Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с димер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с димер
ivan_tcb написа:
С крушка нещата са ОК.Явно е от снъбъра.

не съм видял. Подвел съм те. явно е заради товара както TheWizard ти е писал.
А по принцип тиристорният регулатор не е много подходящ за асинхронни двигатели, какъвто е един вентилатор. Въпреки, че съм виждал на асинхронен мотор за портална врата.

Последна промяна slav4o.com на Вто Фев 28, 2017 10:03 pm, променена общо 1 път

Вто Фев 28, 2017 9:54 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Да и аз така мисля.Излиза че зерокроса включва малко по късно,но това е ясно че е от индуктивния товар.Ще мисля вариант как да го оправя.

Вто Фев 28, 2017 10:03 pm
Профил

Ами не не е подходящ, той изобщо си не става, асинхроният двигател се регулира с честота, променяйки напрежението му се увеличава пъзгането, но това при констатен товар има недостатъци, ще грее.

Вто Фев 28, 2017 10:47 pm
Профил

По тази причина минавам на друг вариант за контрол.
Изображение

Смятам че това ще е по удачно.Само ако някой даде идея какъв МОСФЕТ или IGBT да ползвам ще е добре,до сега намерих няколко варианта поне за мосфета.BUZ91,BUZ90A,IRF730,740,830,830.....Много са.Ако някой препоръча ще съм благодарен.

Чет Мар 02, 2017 7:46 pm
Профил

Малко смешно и не виждано (от мен) но ефекта който търсиш мисля че едно тахо би се справило с изискванията ти а другото е компромис. Това с греца е за ключов режим (без тиристор, симистор) пак ще те разочарова.

п.п. И SSR да сложиш което е масово предпочитано при климатиците пак ще те разочарова с осцилоскопа но е компромис.

Пет Мар 03, 2017 1:55 am
Профил

Кажи какво искаш да постигнеш. Вентилатор така не можеш да регулираш освен ако не е DC. Асинхронен вентилатор се регулира с инвертор, така че забрави за каквото и да е читаво регулиране с подобен тип схеми. За всички останали товари, какво не му харесваш на фазовото, защо са ти тия нещя, какво гониш ?
Мосфет не е за тази цел, ще имаш много повече проблеми, но ако искаш да пробваш, пробвай, но си харесай достатъчно корав мосфет.

Пет Мар 03, 2017 2:02 am
Профил

Тука е интересно http://www.omron.com.au/service_support ... mation.asp

Но ми се иска да пробвам това:

Прикачени файлове:
hvac_switch3.jpg
hvac_switch3.jpg [ 108.93 KiB | Прегледано 5195 пъти ]
Пет Мар 03, 2017 2:11 am
Профил

Ммм ревърса какво общо има с регулирането, ревърса е ясен как става но ако опиташ да регулираш мотора все така си грее. Греее както от хармониците, така и от това че оборотите му падат заради плъзгането но ти му подаваш все така високо напрежение ... И аз съм регулирал, един мотор който въртеше една антена, за работа 30 сек на 1 час става, ако ще въртиш псотояно ще го опечеш.

Пет Мар 03, 2017 2:16 am
Профил

Да има резон, но ми е интересна схема далеч от заданието на автора на темата за което се извинявам.
Ако няма PID няма как да се получи. При по скъпите марки климатици този начин на работа с турбината са го решили с тахо (за по старите модели) има го и с инвертор при Мидейките е с SSR но е работещ компромис. При фурните се използва масово SSR. Имам работеща схема но чипа не се произвежда така че няма смисъл и пак е компромис.

Пет Мар 03, 2017 2:28 am
Профил

Ммммм.Лошото в цялата работа е че се очаква вента да работи 24/7 като постоянно си мени оборотите.Тоест 20%,40%,80% от оборотите контролера да си избира в зависимост стойността на датчиците.Това което не ми хареса при димера е че мотора ще грее,но замисляйки се сега това е центробежен вентилатор, само че засмуква въздух през мотора,което може и да го охлажда.Все си мисля че с мосфета нещата няма да са толкова драматични.
Темата наистина беше за друго,но като гледам как се развива не ми се иска да отварям друга.
Винаги има компромисен вариант,Дали да е честотно,димиране или ON-OFF.В случая гоня крайната стойност.Иначе лесно с едно VFD.Просто за лична употреба не ми се иска да инвестирам кой знае какви средства.А и щом в климатиците SSR-a си държи мисля че също е вариант.Днес ще взема няколко мосфета и ще видя как ще се случат нещата с тях,ако са задоволителни ще спра до тук.Но като гледам как вървят нещата май май ще стигна до честотно управление на трифазен(абмбициозен съм нали :P ).
Но до тогава бая изгорял бакелит ще ми мине през ръцете.

Пет Мар 03, 2017 9:44 am
Профил

А между другото.Мисля да пробвам и с това SSR 10B 220VAC,ама чак понеделник че днес не работят.Варианти има,но всеки е компромисен.Май идеален вариант няма.

Пет Мар 03, 2017 9:51 am
Профил

В климатиците се използват такива
http://www.chinaxurui.net/solid-state-r ... a38-p3.htm
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 16642.html

При теб виждам един вариант щом си фиксирал стойностите т.е. мини го през матрица на мощни резистори подобно на реостат или с автотрансформатор което ми се вижда по надеждно.

Пет Мар 03, 2017 10:51 am
Профил

С мосвета е същото освен ако не го използваш като резистор, т.е. да не е в ключов режим, но тогава много ще грее.
П.с. дори и тогава пак няма да имаш нужното управление авление

Пет Мар 03, 2017 11:25 am
Профил

Стойностите може да варират +-10%.Те ще се установят опитно.Иначе самия вентилатор има три степени по принцип, които са си зададени от производителя.
В момента ползвам DC вентилатор на 12в,но е четков.Управлявам го с PWM и всичко си е ОК,но при това натоварване което съм му предивдил (24/7),четките ще заминат толкова бързо че не ми се мисли.То вече и са започнали да се предават затова искам безчетков.

Пет Мар 03, 2017 1:06 pm
Профил
Аватар

Има безчеткови с постояннотоково захранване 12V. Има и такива с вход за контрол на оборотите с ШИМ.

Пет Мар 03, 2017 1:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща