|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:38 am
Помощ, не мога да открия проблема..
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Помощ, не мога да открия проблема..
експонатор някакъв, нямам идея кво производство, но всички надписи са инглиш... Дедо, нямам представа какви са лазерите... не съм ги виждал и не искам да ги виждам. Аз и с ремонти не ми се занимава, ама за съжаление няма на кого да прехвърля топката, а пък и селото ни малко няма къде да се скрия  Иначе свалих R1611 и R1609 и им размених местата щото единия беше 3020.02 другия 3066.69 ома и малко променяха схемата, дадох платката да тестват... ще видим 
|
| Сря Мар 08, 2017 12:44 pm |
|
 |
|
Pif
|
Щом е експонатор а не тъпа резачка означава, че модулират лазерите бързо. Ще ти се наложи да видиш 1 лазер какво има вътре. Не може да е без обратна връзка по оптичен път от всеки от диодите поотделно. За калибровките и настройките е ясно. Нали имат резервна. Да ти свалят 1 лазер за тестове. Подозирам, че вътре има фотодиод с операционен.
|
| Сря Мар 08, 2017 1:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
След като машината заработва с друго управление на лазерите, каква е причината да се рови в железата и оптичната част?
|
| Сря Мар 08, 2017 1:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, тая на която е станало белята работи щото са взели платката от другата машина, ама целта все пак е да имат две работещи машини  Междувременно ми се обадиха.... тая грешка изчезнала, ама се появила друга, нещо свързано със захранванията. С една дума - шах с пешката, но сега нямам време, ще ги оставя малко да се поборят сами 
|
| Сря Мар 08, 2017 2:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
НЕ РОВИ ПО ОПТИКАТА! калибрацията ще е кошмар, ако въобще е възможна.
за тия ампери ще да е някоя древна копачка на CTP форми. за филм и новите полименри форми трябва съвсем малко енергия.
в тоя бизнес големите изядоха малките преди 20 години. съответно малките глътнаха вода и обърнаха коремите, големите удесеториха цената на чарколяка за ремонт и го предлагаха до изчерпване на произведените вече количества, като само фактурираха склад.. нови нямаше кой да прави. пък и големите наложиха бизнес-модела да хвърлиш машина за половин милион, просто защото е стара (на 3 години) и няма чаркове за нея...
прилича да е с лазерни диоди, иначе ще сложат един мощен газов лазер и нататък цепене на лъча и настройка на оптична мощност се орави по чисто оптичен път. даже и модулацията. ама тия микроволти нещо не ми харесват.
|
| Сря Мар 08, 2017 2:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не е само калибрацията. Не всичко е предвидено да може да се разглобява. Като попаднеш на някой добре залепен чарк или за разглобяването му да трябва специализиран инструмент, нещата стават доволно сексуални... Да не говорим за сглобяването на нещо подобно, в домашни условия, без прах и влага например... Колкото по-малко намеси, по-добре...
|
| Сря Мар 08, 2017 2:41 pm |
|
 |
|
Pif
|
Като не знаеш какво има вътре - може и месеци да ти отнеме да ремонтираш нещо което на пръв поглед изглежда здраво. За да тестваш платката извън машината трябва да си направиш тестова установка. За да я напарвиш - трябва да знаеш кога, как и защо ти идва от лазерните модули. Това, че е лазер не значи, че е кой знае какво. От хора е правено и е направено така, че да е индустриално ремонтируемо. Настройвал съм огледала на лазери на машина в работната и среда и машината си работи вече не знам коя година подред. Точно поради стареене термокомпенсацията не можеше да вкара лъча в параметри. Затова разлепих едно полу-прозрачно огледало, настроих го на ръка като меря мощноста на лазера и като постигнах параметри - го залепих с фотополимер. Това стана защото производиеля е сложил в сервизното меню ръчно задаване на всички параметри на всички токове и температури около лазера. На една друга машина не успях да го оправя защото настройките бяха само с тримери на ръка и нямаше възможност за спиране на обратните връзки. Вторите се бръкнаха с $2к за нов лазер. Праха е страшен при големи мощности. Мощните газови лазери са на 10600 нанометра. Там трудно се прави малка точка. Да не кажа невъзможно. СТП-тата ползваха сини аргонови лазери. 50-100 миливата, АОМ и много сериозна оптика. За рязане се изисква мощност. Какво са направили в случая - не знам. Дали помпат един кристал или много кристали - пак не знам. Самия лазерен диод е с нико качество на лъча. За прецизни неща се помпат твърдителни лазери с диодни лазери.
Миро, кажи модела на машината. Може и да има нещо из нета
|
| Сря Мар 08, 2017 3:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако се наложи да ходя ще го снимам, ако не ще питам... засега стискай палци да е второто  Иначе не виждам защо да барам лазерите, няма логика проблемът да е в тях тъй като и машината си показваше в коя платка е проблема и размяната на платки от двете машини сочеше, че проблемът е в платката. Не че не ме интересуваха какви са им параметрите, обаче са завряни на майната си и само заради едното любопитство не си струва... А и най-нормално беше първо да разгледам въпросната платка и след като я разгледах видях че има много захранвания, един SPI на който са DAC-те и единствения изход от тая платка е алармата. После като почнах да меря видях, че алармата се задейства още при първоначалното включване, преди да са програмирани DAC-те. Това категорично според мен значи че няма какво да им гледам на лазерите. В началото модулиращия ток на всички канали трябва да е нула, демек дори и да има изгорял и окъсил лазер пак не трябва да се задейства аларма. А тя се задейства, което значи че токът не е нула, а не е нула щото заради няколко миливолта/микроволта интегратора вместо надолу тръгва нагоре... Не знам що са направили такава схема... И върха на сладоледа към 3к 5% съпротивления да добавяш 15 ома. Или при производството са решили да пестят от съпротивления, или дизайнера е бил толкоз умен... не знам.
|
| Сря Мар 08, 2017 4:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
дето обещах... машините са хайделберг топсетер (от големите), но машината не е немска, просто немците са купили Скрийн. Мен марките не ме интересуват, но съдейки по схемите и сравнено с другите дето съм виждал тия са много далеч от чистокръвни арийци  Платката е тръгнала на основната машина. С резервната първо изникнал проблем със захранванията, оправили ги, после нещо друго... явно тоя модел е така. За мен важното е, че все пак тоя проблем дето борих аз е решен. И е най-куриозния ремонт, който някога съм правил - размених две "еднакви" съпротивления само 
|
| Чет Мар 16, 2017 9:11 pm |
|
|