Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ, не мога да открия проблема.. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Помощ, не мога да открия проблема..
Значи долната схемка е за управление на лазери. На платката са общо 32 канала, захранени в 4 групи по 8 парчета. Проблемът е, че единия канал вдига грешка и действително го виждам че тока отива 3-4 ампера при условие че май ампер и нещо трябва да е максималния. За съжаление тая платка е ръгната на майната си в машината и се движи, защото машината не пуска лазерите докато не си нулира позициите и с две думи е голяма мъка да се мери каквото и да е било докато работи. А извън машината колкото и да меря не виждам проблем....

Та това е схемката на един канал:
Прикачени файлове:
schem.jpg
schem.jpg [ 277.55 KiB | Прегледано 4966 пъти ]

Не съм го написал, но долу вляво идва задание от DAC, който е захранен от +5V, а цялата им логика и операционни са захранени от биполярно, като основно работят с отрицателни та затова първия ОУ (7J/4) долу вляво инвертира сигнала от DAC-a. Лазерите както казах са захранени на групи като в случая гледаме G2 (-5V).
Токът се мери върху два шунта по 1 ом в паралел (R1602/01) следва регулиращия транзистор Q1604, следва един мосфет (M1601) който е разрешение (гейтовите на всички мосфети на всички канали са накъсо) и от там отива към лазера. През Q1B явно пускат някакъв базов ток на лазерите и то на всичките 8 от групата, не мисля че това има някаква връзка с проблема, затова го игнорирам.
В горната част е защитата, с един ОУ усилват сигнала от шунтовете и с още един правят компаратор. С диод компараторите от всички канали се сумират и това вдига обща аларма.

Сега какво се случва... машината тръгва, прави си там процедурите, в един момент пуска захранванията, но от мосфетите всички лазери са изключение. Доколкото можах да се ориентирам не подава нищо на DAC-те, т.е. изходите им са нула, което би трябвало да е съвсем, съвсем минимален ток. След което разрешава мосфетите и тогава бум единия канала задейства алармата. И след 5-6 ms всичко се гаси.
Че алармата не е фалшива, не е фалшива... върху шунтовете се вижда 2V пад. Не е от лазерите те са здрави гарантирано. Очевидно Q1604 се отпушва, но не мога да разбера защо (мисля че е здрав, доколкото мога да меря). Самото управление виждам че правят един мост. От единия край G2 го инвертират (ОУ 34С/2) и даже лееееко го усилват (имат едни 15 ома в повече към 3к). Другия край на моста са шунтовете и така между R1607 и R1602 трябва да има нещо около нулата, даже една идея "над" нулата (заради ония 15 ома).
В началото от DAC-а също идва нула, инвертирана пак е нула и така на минуса на 34C/1 идва нещо малко над нулата, което значи на изхода му да отиде към минуса и от там през магиите до мощния транзистор всичко трябва да клони все към минус (G2).
Предполагам ако пуснат DAC-а след неговото инвертиране той през R1605 ще почне да дърпа надолу. Съответно изхода 34С/1 ще тръгне нагоре и така до Q1604... Да, ама не стига до там. Изобщо не се налага да пускат DAC-a. Q1604 си се отпушва и... аз не мога да разбера защо :-(

Вто Мар 07, 2017 11:16 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Помощ, не мога да открия проблема..
Проблемът в канала ли е, или в платката ?
Ако размениш платките ( ако е възможно ), има ли промяна ?

Вто Мар 07, 2017 11:29 am
Профил ICQ

Пусни малко снимки на платката, на лазерите. Дай някакви параметри на лазерите и напиши напреженията по схемата които са ти известни.
Лазерите в какъв режим се управляват ?

Вто Мар 07, 2017 12:14 pm
Профил
Аватар

Причини за отпушване на Q1604, с лопата да ги ринеш. Затова, мултимера и каквото може да се измери напред, започвайки от половин проводниците и керамичните кондензатори.

Колектора на Q1602 не е ли към някое положително напреженийце, а не към маса?

Вто Мар 07, 2017 12:37 pm
Профил

bateAz написа:
Проблемът в канала ли е, или в платката ?
Ако размениш платките ( ако е възможно ), има ли промяна ?

Машините са две еднакви и като е станал проблемът, човекът извадел платката от резервната машина и продължил. Демек не е от лазерите, само от тая платка ще да е.
Това, което аз видях е че каналите са съвсем идентични и видях че компараторите с диоди се събират в една обща аларма и закачайки се на компараторите видях кой е канала дето прави мизерия. Закачах се на компаратора, закачах се на шунтовете... само на този канал има проблем.
На свалена платка не намирам каквито и да е било разлики между проблемния канал и останалите. Даже на включена платка също не видях разлики, проблемът обаче е че за да изкарам контролни точки опъвам метър и половина кабелчета и ловя мнооо шум, така че сигнал с амплитуда под половин волт не мога да съм сигурен. Но където има размах (както на изхода на компаратора) се вижда. Даже пада на шунта (цели 2 волта) за 5-6 милисекунди се вижда като слънце.

