Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
LabView 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LabView
Някой използва ли LabView?

Съб Мар 12, 2005 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За малко да почна. Ама ми се размина.
Много тежко нещо, много четене трябва. Иначе е интересно, но е и ужасно скъпо. Софтуера варира от 1000 до 10000 еур зависи от екстрите. Даже и да го намериш пиратски, платките приближават и те 1000 еур и то по простите. Интерфейсен кабел - 200 еур. Абе сериозни продукти със сериозни цени.

Нед Мар 13, 2005 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само с неговите си платки ли може да работи това чудо? Задълбочавал ли си се? Аз от руските форуми останах с впечатление че може да си правиш с него интерфеис и обработка за твои си хардуер. И го ползват понякога съвместно с MatLab. Аз само бегло хвърлих един поглед като го инсталирах,компилирах няколко от примерните проекти и стигнах до заключение че се иска четене. Че издирвам някои дето работи с него да ме светне малко за кво става дума изобщо.

Нед Мар 13, 2005 10:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе май може и с твои платки, ама трябва да си имаш/пишеш драйвери за тях. Ако са PCI , то си ебава мамата. Ако правиш нещо по общо през RS232 и USB, сигурно може и нещо да се измисли, ама .... то силата му е в бързия real time. Аз поне го виждам като лабораторен/тестов софтуер. Сиреч бързи АЦП/ЦАП, таймери и пр. А за това се изискват добри познания за писане в Винбоуз/драйвери. Или да си купшиш техните. Възможен е и обратния вариант - да си купиш само хардуера. Той си върви с драйверите като API функции. Можеш да си пишеш твой си софтуер. Абе за едно си прав, трябва много четене.

Аз замалко да закача един проект с него, ама накрая решихме че парите + времето което трябва да инвестираме не си заслужава и минахме на наш си вариант. Става въпрос за тестово оборудване за готови платки от продукцията.

Вто Мар 15, 2005 11:25 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
LabVIEW е наистина един много сериозен продукт, но аз все още немога да оценя това в пълните му възможности. Доста съм се запалил и повярвайте найстина иска доста четене. Дано скоро да не угасна :) .
Занимавам се едва от половин месец и мислиа че засега има малък напредък и това ме стимулира повече. Най-смислената програмка, която успях за сега да направя е комуникация на LabView с PIC16F877 през COM порта. С две думи идеята е, че с контролера измервам външна температура (с DS18B20) и я изпращам по серииният канал в среда на LabView. Там визуализирам измерената температура.Един път прочетена от LabVIEWто можем да правим с тая температура каквото желаем. Можем да я визуализираме, обработим и върнем в контролера, реализираме PID регулатор и каквото се сетим друго.
Така че по повод дали мойем да ползваме друг хардуер, явно можем (платката с PIC контролера). Единственият недостатък на това решение е, че комуникацията е през COM и е много бавна ако правим регулиране. Ако на платката с контролера се въже USB, това може би променя нещата по отношение на скороста на обмен на данни. Но както казаш засега до тук ми стига опитът. Продължавам да се боря

Поздрави на всички.

Чет Мар 31, 2005 10:10 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение LabView
Гледам че темата е старичка и няма много коментари. Като че не са много в БГ хората които работят с LabView :-( то цената наистина е серйозно ограничение а БГ пиратите са малко омотани по отношение на лабвю-то и за 6.1 версията бяха пуснали на славейков само realtime модула който не върви без основната част на самия език която не можеха да ти осигурят :-) но ако някой серйозно се интересува има академични пакети които са доста изгодни.
Аз лично работя с LabView от близо 2 години. Не съм програмист нито разбирам достатъчно от електроника а и това за което ползвам езика е доста тясно и конкретно направление така че не мога да кажа че съм навлязъл надълбоко в детайлите и разнообразието на езика но успешно си правя софтуера за моите си експерименти и би ми било интересно ако има с кого на български да обсъждам някой неща.

Пет Фев 24, 2006 11:34 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
LabView e просто garbage. Най-тъпия, но за съжаление много наложен garbage. Ако някой иска да работи с удоволствие го съветвам да се насочи към Agilent VEE. Просто няма да се сетите за LabView повече.

Пет Фев 24, 2006 4:41 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Аз съм правил някои неща с LabView. Смятам, че е грешка този продукт да се нарича език за програмиране, защото в крайна сметка резултата е на С. Идеята на този продукт е да даде възможност на хора, които не разбират толкова добре от програмиране да си пишат програми.
С него много лесно могат да се направят системи за сбор, обработка и визуализация на данни. Независимо, че е ориентиран за работа със собствен хардуер, може да работи и с друг. Имам предвид платки на ISA и PCI шината. Що се отнася до устройства закачени на COM порта, то това е ясно.
Искам да кажа, че мнението на GOST е крайно и той с нищо не го подкрепя. Само за сведение до колкото знам, една от системите (а може би и всичките) за наблюдение на процесите в АЕЦ Козлодуй е на LabVeiw.
Много ценен продукт от пакета е Measurement Studio. Има го във версии за Visual Studio 6, 2003, Beta за VS2005 Beta и се чака за VS2005 Final. Инсталиран в/у съответното VS, му добавя много на брой и изключително полезни контроли, напр. WaveGraph - много богата функционалност, която ако трябва сам да си я пишеш, ще ти се разкаже играта. Има също така Фурие трансформации и много др.
А за това, че трябва да се чете, сте прави. Ама то с всичко е така. Но пък веднъж като му се усвоят основните неща - много бързо и сравнително лесно се правят програмите - Virtual Instruments (VI). Веднъж написан всеки VI може да бъде капсулиран и самия той да представлява икона (контрола) която да изпозвате директно в други VI, т.е. правите си собствена библиотека.
За съжаление, не ми остава достатъчно време за работа с този продукт.

Сря Мар 01, 2006 4:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за Measurement Studio не го знаех. Има ли излекувана версия от него? Звучи добре като идея.

Сря Мар 01, 2006 4:38 pm
Профил

Мнение 
Значи, за да подкрепя "крайното" си мнение - LabView се лансира основно защото се предлага от NI -световно известен лидер в областта на Data Acquisition Хардуера. Като цяло не ти спестява нищо освен, че примерно заместваш един цикъл с един куп графични елементи, но идеята си е същата като при програмирането на С. Не виждам какво облегчава LabView-to един инженер неспециалист по програмиране. За разлика от него Vee е далеч по-абстрактна и офисно интегрирана графична среда, но истинска среда - с много реални обекти. С 5 обекта хвърлени на платното можеш да ПОЧНЕШ да мериш или ако искаш да решаваш уравнения или да си викаш Офис контроли, Ексел, Матлаб и каквото още искаш. Отделно, можеш да си конструираш ActiveX контроли на воля. Идеологията на 2-т а продукта е крайно различна. Преди 6 години пишех на LabView, но след като човек опита Agilent VEE - другото ти се струва мъка.
Това за LabView и АЕЦ-а - не звучи сериозно. Ако целия хардуер за следене на процесите е от NI, на тях им е ЗАБРАНЕНО да ползват нещо друго осве Lab-a.
Който иска да си свали едно демо на Agilent VEE - пращат го безплатно на СД или download, нека пусне 2-3 примера и да направи същото в LabView. Ако искате и анкета ще направим.
По въпроса за качеството на софтуера - рядко в живота си съм изпитвал подобно удоволствие от работа със софтуер, както с такъв направен от HP - aka Agilent. Просто тази фирма е от друга класа и не случайно са събрали top специалистите на Америка в инструментейшъна.
Поздрави.

Апропо ето ви един линк за директен download Vee - http://www.home.agilent.com/USeng/nav/- ... mpid=95203 има и много туториали и онлайн демо-та.
И едно малко старо изследване, но много полезно за илюстриране на разликите - http://www.engberg.dk/agilentveelab/compare.html

Сря Мар 01, 2006 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
C*rac*k за Vee?

Чет Мар 02, 2006 4:02 pm
Профил

Мнение 
Дайте ми активиращ код за Lab View

Чет Апр 27, 2006 6:19 pm
Профил

Мнение Re: LabView
Знам че темата е мнооооого стара, но друго за LabView не открих.
Четейки yahoo групите попаднах на http://www.conrad.com/ce/en/product/137 ... e-Software
Тамън да го купя и реших все пак да питам - to be or not to be?
Това че е тежка среда е едната страна на медала, другата е че не трябва да прилагаш разни хватки и да се чудиш защо нещо не е така както е описано. Знам, че може да се намери безплатно (все още). И Keysight май малко зарязаха Vee (даже според мен искат да го затрият напълно).

Нед Мар 12, 2017 10:13 am
Профил
Аватар

Ти си намерил тема за неделна закуска :-)
Аз не работя с ЛабВю, но всички около мен в работата използват само него, както и Матлаб.
Не искам даже и да го пипам, виж за Матлаба ми е по-интересно. Все нови драйвери, все нещо имало с лиценза, все нещо за фиксване, винаги гладно за ресурси - може би не е било така в ранните версии.

Да имат виртуални инструменти с фантастичен хардуер, но и цените са космически.
Според мен е продукт за научни работници, както и за нетипични измервателни и контролни
процеси, и е добър когато няма време за разработване/асемблиране на всичко от хардуер до софтуер.

На същата линия в Унгария, където праеят техните кутийки (например 8 аналогови входа, 8GPIO), правят и една друга марка - имам от тях кутийка която май е по-опростена. Трябва да погледна как се казваха (май им се водят дъщерна фирма).

Тяхна алтернатива ми виждат устройствата на Денкови, без все още да съм ги пробвал и без да праея реклама.

Нед Мар 12, 2017 10:58 am
Профил
Аватар

според мен ще е силно орязана версия, която ще ти изяде нервите да я пуснеш и ще ти вдига кръвното като я ползваш.
както казва Груби, все някакви проблеми с драйвери, лицензи, а в този случай и изкачащи прозорци от типа "тази версия на софтуера не поддържа онази функция". моя опит е, че винаги има проблеми с лицензите точно с продуктите, за които съм си купил лицензи. :D затова (моя) подход е - купуваш си лиценз, слагаш го в папките си лицензите и си караш на хапчета.

ранните версии на VEE си бяха хубави. последните обаче са ужасия, като това важи и за лабвю-то. едно, че за прости неща отиват гигабайти, ами и процесор и мрежа светят като крушки. ако случайно пуснеш поне един инструмент по етернета (LXI примерно), лампата на нетя престава да мига. не знам по каква логика, но въпреки че добавяш само един инструмент с конкретен адрес, 'контролера' започва да флуди мрежата в търсене на други инструменти и контролери. ако мрежата е клас С или по-малък, процеса е обозрим, ама ако мрежата е с повече битчета настава ужасТ. а какво количество сървиси вървят си го виждал и сам.

на практика излиза, че трябва да сетнеш отделна (мощна) машина, с която да командориш разни уредчета с 8-битови процесори. за друг софтуер на нея няма да и стигне въздуха.

Нед Мар 12, 2017 11:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща