|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry PI 3 mobel B
Не ме разбирай погрешно, няма нищо лошо в това да е играчка, просто не е за сериозна работа а много хора не го разбират. А това за преди 50 години изобщо не е така, техника от онова време може да работи на в условия в които много модерна и професионално направена техника ще се сдуха, като започнеш от радио смушщения, минеш прес ESD и стигнеш до температури. Може да е била много по-непроизводителна, голяма, проста, малко функционална, но 100% е била много по-надеждна от днешната.
|
| Пет Фев 24, 2017 1:16 pm |
|
 |
|
@@@
Ранг: Минаващ
|
Pi2 1.2"mainly for industrial clients" - вярваш, не вярваш - явно има и такива.
|
| Пет Фев 24, 2017 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, само като му погледна захранването и едни индустрии ми се въртят в главата, както и да е, за всеки влак си има пътници, аз ако бях и аз щях да го продавам, пък който з акаквото иска да го използва.
|
| Пет Фев 24, 2017 6:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
@@@, даваш пример с медицинска електроника от преди 50 години. това е доста специфичен раздел. от личен опит ли говориш - лични наблюдения в интервал от 50 години, или просто си плямпаш? ако е първото, би трябвало да си на поне 70 и да не ги приказваш такива.
интересно ще ми бъде, ако ти е възможно, да нахвърляш няколко основни критерия, по които се различават 2 платки (няма да те затруднявам с крайни изделия), с еднакви ПИК-ове (примерно), като едната би могла да става за индустриално приложение, а другата не става.
|
| Пет Фев 24, 2017 7:18 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Мен ми е интересно - как стекират процесора и паметта един върху друг, на ранните модели отгоре се вижда рам чип, на последните - отгоре се вижда процесор. Имам 1Б+ , отгоре се вижда РАМ на самсунг, с лупа виждам отдолу нещо тънко - като текстолит 0.5/0.8 . Как е направено ? Не съм срещал коментари.
|
| Пет Фев 24, 2017 9:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то не е невъзможно, така няма нужда да мислят импедансите и закъсненията, въпреки че и това не е така щото зависи през колко вии минават. Не съм го виждал изобщо, длри и на снимка, не знам тоя чип BGA ли е или не, но ако не е BGA не е изключено чипа на паметта да е вкопан в самата платка и отстрани на него да са краците на процесора, правил съм подобни извращения заради липса на място, не искаш да знаеш как се ремонтира, с много псуване и изхвърляне на платката  п.с. това Pi2 горе май не е стакирано, поне не изглежда, дори си мисля че паметта е някъде от дясно съдейки по къдриците, но то е и BGA .. предполагам новите пък са съвсем BGA.
|
| Пет Фев 24, 2017 10:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пет Фев 24, 2017 10:59 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Класически PoP е - процесора отгоре има падове на които се лепи паметта. Затова отгоре виждаш само рам-а. Принципно броадком продават процесора - зор го дават (тъй де, бройки), но не искат да го дават комплект с лепната памет. Очаква се производителя на платката да си ги монтира един връз друг чиповете. Едит: говоря за първото пи.
|
| Пет Фев 24, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Защо на Пи1 е стекиран , а на следващите модели 2 и 3 - не ? Май наистина са разкарвали "малко" процесори, пък сега жънат неочаквана реколта...
|
| Пет Фев 24, 2017 11:17 pm |
|
 |
|
@@@
Ранг: Минаващ
|
Споменах като пример електрониката отпреди 50г, не точно и само медицинската. Не е нужно да си на 70г за да преценяваш техниката отпреди 50г - предполага се, че поне 20-30г се е използвала. Трябва ли да си съвременник на създаването на нещо за да го оцениш? За малината така и не разбрах кое ѝ е лошото - проектирането ѝ като платка и схема ли е некадърно или производството? Това, че нямала широко достъпна документация е доста тенденциозно - все едно да кажеш, че iPhone са много зле, защото не можеш да намериш никаква документация и подробни схеми.
|
| Пет Фев 24, 2017 11:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да като гледам примерно захранването и на 2 и на 3 май е едно и също не от тов акоето виждам не изглежда много мислено като плейсмент, и кондензатори не виждам много около захранването, не виждам много EMI чаркове, има едни на HDMI, но на USB няма нищо, и на мрежата не виждам, верно че може да са и в самите конектори но малко ме съмнява, трафа на мрежата е в конектора определно. Същото от към ESD, гледам е имало някакви кондензатори по етернета които са ги спестили, не че имат връзка с ESD проссто го мернах. Не казвам че е калпав проектанта, казвам че не се е постарал в това отношение. Дедо сигурно ще намери доста повече косури на пръв поглед.
|
| Съб Фев 25, 2017 1:02 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@Дедо Боре, Спомням си един твой пост от преди 2 години: viewtopic.php?p=187732#p187732Сега си подпалил заради някаква играчка?!? Приеми го философски: " завладяла е сърцата на хоби и профи феновете... странно нещо е бизнеса"
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Фев 25, 2017 10:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз не казвам, че малинката като играчка е лоша. казвам, че е грешна посоката на мисли, че една играчка става И за сериозни/отговорни приложения. благодарение на малинката милиони хора са пипнали (вероятно) лайнукс за първи път в живота си, без дори да са го качвали на х86 машина. може би голям процент от тези хора дори не са и разбрали, че е лайнукс. не мога да коментирам дизайна по непълни снимки от нета. тони е набелязал някои неща, които се набиват на пръв поглед, ама това за играчка няма особено значение. в друга тема коментирах герберите на олимекстата играчка. за категорията 'играчки' са си супер. затова беше и провокативния въпрос 'какво трябва да има една индустриална платка?' пълната схема на айфон-5 я имам, разглеждал съм я подробно. абсолютно друга бира е. но да не бъркаме двата щата - едното е краен продукт, минал всички сертификации, производителя носи отговорностите си; другото е играчка за домашно кефене, никой не носи никаква отговорност. --- стефчо, преди десетина години имаше такава мода да се слага паметта върху процесора, дори имаше и варианти за DDR NAND флешове на трети етаж. пърия патент е на Максим от 2007, но те наблягат по-скоро на тамперите и защитата. може би най-масовия представител е ОМАП-a, най-малко в 3 телефона съм го виждал (изобщо не се занимавам с телефони). у нас знам за поне 2 фирми, които си купиха допълнителен инструмент за P&P машините, да могат да монтират по тази технология. обаче това си един друг свят от фирми, които са малко известни и доставят от 1 милион чипа нагоре. после нещо позглъхна технологията, май текущата мода е стекване на кристали направо. --- здрав, не се паля за играчката. опитвам се да обясня на народа разликата между това да имаш пишка, да станеш баща и да възпиташ зрял и пълноценен индивид (нито едно от трите не предполага задължително наличието на другите две). напълно философски 
|
| Съб Фев 25, 2017 10:33 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Чипът на първата малинка трябва да е бил мислен за телефони но явно нещо се е разсъхнало - има модел на самсунг от ниската им серия андроид смартфони от онова време който си е баш с този SoC. Както каза Дедо, по онова време беше практика да се правят PoP за пестене на място. Как са се развили нещата за 2 и 3 не мога да си представя - смяна само на ядрото без "подсилване" на останалите периферии показва че водещото е било да тръгне лесно линукса от предишната версия. Един от проблемите на PoP е справянето с топлината и тоците заради двата чипа и малкото място надолу и нагоре. Комбинирано с минаването на 4 ядра и няколкократно увеличаване на рам-а, независимо от по-тънката технология, създава още повече проблеми. Разбира се има и бонуси - лесно се прави широк интерфейс и сигурно по-бърз също. Следващата стъпка са system-in-package - още по-сложни за правене и имат смисъл за десетки милиони бройки. TI се отказаха от PoP след ОМАП3/4-то, казват че не е изгодно - може би в контекста на това че се отказаха от телефоно-таблетните продукти. Samsung и Quallcomm, а и Mediatek са все така. Има и доста китайци - allwinner, hisilicon, grainmedia, ... които си правят SiP с малко DDR вътре дори за по-евтини неща (но пак за масово производство). Странното е че най-евтините продукти от дадена серия ползват вариантите без вграден DDR а го слагат отделно на платката - явно в дълбокия Китай излиза по-изгодно да се насити на платката с отделна памет от това да се плати горницата за SiP варианта.
|
| Съб Фев 25, 2017 11:51 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Дедо, Носенето на топки също не е задължително. Понякога помага, понякога пречи. Но думата ми беше за ъгъла от който гледаш на Малинката сега. Нали от един друг ъгъл погледнато, "да възпиташ зрял и пълноценен индивид" покрива напълно отглеждането на моркови в градината. Знаеш рибата се вмирисва откъм главата. Вместо да обясняваш в името на народа, защо Малинката не става за индустриални "сериозни/отговорни приложения", пробвал ли си да обясниш на някой балкански, дребен, индустриалец-бизнесмен, че за разработка на 1-2 броя къстъм, електронно устройство, 500 лв са малко. Ако успееш, вероятно и няма да срещаш повече малинки и олимекс-ки платки по цеховете. Пък и офтопика в mcu-bg може да намалее.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Съб Фев 25, 2017 12:35 pm |
|
|