Pif написа:
Пусни малко снимки на платката, на лазерите. Дай някакви параметри на лазерите и напиши напреженията по схемата които са ти известни.
Лазерите в какъв режим се управляват ?

уф с телефон и трептящи ръце трудна работа... за груба представа тук и тук
Параметрите на лазерите - нямам идея, но се доверявам на човека че са ОК. Както казах максималния ток според настройките дето гледам на машината трябва да е към 1А, а аз на проблемния канал меря 3-4А и то при условие че заданието е за минимален...

Вто Мар 07, 2017 12:48 pm
Профил

itso.t написа:
Причини за отпушване на Q1604, с лопата да ги ринеш. Затова, мултимера и каквото може да се измери напред, започвайки от половин проводниците и керамичните кондензатори.

Ми меря уж... до към 3-ти знак няма никъде разлики :-(

Цитат:
Колектора на Q1602 не е ли към някое положително напреженийце, а не към маса?

към маса е. Те лазерите единия им край е към маса, другия идва от мощния транзистор. Изобщо цялата логика/нива в долната част на схема е между маса и -5V

Вто Мар 07, 2017 12:54 pm
Профил

и две картинки, малко ме е срам да го сложа... сори не ставам за фотограф ;-)

Изображение
osc1

Изображение
osc2

И на двете жълтото е алармата (по нея лесно се тригва). Зеленото е шунта (колектора на Q1604).
На първата картинка синьото е разрешението, т.е. гейтовете на мосфетите на всички канали. Червеното мисля беше дак-а (твърда нула).
На втората картинка червеното е изхода (първи крак) на 34С/1, а синьото е 2-ри крак т.е. отр. вход, малко усилен уж да видя нещо, ама не се вижда нищо...
Изводът който си правя от двете е, че в момента в който се разрешат мосфетите тока хуква, след това явно 34С/1 се задейства и се опитва още да смъкне изхода си надолу, което ме изненадва леко, но да кажем че е така. Та обратната връзка се опитва нещо да "спаси"... но съвсем недостатъчно. Иначе тия сигнали съм ги закачал и на здрав канал и като нива всичко съвпада, даже лъчовете не могат да се видят щото се припокриват напълно до момента на инфекцията...

Вто Мар 07, 2017 1:28 pm
Профил
Аватар

Щом процесът не подлежи на контрол от 34С/1, белята ще да е, в Q1602 или в диода закачен към базата му.

Вто Мар 07, 2017 4:54 pm
Профил
Аватар

Премери шунДовите резистори читави ли са. Пусни от ТЕС няколко стотин милиампера и измери пада - дали е толкова, колкото очакваш.

Вто Мар 07, 2017 10:37 pm
Профил ICQ

Бате, шунтовете са ОК...
Ицо, и аз натам бях тръгнал ама нъц.. нито на мерене хващам нищо, нито осцилограмите се обясняват.
Сега седя и си мисля друга работа. Значи докато мосфетите са офф, схемата няма обратна връзка. А пък 34C/1 си е жив интегратор както и да го гледам. И действително на втората осцилограма изхода му (червено) прилича на интегратор. Тръгва надолу линейно, после линейно нагоре...
Да, де ама къде е спал, че не е ударил дъното или тавана преди това? И аз къде съм спал също...
Утре ще го видя, ама ми мирише че С1611 е протекъл... и затова интегратора не е стигнал до насищане. А той като не е наситен Q1602 не е запушен достатъчно, даже май изобщо не е запушен и така... Все пак като се включи обратната връзка на входа на интегратора той тръгва да доинтегрира и ако не ми се привижда в зеленото след пика има един наклон, който би трябвало да е от това. За съжаление защитата е твърде бърза и не се вижда дали след малко тока нямаше да спре. Единствено пишката в началото не мога да разбера от какво е.... но да се надяваме, че не е проблем.
С две думи нормално си мисля, че интеграторчето трябва да е наситено и като се разрешат лазерчетата всичките да са офф, А пък вече с DAC-те който канал трябва да се накара да интегрира наобратно и съответния лазер мазно мазно да светне...

Вто Мар 07, 2017 11:30 pm
Профил

Абе доста се понапънах но не успях да разбера къде точно и как е вързан лазерния диод. Както и къде и какви захранвания влизат. От къде се затваря токовата верига на лазерния диод. Също така какво са 8-те жици към диода. 4 маси, 1 захранване, 1 токов генератор и остават още 2. Има ли оптична обратна връзна тоя лазерен диод?
Като цяло концепцията е, че диода трябва да има някакъв ток на покой. Ток при който лазера аха аха да светне. Тогава можеш да го модулираш както си искаш до максимална мощност. Но не можеш да го гасиш до 0 и да го пускаш на 100% защото ще изгори. Напълно възможно е този ток на покой да са го реализирали като обратна връзка от фотодиод монтиран вътре. Но тоя фотодиод дава малко микроампери а обратните връзки които виждам са малко килооми.
Нарисувай още малко на страни схемата като включиш и самия диод и захранванията.

Сря Мар 08, 2017 12:00 am
Профил
Аватар

на снимката Q1602/3 видимо са D2PAK, а чаршафа е за маломощен транзистор, при това 'цифров'
пък и направо ми се събират очите, ако тия транзистори наистина имат вътре съпротивления.

Сря Мар 08, 2017 1:20 am
Профил

Пифе, лазерите са захранени по групи от 8 парчета. Всяка група има някакъв общ ток, в случая на схемата се вижда само Q1B дето го задава тоя ток и после през едни яки балансиращи 39 ома отива към лазерите. Другия край на лазерите е към маса, не съм го начертал. За тоя ток няма обратна връзка, не задейства аларми и общо взето не ме интересува.
Интересува ме модулацията, която за всеки лазер е индивидуална и един определен канал, който съм нарисувал на схемата прави мизерия...
Както се вижда от схемата почти няма обратни връзки, изключая през R1606 ама тая връзка има ефект само като мосфетите се разрешат, щото само тогава през шунтовете може да тече сериозен ток и съответно пада му да повлияе на интегратора. Доста грубичко е наистина, но самата машина има калибрация, която се прави точно с фотодиоди, демек мерят колко точно свети лазера и съответно си коригират DAC-те. С времето лазерите стареели и затова в диагностиката има колко е бил тока като новичка и с колко се драйва в момента и по разликата се съдело колко животец му остава на лазарчето.
Ся, тва беше лирично отклонение... Снощи бях набедил капа на интегратора, сега мерих, мерих... нямам LCR за съжаление, но сякаш му няма нищо на горкия кап. Опитах да захраня цялата джунджурия, достраша ме малко да й пусна точните напрежения, спрях се на около 3 волта и нещо, че много харчи пущината, а не искам да тествам с големи тоци.
За съжаление самата платка е малко кофти, получават се падове които не са съвсем еднакви за всички канали, даже изобщо не са. Та меренето на нива под и около 1mV изисква доста внимание. Освен това има някакво значение поредността на включване на различните захранвания и понякога проблемния канал тръгва, понякога не тръгва. Мисля че и на други канали се случи 1-2 пъти да не зацепят.
В крайна сметка това което наблюдавах е, че различните интегратори на различните канали общо взето виждат нещо около плюс миливолт и съоветно изходите им тръгват надолу, но не стигат до -Vs. Тъй като тоя ОУ не е rail to rail, а и аз го захранвам с много малко напрежение да кажем че е нормално. Все пак странното е че всеки канал спира на различно ниво и то доста различно. Но проблемния канал е най-зле, въпреки че и той понякога пали (ей тва с липсата на повтаряемост най ме плаши). И причината да е най-зле сякаш е в инвертора на захранването на лазера, по точно в делителя R1611 | R1609+R1610. Не знам що за малоумщина е да ползват 5% 3К и да добавят 15 ома, но да кажем сигурно ги подбират при производство. Но в случая в тоя канал мерене на платката без да разпоявам виждам че делителя не у ред. И изхода му като напрежение видимо е с поне 20mV по-нисък от другите канали. Тъпа история :-(

Сря Мар 08, 2017 11:39 am
Профил

Това чудо да не е руски файбър?

Сря Мар 08, 2017 12:02 pm
Профил
Аватар

вместо да хвърляш боб, направи една симулация в LTSpice и виж кой компонент как влияе на тоците. има модели за тези чаркове.

ако лазерите трябва да се модулират прецизно (а не замо да се палят/гасят), трябва да им се стабилизира мощността, както казва пифа. за тези мощности се предполага, че са газови? цялата тава ми навява малко лоши мисли, ама с твоите треперещи ръце по тези снимки е трудно да се даде оценка на нещо друго, освен естетическия подбор на цветовете...

мисля, че дори и в СССР не правеха така оптиката :D

Сря Мар 08, 2017 12:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща