|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: LabView
+ за Дедо Виж какво поддържа като хардуер, ако са малките бели И/О кутийки и ти е достатъчно, пробвай може да ти изкопая една такава с 10 или 12 бит АЦП/ЦАП А като иска човек да компилира .VI то до просто .EXE с ввсико вътре... май или беше цифромания или просто не става никак лесно. НО... аз съм само наблюдател, може и да бъркам. Колегите изкатаха по една кариера с това.
|
| Нед Мар 12, 2017 11:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и двете за мен NI са абсолютно надценени, viewtopic.php?p=218114#p218114понеже са де-факто монопол, а и аудиторията им е хора, които не си изкарват парите сами (учЕни), номера явно върви.
|
| Нед Мар 12, 2017 11:26 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
На темата с научните паразити - просто погледнато и аз съм част от тях, защото им помагам. Философски погледнато, е добре да ги има и да се занимават с търсене на откровенни дивотии, вместо да правят оръжия, например. Темата е за бира...
|
| Нед Мар 12, 2017 12:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз нямам нещо против научния планктон, дори известно време съм бил част от него. просто обърнах внимание, че при тях бизнес-модела е друг - работят с щедри бюджети и не се изисква възвращаемост или дори приходи. наливат се пари с надежда 1% от някой храст да искочи заек, че и да става за ядене. и ако няма кинти на корем - туто финито. аз и по тая причина/повод се махнах, просто спряха кинтите, а да наблюдавам естетиката на сбъсъка позитрон и бузон за 300лв заплата не ме влече. още по-малко да си прибавям нАучни титли пред името си и да се стремят да станат по-дълги в сантиметри от самото ми име.
по темата. въпросните бели кутишки на NI от моя гледна точка нямат особена метрологична стойност. да, необходими са 10-битови аналогови входове, понякога, ама не и на тая цена. ако LabView-то беше по-отворено към къстъм хардуер, и струваше разумни пари - добре. но се наблюдава точно обратното. в ранните версии 'драйвера' за уреда беше прост текстови файл, в който се напасваха мета-команди към конкретните на инструмента. после решиха, че това не може така да продължава и спретнаха 'компилатор' който да го сдъвче до някакво бинарно файлче. че и пари му сложиха на тоя компилатор, едни засукани лицензионни условия, дето ти трябва един етаж юристи "от една страна може, ама от друга страна не може, ама може и да може". на практика, ако не си част от картела, много трудно ще направиш поддръжка за твой инструмент в LabView. и затова независимите производители на инструменти (доколкото остаха такива) сурнаха проблема на клиента, да се оправя сам с драйври. и резултата е мърморещи лаборанти, на които все нещо 'онаковата не влиза в таковата'. често дори някой нелош инструмент се обявява за бъглив и скапан, просто защото не става с цък-цък-цък-финиш.
|
| Нед Мар 12, 2017 1:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Именно / и за двете.
А бюджетите бяха щедри преди 15 години... сега са на мода счетоводителите, и специалистите по качеството, и икономиите. Професорите се сбъркват от писане на молби и формуляри(просия) за да могат да нахранят целия институт, и обещават някакви невъзможни неща - а после счетитата гледат строго и обират лаврите че пак са спасили годината.
За метрология не говорим изобщо. Има едни лъсквави кутийки (24bit ADC) - там и цените са други, но поддръжката и проблемите са същите.
Завършените системи, които ги доставят по АЕЦ, и разни промишлени предприятия предполагам се настройват и асемблират със сериозна помощ от тяхна страна, както откъм хардуер, така и откъм софтуер.
Основен проблем - учат ни /учат ги че винаги някъде има готово решение, или го има в търсачката или в Amazon - вместо човек да седне и да помисли как сам го реши. Но - нямало време, не може да попълниш в таблицата "седнах да помисля".
|
| Нед Мар 12, 2017 2:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да не говорим за индустриални предприятия, щото съм изпаднал в потрес гледайки "най-голямата" рафинерия на балканите, имам сериозни съмнения че всичко там се движи по инерция въпреки "помощта" на персонала.
|
| Нед Мар 12, 2017 2:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Малко офтопик и от мен... тъкмо вчера хвърлех по едно око на разни софтуери за визуализация (някои имат и симулация, анализи и т.н.). Даже дадох линк за impulse в друга тема, мога да дам още и за Sysquake (както и други тулчета на http://www.calerga.com), Gtkwave и други... За в момента нямам време да ги разглеждам подробно, но ще го направя някой ден. По принцип тоя софт софтуерчета на пръв поглед са малко далеко от Lab/Mat, но се надявам да са по-леки и по-лесни за адаптиране. Видях че един конкурент дето прави RTOS-че е успял да се интегрира към някои от тях. Връзката между един RTOS и подобен род софтуер сигурно изглежда странно, нерде Ямбол, нерде Стамбол... Но колкото и да е странно, философски погледнато има някакви данни и тези данни имат нужда от анализи, от обработки, от онагледяване и т.н. Та с две думи тия софтуерчета не са точно алтернативи, по-скоро само някои неща могат да се направят с тях, но ме изкушават повече от Lab/Mat...
|
| Нед Мар 12, 2017 3:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, това наистина е по-скоро Ямбол... софтуери за визуализация на измерени данни (VCD формат). наистина са спретнати, това в еклипса не съм го виждал, но самия формат предполага гъвкавост. обаче при много данни става трудно.
|
| Нед Мар 12, 2017 3:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
онова в еклипса изглежда гъвкаво, може да му дописваш импорт за определени файлови формати, може да напишеш лайв стрийм кепчър... Може после къстъм експорти да правиш. Има хубави идеи и добре изглежда, само един недостатък има... не е опън сорс. Но е фрее за нон-комършъл уж.
|
| Нед Мар 12, 2017 3:34 pm |
|
 |
|
Grubi
|
не забравяйте и AIтата като Watson, и те искат да се набутат в анализа на данни и да припомним въпроса на Филип - да си вземе ли "олекотен" лиценз от Конрад или не? вероятно, част от отговора на въпросите тук https://forums.ni.com/t5/forums/v3_1/fo ... 646/page/1и вероятно няма application builder. Аз не бих си взел такова чудо - бих тествал с излекувана версия, и ако има комерсиално приложение, проекта ще плати лиценза. Иначе това е за хора с много време и търпение, аз вече не съм от тях за добро или лошо. При нас мисля, че имаме поне два лиценза за всичко с LabView и може би един Matlab, ако на някой му трябва да компилира нещо или иска да тества/разработва нещо да пише. Наскоро гледах че имаше обява за София с Matlab/Simulink, може би има някакво развитие.
|
| Нед Мар 12, 2017 3:50 pm |
|
 |
|
radolin
|
Отворени алтернативи на Матлаб има няколко, но естествено са доста по-назад: https://www.gnu.org/software/octave/http://www.sagemath.org/index.htmlhttp://www.scilab.org/За чисто визуализиране на данни има и един проект GNUPlot. Аз наскоро се заиграх с него, покрай избора на осветлениe за работилницата. С помощта на един инструмент QLumEdit, малко awk скриптче и GNUPlot успях да изчертая следните графики от EULUMDAT файла на осветителното тяло:
|
| Пон Мар 13, 2017 4:28 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Не знам ЛабВю то за какво точно ти трябва но просто мога да предложа нещо друго - що годе някъкъв еквивален на тая олекотена версия . http://www.abacom-online.de/uk/html/pro ... xpert.html тва е 99 евра и компилира ехе. Върши работа за сериен порт, усб и т.н аз все отлагам да го разръчкам . В една от фирмите дето работех - тест инженера сглобяваше разни нещица и добре изглеждаха. Имам е и една полу легална версия която мога да споделя ако не ти се плащат 99евра.
|
| Пон Мар 13, 2017 5:29 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ето минаха ми пред очите, роднините на NI - казват се Measurement Computing, а основния софтуер DASYLab http://www.mccdaq.com/products/DASYLab.aspx
|
| Пет Мар 24, 2017 12:57 am |
|
|