Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Някой с повече свободно време? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Някой с повече свободно време?
Така е, но за да стане сериозно изделие се иска сериозна разработка. За сериозна разработка се иска сериозна инвестиция. Съмнява ме да инвестираш сериозна сума ако не смяташ, че може да си сериозен търговец и да го продадеш изгодно. А инвестирайки малка сума ще получиш продукт който няма да става за продажба.
Освен ако, някой не направи хубава разработка без пари а пък ти в бъдеще ако успееш да го продадеш - да изкараш някакви пари, евентуално.
Ако аз като сериозен разработчик го направя за моя сметка ти можеш ли да си добър търговец и да го продадеш добре за да сме и двамата на печалба?

Пон Мар 20, 2017 11:45 am
Профил
Аватар

[quote="miro_atc"]...кво правя ако не докарам съгласуването примерно...[quote]
Ти да не очакваш готовия модул да е кой знае колко съгласуван с антенате си... :)
Най-добрата батерия за целта е литий-тионил хлоридната - размер АА дава около 2,6Ah от 3,6 до 2,0V.
И не ти трябва стабилизатор. :wink: Ако пък толкова държиш да има - виж параметрите на MCP1810 и ги сравни с тези на твоя.

Пон Мар 20, 2017 12:46 pm
Профил

Leo, не споря...
Относно модула... основната причина както ти казах е, че се надявам да е по-лесно и по-безрисково. Знам че гаранция-франция... Друга причина е, че искам да може да се правят варианти с различни модули. Първо защото аз нямам опит и не съм сигурен в избора си, второ си мисля че няма баш универсално решение.
Така или иначе засега не съм се оженил за нито един и няма нищо против да пробвам и с това дето ти си харесал, стига да помогнеш с схемата и опроводяването ;-)
За батерията... да за незареждаемите може да се мине и без стабилизатор - знам, може също и с LDO, но за тестова платка искам да е с импулсно да го видя как е.

Pif написа:
Ако аз като сериозен разработчик го направя за моя сметка ти можеш ли да си добър търговец и да го продадеш добре за да сме и двамата на печалба?

Вече ти казах, че продажбата няма много общо с разработката. Виждал съм как прекрасни продукти отиват в канала поради липса на маркетинг и обратно как се печели от боклуци.
Това е мое лично мнение!
Ако си сериозен разработчик, можем да говорим за пари и доколко мога да си ги позволя. По-нататък къде аз ще си завра термометъра си е изцяло мой проблем, освен ако не искаш да ми ставаш съдружник и да споделиш удоволствието ;-)

Пон Мар 20, 2017 1:34 pm
Профил

Всички много добре знаем, че разработка е на загуба. Аз нямам изгода да разработвам нещо което ти ще си завираш във ... фризера. А и много ме съмнява ти да си готов да платиш реалната цена за разработка. Аз мога да се включа в част от съвместен бизнес стига ти да ме убедиш, че можеш да произведеш нещо (освен твоята 1 бройка за фирзера)

Пон Мар 20, 2017 5:47 pm
Профил
Аватар

Абе Пифчо, ти доскоро плещеше глупости за транскубтони и др подобни, сега изведнъж сериозен разработчик взе да го раздаваш :)
За да правиш нещо заедно с Миро е по логично ти да му плащаш че покрай него ще ти влезе нещо в главата евентуално.

Пон Мар 20, 2017 6:13 pm
Профил

Pif написа:
А и много ме съмнява ти да си готов да платиш реалната цена за разработка. Аз мога да се включа в част от съвместен бизнес стига ти да ме убедиш, че можеш да произведеш нещо (освен твоята 1 бройка за фирзера)

Една от причините да не пиша в обяви, а тук, е че и аз не знам каква би била "реалната" цена. Другата е, че не беше ясно за какво мога да намеря хора. Дали само за въвеждане на една схема и платка с 2-3 чипа или по-голямо участие...
Действително от термометър до термометър има разлика... да не забравяме, че гугъл платиха 3G$ (три милиарда) за една фирмичка за термометри. Очевидно е, че аз не съм гугъл и не мога да си позволя подобна инвестиция. Уви! Но все пак ми е интересно да чуя каква е твоята оценка в цифри?

Пон Мар 20, 2017 6:50 pm
Профил

Някои от най-сериозните ми серийни производства тръгнаха точно от куха идея. Един приятел ми поиска изделие което направих на една приятелска дума. Е, после не го купи но пък намерих купувач и развих доста сериозно пазара. За няколко години. След това умря. Но моя човек успя доста точно да специфицира от каво точно има нужда пазара за да направя изделието. Той беше работил в тази област няколко години.
За да се направи изделие като хоратя си трябват няколко десетки К в лева или евро все тая. За читава кутия ще си трябва механичен, шприцове и т.н. Ако говорим за гаражно производство тип ТНТМ - нещата са други. Не става от ТНТМ да се прави бизнес и да очаква човек възвращаемост. А и със сигурност пазара е наводнен. Маркетинга точно това изисква - някой който познава пазара да дефинира какво точно да направим. Иначе ако е чертане на схеми и платки - дори ЗЕК дето взимат скъпите 30-50 долара/час ще излязат по-евтино. Само дето те правят точно каквото им кажеш. Нито повече, нито по-малко. И качеството е съответно такова. Като за чуждо.
Лично аз нямам интерес да правя разработки за някой независимо от цената. Както ти каза - дали някое хубаво изделие ще иде в кофата или не изобщо не зависи от това колко хубаво е направено. Имам няколко добри изделия в кофата. Просто защото пазара не ги иска или монополистите нямат изгода от тях. А дали ще взема 5-10к за някое изделие което ще отиде в кофата или няма да взема е без значение. Щом е за кофата - значи няма смисъл.

Пон Мар 20, 2017 8:02 pm
Профил

Странно... очаквах да кажеш по-голяма цифра ;-)
Долу-горе и моето виждане е такова. Винаги може повече или по-малко разбира се... Виж с логиката, че няма да работиш щото щяло да отиде в кофата не съм съгласен. Ти или си инвеститор или не си. Разработчик да мисли, че разбира пазара повече от инвеститора е като инвеститорът да си мисли че знае повече от разработчкика за разработването. И при двата варианта има нещо сбъркано ;-)

Пон Мар 20, 2017 10:41 pm
Профил

Трябва да има някой който ги разбира и двете. Ако инвеститора не знае какво може разработчика - няма как да стане продукта. Както и обратното. Ако разработчика не знае какво точно да направи за пазара - пак няма да стане.
Това е ключа за палатката. Хем да знаеш какво трябва да направиш хем да можеш да го направиш. Ето ти примери като епъл и тесла.
Моите устройства работят защото преди да направя всяко от тях ставам експерт в областа в която са. Няма как да правя фотоапарат и да не разбирам нищо от фотография. Или да правя фотоспектрометър и да не разбирам нищо от оптика и цветове. Или да правя звукозаписна апаратура и да не разбирам нищо от музикалната индустрия или съответното специфично приложение което има.
Със сигурност има много технически въпроси на които инвеститора не може да отговори а дизнайнера на продукта няма как да вземе правилните решения ако не стане експерт в темата. Ето това е сложното и времеемко нещо. Ако целта е да ти направя схема и платка по твои критерии - това е лесно и евтино. Правят го много хора. Но за да стане успешен продукт - това не стига.
Специално за моята мотивация защо не правя неща които да отидат в кофата или защо не правя разработки за друг - не е за форум а за маса. Инвеститора може да ми плати времето и труда но не може да ми плати ноу-хау-то.

Пон Мар 20, 2017 11:51 pm
Профил
Аватар

Аре стига бе професор! Баси капацитета, баси меринджея, аман бе! Кво ти разбира на теб главата от инвестиции, то ако с дървени философии ставаха нещата, цар щеше да си, ама...

Ноу-хау имал. Абе, я......

Вто Мар 21, 2017 12:29 am
Профил ICQ

Цецо знаем, че и ти си от тарикатите. Разказвали са ни бившите ти "колеги" що за стока си. Виждаме и що за продукция правиш.
Щом смяташ, че можеш да направиш на човека устройството, да направиш бизнес от това или да изкараш някой лев - кой те спира. Дерзай. Предложи му цена, предложи условия и действайте. Моите лични и професионални качества нямат нищо общо в случая. За твое и мое огромно щастие не ни се налага да работим заедно. Дори не се налага да си общуваме. Всеки от нас има ниско мнение за другия така, че не виждам нищо лово в това. Можеш да ме плюеш колкото си искаш щом от това ще ти олекне или ще те направи по-добър бизнесмен, дизайнер, инженер или човек. Нямам нищо на против. Току виж си направил някой по-читав продукт. Кой знае. Все някога може и да ти се получи.

Вто Мар 21, 2017 1:08 am
Профил

Ей като малки деца сте. А относно бивши колеги, то е малко като с бившите гджета/жени, в повечето случаи все си виновен, калпав и не ти става .... а както знаем то не винаги е така. То и аз често философствам, нали знаете всеки си гледа от неговата камбанария.
Прецакваме на Миро темата.
п.с. по въпроса с ноу хауто, то май само аз съм балък дето го раздава, но пък то колкото по малко имаш, толкова по-лесно го даваш ...
п.с.2 не говоря за даване тук във форума, някой да не си помисли че е лично ...

Вто Мар 21, 2017 2:03 am
Профил
Аватар

Той Миро би следвало да е разбрал, че в тоя форум за нещо с комерсиална цел не може да се говори. Веднага изкачат 3-4 професора като тоя горния да обясняват колко ти е тъп бизнес модела или колко малко пари си заделил за умните им кратуни и прочие.

Вто Мар 21, 2017 12:19 pm
Профил ICQ

Е споко де, темата е в общи приказки и няма проблем всеки да пиши каквото си иска, само без обиди и глупости моля ;-)

Аз мога само да благодаря на всички които ми писаха и тук и на лични. Да си призная не очаквах толкова голям интерес, сега ми е малко притеснително дали аз ще го оправдая тоя интерес... Имам нужда от няколко дена да формулирам по-подробно и задание и всичко, че в момента пак ми пуши главата.

Вто Мар 21, 2017 12:48 pm
Профил
Аватар

Нормална ситуация за БългариЕ. :mrgreen:

Всичко винаги завършва с "ти мен уважааш ли мЪ(хлъц)". И поради тази причина аз съм ограничил до минимум даването на съвети и идеи в места като интернет форуми. В България е пълно с хора хващащи се буквата, четящи между редовете и мърморещи компетентно, като незнайно защо си мислят, че ще се покажат много умни така. :mrgreen: :lol:

На моменти се чудя, защо още в регистъра с професиите няма "професионален плювач"...

:lol: :lol: :lol:

Вто Мар 21, 2017 1:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща