е крепяла на по-паянтова електроника от малината и някак са оживяли хората.

Е тука си по - скоро в грешка. Най - малкото щото едно време нямаше ROHS лайна. Отделно, че добавената стойност в електрониката тогава и сега е в отношение поне 1/10, да не е 1/100 в полза на тогава.

Пет Фев 24, 2017 1:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща